Oh, ezek számomra is érdekes infók voltak, köszönet értük. Szívesen utána olvasnék ennek mélyebben is ha tudnék angolul. Tudni akarnám ennek az egész világnak a működését.
"Outsiderként értem is meg nem is ezeknek a Nagy Torna-kat megelőző felméréseknek a hasznosságát."
két különböző dologról van szó. van egyrészről a keiko (vagy degeiko) ami kb. olyan, mint a fociban a selejtezők vagy a nagyobb tornák előtti barátságos mérkőzések. ezek egyfelől lehetőséget biztosítanak a rikishik számára, hogy ne csak saját heya beli rikishikkel edzzenek, ez pl eléggé hasznos az olyan rikishiknek, ahol nincs megfelelő szintű edzőtársuk (mint pl Kakuryu) másfelől így egy kicsit jobban fel tudják mérni ki milyen aktuális állapotban van, kinek min kellene még javítania. Ne feledjük, több olyan heya is van, ahol egy esetleg, kettő makuuchi vagy juryo szintű sumos van. Érthető, hogy annak felmérésére, hogy mennyire vannak formában kell hogy hasonló szintű partnerekhez képest is felmérjék az erejüket a tornák előtt.
amiről most beszámoltam, az egy kicsit más. a senko a YDC (yokozuna deliberation council) által szervezett esemény (erőfelmérő) ami hagyományos része már a sumo világának a szervezet megalapítása óta (1950)
a YDC egyébként egy számomra kissé misztikus, a Japan Sumo Associationtől független szervezet, (elég keveset lehet róluk találni az interneten) amelynek véleménye nagyban befolyásolja sumo világát, többek között ők döntenek előléptetésekről, visszavonulásokról, büntetésekről, (de nem a büntetés mértékéről, mert abban a JSA dönt) véleményeznek versenyzőket, oyakatákat.
érdekes ez, pl Harumafuji esetében kiadtak egy közleményt, melyben "kérték" a JSA-t hogy nagyon keményen lépjen fel Harumafuji ellen, és tudjuk hogy ez mivel végződött.
szóval konkrét dolgokról nem ők döntenek, hanem véleményt alkotnak, amelyet a JSA nagyon komolyan vesz.
tipikus japán dolog, nehéz elmagyarázni.
hogy konkrétan miért rendezik meg a torna nyitó hetének első napján a senkot, vagyis pontosabban mit dönt, vagy nem dönt el ez az esemény, azt nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy nagyon komolyan veszik.
A szokásos YDC Sokenre (basho előtti együttes erőfelmérő) már összeállt egy-egy érdekesebb párosítás.
Tochinosin: kisebb combizom húzódása van, ezért kihagyta a tegnapi napot
Kisonosato 6-szor meccselt, 3:3-ra végzett. 3:1-re kikapott Kakuryutól, Goeidot viszont 2:0-ra verte.
Hakuho először Mitakeumival meccselt háromszor, majd Takakeishoval ötször, és mindet megnyerte.
Kakuryu küzdött a legtöbbször (10) és 7:3-mal végzett. (3:1 Kisenosato ellen, 3:2 Takayasu ellen és 1:0 Goeido ellen)
Hakkaku Oyakata hiányolta a fiatalabb rikishiktől a mentális erőt és eltökéltséget. "úgy tűnik a fiatalok nincsenek formában. Azt gondoltam ez most egy remek alkalom számukra, hogy magasabb rangúak ellen küzdjenek, megmutassák elkötelezettségüket és motiváltságukat, de mintha hiányozna belőlük az elszántság" nyilatkozta utalva Takakeishora és Mitakeumira. "ez nem az eredményekről szól, hanem az elkötelezettségről, teljesen rendben van, ha veszítesz, de legalább tedd magad oda"
Kisenosatoval kapcsolatban megjegyezte: "Elég puhának tűnik a tachiai-a. Látszik rajta, hogy akar, de türelmetlen és túlerőlteti. Talán már nem zavarja a régi sérülése, de az is lehet, hogy a jelenlegi formájában ennyi van"
YDC elnök Kitamura: "Érzem Kisenosato elszántságát, mintha újra visszatérne a teste. Nagyon szeretném ha eredményesen térne vissza, de eléggé nyugtalanít ha átgondolom mi mindenen ment keresztül az elmúlt időszakban"
Az edzés végén úgy tűnt Kisenosato rásérült a lábára. "Remélem semmi komoly. Szerettem volna ha legalább még 4-5 párhacban részt vesz. A másik két yokozuna viszont remek formát mutat"
Van valami hír Hakuho-ról, és Kakuryu-ról? Jó lenne tudni, végre teljes lesz e a stáb. Tavaly a rengeteg sérülés miatt néha igencsak rendhagyó eredményeket láthattunk, így jöhetett létre az a furcsa végeredmény, hogy Ozeki rangon kívül minden további rangbéli (Maegashira, Komosubi, Sekiwaki, Jokozuna) birkózók közül tornagyőzelmet ünnepelhetett valamelyikük. Nem tudom, volt e hasonló évadra példa. Mondjuk én nem bánom, de jobb lenne ha mindenki egészséges lenne.
