Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ilyen a humor harold monolog, komolyra forditva a szót én meg kóstolok mindent a saját fajtáim közül nincs rossz ízü kivéve mikor ppv sanyargatta, de az menesztve lett na az tényleg bűn rossz volt .Amit meg nem kóstoltam arról meg nem mondok véleményt mert jóska meg pista azt mondta hogy sz..r.Olyat meg végképp ne mondjunk jó drágan vett külföldiröl még ha rossz is hogy fenomenális csak azért nehogy valaki kacarásszon rajtunk jó drágán milyen sz....t vettünk.
A ceglédi piroska teljesen megfelel az elvárásoknak . A földkerekségen nem találkoztam ilyen jó fajtával szinte egyedülálló ízvilág megismételhettlen termés mennyiségek ,a gyümölcs húsa színjátszó érés kezdetekor enyhe citrusosság átmegy az érés során fahéj majd vanélia ízbe .A túl érés megvárását nem javaslom mert émelyitöen édes és ki is akad a cukorfok mérő.
Emberek kössünk békét , nem akartam veszekedni senkivel csak a véleményem írtam le meg a saját tapasztalatom. Elnézést kérek attól akit esetleg megsértettem. A véleményem a sajátom meg a tapasztalatom is ez van.
"Valójában az van, hogy ha a gyümölcs a kellő érettségben van leszedve, és jó is az évjárat, akkor teljesen mindegy, hogy milyen névvel van cimkézve a fajta."
Nem értünk egyet, nem gond.
"Ha a cefrézést és a főzést nem baltázzák el, akkor a pálinkából (sőt: a lekvárból sem) fogja megmondani senki, hogy milyen fajta volt amíg a fán volt."
Ebben sem.
Nagyon csodálkozom, lehet én vagyok egy kisebbség része, de ezek triviális dolgok, mármint, hogy van különbség és hogy meglehet mondani milyen fajta volt.
Pl tavaly már nem tudom milyet kaptam, magyar fajták utánit, van benne egy citrusos vonal, amit korábban egyik magyar fajta sem hozott nekem. Hogy ez valakinek tetszik? Simán lehet, ízlések és pofonok.
Amúgy csak kajszira gondolod ezt igaznak vagy szilvára, meggyre, szőlőre, stb más gyümölcsre is?
"hát ezt nem hiszem el" - nem kontra miatt írtam a Reale d'imola-ról,
hanem atifoci Albinova-jára kerestem rá, és ott láttam az olasz tájfajta kajszimról írtak...
gondolotam írok róla személyes tapasztalatot, hátha valakit érdekel.
---
magyar kontra külföldi fajták: amúgy én is a küldföldiek felé húzok, de nem
azért mert nem szeretm a magyar termékeket, sőt!!!
egyszerűen nem nagyon volt értékelhető magyar nemesítés, sajnos.
pl. ceglédi óriás nagyon altrananciára hajlamos, nálam későn is fordult temrőre,
tavasszal sokszor lefagy, stb.
magyar faiskolai tetmékek: egyrészt ismerek olyant, ahol a 2/3-a az árunak
olasz mg más külföldi, kamion szokott érkezni külföldről...
másrészt a magyar oltáványok fele, 70%-a már megeredni sem szokott, vettem magyar fajtákat magyar előállítással, és 2015-ben kb. 10-ből 4 eredt meg... legutóbb egy olyan faék egyszerű
magyar oltvány nem eredt meg, mint a Bosc kobak...
persze ez asaját tapasztalat, de valós.
külföldiek íze: tányleg van ami nem a legjobb, de ha jó érett, legtöbb finom, azért külföldön sem
csak ízérzékelésüket mazochisták élnek, bár lehet nem olyan ínyencek, mint mi... :)
(és lehet, részben rászocializálódtak a szemétre = kemény és ízetlen...)
Tényleg szenzációs ízű hát ezt nem hiszem el csak viccelek miért ne lehetne jóizű egy külföldi fajta föleg ha ilyen reakcíót vált ki a kóstolójától ime egy pl nem a boltba vásárolta betonkeményen hanem valszeg a fáŕol lett leszedve.
