Keresés

Részletes keresés

tech-pro Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5114

Nekünk ezt régen a biosz tanár mondta általánosban, amikor a bogyótermés/csonthéjas/almatermés került szóba, egy srác megkérdezte, hogy milyen termés az ananász.

Amúgy tényleg egyből ananász jön. Először pirosas, gumiszerű, és aztán lesz olyan, mint a bolti. Nem mászkálnak a hangyák csak ha fenthagyod, mert akkor porozzák be. De látni fogod, hogy mikor jó, mert olyan lesz, mint a bolti. Meg olyan illat lesz a szobában, mint egy zöldségesnél, amikor érik. Azt viszont tudni kell, ha egy növény leterem, akkor az anyatő leszárad, és a kicsik kihajtanak a tőből.

A maracuja viszont nagyon fut, tehát egy egész bambuszmászókát kell neki összekábelkötegelni, és távoltartani a többi növénytől, mert elkapja a nyakukat.

Előzmény: Dió4 (5113)
Dió4 Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5113

Már ezt hogy érted?  Nem a termése az ananász? Azaz ananász amit eszünk az egy bimbó és ki tud nyílni mint egy toboz?

Mindig tanul az ember. Már ezért megérte:-) Mivel a szobában tervezem tartani, nem szeretném, ha hangyamászkálás lenne!

A maracuja egyébként tartható szobában? Fel lehet futtatni egy hosszabb bambuszra? Vagy az úgyis annyira fut, hogy kezelhetetlen a lakásban?

Előzmény: tech-pro (5103)
csoer Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5112

1/ Kakaó (theobroma cacaó):

http://www.montosogardens.com/tropical_fruit_seeds_2.htm

2/ Cinnamomum zeylanicum:

http://www.fruitlovers.com/seedlistforeign.html

dec.-jan. szkott lenni olcsóbban (1 csomag-4db)
http://www.tradewindsfruit.com/order_fruit_4.htm

3/Cinnamomum cassia - Kínai fahéj

a legtöbb helyen kapható most is, de például decembertől:

http://www.montosogardens.com/tropical_fruit_seeds_2.htm

4/ szegfűszeg várható januártól:

http://www.tradewindsfruit.com/order_fruit_4.htm

http://www.sunshine-seeds.de/Fruit-und-Useful-Plants-C-31_1156c.html

mindegyik könnyen és gyorsan csírázik (ha friss!)

5/ a bors nehezen csírázik, de érdemes lehet rendelni:

http://www.ioffer.com/i/Piper-nigrum-black-pepper-50-seeds-129128209#item_description_anchor

(nem tudom itt mennyire friss-próba)

De ezeken kívül van még bőven hely a nagyvilágban.

Előzmény: asato.ma.sad.gamaya (5108)
Istenazegben Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5111

Két dolog. A kakaót végül felvágtam, amit a Füvészben vettem, de annyira éretlen volt, hogy a magok még ki se voltak fejlődve benne .... Nem tudom, miért árulnak ilyet :S.

Vett valaki rajtam kívül a hétvégén mannát (Cassia fitula)?Mik a tapasztalataitok? Finom, érettnek tűnik, van benne rendesen mag is, de nevel valaki ilyet?

Sihuhu Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5110

Üdv!

Gratulálok. Gondolom, nálad azért jóval több fényt kap.

Zsolt

Előzmény: tech-pro (5105)
Sihuhu Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5109

Végül is, nálam két évig bírta, igaz eléggé csökött megjelenéssel.

Nagyítóval azért még lehet látni némi hajtásbimbót az alsóbb levéltövek felett mindkét árbócon, de nem vagyok túl bizakodó.

Zsolt

Előzmény: csoer (5106)
asato.ma.sad.gamaya Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5108

Szia!

Az általad említett kakaó, fahéj, szegfűszef, esetleg babér és bors növényeket hol lehet beszerezni?

Szívesen kipróbálnám magam ezekkel a növényekkel is.

köszi

Előzmény: csoer (5106)
santaro Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5107

Kép valóban jó volna:))

Igen, igazad lesz a penésszel kapcsolatban, mert még az este levettem róla a zacsit és ma már semmi baja nincs.