Ha lehet egy újévi kívánságom: Ura verekedje vissza magát év végéig Makuuchi-ba. Már ha ez matematikailag lehetséges. És Terunofuji is műveljen végre magával valamit, nekik ott a helyük az élvonalba.
Nagyjából ugyanaz a helyzet, mint az előző torna előtti felkészüléseknél. "Kisenosato remekül szerepel" nyilatkoznak a beya táesak és az oyakata, de a tudósítók nem felejtik el hozzátenni, hogy ismételten csak heya beli sandanme rikishikkel és Takayasuval (szintén heya társ) meccselt eddig. Általában győzedelmeskedett, de a szakírók szerint ez így kevés, ez megint nem reális felkészülés, és féltik attól, hogy erősebb, vagy méginkább motiváltabban küzdő (Takayasu teljes erőbedobása, mint heya társ minimum kérdéses) sanyakuk hiányában ez a keiko nem mutat reális képet Kise valós formájáról.
Remélik nem kell megint a vészcsngőt kongatni a 3. nap után.
Goeido, Mitakeumi, Tochinosin
Goeido ismét erősnek tűnik, legutóbb Tochinoshint 6:0-ra Mitakeumit 3:1-re verte. Tochinoshin Myiogiriyuval és Mitakeumival folytatta, őket legyőzte, de nagyon elégedetlen önmagával.
Most röviden csak ennyit, aztán jön a torna és szokás szerint zárójelbe teszi a keikokon mutatott formát. Vagy nem. :-)
Az NHK world valahogy fogható Magyarországon is, (sajnos angolul) nem tudom milyen előfizetés, tányér, vagy vevő egység kell hozzá, de Budapesten találkoztam már pár helyen e csatornával. Ott vagy élőben, vagy néhány órás csúsztatással nyomon lehet követni az aktuális tornákat, ha esetleg valaki ragaszkodna a TV-hez.
Mellesleg néhány éve a rendezvényünkön találkoztam azzal a régi Eurosportos kommentátorral, (hangja alapján ismertem fel) aki annó a szumót, a k1-et, meg sokminden mást közvetített. Ő mesélte, hogy indokolatlanul sok jogdíjat kezdtek kérni a japánok a közvetítésért, ezért hátrált ki az Eurosport. De nincs kizárva, hogy egyszer még visszatérjen oda, csak japán oldalról kéne megszületnie ennek a kompromisszumnak, mert amúgy jó volt a nézettsége. Persze az is hozzátartozik, hogy a 2000-es, de főleg a 90-es években sokkal de sokkal nagyobb nézőtábora volt az összes csatornának. Nem lehet összehasonlítani a mai nézettségi adatokkal. Akkoriban volt 10 csatorna, abból az egyik az Eurosport volt, és szerintem nem létezett ember, aki legalább néha-néha oda ne kapcsoljon, és ha épp ment a szumótorna, önkéntelenül ott tartotta még a laikusokat is legalább pár percig, mert valljuk be, ez nem mindennapi látványvilág, hogy több száz kiló összecsap egy végtelenül érthető (már amikor) szabályrendszer keretein belül. Régi szép idők....
Most, hogy említed a 24 éves Yago Takanori-t, halványan emlékeztem arra, hogy iszonyat rövid pálya-
futást követően jutott el idáig. A Kyushu 2018..Banzuke mellékleteként közölt karrier-története szerint
a 2017. májusi (Natsu) Basho alkalmával említi a hivatalos lista első ízben 23 évesen Makushita15TD-ként. Ugyanaz év szeptemberében már Juryo13W és gyakorlatilag további bő 1 éven belül került fel a
Makuchi osztályba. Kíváncsi leszek, hogy miként folytatódik ez a menetelés.
Információ és tárgyi tudás hiányában csak feltételezni tudom, hogy amatőrként valami nagyon fontos
címet / rangot nyerhetett a sumo - sportban, hogy ekkora avance - val kezdhette a profi pályafutását.
Anno Mitakeumi Hisahi - ról írtad, hogy amatőr Yokozuna - ként egyetem sumo - bajmokságot nyert.
Valóban Ő is nagyon fiatalon (23 évesen) és magas rangban (Makushita10TD - ként) kezdte a 2015.
évi, márciusi (Haru) Basho alkalmával és még ugyanaz év novemberében (a Kyushu-n) már Makuchi-ban versenyzett. Szóval itt valami nagyon hasonló esettel állhatunk szemben.
Az a furcsa, hogy bár Chiyotaikait én egy nagyon jó, emlékezetes, stílusos, (már-már legendás) Ozekinek tartom, viszont a saját idejében mégsem ő volt a legjobb Ozeki, (szerintem legalábbis) hanem Kaio. De a jelenlegi mezőnyből nem tudok olyan Ozekit mondani, aki Chiyotaikai szintű kultuszstátuszba lenne.