Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Értettem a felvetésed a Sweetie-vel kapcsolatban, erre válaszoltam a 25230-ban, hogy más citrusfajtával is előfordul., nem hiszem, hogy az átültetés miatt nem termett. Az alannyal kapcsolatos választ köszönöm, próbáltam megtudni, mit mire oltanak a Lenzinél, de nem sikerült.
A végén kezdem. Az alanynak alapvető befolyása van a nemesre.
Swingle alanyra oltottam ovál kumvátot, így még (pedig kumvátom sok volt) nem láttam nőni, mint a bolond gomba. Szó szerint meghajtja a nemest. Az más kérdés, hogy milyen lesz a termés minősége, vagy az, hogy milyen lesz a termő képessége.
A sweetie-vel és a többi citrussal kapcsolatban:
Ha adva egy citrus, ami egyre csak nő, de még nem terem, akkor azt mondom türelem. Majd beindul, csak kissé sokára (néhány év) kezdi.
De a fő gondom a sweetie-mel kapcsolatban, hogy 2 évvel ezelőtt termett, tehát beindúlt a növényt a termés hozás vonatkozásában.
Majd ezután hagyott ki már 2 évet, csak virág (de őrült sok) és termés nem maradt.
Ezért tippeltem, hogy esetleg (de szerintem igen valószínű) a többszöri átültetéssel bekavartam a növény élettani működésébe.
Ez nem egy rendkívüli helyzet. Vannak fajták, amik inkább nőnek a termés előtt.
Az óriáscédrátomat 2010-ben vettem, még abban az évben hozott egy gyümit, amit többek tanácsára kiskorában leszedtem (azóta nem szedek le gyümit). aztán csak nőtt évekig.
2014-ben jutott el egy újabb virágzásig és termésig, de ekkor már túlhaladta a métert, rendszeres metszés mellett.
Azt még megjegyzem, hogy 2015-ben semmi, 2016-ban sok porzós virág volt, termő egy sem, idén terem újra. A Kínai cédrát viszont minden évben terem valamennyit.
Vagy a sokat emlegetett Nápolyi lime, ami idén kötött először, pedig évek óta virágzik, idén van 6.éve nálam. A cédrátokról olvastam, hogy kb 5 éves kortól terem, talán ez más fajtákra is igaz.
A citrusok terméshozamáról igen kevés adat van a neten. Mindenki örül a termésének, esetleg megmutatja, de a rendszeres termésről nem számolnak be. Így arról sincs adat, mennyire hajlamosak egyes fajták túlkötni magukat, szükséges-e termésritkítás (mint pl. az őszibaracknál) , esetleg mennyire jellemző az alternáló termés (a kajszira szokták mondani, hogy nem terem minden évben, de ez tapasztalatom szerint fajtafüggő).
Talán a nem-hobbiszerűen tartott fajták esetén feltételezhetjük a rendszeres termést, ilyenek az egyes termőhelyekre jellemző, vagy a kereskedelemben megtalálható citromfajták, lime-ok, mint pl. Tahiti, Karibi, Mexikói lime, cédrátok között a Korzikai, Etrog, Gyémánt, Buddha.
A narancsokat, mandarinokat, sweetie-t nem ismerem, nincs tapasztalatom velük.
A Tahitival nincs tapasztalatom, de ha a Karibi érvényes, akkor a héja reszelni vékony, nem reszelhető süteménybe. Dzsemnek nem jó, iszonyú keserű lesz. Viszont ha sok van egyszerre, a levét kinyomva, cukorral hidegen összekeverve finom szörp lesz belőle. A hidegen készítés miatt a C vitamin tartalma is megmarad - célszerű hűtve tárolni.
Miért csapda, hogy a sweetie-t átültetted?
Bevallom, én bármikor, bármit átültetek, ha jónak látom.
Kukoricaszirup/Glukózszirup házilag - de lehet boltban is készen venni Felhasználható: tortakrémekben, pillecukorhoz, fondanhoz, zselékhez, karamellhez.
2 csésze cukor 3/4 csésze víz 1/4 teáskanál cream of tartar (Bio sütőpor, DM-ben kapható) vagy citromsav csipet só.
Mindent egyben tűzretesszük, folyamatos keverés közben felforraljuk. Mérsékelve a tüzet, lefedve 3 percig hagyjuk főni. Fedő nélkül, kevergetve lágy gomb állapotig főzzük. (Hideg vízbe cseppentve a szirupot gyúrható golyó lesz - ezt jelenti) Tűzről levéve, lefedve szobahőmérskleten hagyjuk kihűlni. Lezárt üvegben kb 2-6 hónapig eláll.
II.
David Lebovitz féle succade/citronát készítése, kb 1 hétig tart, napi pár percet igényel
450 gr cédrát, csipet só 1,5 l víz 700 gr cukor 60 gr kukorica vagy glukózszirup - ettől nem kristályosodik ki a szirup, és nem lesz kemény a citronát. + víz a blansírozáshoz.
A lépések: 1. Feldaraboljuk a cédrátot, a belét eltávolítjuk, ide nem kell. 2. Tegyük fel vízben, csipet sóval. Forrás után kis lángon főzzük, míg áttetsző lesz. Öblítsük le. 3. a./ Forraljuk össze a vizet, cukrot, kukoricaszirupot. b./ Tegyük bele a cédrátot, lassú túzön óvatosan főzzük 20 percig. Kiszedjük a szirupbó, egy éjszakát szobahőmérsékleten hagyjuk. 4-5-6-7 nap: 3/b pont ismétlés. Végül kiszedve rácsra tesszük lecsöpögtetni és hagyjuk 10 órán keresztül száradni.
