Keresés

Részletes keresés

r0226 Creative Commons License 2008.11.26 0 0 845
50-60% között az egészséges. Azt nem nagyon lehet megmondani hány % alatt nem lesz párás az ablakod mert ez függ a belső és külső hőmérséklettől. Nálam 50% van 22-23 foknál és nem párásodik az ablak igaz 3 rétegű.
Azt már nem is értem ha van szellőztető berendezésed akkor miért nem használod?
télen többet ér mint nyáron.:-))
Sajnos este senki nem fog felkelni szellőztetni pedig kellene, erre lenne jó a berendezésed még úgy is ha csak időzítve van.
Előzmény: dpek (844)
dpek Creative Commons License 2008.11.26 0 0 844
Üdv.

Én egy laikus vagyok aki segítségre szorul (még csak)párásodás ügyben.
Ház adatai:
85m2 38-as PT+10cm dryvit falú K=1 műanyag ablakos ház.
Van talajhőcserélőm, meg egy központi szellőzőm a tetőtérben minden helyiségre becsövezve a födémben. Egyelőre használaton kívül. Ősszel a légkollektorokat hajtotta. Mióta bejött a hideg, már nincs használva.
Csak pf van mindenhol, most építek egy tömegkályhát kiegészítésnek.
A nappali+galéria, konyha, közelkedő, 3 nagy boltívvel elválasztva 1 légtér.
Előszoba, WC, speizzel nincs gond ilyen téren.
De a 2 szoba + fürdőszoba....Utóbbi csak fürdés közben és után vizes/párás
Ott van egy kézi kapcsolású ventillátor amivel javítottunk a helyzeten, hogy fürdés után kinyomatjuk a párát a szabadba.
Egyelőre ezen kívül nem szellőztetünk sehogy, csak az ajtónyitáskor beáramló friss levegő jön be.
De itt az ideje, hogy a meglévő rendszerből hozzak össze valamit, amitől nem lesz pára.
A gond az, hogy reggelre mindíg folyik az ablakon a víz.
Ettől sokkal drasztikusabb a helyzet, ha abban a szobában még ruhaszárítás is van/volt.
Szerencsére a falon még nincs nyoma párának, csak az ablakon.
Tavaly mikor még csak csupasz volt a fal, a mennyezeti sarkok is vizesek voltak.
Az épület már teljesen ki van száradva. A szigetelés után már a fal nem vizes.
A nappali/konyhában 60% körül van a páratartalom.
A fürdőben fürdéskor 80% felett szokott lenni.
Majd mérek a szobákban is.

A kérdésem, hogy ?% alá kell vinnem, hogy az ablakok ne legyenek párásak?
A vörös téglalap a kályha, a mögötte lévő szobát közvetlen fűti gravitációsan 2db 100-as csövön.
Előre is kösz ia segítséget.
Duracel Nyuszi Creative Commons License 2008.11.04 0 0 843
Aminah, az épületen belül. Párhuzamos arra a tűzfalra, amit a bátyám nem szigetelt ,és szerintem neki onnan vizesedett a velem közös közfala.
Axióma Creative Commons License 2008.10.30 0 0 842
Elsore poen volt, de megnezem otthon este, mennyi van, es hogy most mennyi (utoljara akciosan 2200-2300 kozott remlik, marmint a doboz+1 tabi vagy a siman 2 tabi). Ja es meg kell neznem, van-e szav.ideje, mert sztem 2 evesek kb., ha le tud jarni akkor gond lehet.
Előzmény: mahrcs75 (841)
mahrcs75 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 841

És mennyiért adod a tablettákat ? :-)