Az állandó hőmérsékletet kicsit körülményesen tudom megoldani, de megoldom.

Előzmény: tech-pro (5104)
csoer Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5106

Várjuk ki a végét a csírázásával, egyébként OK!

Részemről igen régóta működik a -többek között kakaó csemeték - közel 1 év utáni "úgy döntöttem felmondok" szindróma. De addig ütöm a vasat amíg meleg, de ebben az eseten még utána is.

Folyamatosan próbálom pótólni a kakaó, ceyloni fahéj, szegfűszeg stb növényeket. Szeintem a tartási körülmények (nem elsősorban a talaj) mellett, lényeges lehet kifogni egy elenállóbb egyedet, ami jobban bírja a hazai körülményeket (üvegház, mini üvegház, lakás stb.).

Előzmény: Sihuhu (5102)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5105

Szia!

Hát ezek rossz hírek.....

A tőled kapott kakaó három levelet hoz most egyszerre. Azt viszont észrevettem, hogy nagyon érzékeny mindenre, ez valszeg a fajtája miatt van. A fahéj is megvan, de nagyon lassan növöget.

Gyanús, hogy éretlen a termés, azért kell érlelgetni, láttam azokat a Füvészkertben, és súlyra/fogásra/alakra éretlennek tűnt.

Előzmény: Sihuhu (5101)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5104

Penész??????

Akkor gondolom letekartad. Ha letakartad, akkor nem figyeltél az állandó hőmérsékletre és lement harmatpont alá.

Én nem takarom le, viszont nekem az alsó levelei szoktak leszáradni, és elég rossz bőrben néz ki, mire kigyökeresedik, de helyrejön idővel. A héten ültetem, mert már gyökeres, teszek fel képet.

Előzmény: santaro (5100)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5103

A virágja maga az ananász. Azaz a bimbója, mert ha fenthagyod, akkor kinyílik, mint a fenyőtoboz, és belemennek a hangyák enni, miközben beporozzák.

Előzmény: Dió4 (5099)
Sihuhu Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5102

Üdv!

Gratulálok, hogy sikerült itthon kakaóterméshez hozzájutni. Ha csíráznak a magok, akkor én vevő lennék három kakaónövénykére. 

Zsolt

Előzmény: csoer (5085)
Sihuhu Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5101

Üdv!

Az sem jó, ha túl sokáig csírázik a tokban a kakaó: úgy összegubancolódnak egymással a gyökerek, hogy nagyon nehéz szétválasztani őket. A termés felvágásakor is könnyen előfordulhat, hogy törnek le a gyökerek. Persze az ilyen kakaómagot sem szabad kidobni, mert nagyobb ráfigyelés mellett új gyökeret, vagy ha a hajtásrügy tört/rohadt le, akkor abból is újat növeszt. Tapasztaltam.

Nálam úgy tűnik, elmentek a fahéjak és a kakaók is az örök vadászmezőkre...

A kakaóárbócok kidobásával várok tavaszig, hátha kihajtanak még.

Zsolt

Előzmény: tech-pro (5071)
santaro Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5100

Ananász?!

Épp most kezdtem bele másodszor gyökereztetésbe. Mikor már azt hiszem hogy végre sikerült, el kezdenek a levelein penész szerű szőrös gombafélék megjelenni:(((

Pedig mindent úgy csinálok ahogy javasolták, mégis látom hogy ennek is mi lesz a vége...

Csak az vidít fel, hogy a ken's red-em dugványait ma ellenőriztem és gyönyörűen gyökeresednek:))))))))

Előzmény: Dió4 (5099)
Dió4 Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5099

Szóval az ananász! Az nem baj, ha csak egy darab terem egy tövön, nem kereskedni akarok vele. Ha csak minden évben lenne 2-3, már azzal teljesen elégedett lennék. A napos hely megvan, déli nagy ablakok vannak. Az 50-es dézsa nem tűnik túl nagynak. Virága milyen van?

