Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Üdv mindenkinek! Központi fűtés szerelés(tervezés) előtt állok. Arra lennék kíváncsi, hogy érdemes- e faelgázosító kazánt venni vagy csak hagyományosat? Megkérdeztem 6 központi fűtés szerelőt és egyik sem szerelt még ilyen rendszert csak hallott róla. Főleg rosszat hallottak,valami olyat rebesgetnek,hogy nagyon lassan fűti fel a vízrendszert és sokára lesz meleg a lakásban. Várom a válaszokat,véleményeket. Robi
Sziasztok! Ha valaki tud ajánlani egy megbízható szerelőt, aki faelgázosítóban profi akkor várom segítségét a varga.krisztina@c2.hu címre. (pest megyéből)
Mivel a használati meleg vizet is a kazán csinálja ezért első körben az indirekt tárolót fűti fel mert az gravitációsan van bekötve, majd ha elért kb. 92 C fokot akkor bekapcsol a Honeywell biztonsági szelep és a gyári hűtőhurkon keresztül 1 pillanat alatt visszahűti a kazánt.
Ez a füstölés kérdés volt még ami miatt bizonytala voltam a többi infó alapján valószinűleg Vigas lessz beépítve.Volt e már közbe áramszünet és akkor mit csinál a kazán?
A tűz folyamatosan ég, ha a fa leégett és már csak parázs van akkor nagyon picit füstöl csak, de ha még egész fák is vannak akkor van füst de az sem vészes (sajnos a füstcső kivezetése lejeb van mint az elgázosító tér teteje és a füst hülye volna lefelé menni), de ez sem zavaró én a kazánház ablakának kinyitásával ezt a problémát megoldottam. A rárakási idő pedig igen rövid és csak ez idő alatt van ez a probléma. Gyárilag a kazánhoz lehet venni ventilátort a füstcsőbe amit a kazán gombnyomásra működtet 1,5 percig, ez idő alatt bőven meg tudod újra rakni tüzelővel, igaz a ventilátor ára kb. 45000ft.
Üdv. Nekem Vigas S25-ös kazánom van puffer nélkül. 2 éve használom nagy megelégedéssel. Ha kicsit visszaolvastok akkor találtok álltalam írt tapasztalatot, amit nem szeretnék most megismételni mert esetleg megint "hazugak" neveznek. Amit ott leírtam azt ma is tartom. Légszives tegyen fel képet olyan akinek van puffer a kazánhoz kötve hogy végre én is lássak olyan kazán belsőt hogy az mennyire kátrányos. Mert az enyém tény és való hogy kátrányosodik, de amikor elér a kátrány bizonyos vasatagságot akkor felholyagosodik és magától lepattog.
Bár a kérdés nem pont engem érint, de ezért van a fórum... Amikor elkezdtem érdeklődni az ilyen kazánok iránt, volt szerencsém egy vigast látni működés közben, puffer nélkül. A kazán 2. éve volt beüzemelve. Akkor még semmit nem tudtam a faelgázosításról, de még a fatüzelésről sem. Igaz a tudásom most is csak elméleti! Viszont valami szemet szúrt, mikor a tulaj kinyitotta az ajtaját. Vastag fekete lerakódás volt rajt. Több cm. Fogalmam sem volt, h mi az. Később, mikor ezt a fórumot (is) olvastam leesett. A tűz intenzitásának a vissza fojtása miatti kátrányos szutyok. Ez pufferrel elkerülhető, hisz szvsz ennek a kazánnak pont az a lényege, h intenzív égés legyen amíg fa van rajt. Talán nem véletlen, h egyes (talán a többség?) gyártók korlátozzák a garanciát, ha nincs puffer.
Mellesleg a tulaj teljesen meg volt elégedve, csak azt sajnálta, h nem korábban váltott. Ez a "tapasztalat" nem a vigas ellen szólt, inkább a puffer mellett. Szerintem ez bármelyikkel így lett volna.
