Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Igen marha jól hangzik hogy a Vigas 10 különéle szabadon kitalált programot tud, na én próbára tettem és csak annyi különbséget tapasztaltam a 24 órás temperálás és a 24 órás fűtés között hogy míg az elsőn 20, 30 vagy40% on ment a ventillátor (ez külön állítható) a másikon pedig 100% on, ha elérte az üzemi hőfokot akkor semmi különbséget nem tapasztaltam, tehát ha pufferre dolgozik a kazán akkor felesleges így szabályozni (szerintem). Viszont 100% teljesítménynél kissebb füstgáz hőmérsékletet mértem mint 70% nál, akkor ezek szerint több levegőt kap mint ami a tökéletes égéshez kell (mondjuk ez nagy mértékben függ a tüzelöanyag minőségétöl is) és ezzel hűti a rendszert?
Igen,de amit fontosnak tartok a rendszeren belüli kapcsolások,kazán mögötti szivattyú,bolyler szivattyu,éjszakai áramkapcsolás(figyeli a hőmérsékletet a kazánban és a pufferben és ha esetleg kihülne mindkettő, bezárja a zónaszelepet és elkezdi füteni a bolylert az áram.Visszafelé úgyanigy,eléri a kazán a megfelelő hőmérsékletet kikacsolja az áramot,kinyitja a zonaszelepet inditja a szivattyut.A kapcsolási pontosság 2celzius.Mindezt a plc vezérli ,amely minden körön mágneskapcsolokkal van védve ha esetleg meghibásodna valami.Most rakjuk össze,ha elkészül megosztom mindenkivel a tapasztalotomat.
Jó ezt tudni, majd figyelgetem a fórumot. Egyébként a jelenlegi alap rendszert lehet kombinálni gondolom szobatermosztáttal. Tehát X Celsius fok a szobában a többi pedig megy a pufferbe a kazán meg mehet maxon. Így elméletileg egyebet vezérelni nem nagyon kell.......Jól gondolom?
A digit kijelzőre reagálva annyit ,hogy ami az atmosnál ki van hagyva az egy komplex vezérlés helye ,hasonló a vigasnál látotthoz.Én már ezen is túl vagyok!
Opcioként lehet rendelni,kb150ezer+áfa az ára.Még nem rendelt senki!Jelenleg egy profi villanyszerelő rokonommal fejlesztünk egy hasonlot ,szerintem komolyabbat PLC vezérléssel digit hőfok szabályzokkal,mert ezzel fok pontossággal be tudom állitani szabályzást és az egész rendszert egy programm vezérli.Ha elkészül teszek fel képeket a forumra .Az ára már most biztos hogy sokkal olcsobb lessz mint a gyári.!
Remélem lesz tapasztalat, mert az azt jelenti sikerült belülről befejezni a házat és használtuk is a kazánt.....sajnos csúszásban vagyunk.....de nincs már messze a cél.
Azt hittem az Atmos kazánnak is digit kijelzője van mint a Vigasnak. Bár lehetőségként van neki hely kihagyva....a net.en nem találtam sehol. Egyáltalán van valami + értelme az esztétikán kívül vagy bőven jók az analóg műszerek?
A gyári leírásban szereplő pufferes ESBE szelepes bekötés megfelelő maximálisan szerintetek? Van aki másképp kötötte be?
A www.szakszer.hu oldalon is van olcsóbb puffer én az 1000 lityósat 130.000-ért vettem, nagyon jól néz ki, ez viszont az alap, tehát 1 hőcserélős a 2 hőcserélős 155, ha jól emlékszem, de a honlapjukon megtalálod. Korrektek segítőkészek csak ajánlani tudom őket, áfa emelés előtt megvettük a kazánt puffert és múlt hétvégén hoztuk el, mivel nem volt zárható még a ház. Ingyenesen tárolták addig raktáron szó nélkül....