Előzmény: tech-pro (5052)
santaro Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5098

Köszi mindenkinek:))))

Dió4 Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5097

Fűtőtest nincs a közelben, padlófűtésünk van az adott helyen, bár tervezünk majd kiegészítő hagyományos fűtést. De nem a közelében. Jól gondolod, virágzó, termő növényt szeretnék és olyat, aminek élvezhető, finom gyümölcse van. A teleltetéssel az a gondom, hogy nincs alacsony hőmérsékletű helyem. Van a fűtött ház, fűtetlen melléképület, ahol fagy is lehet télen, s fűteni is csak egyedileg tudnám, az meg túl nagy hőmérséklet változásokat okozna, reggelre simán lehűlne megint fagypont alá.

Illetve van a fagymentes, de sötét pince. Ezek, úgy gondolom, egyike sem alkalmas.

De azt hittem a trópusi gyümölcsöknek nincs szükségük teleltetésre, lévén nincs tél meg különösebben hidegebb időszak.

Ez akkor nem így van?

A citrusfélék általában mediterrán növények, s pont azért nem gondoltam rájuk elsősorban, mert ott van tél, s azoknak a növényeknek nyilván jobb, ha pihennek.

Előzmény: Tamasa (5050)
Dió4 Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5096

Köszi! A törpebanánra már gondoltam, az ananászra nem. Annak is lehet egy szobában ehető gyümölcse? Nem is gondoltam volna. A kumkvátnál szeretnék valami különlegesebbet, a maracuja viszont elégg annak tűnik. Na, majd utánuk nézek.

Előzmény: tech-pro (5049)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5095

Tedd be egy pár vadcitrom társaságában egy nejonzacsiba pár napra. A vadcitrom jó etilénfejlesztő, ami segíti az érését. Csak figyelj, hogy minden gyümolcs legyen egyben, mert különben elkezd rohadni.

Előzmény: Tamás927 (5094)
Tamás927 Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5094

Hello

A zapotát én is megkóstoltam de tényleg nagyon rosz olyan fanyar volt hogy muszáj volt kiköpni. Esetleg nem tudnál valami módszert arra hogy beérjen mert még van itthon ?

Üdv

Tamás

Előzmény: csoer (5087)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5093
Előzmény: santaro (5091)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5092

Van egy Charlie nevű srác valahol Zalaröcsögén, csomó mindennel foglalkozik, golgotákkal is.

Itt a honlapja: http://www.cwp.freeweb.hu/

Előzmény: santaro (5089)
santaro Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5091

Mag is érdekel, írd meg priviben, mennyit és mennyiért. 

Egy pár jó tanács is jól jönne a növénnyel kapcsolatban.

santaro3@gmail.com

Előzmény: mediterránkert (5090)
mediterránkert Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5090

Szia!

Én magot tudnék adni,ha nem találnál!

Előzmény: santaro (5089)
santaro Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5089

Esetleg tudja valaki, hogy hol tudok rendelni termő golgotát, vagyis maracuját, ahonnan ki is szállítják postával vagy futárral? - borsodi vagyok!

Előre is köszi!

vica46 Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5088

Tavaj a kiállitáson vettem egy darabka  cukornádat , kigyökeresedett és kis bokor lett kb másfél méter ,tudja valaki hogy kell teleltetni?

csoer Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5087

A fűvészkerti tropi gyümik rövid értékelése:

- zapota: sajna éretlenek (tavalyi érett volt, kellemes karamelles ízzel)

- mangosztán: 5 db gyümiben 2 mag volt összesen (vszinű ezért is drága vetőmagként), a gyümi igen finom,    zamatos

- a cukoralma kissé túlérett volt, de finom, a cserimoja változatlanúl finom

- a mamey szerintem meglehetősen éretlen, így az íze csapnivaló (2 óriás maggal)

- jakfruit: gyümi darabkákat (cikkeket) adtak el, a gyümi szagos és finom

- a rambután, marakuja kiváló

Istenazegben Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5086

Jaj majdnem elfelejtettem, hogy jambózát is vettem, de nem volt benne mag. Viszont kellemes íze volt.

csoer Creative Commons License 2010.11.14 0 0 5085

Várom a borsikákat, még nem jöttek meg.

Előzmény: tech-pro (5078)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!