Előzmény: Axióma (839)
Axióma Creative Commons License 2008.10.30 0 0 840
Nehogy mar felreertsd, csak azert emeltem ki, mert pont hogy nem egy atlagos megoldas! Ha ma kellene es nem ingyen kapnam, biztos ablakklima lenne (bar felteszem az is 2 venti). De a kovetkezo haznal nem lesz ra szukseg, aktiv szelloztetes lesz mindenkepp. A linkre raneztem, koszi!
[Mar csak azt nem ertem, miert dragabb a paratlanito mint a klima, ha kevesebb a venti is, meg nem kell a szetvalasztassal torodni stb. - felteszem nem a tartaly erzekeloje vagy a vezerles miatt. Arammal mar ugyis csak ott szabad(na) paratlanitani - energiatakarekossag -, ahol az egyeb modszerek csodot mondanak, annyira nagy a felesleg, akkor meg bekapcsolastol kikapcsolasig.]
Előzmény: klimakiraly (836)
Axióma Creative Commons License 2008.10.30 0 0 839
Azert szamold ki, hogy hogyan olcsobb, mert az a tablettas olyan minimalis hatasfokkal mukodik, hogy nem lennek meglepve, ha jobban jonnel ki arammal. [Nekem maradt egy jo adag bontatlan tabi mert az elejen benak voltunk es jonak tunt amig nem volt mivel hasonlitani - legyen mondjuk 70%-os aron elado:)]
Előzmény: mahrcs75 (837)
csokis3 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 838
Szia A Henkeles páramentesítőben kalcium- klorid van, ha jól emlékszem 90%-ban. A többi anyag lehet amitől összeáll tablettává. Kalcium-kloridot lehet venni , ha jól emlékszem a József körúti vegyszerboltban. Egyszer már kérdeztem, azt hiszem 700 ft/kg áron lehetett kapni. Ez nem tabletta, hanem kristályos anyag, kb mint a konyhasó. Csokis
Előzmény: mahrcs75 (837)
mahrcs75 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 837

Sziasztok,

Nem tudjátok hogyan lehetne házilag készíteni áram nélkül működő párátlanító szerkezetet ? Nekem van ilyenem amiben speckó töltet van, ami magába szívja a párát, aztán valahogyan lecsepegteti egy kis tartályba.

Na ebből érdekelne, hogy miből van a töltet, mert az a titka az egésznek ? Valami só féle dolog lehet, mert az szívja jól fel a vizet.

Ha valakinek van ötlete, akkor azt megköszönném.

mahrcs

klimakiraly Creative Commons License 2008.10.22 0 0 836
Szia!

jó van na... :-)

Rég volt már mikor folyt a topic a megoldásodról. :-)
Természetesen a párátlanító is igen tág határok között kapcsolgat. 5-15-15RH% a differencia.

A párátlanító is hűtőgép, egymás mögött van hideg meleg, nem kell két ventilátor csak egy ... kb. ennyi a műszaki előnye. Meg ugye egy ilyen split megoldásra, szerintem élből mindenki azt mondaná ... ó így felszerelve nem garanciás....

K.K.

ps: A tollamból hogy hogyan műkszik.
http://www.alfa-klima.hu/paratlanito/hogyan-mukodik-a-paratlanito.php
Ha valami nem kerek a leírásban azt ide kérem. :-)
http://klima.forum.hu/viewforum.php?f=8
Előzmény: Axióma (834)
Duracel Nyuszi Creative Commons License 2008.10.22 0 0 835
Az épületen belül. Párhuzamos arra a tűzfalra, amit a bátyám nem szigetelt ,és szerintem neki onnan vizesedett a velem közös közfala.
Előzmény: Aminah (809)
Axióma Creative Commons License 2008.10.21 0 0 834
108 nm, csak 70 feletti paratartalom volt anno. (Kesobb, mikor mar csak ruhaszaritaskor hasznaltam, akkor nem mertem de ott felteszem sokat szamit hogy folyamatosan termelodott a para). Viszont a mienk NEM mobilklima, csak egy kulteri es egy belteri egyseg egymas ala szerelve, es NEM paratlanito, hanem sima hutes uzemmodban mukodtetem (persze, kovetkezeskepp lent meleg fent hideg fuvallat jon, egyiranyban egyebkent, de nem kulonosebben erdekel, olyankor csinalom mikor vagy nem vagyunk otthon, vagy ha igen, akkor hasznalaton kivuli helyen - meg a nappalit is lehet ugy felezni, hogy tv-zni lehet a masik felere meg fujja).
Felteszem a paratlanito is kompresszoros, nem hasznal neki a sok megallas-ujraindulas (hatasfokilag), ugyhogy nem latom ertelmet 60%-ot tartani (max. 52-65-ot, azaz jo nagy hiszterezist, ha mar elindul). Persze tevedhetek!
Előzmény: klimakiraly (832)
Axióma Creative Commons License 2008.10.21 0 0 833
Ugy mar kell! :)
Előzmény: r0226 (830)
klimakiraly Creative Commons License 2008.10.21 0 0 832
Szia!

