112: napi két pár Bz. Foglalkoztam ezzel a vonallal, lenne igény rá, még áruforgalom is lenne, ha nem lenne betiltva a rakodás Biriben és Balkányban, illetve ha az átépített szakaszokon nem 40-nel döcögne a Bz. Ja, mindössze 2 km-t kellene átgombolni. Végigutaztam rajta: A települések közel vannak a vasúthoz. A menetid?, bár nem túl jó, de azért nem olyan szörny?. (vö: 62, Nyíregyházi Kisvasút).
Amúgy miért van betiltva az említett helyeken a rakodás?
Amikor utaztam rajta (szombati nap, hajnali vonat, Nyíregyháza-Nyíradony és vissza. M32+Bzx) kb. félig volt kihasználva odafelé, visszafelé egy kicsikét kevésbé. Szerintem, ha több vonat menne több lenne az utas is.
S?t "áruszállítás" is volt. (Mozifilm.)
Siófok-Kaposvár: A vonal tényleg nagyon szép. Az andocsi "állomás" vandálbiztos, de iszonyatosan ronda. (Gyakorlatilag egy betontekn? fejjel lefelé fordítva. természetesen az egyik oldalán nyitva.)
62: Jó lenne ha a minimum 40km/h az egész vonalon tartható lenne. Talán csökkenthet? lenne a menetid?, ha a sebességnövelés után néhány mh megsz?nne, ahol tényleg 0 az utasforgalom. Ha ezeken a helyeken teker?s sorompó van, akkor azt ki kellene váltani fénysorompóval, mert ellenkez? esetben úgyis meg kellene állni.
Ez szerintem csak duma, hogy tul kozle vannak egymashoz. Nezd meg Pesten a Budateteny megallot, hogy milyen messze van Budafok_haros alomastol. 1 km-n belul, az biztos. Csak ott
a Campona fizetett gondolom en barom.
Állítólag - vonaton hallottam - a Miskolci Ig.-on valakiknek komoly érdekeltségük van a helyi Volánban. Nem hinném, hiszen ez esetben már arrafelé is lenne vonatpótlósított vasútvonal, követve a pécsi példát. A megállóáthelyezés inkább a vasút rugalmatlanságát bizonyítja.
Annak idején sokan kérték azt is, hogy a 80-ason Mályinál létesüljön egy megálló. A község nagyon kiépült a vasút felé, sokan laknak ott és ott a Mályi-tó is, mint üdülőövezet. Állítólag az az akadálya, hogy pár száz méterre ott a Kistokaj megálló. Amit meg a kutya sem használ, mert a falu kb. 1 km-re.
Természetesen áthelyezésről sem lehet szó...
Van egy kis relikviám, ami talán érdekelne benneteket és ha sikerül az első linkelésem, akkor megosztom veletek:
Egy, szerintem trianon előtti közép-európai vasúti térkép.(Távol álljon tőlem a politika!)
A teljes térképet csak 8 részletben tudtam beszkennelni és sajnos nem sikerült összeillesztenem, így csak darabokban van. Külön kiemeltem Budapestet és Magyarországot.
A térkép minőségéért elnézést kérek, de már így került hozzám.
Elnézést a modemesektől is, de a képek többsége meghaladja az 1 MB-ot, de ha kisebb méretet alkalmaztam, akkor már élvezhetetlen volt. (Kivétel Budapest)
A tornanádaskai vonalon van egy falu, Szendrőlád. A vasút építésekor a földek gazdái nem engedtek át a jól termő, Bódva-folyó melletti földből az állomás építéséhez területet. Így lett 1-1,5 km-re a településtől az állomás. Az utóbbi 20 évben többször kérte a lakosság és az önkormányzat (tanács) is a MÁV-ot, tegyék közelebb az állomást. Most pár éve már csak megálló. Még nemrég is javasolta a polgmester (az előző). Akkor állítólag másfél millió forint lett volna. A szolgáltató vasút nem hall és nem olvas Miskolcon. A 94-es vonal jó példa a hogyan sorvasszunk el vasutat? kérdésre.