Nekem kisméretű téglából van a kémény ez 51x51 es külső méretű a belseje ebből adódóan 25x25-ös, ebbe rakok bele egy 2 mm vastag saválló csövet bélésként utólag mivel előre nem gondolkodtunk sajnos. Én nem akarom megkockáztatni a kátrányos fal kialakulását. Ajánlom bélelj te is, mert később ha kátrányosodik a kémény akkor bonthatsz és ugyanúgy bélelned kell + új kémény, szóval szerintem nem éri meg kockáztatni. Érdemes kiszámolni mennyibe van a kisméretű tégla kémény + saválló bélés + malter + munka és szerintem nem nagy az árkülönbség egy profi samottal bélelt kémény között. Ha most kezdeném én azt raknék. Ha jól olvastam a faelgázosítónak megfelel ez a 20 cm átmérőjű kéménybélés tökéletesen huzat szempontjából....
A gázkazánomat kiiktatom így a gázkazánon nem jöhet vissza a füst . Ha valakit érdekel, akkor egy 25 KW-os Saunier Duval kazán, tavaly októberben vettem 245 ezer forintért,jóval olcsóbban odaadom 1 telet fűtöttem vele, egy kiváló kazán, csak a gáz drága,. Illetve szerintem mindenkinek túlszámláznak kb. 20 %-al, ahogy ezt a villamos árammal is megteszik ezek a rablók.
A csőkigyó akkor kell a pufferbe ha szeretnéd hogy a használati melegvizet is a puffer készítse, ha + még 1 csőkígyót beépítetek akkor lehet rá nakollektort is kötni. Én a Vigasban úgy tüzelek hogy alulra teszek 2 réteg fát, utánna az újságpapírtól kezdve a faforgácson keresztül minden éghető dolgot majd újra tüzifa. Úgy tudom magyar szabvány szerint nem lehet bekötni gázkéménybe a vegyestüzelést pl. a faelg kazán visszanyomja a füstöt a gázkazánon keresztül, vagy ha aluminium béléses a kémény akkor megolvadhat a az alu. Vanak akciósan előregyártott márkás kémények, nem tudom mennyire oldható meg de ikább szánj rá még kb:160e ft-ot a biztonság kedvéért.
Vigas 25 gázkazán és vele egy 1000 literes puffertartály vásárlásában döntöttem,miután végigolvastam az 57 oldal hozzászólást. Döntésem oka főleg anyagi jellegű, mert amilyen árakat olvastam az Athmos kazánok kiegészítőivel kapcsolatban az nagyságrendekkel nagyobb költség a Vigas kazánnál. Zalában van egy gyártó aki puffer tartályokat gyárt, 140 ezer+ áfa egy tartály, az kérdezte tőlem a telefonban,hogy kell-e bele csőkigyó ? Nekem is ez lenne az első kérdésem. Második kérdésem : Hogy viseli a Vigas a faaprítékot, mert vannak fásított akácos területeim, ahol minden tavasszal sok ágat vágok le amit eddig nem hasznosítottam ? Ezeket az ágakat felaprítás után fel tudom-e használni, mi a módja, hogy ne robbantsam fel a házat.
Harmadik kérdés : A gázkazán bélelt kéményébe kívánom beépíteni a faelgázosító kazánt mondjuk nem tudom,hogy milyen bélés van benne, a falegázosító füstje mennyivel korrodálóbb, savasabb, mint a gázé ?
Válaszaitokat előre is köszönöm, elnézést a furcsa Nick névért, de a 15-ik foglalt nick név után begorombultam és a legutóbbi sikeres ételem nevét írtam be. Tisztelettel Farkas József
Igen azt hiszem kisméretű téglából van és a belesje kör alakúra lett megcsinálva. Nagyon meg vagyok vele elégedve a 20 év alatt még egyszer sem dugult el. Évente egyszer szoktam az aljából kíhúzni a hamut.
Akkor neked is régi tipusú kisméretű téglából épített kéményed van?Nekem 5téglás,aminek a belső átmérője 12x24 és kb. 10m magas.Remélem ez elegendő lesz a 22s -es kazánhoz.