10 Liter a hx diagram szerint szép nagy légterű lakásod van. ;-)

A mobil klíma is párátlanít ez tény. De vagy sokat vagy keveset. A párátlanító ki-be kapcsol automatikusan ennyi az előnye talán.

A 20Literesünk egy 150m2-es lakásban bőven elég, sajnos. :-) Ezért nem vesznek sok gépet Tőlem.
Előzmény: Axióma (823)
klimakiraly Creative Commons License 2008.10.21 0 0 831
Szia!

Igen feliratkoztam, de sajnos eddig nem olvastam még bele.

Persze a munkásságod ismerem, már ami az interneten követhető. :-)

Az elv hibátlan, csak ne nekem kelljen csinálni. Nem annyira szeretem a légtechnikás melókat.

Dehogy a pára probléma ,azt érzem/tudom. És a gépeinkkel mondhatom 100%-ban elégedettek az ügyfelek. Eddig egyetlen egyet sem hoztak vissza, inkább az a gyakori hogy úgy jönnek venni hogy vettünk tavaly és kell a barátomnak ugye kaphatok kedvezményt. :-)

Tény hogy a párátlanító nem ad friss levegőt, de az gép ami 2 dolgot tud az egyik sem tudhatja tökéletesen csak mindkettőt jól. :-)

Még egyszer írom tökéletes a rendszer amit telepítesz, de pára ellen a gépi párátlanítás gyors kényelemes házilag.

K.K.
Előzmény: Civilkontroll (826)
r0226 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 830
De nem lehetetlen versenyezni vele mert ha elviszed akkor adok még 5000ft-ot és már nyertem is.:-))))
Előzmény: Axióma (824)
r0226 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 829
Nem érdekel ha valaki tehetségtelenebb ( én sem értek mindenhez) csak ne mondjon suletlenségeket, főleg külföldről ne. Tudod a legnagyobb hazafik kint vannak mert ők leléptek 56-ban) legalább is ezt hiszik.:-)))
Előzmény: Hőkereső (822)
r0226 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 828
Ja és dr.jung-nak van még vagy 2 más nickje is. (ja.ja. és journeyman00)
De annyira nem nézek utána, a cipő méretét még nem tudom.:-))))
r0226 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 827
Jó világ.:-))
Civilkontroll Creative Commons License 2008.10.21 0 0 826
Láttam, hogy feliratkoztál! :o)))