Állítólag - vonaton hallottam - a Miskolci Ig.-on valakiknek komoly érdekeltségük van a helyi Volánban. (Ezt hívták régen a szociban belső ellenségnek.)
-ny-
Ma délután sikerült egyet utaznom a 64-esen, Dombay-tótól Pécsig. Meglepődtem, mert kevesebb utasra számítottam, a másfél Bz kb 50%-ra volt. A Dombay-tónál is "sok" felszálló volt, mi 7-en és még négyen. A kallertól csoportos kedvezményt kaptunk (diák 20Ft) de jegyet nem. :)
Az elmúlt napokban többfelé jártam (ld. Kék-túra topic)
Vicinális vonatkozások:
Halipuszta megállóhely (Győr és Pápa között)
Régen Tét-Felpéc volt a neve, gyerekkoromban többször jártam ott. Akkoriban még volt szolgálat, tekerős sorompó, jegykiadás, valamint térközőrhely volt, Siemens-Halkéval.
Ma: szolgálat nincs, a szolgálati lakásban még laknak. Fénysorompó, a forgalmi iroda kiüritve, még a biz.ber. sincs meg (pedig a halott állomások utolsó, mozdithatatlan része az állitóemeltyű-sor szokott lenni), a váróterem bedeszkázva.
Utasforgalma valószinűleg közelit a nullához (két falu között helyezkedik el, mind Tét, mind Felpéc kb. 4-5 km, busz nincs, régen - a 70-es években - sem volt). Győri barátommal - akivel délután túráztunk - itt beszéltem meg találkozót, mivel én Ajkáról jöttem kocsival. Olyan feltűnést keltett, mint leszálló, hogy a vonat el sem tudott indulni, a mozdonyvezető meg a kalauz egymásnak integettek, nem tudták, mi történt. (Leszálló???!!!)
Szombat-vasárnap két vicinális utam volt: Bódvaszilas-Miskolc, majd másnap Miskolc-Putnok. Különösebb észrevétel nincs, előző 3 kocsis Bz, utóbbi M41+3 kocsi.
Vasárnap, Aggtelekről hazafelé megnéztünk egy halott nagyállomást, nem tudom a nevét, a Rudabányai vonalon. Érdekes-szomorú látvány volt.
Amit írsz, azt már kitalálták a hatvanas években, úgy, mint állomás-körzetesítés. Egy-két évig működött, aztán elunták az átrakás, ment az áru végig közúton. Most az erdészet vagy a mezőgazdasági szövetkezet behordja saját járművel a legközelebbi állomásra az árut, ott rakja vasútra. Ha 15-20 km-t kell közúton vinni, már nem tudja megoldani saját eszközzel, mindenképpen bérelnie kell közúti fuvarozót is, ami drágább, végső soron a versenyképességet rontja.
Iparvágány-szerű kiszolgálás: sokkal olcsóbb nem lenne, mint a jelenlegi üzemmmód, az útátjárók biztosítása esetleg... de azért egy fénysorompó leszerelési költsége sem kevés. Van jópár a 62-es vonalon, ugye? A leszerelési költséghez képest elenyésző a berendezés üzemben tartási költsége. Egyébként a 62-es Sellye és Középrigóc közötti szakaszán sehol nincs szolgálat, legutoljára (talán 1995-ben) Drávafok szűnt meg. Ja, meg tavaly végül is vége lett a kastélyosdombói KM-es pénztárnak is.
A vonal átépített szakaszain a pályafenntartási igény minimális, az eredeti "i" részeken a felépítmény a "korához képest" jó állapotban van. A 40 km/óra sokáig tartható még, ami az utóbbi időben nagyobb "beruházást" jelentett az a szórványos aljcsere és egyes szakaszokon az ütközők alatt az ágyazatcsere volt. Zömmel "pótlólagos felújításként" mentek a dolgok, azaz bontotásból, feljavított anyagból.
HA megszűnne a vasút, akkor az át nem épített részeket (vagyonvédelem miatt) felszednék, aminek elég tetemes költsége van.
