Keresés

Részletes keresés

inmi Creative Commons License 2011.01.26 0 0 854

Gyere, ezt tudasd meg a felnyurgult palántáimmal is:) A kutyák stimm, utálom, ha az érkezéskor rám ugrálnak, tehát nem ugrálnak rám, csak amikor már átöltöztem és jelzem, hogy lehet baromkodni. Ez különösen sáros időben tud áldás lenni:) A tyúkok meg a minőségi kaját hálálják meg a sok tojással:) Szóval: rend a lelke mindennek. Én adok, kapok, ők adnak, kapnak és kerek a világ.

Előzmény: skolikagi (853)
skolikagi Creative Commons License 2011.01.26 0 0 853

Magyarul ott aztán abban a kis kertben mindennek flottul kell működnie!

Palánták max 1 napot késhetnek a keléssel, a tyúkok vezényszóra tojnak, a kutya vigyázzban állva vigyázza a ház aszonyát!

Rend a lelke mindennek...bizony ám:-)))

Előzmény: inmi (851)
skolikagi Creative Commons License 2011.01.26 0 0 852

Il szerintem nem lány hanem fijjjúúúú:-)

Nézd meg a blogját, egy nő ilyen szuperül mindenféle kerti szerkesztést, meg szerelést meg mindenfélét nem csinálna meg:-)

Előzmény: atandi (849)
inmi Creative Commons License 2011.01.26 0 0 851

Jee... nő vagyok, rendőrtisztként szereltem le pár éve, súlyosbítva azzal, hogy még vezető is voltam.

Nagyon ritkán kellett hatalmi szóval diktátorkodnom, az állománnyal tűzbe mentünk egymásért, én értük, ők értem. Nálam "sosem volt késés" pl. Számtalan vezetőtársam állt a szőnyeg szélén, mert alkalomszerűen kinn állt a főovez, és meginterjúvolta az 5-10 perccel később érkezetteket, hogy hunamáriábakódorogtakeddig. Namármost: kihirdettem, hogy 5-10 percet értelmes ember nem késik, hanem egy órát, mert orvosnál van, mert beteg a gyereke, mert leforrázta magát a hetes kávéjával,stb (az elmés indokokat jutalmaztam:))), és ott ácsorogja ki az egy órát, ahol akarja, de meg ne lássam az épület környékén - és persze előtte betelefonál nekem, hogy tudjak is róla.

Vagy berendeltek bennünket értekezletre. Sejtettem, hogy valami léggömbhámozgatási fontosságú probléma lesz terítéken, tehát megkértem az állományt, hogy bármilyen faszságot fognak is kihirdetni, jogi osztály nem pampog, nem hőbörög, hanem tudomásul veszi és majd, ha visszajöttünk, szépen megoldjuk csendesben, hogy kecske is, káposzta is.

De ehhez kellett egy összetartó banda, ahonnan nem szivárogtak ki az ilyen megoldások, és nem élt vissza senki sem a jóindulatommal...

il1321 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 850

Az biztos, hogy ezeken a fórumokon jelentős kisebbségben van a hímnem:)

Bár, ha zajos gépekről, olajtól csöpögő vasakról, ne adj Isten számítógépről, esetlegesen magas szintű főzésről lenne szó, akkor talán fordított lenne az arány:)

atandi Creative Commons License 2011.01.26 0 0 849

Nem. Hol olvashattam volna? Miért, mi volt? Csendőrtiszt? Börtönőr? Esetleg kutyakiképző? Katona? Ilyesmikre tippelnék...

Na most már bevallom, illel vagyok még bajban. Feltétlenül nőnek képzelem, de mintha egyszer vhol azt olvastam volna, hogy mozdonyvezető volt...szóval van egy kis képzavarom...bocsánat il... :S

Előzmény: skolikagi (847)
inmi Creative Commons License 2011.01.26 0 0 848

Aztat akarod mondani énnékem, hogy diktátor vagyok? :)))

Történelmileg kialakult forma nálam. Nem mindig voltam ám én ilyen! 20 évesen egy idealista, naív, buta liba voltam. Szó szerint.

Aztán fel kellett nőnöm a feladatokhoz, vagy elveszek. Inkább felnőttem.

