Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Nem, mert a kazán vizét nem keverheted bele az ivóvízbe, alias használati meleg vízhez Neked egy hőcserélőre mindenképp szükséged van. De szerintem a szaki akivel el akarod készíttetni, mindent el fog mondani, és szerintem előzetesen egyeztess a bekötés mikéntjéről, hogy értsd, hogy hogyan fog működni a rendszered, mert Neked kell majd vele élni...
HMv készítésnél....ha egy hőcserélős, akkor egy forrást tudsz rákapcsolni, mondjuk a faelgázt...ha kettő, akkor a faelgáz mellé tudsz napkolit is rakni.
Kezdem kapisgálni..... Jövő hetem kiesik egy tanfolyam miatt, de utánna való hétel eljutok a fűtésszerelőhöz remélem, aztán kiokoskodom vele, hogy szerinte mi a tuti, meg remélem addigra megérkeznek a Vigas ajánlatok is, így tudok majd válogatni....
A puffer sokat segít: megelőzhető vele a kátrányosodás, ugyanakkor ritkábban kell a kazánnal foglalkozni, mivel a ha a kazán folyamatosan tud "padlógázon" üzemelni, akkor az jó a kazánnak és jó Neked, mert hatékonyabban égeti a fát. A puffer szerepe nem az, hogy növelje a felfűtendő víz mennyiségét, hanem ami aktuálisan nem kell a ház fűtéséhez (mert csúcson jár a kazán), akkor abban a vízben tárolja a meleget a későbbi felhasználáshoz, alias amikor leégett minden, még tovább fűti a házad.
Nekem 1000 liter puffer van DC22S kazánomhoz. Így nekem naponta kétszer kell begyújtanom, mert kb 4-5 óra alatt leég a fa, de másik 7-8 órát bír a fűtés a pufferből...
Mivel nem vagyunk itthon napközben sokszor, így fontos, hogy ennyit ki tudjon bírni a fűtés felügyelet nélkül. Tehát begyújtok reggel 6-7 óra körül, és este megint kb 6 óra felé. Ennyi amit tenni kell vele, és ehhez kell a puffer, nélküle lassabb égésre kellene kényszeríteni a kazánt, ami kátrányosodáshoz vezetne és rövidebb élettartamhoz.
Értem...kezdem kapisgálni.....de végül is nem létfontosságú nem? Szóval ha olcsóbban akarok kijönni akkor nem muszály pufferrel vennem, meg gondolom jópár szerelék nem kell ha a puffer kiesik a szórásból....
Egyébként a nagyobb rendszer jobban tetszik a jövőre gondolva, ha beépítődik a tetőtér. Nade 2 db. 1000 l-es tartályt felfűteni nem piskóta szerintem.......van ennek értelme egyáltalán? Ennyi vizet fűteni? Vagy megoldható ezek nélkül is a fűtés? Mert szerintem az össz radiátort meg kazánt számolva jó ha 300 l vizet kellene fűteni és ehhez képest a + 2000 l = 2300 liter víz sokkolóan hat számomra, persze nem is értek hozzá ez igaz. Nade csak nem mindegy, hogy 300 vagy 2300 liter vizet melegítek......
Sziasztok!Kaptam árajánlatot ATMOS faelgázosítóról. Mit szóltok hozzá? Az ár sok vagy átlagos? Akinek ilyen rendszer van írhatna róla pár sort. A tartály szigetelés nélkül jóval olcsóbb, mivel oldható meg a szigetelése olcsón?ÁRAJÁNLAT Bruttó/ kisker ár
DC 25 S ATMOS kazán telj.: 25 kW 400.000,-
M – 1000 l-es puffer, szigetelés nélkül 130.000,-
ESBE TV 32-5/4’’,60° szelep + szivattyú 57.300,-
150 l zárt tágulási tartály 39.600,-
Honeywell/V 135- 1 B Termoszelep 29.800,-
Honeywell/T 100R 30- 70° Termofej 20.900,-
UPS 25 –50 GRUNDFOS Szivattyú 27.400,-
Honeywell/TS 130 – 3/ 4A hűtőhurok szelep 23.000,-
Csőtermosztát 6.200,-
1’’ Vízszűrő 6.900,-
----------------------------
bruttó összesen: 741.100,-FtÁRAJÁNLAT Bruttó/ kisker ár
DC 32 S ATMOS kazán telj.: 32 kW 465.000,-
M-1000 l-es puffer, szigetelés nélkül 2 db 130.000/db 260.000,-
ESBE TV 40-6/4’’,60° szelep + szivattyú 65.700,-
300 l zárt tágulási tartály 71.500,-
Honeywell/V 135- 11/4 B Termoszelep 32.000,-
Honeywell/T 100R 30- 70° Termofej 20.900,-
UPS 25 –60 GRUNDFOS Szivattyú 31.200,-
Honeywell/TS 130 – 3/ 4 A hűtőhurok szelep 23.000,-
Csőtermosztát 6.200,-
5/4’’ Vízszűrő 6.900,-
----------------------------
bruttó összesen: 982.400,-Ft
Igen gorazs, valóban igy volt, talán még ma is használnak itt ot ilyet.
De azt ne felejtük el hogy azért az egy picit más volt. Ott a füstcsonk a tetején volt és a füst 1xüen kiment a kámány felé. Nálam elég kacifántos utat jár be mire kitalál.