Melyik ujjamat harapjam?
Múlt héten három napos bicikli-túrán voltam az Ormánságban és környékén, természetesen "vasúti tematikával". Néhány élmény/észrevétel:
1. Kémes. Halott állomás, igen szomorú látvány. A III. osztályú HÉV-épület teljesen kiüritve, még egy ajtókilincs se található benne. Az egyetlen berendezési tárgy a bizber., az állitóemeltyűk leláncolva, lelakatolva. Harkány irányában a jelző (és előjelző!) szabad, Vajszló felé megállj. Sorompókulcsok (vagy váltókulcsok) mozdithatatlanul a berendezésben. A vakolat lepotyogva, az emeleten madarak laknak.
2. Zaláta. Talán többen tudjátok, hogy Sellyétől délfelé tovább vezetett a vasút, át a Dráván. Drávasztára-Zaláta állomásig még a 60-as években is. Onnan tovább már csak a nyomvonal van meg, biciklivel járható, a helyiek járnak is rajta pecázni. Az országúttól nem messze egy nagy, több átereszes vas-hidat rejt a bozót, tiszta rozsda, ha jól gondolom, Trianon óta rozsdásodik. Egyébként ez a felfedezés volt a legnagyobb élmény a túrán, Ti talán megértitek...
3. Kastélyosdombó. Megállóhely, szolgálat nincs, de az épület lakott. Sőt, nem is akárki lakja. Bár nem ismerem, minden elismerésem az övé. Ugyanis a kis megállóhely (gyakorlatilag forgalom nélküli) olyan rendben van tartva, épület előtt virágágyások, peron gaztalanitva és felsöpörve, stb., hogy más, élő szolgálati helyek elbújhatnak mellette. A bezárt forgalmi iroda ajtaján szövegszerkesztett lapon menetrend, civileknek is érthető formátumban, igaz, olyan apró betűkkel, hogy én is alig láttam. Ez a kis megállóhely mintául szolgálhatna az egész vasút területén!
4. Drávatamási. A kedvencem. A megálló egy szép fenyveserdő közepén található, megközelitése egy kb. 500 méter hosszú erdei úton.
5. Barcs. Végre (és nem könnyen) sikerült megtalálnom a régi Nagyatádi vonal nyomait. Az egykori "kisállomás" épülete ma is megvan, de a város teljesen benőtte. Észre sem vettem volna, ha a nagy fenyőfák nem vezetnek nyomra. Érdekes, hogy Somogy megyében (a többi megszüntetett vonal bejárásakor figyeltem meg) az állomások előtt szinte mindenhol hatalmas fenyőfák álltak. Legtöbbjük ma is megvan.
6. Vizvár. Biztos sokan ismeritek, műemlék az állomásépület. Nagyon szép, rendben is van tartva. Kár, hogy funkcionálisan ma már elavult, a falutól messze van, hiába köti össze őket egy aszfaltozott kerékpár/gyalogos út.
62-es.
Gyors info: Középrigóc és Drávatamási között most épitik át a 6-os út útátjáróját. Készülnek a jövőre!
Ami a számokat illeti: teljesen mindegy, hogy az átlagos vonatonkénti utasszám 5, 10, vagy 35 fő. A vonatnak az az előnye, "attól vonat", hogy egy mozdony sok kocsit húz, sok utassal (több száz) vagy sok áruval. Szóló Bz értelmetlen dolog. Sínen körülményeskedő autóbusz. Egyesiti a vasút és a busz hátrányait.
Teherforgalom: ha már mindenképp vasúton akarják a fát szállitani (Drávafok, Vajszló), Sellyén is lehetne rakodni. A Sellye-Szentlőrinc vonal ki is szolgálná. Vagy ha mindenképp helyben akarják, akkor is érdemesebb lenne a 62-est iparvágánnyá nyilvánitani, meg is maradna, pénzbe sem kerülne (maradék szolgálat is megszünhetne, útátjárók leminősithetőek lennének, stb.)
