Nekünk ezt régen a biosz tanár mondta általánosban, amikor a bogyótermés/csonthéjas/almatermés került szóba, egy srác megkérdezte, hogy milyen termés az ananász.
Amúgy tényleg egyből ananász jön. Először pirosas, gumiszerű, és aztán lesz olyan, mint a bolti. Nem mászkálnak a hangyák csak ha fenthagyod, mert akkor porozzák be. De látni fogod, hogy mikor jó, mert olyan lesz, mint a bolti. Meg olyan illat lesz a szobában, mint egy zöldségesnél, amikor érik. Azt viszont tudni kell, ha egy növény leterem, akkor az anyatő leszárad, és a kicsik kihajtanak a tőből.
A maracuja viszont nagyon fut, tehát egy egész bambuszmászókát kell neki összekábelkötegelni, és távoltartani a többi növénytől, mert elkapja a nyakukat.
Két dolog. A kakaót végül felvágtam, amit a Füvészben vettem, de annyira éretlen volt, hogy a magok még ki se voltak fejlődve benne .... Nem tudom, miért árulnak ilyet :S.
Vett valaki rajtam kívül a hétvégén mannát (Cassia fitula)?Mik a tapasztalataitok? Finom, érettnek tűnik, van benne rendesen mag is, de nevel valaki ilyet?
Részemről igen régóta működik a -többek között kakaó csemeték - közel 1 év utáni "úgy döntöttem felmondok" szindróma. De addig ütöm a vasat amíg meleg, de ebben az eseten még utána is.
Folyamatosan próbálom pótólni a kakaó, ceyloni fahéj, szegfűszeg stb növényeket. Szeintem a tartási körülmények (nem elsősorban a talaj) mellett, lényeges lehet kifogni egy elenállóbb egyedet, ami jobban bírja a hazai körülményeket (üvegház, mini üvegház, lakás stb.).
A tőled kapott kakaó három levelet hoz most egyszerre. Azt viszont észrevettem, hogy nagyon érzékeny mindenre, ez valszeg a fajtája miatt van. A fahéj is megvan, de nagyon lassan növöget.
Gyanús, hogy éretlen a termés, azért kell érlelgetni, láttam azokat a Füvészkertben, és súlyra/fogásra/alakra éretlennek tűnt.
Akkor gondolom letekartad. Ha letakartad, akkor nem figyeltél az állandó hőmérsékletre és lement harmatpont alá.
Én nem takarom le, viszont nekem az alsó levelei szoktak leszáradni, és elég rossz bőrben néz ki, mire kigyökeresedik, de helyrejön idővel. A héten ültetem, mert már gyökeres, teszek fel képet.
Az sem jó, ha túl sokáig csírázik a tokban a kakaó: úgy összegubancolódnak egymással a gyökerek, hogy nagyon nehéz szétválasztani őket. A termés felvágásakor is könnyen előfordulhat, hogy törnek le a gyökerek. Persze az ilyen kakaómagot sem szabad kidobni, mert nagyobb ráfigyelés mellett új gyökeret, vagy ha a hajtásrügy tört/rohadt le, akkor abból is újat növeszt. Tapasztaltam.
Nálam úgy tűnik, elmentek a fahéjak és a kakaók is az örök vadászmezőkre...
A kakaóárbócok kidobásával várok tavaszig, hátha kihajtanak még.
Épp most kezdtem bele másodszor gyökereztetésbe. Mikor már azt hiszem hogy végre sikerült, el kezdenek a levelein penész szerű szőrös gombafélék megjelenni:(((
Pedig mindent úgy csinálok ahogy javasolták, mégis látom hogy ennek is mi lesz a vége...
Csak az vidít fel, hogy a ken's red-em dugványait ma ellenőriztem és gyönyörűen gyökeresednek:))))))))
Szóval az ananász! Az nem baj, ha csak egy darab terem egy tövön, nem kereskedni akarok vele. Ha csak minden évben lenne 2-3, már azzal teljesen elégedett lennék. A napos hely megvan, déli nagy ablakok vannak. Az 50-es dézsa nem tűnik túl nagynak. Virága milyen van?
Fűtőtest nincs a közelben, padlófűtésünk van az adott helyen, bár tervezünk majd kiegészítő hagyományos fűtést. De nem a közelében. Jól gondolod, virágzó, termő növényt szeretnék és olyat, aminek élvezhető, finom gyümölcse van. A teleltetéssel az a gondom, hogy nincs alacsony hőmérsékletű helyem. Van a fűtött ház, fűtetlen melléképület, ahol fagy is lehet télen, s fűteni is csak egyedileg tudnám, az meg túl nagy hőmérséklet változásokat okozna, reggelre simán lehűlne megint fagypont alá.
Illetve van a fagymentes, de sötét pince. Ezek, úgy gondolom, egyike sem alkalmas.
De azt hittem a trópusi gyümölcsöknek nincs szükségük teleltetésre, lévén nincs tél meg különösebben hidegebb időszak.
Ez akkor nem így van?
A citrusfélék általában mediterrán növények, s pont azért nem gondoltam rájuk elsősorban, mert ott van tél, s azoknak a növényeknek nyilván jobb, ha pihennek.
Köszi! A törpebanánra már gondoltam, az ananászra nem. Annak is lehet egy szobában ehető gyümölcse? Nem is gondoltam volna. A kumkvátnál szeretnék valami különlegesebbet, a maracuja viszont elégg annak tűnik. Na, majd utánuk nézek.
Tedd be egy pár vadcitrom társaságában egy nejonzacsiba pár napra. A vadcitrom jó etilénfejlesztő, ami segíti az érését. Csak figyelj, hogy minden gyümolcs legyen egyben, mert különben elkezd rohadni.
A zapotát én is megkóstoltam de tényleg nagyon rosz olyan fanyar volt hogy muszáj volt kiköpni. Esetleg nem tudnál valami módszert arra hogy beérjen mert még van itthon ?