Az én zsarnokságom ott kezdődik el, ahol a másik fél (fiam vagy a férjem, öcsém, anyám) tehetetlenné válik adott kérdésben, vagy saját érdekei ellenére készül cselekedni. Példákon keresztül megvilágítva:

- a fiam leérettségizett, azt mondta, kér egy évet "pihenni", közben újra leérettségizni két tantárgyból, mert előtte 1 évvel halt meg az apja, és nem volt a topon. Jóvan', kisfiam, hagytam rá, és plusz egy évet elnéztem neki, amíg "felkészül" - az az áprilisban fejvesztve tanulni kezd a májusi írásbelire. Arról is volt szó, hogy nyelvvizsgázik is, de nem sikerült neki akkorra, amekkorra kellett volna a felvételik idejére. Nembajkisfiam', nyeltem egyet, mindenki úgy bassza el az életét, ahogy bírja, még te is, tehát tied a pálya. De kössünk alkut: ha felvesznek a főiskolára, akkor 2010-ben államvizsgázol. Én segítek neked utána munkát keresni, és onnantól gondoskodnod kell magadról. Az alkut megkötöttük, nem diplomázott le időben (pedig jelesekkel tele az index, tehát nem hülye, csak lusta), így a segge alá kapott egy pöpecül berendezett lakást, és a többit intézheti saját zsebből. És intézi is. Mondta nekem, hogy hamarabb is seggbe rúghattam volna, mert így tudja becsülni a munkát, amit a nappali tagozatú főiskola mellett végez. Diktátor vagyok? Igen - valakinek muszáj volt szembesítenie azzal, hogy a tetteinek következménye van, amit immár egyedül kell viselnie.

- anyámat néhány éve megverte az öcsém élettársa, anyám hozzám futott 300 kilométert. Mondtam az öcsémnek, hogy NAHÁT. Az öcsém felelte, hogy még aznap, amikor történt, iszonyatosan megrakta az élettársát a történtek miatt, ami egyrészt nagyon helyes, másrészt nem megoldás. Tehát az öcsém ellenére a későbbiekben úgy kiraktam a csajt az anyám haszonélvezetével terhelt ingatlanból, hogy csak úgy porzott. Diktátor vagyok? Igen. Anyámnak ott a hatalmas kéglije, de nem volt hajlandó hazamenni, amíg "OTT AZ A NŐ", és én szorongjak  öt különböző igényű felnőtt emberrel 50 négyzetméteren, mert az öcsém nem képes megnyugtatóan rendezni a dolgot?

Szóval igen: diktátor vagyok:) Vallom, hogy a törődés, bölcs szeretet, egy cseppnyi irgalmatlanság csodákra képes.

Előzmény: atandi (846)
skolikagi Creative Commons License 2011.01.26 0 0 847

Atandi, nem olvastad, hogy mi volt inmi tisztes foglalkozása mielőtt a parasztéletre adta a fejét?

Biztosan nem tudod, mert ha tudnád nem csodálkoznál...:-)

Mondjuk én már az nlc-s időkben is tisztában voltam vele:-))

Előzmény: atandi (846)
atandi Creative Commons License 2011.01.26 0 0 846

Te Inmi, én olyan jókat vigyorgok rajtad mindig, itt is, a tollasban is...neked a második neved véletlenül nem Mussolini?? :P

Bassszus, nálad még a fűszál is vigyázzba vágja magát, ha meglát. Úgyhogy spirálfűzfát ne ültess, mert kiegyenesedik, de lógófülű nyulat se végy, mert haptákba vágja a füleit!! :P

Amúgy meg irigylem az agilisságodat! Le a kalappal, ügyes vagy! (azóta én is meleg reggelit adok a tikoknak, mióta írtál róla) :)) Nem tiltakoznak!

Előzmény: inmi (844)
skolikagi Creative Commons License 2011.01.26 0 0 845

Tökéletesen igazad van:-)

Nálunk is lennének alternatívák, ha az uram olyan bátor és "szófogadó" lenne, mint a tiéd....:-)

Mert az ő szakmája sem kevésbé keresett Ausztriában, és itthon is....

Csak aki nem nem vállalkozni, változtatni az ott punnyag meg, ahol van.

Pedig gyanítom a te Lajosom sem sokkal fiatalabb mint az enyém.

Aki nem Lajos:-)

Előzmény: inmi (844)
inmi Creative Commons License 2011.01.26 0 0 844

Ági, ne felejts el két momentumot:

1) Mi nem 10, 50, 100 kilométeres körzetben gondolkodunk, mint a legtöbb helyhez kötött munkavállaló, hanem egész Ausztriában, legyen az Burgenland, vagy Tirol, és ez nagyon nem mindegy, hogy 50-100 négyzetkilométeres körön belül keresel valamit, vagy 84 ezer km2-en.

