Ha némi fingod lenne az iróniáról, úgy vigyorognál egyet az öklöd megett, aztán gyorsan elolvasnád Finnugor Yeromos háromkötetes "Hogyan nyerjük vissza praktikusan a rovásbotunkat" c. alakratornyosult esszé-gyűjteményét.
Már hogy lenne nálam az írás nem létező kategória? Csak azért mert van ez a mániám, hogy az írás akkor van, ha van, és nem akkor, ha valamilyen marha aszongya, hogy biztos volt, ha nyoma nincs is, és ha nem is volt, akkor is azt kell hirdetni, hogy volt, mert micsoda blama, hogy azok a rohadt föníciaik, zsidók, görögök és rómaiak adták nekünk a betűket. Hát mi már akkor is különbek voltunk, mint ezek, amikor még a fán voltunk :))) És átlagosan sokkal okosabb, mint Zividivi :))) (Ami igaz, a Proconsul óta, de nem írástörténeti bizonyíték.)
nem volt praktikus, mert nem csak a szó, hanem az írás is elszállt...
a váltókat meg kutyára írták, majd kettéhasították és ez volt az első kód, a gonosz pénzváltó - tudjuk kik voltak azok - pedig csak a két fél együttes bemutatására fizettek...
Aki eszmecserét akar folytatni, annál minimális követelmény, hogy tisztában legyen a fogalmakkal, amiről beszél. Rovásbotot említettem ugyanis, nem nyílvesszőt, ha nem zavar. A tegez pedig annak tartására is praktikus volt, ha egyáltalában tudod miről beszélek.
Persze, egy vérbeli nihilistánál az írás sem létező kategória. Tegnap még sehol sem volt, ma viszont van és kész!
Nem érdekel, hogy mit tagadsz és mit nem. Egyetlen betűd sem cáfolata annak, amit elmondtam a magyar írásbeliségről. Lényeglátásod csupán a kötözködésig terjed. Ugyanis nem arról akartalak meggyőzni, hogy a majáknál minden ember tudott írni, olvasni, hanem azt illusztráltam az indiánokkal, hogy egy írásbeliséget is el lehet tüntetni úgy, hogy az utódok már el se tudják olvasni őseik üzenetét.
Minálunk másként történt. Mai napig akad olyan ember, aki képes megfejteni az előző korok rovásos üzenetét. Az 1700-as években még róttak is betüket a nép egyszerű fiai, a mesteremberek, eképpen hagyva nyomot művükről és magukról. Mit gondolsz mégis? Ki vitte át a tudást, ha közben a latin volt a hivatalos beszédnyelv és írás évszázadok óta?
Sajnálom! Nem tudom, mi van a magyar rovásírásról a Larousse-ben, de lehet, hogy tényleg Ti köpköditek, s nem mi.
Hát annyi kérlek, hogy azok a tudományágak, amelyek az emberiség irásbeliség előtti történelméről halmoznak fel tényeket, elősorban a régészet, anyagot szolgáltatnak a történelmi antropológia számára, amely egyfelől interpretációs kereteket kreál, másfelől, épp ezáltal, kizárja a lehetőségek köréből a legnagyobb marhaságokat. Így például: ugyan sok mindent nem lehet tudni, hogy miként éltek az emberek negyvenezer évvel ezelőtt, de sok mindent lehet arról is tudni, hogy mit nem csináltak biztosan. Biztosan nem írtak; biztosan nem volt jaccuzijuk; biztos nem volt államuk és bürokráciájuk; biztos, hogy nem ismerték a trigonometriát és a periodikus táblázatot; stb. stb. stb. Hasonlóképpen: a honfoglaló magyarok életmódját folytató lovas nomádok a tegezükben nyilakat hordtak, de Bölcs bagoly lexikot, kotont, borotvaszeszt, kamerás mobilt sose.
Az ausztrál bennszülöttek egyáltalán nem írtak. A Húsvét sziget-i írásról sem az nem biztos, hogy valódi írás, sem az, hogy ősi. Az amerikai indiánok között csak a maják és az inkák "írtak", de az inka kipuk státusza vitatott, legtöbben még mindig adminisztratív emlékeztetőnek tartják. De arra mérget lehet venni, hogy sem a maja, sem az inka "írás" ismerete nem volt általános. Viszont az amerikai indiánok túlnyomó többsége meglehetősen ismeri a latin ábécét. Nem ritkán a spanyol vagy angol mellett saját latin betűkkel írt nyelvükön is tudnak olvasni, sőt, kapaszkodj meg, még blogokat is tudnak írni.
A honfoglaló magyarok tegezekben hordott könyvtára nagyjából ugyanolyan jellegű marhaság mint a negyvenezer éves kárpát-medencei magyar írásbeliség. Bizonyíték rá egy szál se, viszont ellentmond minden felhalmozott antropológiai ismeretnek.
//"......Az írás-olvasás tudása olyan szellem, amelyet nem lehet egykönnyen visszaküldeni a palackba. Ha a régiség népe túlnyomórészt tudott volna így írni-olvasni, akkor ez a hatalom feltételezett tiltása ellenére is tömegesen fennmaradt volna..."//
Vissza lehet! A mai indiánok, az ausztrálisai bennszülöttek és a Húsvétszigetek őslakói sem tudják elolvasni saját ősi írásaikat és eközben nem is tanulták meg a latin ABC-t.
Abban van igazad, hogy ezekből a kultúrákból több maradt fenn, mint a miénkből. De mások volta a szokásaik is. A mieink fát, rovásbotot használtak. Könyvtárukat tegezükbe hordták, nem cipeltek magukkal mázsás kőtömböket. A tetejében totemoszlopaik sem voltak.
//"....Hát hogy létezhetne már racionális érv a Siriusról hozott negyvenezer éves kárpát-medencei szittya-sumér írásbeliség ellen?.."//
Ekkora barombságot magad állítasz, nem én. Soha sem mentem egészen a Szíriuszig, sem térben, sem időben. Kizárólag az inkvizícós idők korából tettem említést, mégpedig csakis a magyarországi, magyar történelemből.
Erre Te beleviszel minden irracionalitást a vitába, hogy legyen alkalmad holmi "racionalás" kifogásokra.
Magaddal vitatkozol, a magad állításival, nem velem . Ennél irracionálisabb vitaformula a "liberális" lehengerlő vitastílus meghonosítása előtt még nem volt kis hazámban.
De ezt a multikultúrát is meg kellett érnünk.
(Egyébként a szittya kifejezés, mindezektől függetlenűl miért bánt téged olyannyira?)
Ebben a topikban alkalmazkodtam a Pártszellemhez és így a megjegyzésed különösen igazságtalan. Itt én nacionalistáztam, pedofil papoztam, antiszemitáztam, rámutattam a könyv homofób jellegére és most is hiányolom belőle a könnyűdrogok iránti toleranciát. Terroristáztam is.
Most épp veled társalgok és így talán jogos, hogy per pillanat bolsizok. Ám ez nem általános és megpróbállak a témára orientálni. (ezt a szót hallhattad eleget a Pártirodán. "Orientálódjunk az előttünk álló feladatra, elvtársak!" meg azt is hallottad, hogy "volumen". Ezt később hasznosítom.)
Olvastad az eddigi hozzászólásokat, különös tekintettel a topiknyitásra?