Igen, én voltam aki megjárta az utat kétszer is, egyszer oda, egyszer vissza.
Szerintem Slatka Zavala - Orahov Do - Slano úton próbálkozott. Amikor mi mentünk ki volt táblázva Slano is, de szándékosan kerültük azt az utat.
Szóval mi a Ravno - Trebimlja - Cepikuce - Doli útvonalon jöttünk át (Dolinál éri el a magisztrált - tehát nem Slanonál. Egyébként, ha nem tudod, hogy honnan jön ki az út Dolinál, nem fogod megtalálni, mert kb. két bokor között, teljesen jellegtelen egy sávos útról van szó)
Úgy sejtem, Slatkának tovább kellett volna mennie Zavala után Ravno felé, és ott lekanyarodni az előbb említett útvonalon Doli felé.
Szia Slatka Vila. Az általad említett R428-as regionális úton Slano felé az elmúlt évben /Orahov Do/ a túlsó oldalon Čepikuće / nemzetközivé volt nyilvánítva. Én javasoltam a Bihamk ajánlása nyomán ezt az útvonalat, volt hazánkfia, aki gond nélkül átjött. Én sem értem mi történhetett, hogy most eltanácsolják az arra járót. Innen nem messze Neum felett Dui átkelője, a túloldalon Bistrina valóban megszűnt. Vagy az is elképzelhető, hogy mint írtad is szezon függvénye az átkelés az említett határállomáson. Magam rendszeresen olvasom a lenti lapokat, eddig nem találtam erre utaló jelet, ezért volt meglepő helyszíni tapasztalatod. Gondolom, hogy a szezon kezdetekor, amikor Metković kezd majd bedugulni "felmelegítik" ezt a határátkelőt. Üdv.
Régebben mintha olyat olvastam volna itt, hogy a BiH oldalon lévő R428-as úton található határ mindenki által használható lenne... ( Zavala után a BiH oldalon, Slano a horvát oldalon, már a parton )
Ma megkíséreltünk itt átkelni, már útközben megállított minket egy BiH rendszámú autós és mondta, hogy ez a határ csak a helyieknek, azaz a környező falvakban élőknek szól, nem engedték át őket sem... a határ előtt néhány méterrel ott is állt egy rendőr és nem engedett tovább minket! Egyébként az út 1 sávos, a régi Monarchia korabeli vasutat követi, elég necces itt elképzelni egy szezonbéli szombatot, azaz a turnusváltás napján a közlekedést, ahogy valakinek állandóan tolatni kell :)))
Trebinje-ből jöttünk, a cél a Zavala kolostor volt, de úgy terveztük, hogy itt lemegyünk a partra és Brgat-nál vissza, Ivanica, majd újra Trebinje.
Lehet, hogy ez csak a szezonon kívül van így? Vagy mindig is így volt? ( egyébként Montenegróba nem 1x mentünk már át, csak helyieknek szóló határon, igaz csak fotózni, egy régi kis hidat... de többször is előfordult, hogy átengedtek ) Vagy egyszerűen a politikai helyzet miatt... ? ( a parton biztosan ki van táblázva a határátkelő, mármint a horvátoknál! hiszen a Vjetrenica barlang is turistacsalogató és a Föderáció oldalán található )
Időjárás jelentés - Trebinje és környéke ( hátha valaki leutazna a hosszú hétvégére )
Jelenleg bújócskázik a nap a felhők mögül, de délutántól eső várható, egészen csütörtök reggelig, a hétvégére már újra napsütés várható!! Hőmérséklet kb. 15 fok... ami nem rossz :))) különösen ha kisüt a nap, akkor már akár pólóban is lehet lenni, szélárnyékos helyen pedig napozni is lehet.
Szóval gyertek csak, aki jönne egy kis kirándulásra, feltöltődésre :)))
Mivel csak egy éjszakáról van szó, az árkülönbség bőven megtérül a kényelemben és a látványban. Nekem nagyon sokat jelent, hogy hol iszom meg a reggeli kávémat. Nem elhanyagolható szempont az se, hogy Jajcet úgyis megnézik (bárhol is laknak), ide viszont nem biztos, hogy kijönnének, pedig nagy kár lenne kihagyni!
Jajcéba két útvonalat tudok ajánlani! Az egyik gyors de nem annyira látványos,a másik kicsit lassabb de nagyon szép az út és jó az út minősége is!
1. Mohács-Udvar-Eszék-Samac/határ/-Modrica-Doboj-Jelah-Teslic-Kotor Varos-Celinac-Banja Luka-Jajce! Ez az út kicsit lassabb,de jól lehet haladni és jó az út végig!
2.Mhács-Udvar-Eszék/autópályára felmenni/ majd egészen a pályán le a Beograd-Zágrábi pályáig,ott Zágráb irányba tovább a pályán-Addig mégy míg ki nem lesz téve,hogy Banja Luka,aztán Gradiska/Bosznia határ/-Gradsiskán átmégy míg fel nem mégy az M-16-os pályára! Nyugodtan menj rá mert nem drága! Ez a pálya keresztül visz szinte Banja Lukán,de a lényeg hogy végig egyenesen átmégy a városon! Aztán tűz Jajcébe! No Banja Lukától gyönyörű minden! Több helyen is érdemes fotózni!
