Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Elég régen jártam már a fórumon.Nekem is faelgázosítom van és segítséget szeretnék kérni.Úgy emlekszem, mintha valaki írta volna hogy van a rendszerében fagyálló folyadék, de lehet hogy tévedek.Szóval az lenne a kérdésem, hogy milyen folyadékkal lehet feltölteni a rendszert,lemezradiátorok és rehau műanyag csövek esetén. Előre is köszi a segítséget, mindenkinek!
Elég régen jártam már a fórumon.Nekem is faelgázosítom van és segítséget szeretnék kérni.Úgy emlekszem, mintha valaki írta volna hogy van a rendszerében fagyálló folyadék, de lehet hogy tévedek.Szóval az lenne a kérdésem, hogy milyen folyadékkal lehet feltölteni a rendszert,lemezradiátorok és rehau műanyag csövek esetén. Előre is köszi a segítséget, mindenkinek!
Lehet,h ez van nekem is.Még nincs termosztátra kötve csak én kapcsoltam be mikor emelkedett a vizhőmérséklet.Most kötöm majd rá a csőtermosztátot az esbe szivattyújára és a szobatermosztátott a másik szivattyúra /fűtésköri/ egy csőtermosztáttal belekötve ami a tartály felső csövén lesz /bontja a kört ha víz hőfok lemegy 30-40C alá,h ne keringesse hiába vizet ha még kér a szoba de már a víz hideg/
Elindúlt akkor már az esbe szivattyúja? Mert nálam ha nincs kazánköri keringetés akkor elég pontatlan a kazán hőmérője de amint elindúl a keringető akkor már pontos.
Kinek mennyiért csinálták meg a kazánnál a kötést? Elméletileg, nekem már csak ez van hátra, de előtte kicsempézem a kazán mögötti részt, meg lelapozom a garázs-kazánházat. Bármilyen viz és fűtésszerelő meg tudja ezt csinálni értelemszerűen a rajzról vagy hívjak ehhez speckó szakembert? Van ismerős aki megcsinálná......de még faelgázosítót nem kötött...
Esbém van ugyhogy dugó a végére és gázt neki (vagyis fát) :) Sikrült befűteni.Csak azt nem értettem,hogy a hűtőhurok először miért nyitott már ki 80C foknál ? :(
Ha esbe szeleped van akkor igen.(Mert az esbe szivattyúját külön csőtermosztára kell kötni) Ha Laddomat akkor azt célszerű bekötni a kazán füstgáz termosztátjára
Nehéz tél elé nézünk: újra gáz nélkül maradhat Európa MTI, Gazdasági Rádió, 2009. szeptember 16. 13:45
Fennáll a veszélye annak, hogy idén télen ismét gázválság alakul ki Európában, ennek lehetőségét azonban nem szabad eltúlozni a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint. A szervezet igazgatóhelyettese az ausztriai Fuschlban zajló energiakonferencián elmondta: természetes, hogy felmerül ez a veszély, tekintettel Ukrajna tetemes adósságára, és a földgázszállítások ellenértékének kiegyenlítésére vonatkozó jogos orosz igényre.
Na pont én is ezen filozok, hogy az üzemeltetési költségek hogyan aránylanak egymáshoz, melyik a gazdaságosabb. Egy ismerősnek van egy 25kW-os lemezkazánja és 750/170 kombipufferja egy nap egyszer gyüjt be és kész rakni nem kell rá, van melegvize(HMV) és a lakás is kellemes(21-23C) Nyáron minden 5. napon begyújt, mert addigra fogy el a használati melegvíz, 3-an vannak és kb. 70m2-t fűt télen.
Kollégám egy télen 70 mázsa fát fűt el egy gagyi lemezkazánnal ami tán 130.000 Ft volt. Ez egyenlő a karbon eko kazán szénfogyasztásával árban. A kollégámnak is 120 m2-es a háza. Szóval szerintem itt a kényelmet ha nézzük, jó a karbon-eko meg a faelgázosító, de kevesebbet nem fognak fogyasztani lényegesen, az áruk meg drága. Én kényelmes vagyok beruháztam faelgázosítósra remélem beválik. Ha előbb látom ezt a szenes kazánt lehet ilyet veszek, mert ez még kényelmesebbnek látszik, viszont az adagoló is áramról megy nem tudom mennyit nyomhat a villanyszámlán.....a faelgázosítóban meg a turbina megy arról.......szóval szerintem itt a kényelem ami döntő és mindegyik közel azonosat fogyaszt tüzelőanyagból. Max. amin az egyik részével spórolsz azt áramdíjban elbukod. Persze ez csak az én véleményem.
Szia! Ujra beszéltem a forgalmazóval és mint kiderült én a kollégájával beszéltem aki ezt a mennyiséget mondta. Neki egy 19KW-os Defro Eko kazánja van és 132nm-es lakást fűt vele.2009 január 6.-án üzemelte be és a fűtési szezon végéig 3 raklap zsákos szenet használt el(3x840kg).A legnagyobb hidegben -15C-nál napi egy zsák szén kellett.A kazán ára:A 25KW-os 605 ezer FT kiszállítva. A honlapon ott a telefonszám bárki megkérdezheti és megnézheti.