Hát...nem volt egyszerű, de sikerült. Persze zuhogott az esső mire haza értünk vele, meg az 1000 literes pufival, a kis 150 lityós már nem is tűnt nagynak. A puffert könnyen levittük viszonylag, de a föld alatt lévő pincegarázs lejárója még parlagon hever, színtiszta homok......szóval nem semmi volt. A kazánt zsalutáblákon csúsztattuk le a platóról, aztán ugyanígy le a garázsba, csak a hátsókat mindíg előre kellett rakni..... Kicsit egyiptomi stílus volt, nade ha nekik sikerült a piramisokat felépíteni, akkor ez a 300 kg-s kazán már smafu ;)
A 2-es az egy egyszerű 2,5 bar-os lefújószelep, a 6-os viszont úgynevezett 4 utas szelep amivel az elöremenő és a visszatérő vizel lehet szabályozni. A gyár ezt javasolja beépíteni. Lehet hogy ESBE szeleppel is lehetne helyettesíteni.
Szerintem a vizszintesen a mozgatás egyszerűbb feladat, akár csúsztatva, akár békával, görgőkkel megoldható.
Az igazi gond a lépcső, ha van.
Én leszedtem az ajtókat, /nem volt egyszerű.. /, a kazántest frontjára szereltem egy forgácslapot 4 db kapupántcsavarral, erre fektettem, és lecsúsztattam a lépcsőn. Előtte a lépcsőre is fektettem forgácslapból csúszdát.
Hárman voltunk, de akár ketten is megcsinálhattuk volna, így utólag mondom csak persze.
Köszi! Elfelejtettem leírni, hogy a legnagyobb gond a lakás alatti garázsbejárón lévő lejutás, nincs még betonozva, de szerintem a padlón csúsztatás marad lefelé.....vagy valami ilyesmi....
Ez a kérdés mennyire komoly, hogy tud egy kazánon keresztül hideg levegő távozni a kéménybe, gondolom ha nincs begyújtva. Egy kicsit komolyra fordítva, ez nem veszélytelen dolog, ha kevés a huzat és nagyon alacsony a füstgáz hőmérséklete eléri a harmatpontot kicsapódik és kátrány lesz belőle és az átszivárog(diffundál) a kémény falán, gyönyörű szép barna foltok lesznek a lakásban és büdös kátrányszag. Eltávolítani semmilyen módszerrel nem tudod, csak visszabontani és újra építeni, de gondolom erre senki nem vágyik. Két dologgal lehet kivédeni normális tüzeléssel vagy béleléssel(kór) és akkor tüzelhetsz akárhogy nem lesznek barna foltok a falon.
Sziasztok! Egy olyan kérdésem volna,hogy igaz-e az a hír,vagy volt-e már valakinek olyan tapasztalata,hogy a régi típusú kémény(amely a szobán áthalad) fala benedvesedett azáltal,hogy a kazánból hideg levegő távozik a kéményen.
Szia! Ha tudsz szerezni egy békát és ha van elég hely akkor azzal könnyen a helyére tudod rakni a kazánt akár egyedül is ha raklapon van. Ha nincs más lehetőség akkor ide-oda tologatással szoktam a helyére rakni. A puffer tartályt szintén hasonló módon szoktam a helyére rakni de legalább egy segítséget szerezzél.
Megvan a garázskapum, így mehetek a kazánért szombaton. Ti hogyan raktátok a helyére? 300 kg a súlya, meg az 1000 lityós tartály sem pite......Hány emberrel oldottátok meg?
Szia! Én főleg Vigas faelgázosító kazánok beépítésével, értékesítésével és azok hivatalos garanciális javításával és beüzemelésével foglalkozom. Már elég sok ilyen rendszert építettem és mondhatom, hogy mindegyik kifogás nélkül üzemel. Ha érdekelnek további részletek akkor jelezz a pubi64@gmail.com címre vagy ide a fórumra.