További lehetőségek: - a szárítás előtt kristálycukorba forgatni. - a cédrátot szeletelve, felkockázva is lehet készíteni, vagy a szárítottat darabolni tetszés szerint. - vékonyra szeletelve felfőzni a szirupban, lecsorgatni, majd olvasztott csokiba mártogatni, megszárítani. - pl. a Buddha keze ujjakat megfőzni a szirupban, majd beüvegezni és ráönteni a szirupot.
III.
A citronát felhasználása: - süteményekbe, pl. mazsola helyett (én nem szeretem a mazsolát, de a cédrátot nagyon), - oroszkrémtorta - gyümölcskenyér, stb.
Sok citronát/succade készítési recept található, van, amelyik 6 hétig tart. Ezt is kipróbáltam, jó, de hosszú idő. Találni még sós felhasználásról videokat is, dzsem recepteket is, de ezeket még nem próbáltam. A cédrátok vastag fehér héja nem keserű, és kimondottan illatos némely fajta. (A Buddháról írják is, de a saját tapasztalatom is ugyanez, a Kínai cédrátról, és a Maximáról.)
A sok termésben az a jó, hogy nagyon sok már most (október közeledtével) kezd érni, illetve sárgulni, világosodni. Tehát bőven lesz idejük legkésőbb decemberig (de van ami e hónapban) beérni.
Így a citrus tartásnak a dekoráción kívül még gyakorlati értelme is lesz, a kis különlegesség kóstoló.
A Buddha kezét még közel egy hétig hagyom, aztán leszedem.
Nem tudom mit tervezzek vele, ezért megkérnélek (ha nem titok) leírnád mit lehet vele tenni, kandírozni stb. Én még semmit sem kandíroztam.
Bocsánat, tényleg kétszer került fel a rangpur.
A Tahiti tavaly csak mutatóban volt, de azt is elhagyta. Így kóstoló sem maradt. Idén meg túl termeli magát, majd nem fogom tudni, mit kezdjek vele.
Két fajta Klementinem is van, de csak ez hozott termést.
Ez a Klementina Precose (korai, mag nélküli) és már lassan az összes színesedik.
Nagyon sok ami nem hozott termést.
Közte van a sweetie, amire kifejezetten haragszom. Tavaly sem hozott, csak tavaly előtt egy szem 40 dkg-os, finom termést. Hatalmasra nőtt, de megint csak csapdába estem, és átültettem. Jövőre biztos nem!
De azért még van néhány termő is, ami kimaradt a sorból:
satsuma miagawa
Limetta Pursha
óriás citrom
Fukushu kumquat
És végül az újonc, a termése még apró, de jó kilátással kezdett: Tangelo Thomson
A Buddha szerintem már érett, nyugodtan leszedheted. Mit tervezel vele?
Rengeteg citronát és dzsem recept van a neten. A Rangport kétszer tetted fel, ami nem zavaró, de nem ugyanazzal a képpel. Melyik az igazi?
A Tahiti lime - a Karibihez hasonlóan - az egyik legtermékenyebb lime, nem véletlenül termelik Floridában nagy mennyiségben a citrom helyett, ipari feldolgozásra - ezt olvasva akartam beszerezni ezt a fajtát elsőként. Aztán több próbálkozás után Karibim lett. Pár éve beszámoltam itt a topikban hasonló mennyiségű termésről, amit egyesek megkérdőjeleztek. Pedig az 55 db mérettől függően lesz min. 2,6-6,5 kg lehet. Szép a klementin, jól terem. Milyen fajta?
Szerintem bármelyik citrusdugvány gyökereztethető, csak meg kell találni a módját. Egyébként én is sajnálom a metszésnél kidobni a szaporításra alkalmas ágakat, emiatt sokat dugványozok, - újabban oltok is. Szívesen cserélgetnék is belőlük, akár oltóágakat is. Számomra egyébként is nagyobb élmény az általam "felnevelt" növény virágzása, termőre fordulása.
Akkor én türelmetlen voltam. Kb. 8 hónap után szedtem ki őket, addig úgy viselkedtek, mit ahogy te írtad: láthatóan életben voltak, és virágozni próbáltak (amit én is leszedtem). Lehet, akkor még próbálkozom vele, a lemetszett kumkvat hajtásokat eléggé sajnálom kidobni...
Reménykedek, hogy a kumkvatok sokáig fognak élni. A gyökerezésük is sokáig, 1 évig tartott! Folyami homok, INCIT-8 a titok nyitja, és rendkívül kitartó türelem. A hosszú folyamat alatt a dugványok sorozatosan virágoztak (amit rendszeresen leszedegettem), csak gyökeret és új hajtást nem nagyon akartak hozni. De végül is én győztem, az eredés kb. 70%-os lett. Legközelebb INCIT-K-t fogok használni a gyökereztetéséhez.
Szia! Nagyon szépek! A kumkvat dugványokra majd kíváncsi leszek. Egyrészt ugye mindenhol azt olvasni, hogy nem vagy nagyon nehezen szaporítható így (ezt alátámasztom, eddig egy sem maradt meg, amit próbáltam), másrészt azt is írják, hogy ha meg is ered, nem hosszú életű. Na, erről majd te tudsz referálni. :)
Amúgy valamikor a hét elején 5 fok körüli volt errefelé az előrejelzés, a kocsimon viszont jégréteg volt... (A citrusoknak szerencsére semmi bajuk... ;) )