Közben eszembe jutott, hogy a nyár elején a Vasútmániásban irtam egy kis beszámolót a 62-es élményeimről. Ha megtalálom, bemásolom, mert témába vág.
Ha a fuvaroztatókkal le lehet egyeztetni a heti egyszeri szállítást, akkor semmi baj sincs. De a mai gazdasági "pörgés" esetében lehet hogy nem ér rá ennyire (nem tudom).
Tehát Sellye+Vajszló+Drávafok napi 150 (áru)tonna, heti uszkve 1000 tonna. Az heti 2 vonat.
Amúgy nincs értelme azon filózni, hogy ez naponta hány kocsi, ám ennél még nagyobb hiba, ha ebből fajlagos költséget számolnak. Ezt csak azért írom, hogy vigyázni kell ezzel.
Sellyén vegyipari termékeket rakodnak, éves szinten 15-20.000 tonnát.
Ezeknél az állomásoknál az a szerencsés, ha hetente van 1 tehervonat, akkor 5-6 kocsival. Többnyire így is szokott lenni, nagyon tudok bosszankodni az 1-2 kocsis tehervonaton.
Az áruforgalmi adatok árutonnára vagy elegytonnára vonatkoznak?
Még ha árutonna is, Vajszló + Drávafok együtt 38 000 tonna, azaz napi k.b. 100 tonna.
Sellyén nincs feladás?
Nem is beszélve Siklósról, napi 10 tonna.
Nem valami sok :-(((
Szerdán, hazafelé menet ezen gondlkoztam, rájöttem én is... Emlékezetes túra voölt, az biztos, elég lepukkant kisvasút, pigmentált lakosok, "kedves" kérdésekkel.
Hidd el, tudom, fenntartással kell fogadni ezeket az adatokat. Most is utasszámlálás van a héten, számlálgattam az utasokat amikor utaztam, beszélgettem a jegyvizsgálókkal, s sajnos ott tartunk, hogy nagyon sok esetben kozmetikázni kell.
A 62-esen egyébként nem annyira katasztrofális a helyzet. Nem azt mondom, hogy minden vonaton 35 fő összeverődik. Amikor arra utaztam, 15, 10 utasosos vonattól a 48 fősig minden előferdült. Az átlagos utasfőt nem én kreálom, hanem a MÁV: Az utasszámlálások adatait összeadják, elosztják héttel, így kijön ez az "adat". Ami nem mutatja azt, hogy esetenként igen nagy szórás van, lehet 10 és lehet 70 fős vonat is ugyanazon a vonalon. Annak van értelme, ha vonatra számolunk átlagos utasszámot.
Áruforgalom: Vajszló és Drávafok főleg mezőgazdasági terményekkel dolgozik, Vajszlón 25000 tonna, Drávafokon 12-13000 tonna. Siklóson 3-4000 tonna. Persze, ezek eltörpülnek a Nagyharsány és Beremendi Cementmű összesen 500.000 tonnás forgalmához.
A 62-esen lehet vonatonként akár 35 fő is. Csakhogy van ott 5 pár vonat, az még mindig napi 350 fő. Az még mindig édes kevés egy vasútvonal fenntartásához. Két busszal megoldható, sűrűbben és gyorsabban.
A vonalnak akkor lenne értelme, ha akkora volumenű TEHERszállítás, ami megérné. Emellett a személyforgalom is fenntartható lenne, ha már ott a vonal.
De nem ismerem a teherforgalmi adatokat, azt tudom, hogy csak Drávafok, Sellye és Vajszló van megnyitva áruforgalomra. (plusz Harkány, Siklós).
Sziasztok!