Szerintem kár ezen veszekedni inkább vesszekedjünk azon kinek lesz több és szebb termése.Mozo v bárki aki termelö leszedek egy kajszit a fáról és megmondja hogy milyen fajta föleg ugy hogy hasonlit több száz másikra lehetettlen.Felteszek ide egy képet és senki nem tudja megmondani milyen fajta.
"Legújabb kajszifajtái közül az ’Albinova’-t ajánlotta kipróbálásra.
Ennek íze a ’Reale de Imola’ fajtáéval vetekszik, ami Olaszországban az egyik legjobb ízű helyi tájfajta. Az viszont nagyon puha húsú, távoli piacokra nehezen szállítható."
Nagyon szerencsés vagyok, hogy van Reale d'imola-m.
Tényleg szenzációs ízű, nagy szemű. Hátránya, hogy nagyon puha, még hazavinni is majdnem nehéz.
Sárga fedőszínű, nem szép, legalábbi nem a mai divatnak megfelelő.
Igen leveses, ezért ebből lekvárt nem főznék (sok idő), de pálinkának kiváló.
Betegség: ki akartam vágni, többször elindultam feléje fűrésszel, de valahogy elmaradt.
Mert igen beteges volt, vírusosnak tűnt. Komoly feljavítást kapott (lombtrágya, permet, szerves stb. trágya), tavaly nagyon szép volt a lombja is, magján nincsenek foltok, stb. de persze öntöztem is, ritkítottam, nagyszemű és sok termés lett. 2020-ban ez is lefagyott, de 2019 és 2021-ben szenzációs termése volt, csak a 2019-est lelopták, ezért nem tűnt fel akkor még, hogy milyen jó kis tájfajta!
Van egy pálinkafőzdés vevőm, nem két hordónyit visz minden évben. Kifejezetten a Kioto-t kéri, mert qrva jót szokott belőle főzni. Egy másik a LadyCot-ra esküszik, oltóvesszőt is adtam már neki. Mindkettő évtizedek óta főz, jól ismerik a magyar fajtákat is. Valójában az van, hogy ha a gyümölcs a kellő érettségben van leszedve, és jó is az évjárat, akkor teljesen mindegy, hogy milyen névvel van cimkézve a fajta. Ha a cefrézést és a főzést nem baltázzák el, akkor a pálinkából (sőt: a lekvárból sem) fogja megmondani senki, hogy milyen fajta volt amíg a fán volt. Azt viszont simán megmondom, hogy ugyanabból a barackból a lekvárt anyám vagy anyósom főzte-e - nem is egy ligában játszanak.
Nem , te nem írtál semmilyen pálinkafőzésről te azt írtad , hogy a pálinkafőző mester meg tudja mondani , hogy melyik kajszi a finomabb ..... gönci vagy a külföldi fajták .
Természetesen Magyarországon is vannak betegségek de én arra céloztam , hogy attól mert nyugateurópai valami attól még nem hibátlan. Az én esetemben onnét jött a betegség szinte biztos mert előtte nem volt tapasztalható. Meg hát azok a fák betegettek meg először.
Azért te rendesen összekevered a minőségi alapanyagból főzött pálinkát a pancsolt szarokkal. Minőségi pálinkafőzésről írtam nem a zugfőzésről ahol az a lényeg hogy üssön. Nem kell agyon sztárolni a külföldi dolgokat azok között is van egy halom sz.r. A rengeteg fű ízű kajszikkal amik olyan kemények mint a beton, ha meg normális lekvárt akarsz akkor magyar fajtát veszel vagy termelsz. Ezt tapasztalatból írom mert én is kipróbáltam elég sok külföldi fajtát , hát nem vagyok elragadtatva tőlük.
A gyümölcs ízét rendkívül sok minden meghatározza, befolyásolja talajszerkezet ,tul sok csapadék v hiánya, tápanyag ,napsütéses órák száma, hamar bekövetkezett szinezettség ,több menetes szedés ,de már leszedem az egészet és bizony -bizony az egyik érett a másikban bele törik a fogad akkor annak milyen íze lehet.
