Az egyik elég védett zugban volt, az úgy-ahogy áttelelt. Védelemmel.
A nagyobbat sikerült egy elég "huzatos" helyre ültetnem, kész katasztrófa volt tavasszal, mikor leszedtem róla a nádszövetet, meg a polycarbonát tetőt :(
Azt felszedtem, és most benn telel, hátha észhez tér !
Nem az egyik, ami nem fejlődik azt vettem Rappaiéktól, persze lehet, hogy nem az ő hibájuk, csak rossz helyre ültettem. A másik a szépen növekvő, nagy növény a Dula Faiskolából (Balatonszárszó) származik. Direkt ezért és még egy pár növényért utaztam oda tavaly tavasszal.
Lehet, hogy kicsi volt, vagy túl hideg van nálad, esetleg szerezz másik forrásból növényt, nagyobbat. Nálam tavaly -16 volt a minimum és ez alatt nem fordult elő az elmúlt években, állítólag ennél jóval hidegebbet is kibír. A füge tövig visszafagyott.
Igen nálam, sikeresen áttelet. Tulajdonképpen 2 Magnólia grandiflorám van. Mindig nagyon szerettem volna mióta mediterrán területeken és a Kertészeti Egyetemen láttam. Vettem is egyet Rappaiéktól és elültettem 2003 májusában, kicsi 50 cm-es növény szinte semmit nem nőtt évekig, erősen takartam (lomb, gyékény nád, tetejére fólia) igaz nem is fagyott vissza. Elkeserítő volt, hogy 2 év alatt kb. 10 cm-t nőtt, 60 cm-es lett.
2005-ben vettem egyet Balatonszárszón a faiskolában, ahol láttam egy szép évek óta áttelelt példányt. A megvett kb. méteres növény sokkal életerősebbnek láttszott mint a másik. Elülteve, szépen fejlődött. Tettem fel képeket róla. Tavaly takartam, tövéhez avar és fenyőkéreg, körbe nád és levegőbuborékos fólia, tetejére csak fátyolfólia került, hogy tudjon szellőzni. A tavalyi szigorú telet sérülésmentesen viselte és idén akkorát nőtt, hogy már nem tudom takarni és sem volt sok értelme a nádnak és fóliának mikor fentről nem volt zárt a takarás. Ezenkívül láttam a környékünkön még a múlt télen egy hatalmas példányt, ami nyáron szépen virágzott. Nem tudom miért nem nőtt a Rappai féle, 2005-ben további 5 cm-t nőtt, 2006-ban kiszedtem és száműztem a kert végébe, hátha ott jobb helye van. Talán túl meleg helyen volt, délre néző palakerítés előtt száraz homokos talajban, de állandóan locsoltam és tőzeges földbe ültettem. A 2. növény keletre néző házfal előtt van, hasonló talajban, sok trágyával és tőzeggel együtt ültettem.
2006 júliusában ültettem. Egyáltalán nem védett helyre. Korábbi képeken látszik, hogy takartam. Eddig a legtöbb -7 fok volt ami érte. Itt látszik mennyire nem védett a hely.