Váci írta:"A tavasszal utaztam egyszer Siófoktól Kaposvárig, nagyszerű vonalvezetés, gyönyörű kanyarok, dombok, helyes kis állomások"
És milyen gyönyörű Karád vasútállomása, ahogyan Somogymeggyesről érkezik az ember. Teljesen merőlegesen látszik a vonalra, majd az utolsó pillanatban egy éles derékszög és már benn is vagyunk az állomáson. Az egyetlen dolog, hogy már sok helyen megállóhelyként működnek az egykori vasútállomások. (pl:Bonnya)Láttam egy régi fotót róla, a 70-es években, mire odaértem (2002 július) addigra már csak egy dunaújvárosi előregyártott garázs volt a megálló.....:(
OFF
Direkt irtam Oltárcot. Emlékszel? Valkonyáról gyalogoltunk Oltárcra, onnan a sineken ki majd vissza, onnan átmentünk Bánokszentgyörgyre (ott söröztünk), aztán továbbmentünk Borsfára, (ott is söröztünk), végül ott derült ki, hogy szerintetek "az akkori kormány milyen rossz, bezzeg a ...". Nem is volt sok kedvem tovább folytatni a sörözést...
ON
"A MÁV hivatalos adatai (Utasszámlálás) szerint a legtöbb utas a középső szakaszon van. Ez vonatonként átlagosan 30-35 fő. Átlagosan."
Ezt Harkány-Sellye kapcsán irtad.
Nos, több esetet tudok elképzelni:
1. Naivságod nem ismer határokat. Még hogy utasszámlálás...
2. Mégsem vagy ennyire naiv, csak annyira szereted ezt a vasutat, hogy inkább elhiszed a számokat.
3. Az "átlagos" szót másként értelmezed, mint én. Esetleg definiálhatnád.
Vonatonként 30-35 fő. Én még napi utasszámként is kétkedve fogadnám! És ezt azért merem ilyen bátran leirni, mert az Ormánságot gyakrabban járom, mint Te. Szoktam látni a vonatokat. Igaz, bicikliről vagy kocsiból. De azért 30 ember nem tud elbújni egy Bz-ben.
A 35-ös vonal ugyanilyen: felújított felépítmény, napi 8 pár vonat a két végén, középen csak 5, tolatós tehervonat jár másnaponta Kaposvártól Karádig, forda szerint Szergejjel. Illetve M47-tel Siófok-Tab között.
Meggyőztél.
A 152 helyett a 153-ra gondoltam. Ha a laktanya nem igényli, akkor nem sok értelme, hacsak Kalocsa nem fejlődik akkorát.
Kalocsának majdnem 20000 lakosa van, a legközelebbi hasonló nagyságú települések Kiskőrös és Paks. Hátha lesz valamilyen fejlődés.
Egyébként Inárcs nem a 142-es vonal mentén van? Akkor melyik vasútról nem hallottak az ottaniak?
Helyesen Izsák. Törpeszölő is van ott, szeptember elején volt szüreti felvonulás.
A 43-as vonalat nem azért nem használják, mert nincs nagydízel, hanem mert csak azért odaállomásítani egyet, plusz mozdonyvezetőt, hogy "átemelje" azt a napi 1-2 vonatot, nem sok értelme. Tolató, fékpróbázó személyzetet is kellene fenntartani Rétszilason, Pusztaszabolcson meg úgyis van, mert elővárosi fordítóállomás.
És a 46-ossal együtt meg tartaléknak? Nem kell mindenre külön ember, végülis a napi 1-2 alkalommal a fékpróbához, tolatáshoz elég a helyi személyzet.
A 147 vonalnak nem tudom, hogy ám blokk van-e értelme.
Szentes - Kiskunfélegyháza között van. Viszont ha Orosháza felé nem lesz összekötettés, akkor a megmaradt szakasz jelentősége csökken, mert kerülni kell Hódmezővásárhely felé. Bár lehet, hogy időben nem sokkal több.
A Dunaújváros-Komárom viszonylatban nem lehet erős a teherforgalom, ezt elbírja Kelenföldi átmenettel is (jelenleg is végig villamosítva, és nem is sokkal hosszabb).
Ez a jelenlegi állapot. Ha hozzávesszük a Pécsre irányuló forgalmat, már nagyobb. Egyébként úgy tudom, hogy azért maradt meg a 44, mert valamilyen európai folyosó része.
