Kérdésem lenne: Kaptam egy Zorki-4, és egy Zorki-4K gépet. Mindkettőnél a lassú záridők akadoznak, aztán többszöri exponálás után kezdenek beállni. A neten azt írják, hogy a huzamosan álló gépek esetében a kenőanyag+kosz miatt van ez a jelenség.
Csurgó urat megkérdeztem, de nem foglalkozik a tisztítással, tudsz valakit aki elvégez ilyen javítást, Budapesten?
Szeretnék nosztalgiázni a gépekkel!
Várom visszajezésedet, illetve más hozzászólását, aki tudja a megoldást!
Jujj, de jó! Maximálisan ráér. 1993-94-ben fotózgattam ilyennel, még Fortecolor filmre. Előtörtek nálam az emlékek, s most ezért is keresek ilyen gépet. Ha jól tudom, a Konica 35C-ről koppintották az oroszok.
Mindenképp végzek rajta egy egyszerű takarítást. Porpisztollyal alapból kifújom. A redőnyt nem tudom igazából ellenőrizni, csak az objektív felőli oldalon.
Azért a film befűzés előtt érdemes lenne megnézni a redőnyt és a szalagokat. Ki tudja cserélték e már, vagy még az eredeti (régen volt már 1956, vagy 57).
A szalagokkal meg - amint az ismeretes az ilyen tip. gépekkel fotózók előtt -"csodát" tud tenni a kiszakadt perforációból keletkező film-törmelék.
Azért még van pár üzlet, ami filmek értékesítésére állt rá. Ilyen a Fókusz, meg a Syrex. Legrosszabb esetben - ha Veszprémben nem találsz - ezektől tudsz rendelni, és postán megkapod.
Ha már itt tartunk, ma Veszprémben jártamban betértem egy fotós boltba.
Próbáltam érdeklődni, hogy lehetséges-e náluk fekete-fehér filmanyag beszerzése.
Háát, finoman szólva le lettem építve, hogy nemhogy fekete-fehér, de még színesről se álmodozzak úgyis nemsokára lehetetlen lesz beszerezni, esetleg Pesten néhol...
Tényleg ennyire tragikus lenne a helyzet, vagy csupán kamuztak?