Ha megkaptad az első négy levelet, utána már nem jönnek naponta. Érdekelne majd a véleményed az egészről.
Előzmény: klimakiraly (818)
Axióma Creative Commons License 2008.10.21 0 0 825
Foldregisztert meg hovisszanyerot miert nem tettetek ra? Akkor lehetne tok allando a legcsere! (A teli amugy keves legcserenek, de igy takarekosabb, az teny, valamint az is, hogy az ablaknyitogatasi szokasoknal meg ez is tobb lehet.)
Axióma Creative Commons License 2008.10.21 0 0 824
Koszi, meg mindig ugyanaz az egy van ami 3 eve... es ingyen kaptuk sogoromtol, azzal nehez versenyezni:)
Előzmény: r0226 (820)
Axióma Creative Commons License 2008.10.21 0 0 823
Agyuval verebre: na persze, mert te nem 3 adag mosas parajat akarod kiszedni a levegobol nulla hoszigetelesu fallal hatarolt szobabol, hanem folyamatosan csak kis keletkezo mennyisegeket. Szerintem merjuk forditva: egy vodor viz kb. 10 liter. Valamikor leirtam, hogy 12 ora alatt mennyit fogyasztott a legkondi, bevallom most ex.has. irtam, es inkabb ugy remlik, hogy tevedtem egy cseppet, valoszinuleg 10kWh es nem 100 Ft, de legyen 500Ft aramszamla. A paratlanito (erre keszult!) keszulekek legtobbjenek nincs is ekkora tartalya, plusz iszonyat dragak, es valami 90%-os paratartalom mellett mondanak napi (24 orai) 8-12 litert. Persze igy legalabb ha napkozbenre otthonhagyom, akkor dolgozhat folyamatosan... (tudom, vizszinterzekelo, de az leallitja pont az a lenyeg).
Ha neked mas adataid vannak (plane hasznalatbol eredoek, nem csak termekadatlapbol), akkor legy szives oszd meg velunk, es keszseggel elismerem, ha az a jobb valasztas! (Plusz a beruhazas.)
Hőkereső Creative Commons License 2008.10.21 0 0 822
Alaposan utána nézel az "áldozataidnak". Igazi ragadozó típus.
Igazad lehet, hulljon a férgese...

Már csak azt kérdezném, ha elérted a célod, tehát mind kihullott aki nálad tehetségtelenebb, szerinted mi fog következni?
Előzmény: r0226 (819)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.10.21 0 0 821
Ezért jó a higroszabályozás, ami nem hőmérsékletre, hanem páratartalomra szabályoz.
Nem kell figyelned, hogy mínusz 15-ben hova állítsd a ventilátor kapcsolóját, mert automatikusan be és kikapcsol annak függvényében, hogy mennyi az adott helyiség páratartalma. :o)
r0226 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 820
Nem kell neked egy daewoo 2.1kw-os ablak klíma 20eft-ért?
Párátlanítani.:-)))
Előzmény: Axióma (801)
r0226 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 819
Bár jing nem gáz most már csak a kezdet volt neki nehézkes de ez a jang (dr.jung) ez nagyon gáz. Csak meg kell nézni ,hogy melyik topikokhoz szól hozzá és milyen stílusban.:-)))))
Előzmény: Civilkontroll (817)
klimakiraly Creative Commons License 2008.10.20 0 0 818
Végig értem. :-)

Nem mondom, hogy nem olvastam újat.

Én a gépi párátlanítás híve vagyok, ha sok a pára szedjük ki. Axióma írja a mobil klímás megoldást. Persze ez is jó de ágyúval verébre, túl nagy a teljesítménye. :-)

Egy kis párafaló ~50.000,- HUF és mindig 60%RH mindegy mennyi a szellőzés mennyi a lakó mennyi páratermelés. Amíg áram van addig nincs penész, és magas fűtés számla sem.

Az irodába megcsináltuk a gépi szellőzést, még is csak légtechnikások vagyunk....

-15°C -ben 0,1 szeres légcsere is sok lehet, +30°C-ben 100szoros is tökéletes.

Nehéz szakma ez. :-)

K.K.
Civilkontroll Creative Commons License 2008.10.20 0 0 817
Jing és Jang..............bruhhaaaahhhaaaahhhaaa :o)))))
Előzmény: r0226 (814)
klimakiraly Creative Commons License 2008.10.20 0 0 816
jóóóó ... olvasok tovább. :-)
Előzmény: Törölt nick (748)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!