Meg ott egyértelmüen lentről kapta a levegőt az égéshez. Én fen gyujtom meg az enyémet és ugy szivja le a venti a tüzet az aljára, na meg a levegöt is máshogy kapja az egész.....
Kevesen tudják, hogy a rozsdamentes elektróda bizonyos mértékig ugyan, de hőálló is. Már a 18/8 -a is, de a 23/20 méginkább. (Cr/Ni ) Ebből lehet rácsot készíteni, persze az átmérőnek legalább 3,25 nek kell lenni, vagy inkább 4 mm-esnek.
De nekem van otthon nagy Ni-W-Mo ötvözettartalmú elektródám is, ha beüzemelem az Atmosomat, ki fogom kisérletezni. / hasonló anyagból készítik a gázturbinák turbinalapátjait/
Régebben egyszerűen csináltak ilyen fűrészporos fűtést, 200L-es hordót elvágtak ajtót és füstelvezetést csináltak, közepére betettek egy csövet majd megrakták fűrészporral amit több rétegben ledöngöltek, mikor tele volt kihúzták középről a csövet úgy hogy a fűrészpor egyben maradjon majd begyújtották.
Szóval érdekelne a titok a faapríték fűtésére??? Persze szivesen csak eddig tesztelgettem és még mindig egy picit fejlesztenem kell. Amúgy pofon 1x ü.
Igaz szerintem kazán tipustól függő lesz a dolog. Én a kazánom felül töltöm egy 42x32 cm lukon, ami kb. 80 cm mély, ennyi a tűztér térfogata is. Lehet, hogy ezt most rosszul irom: primer levegő, az amit a tűztérbe szív be az elsödleges égéshez. Na az apritékhoz ez fontos szerepet játszik majd. Ez nekem alul van, kb. 10-15 cm-re az aljátol. A tüztér alja kialakitásra olyan mint egy ék, egyszerübben irva 42x32 cm nyilás fent 70 cm lefele és kb. 10 cm 45 fokban be van huzva befelé 4 oldalról, alul egy szemre is betyáros erösségü rostély, ami kb. 10x15 cm. Ekkora nyiláson "ég le" a cucc.
De most már jöjjön a lényeg.
Egyszerü módon teleszorva a tüztér apritékkal begyullad ugyan de ha le van zárva a felsö ajó (töltönyilás) nem kap levegőt. A kéményen vastag füst döl kifelé mert nem bir égni, és mivel valami enged elöbb utóbb (győz a tüz)meglódul az égés (de csak kis idiőre). Ekkor történik amit már korábban is irtam meg képpel illusztráltam. (apacs füstjelek meg a rakétakilövés a kéményen).
Nem túl vastag (1mm) rácsból hajtottam egy olyan formát ami egy "U" alakot formál (70 cm mint a tűztér hossza) és ugy tettem be a kazánba hogy föntröl lefelé öresen marad egy kb. 7-8 cm sugaru kör, és ez magába foglalja a levegö-szívó nyilást [erre irtam a primer levegő nyilását(igy helyes?????)] Vagyis fentröl indulva lefelé a primernyilás(?????) az alsó rostélyig szabad út van. Lent ugye egy picit terpeszkedik a rács mert a rostély beljebb, középen van.
Miután a rács bent van, meg lett töltve a kazán apritékkal csurig, (ez volt a hiba)
és fönt begyujtottam, ugye ennek szépen lefele kell égnie(mivel a venti arra huzza), és amikor leér a tűz alulra akkor ott marad és ahogy alul ég ugy folyik szépen le a cucc. Levegö van mert a rács nem engedi hogy beomoljon és eltömitsen mindent.
Igy gyönyörüem ég a tűz. Csak nálam volt egy kis hiba a dologban.
Az általam behelyezett rács olyan gyengécske volt, hogy 20 perc égés után mint egy müanyag flakon összefolyt. Beburult az apríték, az égés nem kapott levegöt.
És kemény 2-3 úra füstszívás után (mert az dölt mindenhol) sikerült eltüzelnem életem első adag biomasszáját!!!!!!!!
Most már csak annyi van hátra hogy valami erős höálló fémböl egy formára igazitott rácsot (kb. 2x2-es lukosztással) kell hegesztetnem és nekiállhatok a több tiz köbméter cucc elfütéséhez.
Ez a megoldás szerintem Atmosra halott mert ott teljesen más a tűztér kialakitása, de kiindulópontnak jó lehet.
Másképpen működik a két kazán ! A VIGAS faelgázosító az egyik legmodernebb fatüzelésü kazán, és az UD 29 tipus fával és barnaszénnel is /olcsó lignit/ működik. 6-10 vagy több órát is ég egy megrakással, persze időjárás és hőfokbeállítás függvénye... Nézz utána az interneten.
Egyet mondjatok meg egy kiválló öntöttvas kazántól sokkal jobb ez a faelgázosítós cucc vagy nem? Mert árban veri erősen és nem tudom így kívülállóként megítélni a dolgot......csak ha véleményt mondotok.
Az tény és való hogy semmi sem tart örökké, de ha a Vigas kilyukad akkor pár óra alatt ki lehet cserélni a belsejét, és az mindíg olcsobb mint új kazánt venni.
Mesélnél a rendszeredről, a lakásról és arról, hogy mennyibe került a kiépítése? Megköszönném. Építkezek és nagyon hajlok a faelgázosító kazán felé, de inkább fórumozókra hallgatnék mint kereskedőkre.....