Adatok: Talán nem titok, többnyire hivatalos adatokból dolgozom, ez a munkám. A Kovácshida-Vajszló, pontosabban a Harkány-Sellye szakasz a a 62-es vonalon egy utasszámlálási szakasz. A 62-es vonalon 3 szakasz van:
Villány-Harkány
Harkány-Sellye
Selly-Barcs
A MÁV hivatalos adatai (Utasszámlálás) szerint a legtöbb utas a középső szakaszon van. Ez vonatonként átlagosan 30-35 fő. Átlagosan. A Kovácshida-Vajszló szakasz azért érdekes, mert ez nincs átépítve, itt megy 20-30 km/órás sebességgel a vonat.
A 154-es vonal vitatott szakaszán (nem túl sűrűn)szoktam utazni, havonta egy-két, de van hogy 4-5 alkalommal. Számolni szoktam az utasokat, számomra a 20-25 fő reális. És általam látott. Tudomásom szerint nem szenvedek kettős látásban, de lesz még orvosi alkalmassági vizsgálat az idén, ahova kötelező elmennem, majd megnézetem magam.
És most sietnem kell (ma délután vonatoztam 176 km-t, utast is számoltam, ideje hazaérnem)
Tegnap kék-túráztam Keszthely-Tapolca között, beszámoló a Kék-túra topicban.
Visszafelé vonattal mentem. Mit mondjak? A Bz tényleg egy botrány. Koszos, büdös, szakadt, hangos, és befelé pufog ki. Ez utóbbi különösen furcsa volt.
De!!! Nagy örömmel jelenthetem, hogy végre győztünk! A vonat 17:21-kor indult, 17:51-re érkezett. A busz 17:20-kor indul, és 17:55-re érkezik.
Ne haragudj, Looksharp, nem birom ki... Az ilyen adatokból szoktál Te mély konzekvenciákat levonni. Ez igen! A vonat 35/30=1.16666, azaz 17 %-kal gyorsabb, mint a busz. A Bz-n minden "fakban" ültek, sőt, némelyikben többen is. Tehát a vonat kihasználtsága legalább 30-35 %-os volt! Tehát: a vonat jelentős előnyökkel bir!
Tapolcai kaland:
17:16-kor beérkezett Keszthelyről egy 3 kocsis Bz. No, gondoltam, itt aztán pörögnek a kocsik!
Bzmot leakaszt, kihúz, körüljár, rátol,
Váci kolléga meg árgus szemekkel bámul...
(Bocsánat...)
Bzmot ráakaszt, idő 16:20. Perifériális látószögemben egy zöld-sárga kijárati jelző. Jó lesz sietni. Vonatra fel, irány a panoráma-osztály. (Bz-mellék hátsó-peron). Utas rajtam kivül nincs. Már épp fogalmazom magamban, mit fogok irni a topicban, mikor felébred a gyanu. Kinézek az ablakon, jelző vörös. Akkor mit láttam az előbb? Kinézek a másik oldalon, megvan az "álló" jelző. Hú!!! Nem is ez a vonat megy vissza, hanem a szomszéd (csonka) vágányon áll a szóló Bz. Ugrás, futás, a kalauz előtt sikerült is felszállnom. A többit már tudjátok...
Visszakerestem a régi hozzászólásomat a Vasútmániásban, ide másolom:
A tavasszal utaztam egyszer Siófoktól Kaposvárig, nagyszerű vonalvezetés, gyönyörű kanyarok, dombok, helyes kis állomások, stb. Nagyon élveztem. De a többi, "igazi" utasról ugyanez már nem mondható el. Szó szerint órák óta utaztunk már (menetrend szerint), és csak nem akaródzott megérkezni Kaposvárra. A gyerekek nyűgösek voltak, a felnőttek egymás után gyújtották meg a cigarettákat, bontották fel a söröket, a diákok már nem tudtak mit tanulni, stb.
De legalább voltak utasok. Sok vonalon 1-2 utassal járnak a Bz-k, azok is lehet, hogy szolgálatba járó vasutasok.