2) azt mondtam neki, hogy NEM JÖHET haza addig, amíg nincs új munkahelye. Mert ha hazajön anélkül, hogy találna magának, oda-vissza furikázni többször 500-1000 kilométert tiszta ráfizetés, inkább szálljon meg valahol éjszakára, ha kell, és keressen tovább. Mert ugye: hazajön, egy, másfél tank benzin, itthonról keresünk külföldre melót, lelünk, e-mail váltás, de utána telefonálni kell (bődület pénz tud lenni, és ugye, nem csak egy helyre kell ilyenkor leegyeztetni a bemutatkozást, vagy ott van, akit keresel, vagy nincs, többször is hívod), ki kell menni bemutatkozni (újabb 1-2 tank benzin), de lehet, hogy nem tetszenek egymásnak, tovább kell menni, vagy nem azonnal veszi fel, akkor hazajönni (újabb 1-2 tank benzin), aztán kimenni 1 hét múlva a kezdésre (újabb 1-2 tank benzin), és egyéb költségekről nem is beszélve (ennie kell, pihenni, stb).

Előzmény: skolikagi (843)
skolikagi Creative Commons License 2011.01.26 0 0 843

Na látod...? Aki mer az nyer...:-)

Nálunk ilyen sosem lesz:-(

Előzmény: inmi (842)
inmi Creative Commons License 2011.01.26 0 0 842

Én úgy látom, hogy nekem nem jön be januárban a lakásban való palántanevelés, nagyon felnyurgultak. Március elején újra kezdem, a fűtetlen szobában, ugye, akkor már fagyok ritkán lesznek, vagy ritkábban, mint a mostanában, és nem kell temperálnom sem a radiátort, hogy el ne fagyjon. Akkor hátha sikerül.

Mi van többiek? Hol esz a fene benneteket? :))))

Itt leszakadt a hó, most jöttem be a hóseprésből. Este is elkotortam, így most levesebbel kellett megbirkóznom. Volt egy kis izgalom Lajos melóhelyével kapcsolatban hétfőtől keddig, izgultam érte. Ahol addig dolgozott, közölte a tulaj kedves mamája, hogy ő fiatalabb szakácsban gondolkodott, és tsá. Úgyhogy kedden kifizette, én meg ráültem az internetre, és szépen elkezdtem keresni neki munkahelyeket osztrákiában. Sajnos, hiába volt nála a laptopja, rajta osztrák mobilinternet, valami lefedte a térerőt, és így hiába ült be Schweháton egy kávézóba, hogy megnézi a friss felrakott munkaajánlatokat, nem fért hozzá. Ilyenkor van az, hogy én itthon keresek, majd felhívom őt, lediktálom, amiket cirka megfelelőnek látok, ő felhívja telefonon, leegyezteti, aki hajlandó aznap fogadni, ahhoz el is megy. Itt újra én jövök a képbe, az útvonaltervezővel megnézem, hogy egyáltalán merre menjen, hogy rövidebb onnan az út, ahol éppen van. Tegnap éjjel hívott, hogy ma bejelentik melóra egy családi vállalkozásban.. huh... mozgalmas két napunk volt. 

Előzmény: erdeiboroka (841)
erdeiboroka Creative Commons License 2011.01.24 0 0 841

Pár éve vetettem karalábékat fólia alá és sokkal szebbek lettek a palánták, mint az ugyanakkor cserépben neveltek.

Komoly helytakarékosság is ez, mert keveesebb palántának kell az ablakban elférnie, ráadásul palántaföldre sem kell pénz és edzeni sem kell őket :-) A cukkiniket és uborkákat is ugyanakkor ugyanoda elvetem azóta. az uborkának még akkor hideg van, de egy pár ki szokott kelni. És később vetek még.

Néhány próbálkozás után áttértem arra, hogy a karalábépalántákat a mini fólia alatt nevelem, és oda csak március elején lehet elvetni. Jól szoktak sikerülni.  Április közepe körül ültetem szét őket szabadföldön. Azt viszont nem tudom, hogy ha fóliában akarnék karalábét nevelni, akkor hova és mikor vetnék?

Előzmény: inmi (833)
erdeiboroka Creative Commons License 2011.01.24 0 0 840

A felesleges palántáimat (több százról van szó) a barátnőimnek szoktam elajándékozni.

Eddig még mindennek lett gazdája.

Aki nem nevel palántát, az örül az ingyen palántának, de nagyon.

Egy évben lett ipari mennyiségben karalábépalántám, annyi, hogy a végén már nem kellett senkinek. Pici cserepekbe szétültettem őket 20-asával és elvittem a közeli gazdaboltba, hogy aki örül neki, annak adják oda ingyen.