Ufonauta! Ha rám hallgatsz Jajcét nem szabad kihagyni! Viszont az általam említett Yoth hotelt azért ajánlom,mert közel van az óvároshoz! És ha minden igaz akkor garázsba be tudsz állni ha megkéred Vinko barátomat! Hivatkozz a sok csomagra és szerintem tuti megengedi hogy beállj! Mi a motorokat mindig oda tettük be! De eddig soha nem tapasztaltunk olyat,hogy piszkáltak volna bár mit is! A lakókocsit is ott hagytuk többször is! Vinkót mindenki ismeri Jajcében,nem mernek nyúlni semmihez az ő hotelje körzetében! Ezt ő is kihangsúlyozta!
Annak a szállodának a tulaja is jó barátom Dominko Peric! Nagyon szép helyen van és tényleg klassz a szálloda de az ára is arányosan jóval drágább! Viszont az övé a város központban lévő Hotel Turist98 hotel is! Ami olcsóbb ettől!
Sajna a péntek még nem jó. Bátyám cégénél dolgozom és ő azon a héten Rovinjban motorcsónakázik és csak hétvégén jön haza. Szóval pénteken még tartani kell a frontot.
Szerintem Jajcét célzom meg. Jó esetben szombat dél körül érünk oda (kb. Szarajevóba is akkor érnénk), így a szombat délután marad nézelődésre és úgy gondolom, hogy Szarajevóra több idő kéne. (bár ezt nem tudhatom, hisz egyik helyen sem jártam még) Vasárnap reggel irány Mosztár és délután már szeretnék leérni Blaceba.
De a látott fényképek és videók alapján (nézelődőm én a google-n és a youtube-on is) no meg remélem majd a személyes tapasztalat alapján, legközelebb szervezünk egy kimondott bosnyák túrát is a nagyobb társasággal.
Egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz hétvégi sarajevoi kiruccanás. :(( Hideget és esőt ígérnek, így nem sok értelme van. Mindegy, majd valamikor bepótoljuk, addig úgy sem nyugszom. :)
Ha ennél kicsit tovább mentek a vízimalmok felé, ott találjátok ezeket az apartmanokat (a kemping mellett). A kemping recepcióján isteni finom kávét adnak, frissen darálós gépből. Hangulatos, nem forgalmas, csendes. Két éve júli elején csak mi voltunk :)
Ez sokkal szimpatikusabb, mint Szarajevó. Erre gondoltál? Igazság szerint jó időben szívesebben nézegetem a vízesést és úgy általában a természetet, mint egy óvárost.
Közben Szarajevóban lefoglaltam ezt, mert ez nem kért semmilyen kártyaadatot. (bármikor lemondhatom még)
A jajceinek megtaláltam a saját honlapját, de ott nem tudom külön foglalni, hogy saját fürdőszobás szoba kell.
De bookingon sem sokkal drágább, így ha úgy döntünk, hogy inkább itt szállunk meg, akkor a bookingon foglalom le.
Viszont ettől azért félek, mert szerintem minden cuccot fel kell hurcolni a kocsiból éjjelre és ha tetőtérben van a szoba,
Ha Jajcét célba veszed,akkor mondom is hogy hol keress szállást! Vinko Bogic a tulaj/jó barátom/ és a hotel neve Youth Hostels! Könnyen megtalálod! A főútról befordulsz Jajce felé,átmégy egy hídon,ahonnan látni fogod jobbról a nagy vízesést,majd átmégy egy alagúton,utána lesz egy lámpás kereszteződés! Ott jobbra fordulsz a vár irányába/látni fogod mert egy hegy tetején van/,majd megint átmégy a hídon és a lámpás kereszteződésnél a híd után balra fordulsz! Azon az úton addig mész míg baloldalt megtalálod a hotelt! Kb. 4-500m! Meg fogod ismerni mert padok asztalok vannak az étterem teraszán kirakva! Keresd Vinkót és mond neki hogy az Attila Magyarországról a motoros ajánlotta hogy oda menj! Ő tud németül aránylag a lánya Vinka meg angolul!
Innen gyalog sétálva pár perc alatt fel lehet menni az óvárosba,és a várba! A nagy vízeséshez is le lehet menni az első hídnál! A szállástól tovább menve lesz kb 1 km-re balra lent az úttól egy gyönyörű vízeséses étterem,egy kis parkoló van a lépcsős lejárónál! De figyelni kell balra le és meg lehet látni!
Aztán tovább ezen az úton vannak tavak és a látványos régi vizimalmok!
Egy biztos a nejem még nem volt Jajcében én már sokszor,és tavaly lakókocsival itt voltunk egy hétvégét lefele menet,de azt mondta hogy még vissza kell menni ide mert gyönyörű volt!
Ami azt illeti, booking ide vagy oda, én sem szívesen adnám ki a cvv számom. Szeméyl szerint a 60 eurot kicsit sokallom, bár nem néztem meg a képeket a szállásról.
Nos közben kicsit utána olvastam és több helyen azt tanácsolják, hogy a CVV számot semmi szín alatt ne adjam meg. (bár bookingon már adtam meg, de azt a foglalást már lemondtam) Szóval inkább írtam közvetlenül a szállásnak. Remélem válaszolnak!