Én nagy átlagban akácot használok szerintem az nagyon jó. Próbáltam már gyertyánt is azzal csak az a baj ,hogy hamar leég a tölgy viszont este jó pár rönk a kazánra alvás elött és még reggel is lessz parázs.
Szerintetek melyik a jobb,a 10cm átmérőjű gallyfa vagy a 10-15 cm-esre hasított ölfa?Gazdaságosság szempontjából melyik ég tovább vagy melyik tartja jobban a parazsat?Tapasztalataitok szerint melyik a jobb az akác, cser, bükk, tölgy vagy a gyertyán?
pl itt megnézheted: http://drevoplyn.sk/atmos.php (árjegyzék=cenník) vagy itt magyarul is érdeklődhetsz: http://www.benat-atmos.sk/faelgazosito/termek.htm
Köszönöm a válaszokat, tehát ha jól értelmezem amit írtok akkor elég a 2 hőcserélős puffer .Nem akarom túlbonyolítani a rendszert,optimálisan szeretném hogy működjön. Na meg anyagilag sem mindegy. Legfeljebb építek a kertbe egy medencét is :))) Mert komplett napkollektor rendszert nem kell vennem hanem a pufferbe kötöm. 1000 L-es puffer elég egy 130 nm-es ház fűtésére és melegvizére? Fűtőszálra én is gondoltam. A rajzokat nem tudom hol lehet megtalálni. Köszi a segítségeteket.
Az a különbség a pufferben és az indirekt boilerben lévő felmelegített víz között, hogy ami a boilerben van, az már a tiéd /fürdésre/, nem fogja a fűtés elhasználni. El van szeparálva.
Tipikusan a napkollektor egyik spirálját szokták a boilerra kötni. Ennek az a hátránya, ha van felesleges hő a kollektorból, miután már felmelegítette a boilert, a hő kárbavész. Ilyenkor jó, ha a kollektor inkább a nagyobb térfogatú puffert melegíti.
Egyébként minden a kapcsolástól és a méretektől függ, csak végig kell gondolni. Sok kapcsolás van a neten.
Nálunk hasonló rendszer van kiépítés alatt, annyi eltéréssel, hogy mi még egy vízteres kandallót is rákötünk majd a rendszerre. Nálunk jelenleg a fal- és mennyezetfűtés van készen - tehát tud működni faelgázosítóról a falfűtés, csak a puffert kell közbeiktatni a két rendszer közötti jelentős hőmérséklet különbség miatt, ill. szabályozás miatt -, jövőre lesz hozzá kötve a kazán (ATMOS) és a puffer (REHAU). Boiler külön nem kell, ha van hőcserélős puffer, de amit javasolni tudok az egy fűtő patron a pufferbe (nyáron nem valószínű, hogy be fogsz fűteni, ill. ha napkollektor lesz, akkor elképzelhető, hogy lesz néhány nap nap nélkül, és ilyenkor kell az elektromos melegítés). Ezt mindegyik pufferhez lehet kapni. Ha téli napkollektoros fűtésrásegítésben gondolkozol, akkor arra figyelni kell, hogy a nyári plusz meleget valahol le kell vezetni. Erre a medence fűtést javasolják. Ellenkező esetben a rendszerben idő előtt cserélni kell a folyadékot. Amit javasolni tudnék még, hogy a 38-as faladra ne csak 5 cm-es szigetelést tegyél....nekünk 30-as PTH van és 14 cm-es AT Grafit-ot teszünk rá. Mo-on már nem 5 cm-es szigetelésben kell gondolkozni, persze tudom, hogy lesz olyan aki az ellenkezőjéről akar meggyőzni - főleg egyes kivitelezők -, de ne hagyd magad. Faelgázosítós rendszer kivitelezésre ha jól rémlik, akkor egy Fenyvesi nevű vállalkozót javasolnak gyakran, amennyiben kell az elérhetősége előkeresem. A Szakszer oldalán találsz bekötési rajzot.