Pár nap múlva már csak egy cserép volt ott, azzal nem tudom mi lett, de a boltvezető hölggyel azóta is tegeződöm :-)

Előzmény: atandi (831)
krnemarika Creative Commons License 2011.01.24 0 0 839

Pontosan a nyújtás nehézsége miatt nem gyúrtam, csak nagyon-nagyon ritkán. Aztán vettem a gépet, s a probléma megoldódott.

Előzmény: inmi (832)
atandi Creative Commons License 2011.01.24 0 0 838

"Na látod..én ezért nem vetettem még semmit.

Tavaly én is így jártam, tök korán kikeltek, aztán kiültetni meg nem lehetett őket:-( "

Szó szerint csatlakozom az előttem szólóho!!

il1321 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 837

Még valami: minimális öntözés, csak annyi, hogy ki ne száradjon a talaj, azt is tálcába, alulról.

Előzmény: inmi (835)
skolikagi Creative Commons License 2011.01.24 0 0 836

Na látod..én ezért nem vetettem még semmit.

Tavaly én is így jártam, tök korán kikeltek, aztán kiültetni meg nem lehetett őket:-(

inmi Creative Commons License 2011.01.24 0 0 835

köszönöm!

Előzmény: il1321 (834)
il1321 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 834

Ahogy kikelnek, vidd hűvös12-15 fokos helyre őket.

inmi Creative Commons License 2011.01.24 0 0 833

Hehe.. 200 paradicsomtő akkor férne el nálam, ha feltörném a füves részt is... látod, milyen jó, hogy kicsi a veteményesem? Engem ilyen veszély nem fenyeget:)))

Nekem is kelnek a káposztapalánták, nyúlnak, mint állat. Mi a máriát csináljak velük?

Előzmény: atandi (831)
inmi Creative Commons License 2011.01.24 0 0 832

Köszönöm:) Majd kipróbálom úgy is, ahogy javasoltad.

Főleg azért adok vizet hozzá, mert nincs nyújtógépem, és kézzel bizony iszonyat meló így is kinyújtani, napláne, ha cérnametéltnek megy a tészta:)

Előzmény: krnemarika (813)
atandi Creative Commons License 2011.01.24 0 0 831

Na csak majd úgy ne járj, mint én tavaly, hogy ami már kikelt, azt ültessük is el, mert sajnálnám...aztán meg meggebedsz, nekem is 230 v.240 tő par adicsomom volt...(nagy az Isten állatkertje...)

Előzmény: erdeiboroka (829)
Deryan Creative Commons License 2011.01.24 0 0 830

Köszönöm! Ha Neked nem sikerül, akkor én küldök. :)

Előzmény: erdeiboroka (829)
erdeiboroka Creative Commons License 2011.01.24 0 0 829

Ha ennek a sok magnak csak egy kis része is kikel, akkor nálunk Dunát lehet majd rekeszteni kápia palántákkal. Ha a Tieid nem sikerülnek, szívesen adok majd.

Előzmény: Deryan (828)
Deryan Creative Commons License 2011.01.24 0 0 828

Ne mérgelődj! Lehet, hogy több időre, melegre lett volna szükségük. Gondozd továbbra is, de ültess magadnak másból tartalékot!

Nálam már előfordult olyan is, hogy a hiányosan kelt paradicsomok jóval késöbb, pikírozás után még mindig bújogattak ki az ültető ládában.

15 kápia magot én is ültettem. Remélem azért ki fog kelni.

Előzmény: erdeiboroka (827)
erdeiboroka Creative Commons License 2011.01.24 0 0 827

Én bepöccentem, mert nem keltek ki rendesen a kápia és a macskapaprikák, és mérgemben a zacskókból az összes maradék magot beleszórtam a cserepekbe :-(

Ezekhez már úgysem lesz bizalmam jövőre alapon. Most várom, mi lesz ebből.

Az ökörszív paradicsomok kikeltek :-)))

Előzmény: Ali-bá (822)
gergerg Creative Commons License 2011.01.23 0 0 826

Az enyém is ekkora! Már mint a nyulam!

Előzmény: skolikagi (824)
gergerg Creative Commons License 2011.01.23 0 0 825

És tetszik nekik a fűtetlenben? Most ugye nem ott vannak? Én most akasztottam nekik a szobába világítást bár nekem még csak néhány kisérleti paradicsom  kelt ki. Azon gondolkodom hogy ha kikelnek a paprikák is akkor leviszem őket a pincébe, ott hűvösebb van (14 fok) és ott világítok nekik.

Előzmény: Ali-bá (822)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!