Tévedés hogy annyira sztárolnám a küföldi fajtákat én örülnék a leggjobban azt tudnám mondani a világon a leggjobb kajszi az összes magyar fajta a többi a közelében sincs.A világon az összes kereskedője ezeket a fajtákat keresné fellendítve hazánk gazdasági meghatározó kulcsszerepét kajszi vonalon és akkor megint mindenki kajszit termelne még az erkélyen is.
Tegyük a kezünket a szivünkre létezeik- e vírus mentes oltvány lásd: virusvektorok? A gönci barack hazája mellett lakom és anno gönci,pannonia,bergeron fajtákkal kezdtem annak idején .A most lévő fajták közül jelentem csak magyar fajták mentek ki ligeti óriás ,ceglédi arany 10 éves telepítés van egy samuraj nevű fajtám pótlásként most 3 éves ízben a fiatalsága miatt korai lenne mondani de én mondom már 2 éves korában verte a gönci ízeket nem hiszem hogy 2 éves göncinél ezt ellehetne mondani ilyen terhelés mellett.
Szerinted minek van jobb íze egy olasz vagy spanyol sonkának vagy egy magyarnak ?
Pálinkafőző ... Huhh. Honnan a fenéből tudná , hogy ami cefret odavisznek az miből van . Nyilván azt fogja mondani hogy a gönci mert ezt az egy fajtát ismeri hasonlóan mint a besztercei szilvát . Persze nem akarom eldönteni hogy mi a finom mert ez szubjektív dolog , még nagyon sok minden befolyásolja hogy egy gyümölcs finom vagy sem . Egy gönci kajszi is lehet íztelen és egy külföldi is lehet ízletes zamatos .
Bocs hogy beleszólok de nekem pl. Olaszból hurcolták be a fitoplazmát, oltványokkal. Azóta sem tudok belőle kikeveredni. Szinte minden évben van egy kajszi illetve őszibarack fám amit ki kell vágni. Az íze meg a magyar illetve gönci magyar kajszinak a legjobb szerintem. Csak kérdezz meg egy pálinka főzőt melyiknek van a legjobb aromája és íze. Tudom nem a pálinka a lényeg de ami oda első osztályú iz és zamatot biztosít az finom megenni és lekvárnak is.
Nézd engem az olasz , francia , spanyol " szakemberek " ízbeli véleménye kb egyáltalán nem érdekel , ők a ratattouille-t szeretik...én meg a lecsót , ők a csigát meg a tengeri herkenytyűket én meg a csülköt...ennyi. Ha szigorú akarok lenni akkor a nyugati kajsziknak nincs kajszi íze , a Cotok nagy részének /főleg a keményeknek / pocsék az íze , meg a Far-oké is.....na ez az én véleményem , lehet vitatkoznii, de ettől az én véleményem még nem fog változni...Azt nem állítom, hogy termesztési tulajdonságokban nem lehetnek jobbak , de nem is ez volt a kérdés...én a kajszit nem azért termesztem, hogy kibírjon 1000 km utazást , meg 3 hét pulton tartást...de ugye ez a topic sem csak a nagytermesztőké...nekik más az érdekük, céljuk, véleményük...stb.
Sztem a betegségek említése is kissé mellényúlás...a ppv, fitoplazma, gutaütés ugyanúgy eléri a nyugati fajtákat, mint a magyarokat...sőt sok esetben a kinti oltványokkal hurcolják be.
Amiket kipróbálnék ?...az Albinova fajtánál mindenhol kiemelik a különlegesen finom ízt, na ezt még bevállalnám oltványként...ill. ha szemzőágként tudok szerezni , akkor ESETLEG 1-2 -gat /pl Koolgat / ill. a pirosak közül 1-2 /Rubingok /...de nem mindenáron....ami maradt azokból gazdálkodok, de a kajszik komolyabban már nem foglalkoztatnak.