Leállt a gyártása augusztus eleján, és csak két hét múlva kezdik el újra. Új programsor lesz benne, minden más változatlan marad.
Én egyszerűen odapántoltam az érzékelőt a csőhöz (bilinccsel) és raktam rá szigetelést. Két fajta érzékelő van, én azt a verziót javaslom, amelyik szilikon kábeles (csapjatok agyon, de nem emlékszem az azonosítójára asszem TZ). Ebből van 6 és 12 m-es kábellal megáldott is.
Küldj egy levelet privibe, és amint megjön az én első szállítmányom, azonnal küldök minden infót.
Szia Alfato! Rég jártam itt... Tudnál TER-9 termosztátot szerezni jó áron? Mennyiért? Milyen érzékelők vannak hozzá? Az érzékelő szerelési módja érdekelne az érzékelési pontokon.
Mennyibe kerül ez az automata kazán(Defro Eko)? A forgalmazó hány m2-ert fűtött ki ennyiből(12.6 mázsa), mert szerintem 20-30m2-nél többre nem futja, nem életszerű amit mondott neked, olvasd el a 1585 hozzászólást(Csukapörkölt) az sokkal hihetőbb, életszerűbb.(50 mázsa egy télen)
Egy ismerősöm már egy telet kifűtött az EKO Karbonnal és ő is nagyon hasonló dolgokat mondott a működéséről mint amit te itt leírtál, teljesen elégedett volt vele. Szerintem a gázra irreálisan sokat fizettél.
Szia! Mint már említettem,hogy én is kazán vásárlás előtt állok és a héten én is kaptam egy ilyen tippet. Automata kazán(Defro Eko),borsó szénnel üzemeltetve, a forgalmazó szerint a tavalyi télen neki 1,5 raklap szén kellett(egy raklap 840kg).47000 Ft egy raklappal,kiszállitva. Kíváncsi lennék a véleményedre/véleményetekre,hogy szerintetek melyik lenne gazdaságosabb: az automata vagy a faelgázosító kazán? Míg el nem felejtem itt a link: http://www.automatakazan.hu/
Segítségeteket szeretném kérni azzal kapcsolatban,hogy Szlovákiában hol tudtok üzleteket, vagy cégeket ahol Vigas kazánokat forgalmaznak, esetleg tudtok-e árlistát küldeni az email címemre papkerti@gmail.com.
Sajnos az ember ha úgy csináltatja ennyi az ára, nekem 1 évvel ezelőtt adtak árajánlatot, 160-as 10m magas kéményre 200E-ért(Pest megye), de ismerek ennél még durvábbat, 6m magas 250-es 250E-ért. 0,8-as elég a fára, 1mm pedig már szénre is jó.
Nekem 2 mm vastag saválló lemezből lesz a bélésem, szerintem örök darab. Kell hozzá pár toldó T idom, könyök stb, ezért ma ahogy hoztam el a zuhanykabint rákérdeztem az üzletben van e nekik, pont ott volt egy ilyen dolgokkal foglalkozó ember és elmondta, hogy a faelgázosítóból ne nagyon jön ki forró füst így teljesen felesleges a 2 mm vastag saválló bélés, bőven elég lett volna a 0.6 0.8-as. Szóval árban az sokkal olcsóbb lett volna. Próbálj te is hozzáértőt keresni vagy csak menj be egy kazánokat is árúsító boltba biztosan lesz kapcsolatuk ahol gyártanak ilyet. 110.000 6 méterért az nagyon sok szerintem nekem a 2 mm-es volt 50 valahányezer 6 méter hosszúban, de mondom ilyen vastag nem szükséges a szakik szerint. Nekem 20 cm a belseje átmérője. 9 méter magas a kéményem felülre már csak 1 cm-es saválló megy, az volt olcsóért pár db. Ha nekem csak 15 cm-es átmérőjű kell és csak 6 méter akkor nem 110-ből hanem 50-ből idomokkal együtt meg kellene úsznod....nézz szét megéri szerintem.
Én 2 hete kb. kerestem átm 150 füstcsövet, és akkor az Érdi Gráf bádogos ajánlott rozsdamenteset ebben a méretben 5400 / fm bruttóért. Elég olcsónak tünt.
Sziasztok! Kéménnyel kapcsolatban érdeklődtem én is mindenfelé és azt ajánlották,hogy csináltassak savállóból(örök élet, kis helyigény).Találtam egy palit aki régebben gázkazánokhoz gyártott kéményt(aluminiumból) de ma már vegyestüzelésüekhez kérnek(saválló).25KW-os faelgázositóhoz 180-as belsővel,szigetelve,6m-est 110 ezer-ért ,beszerelve.
Sziasztok! Kéménnyel kapcsolatban érdeklődtem én is mindenfelé és azt ajánlották,hogy csináltassak savállóból(örök élet, kis helyigény).Találtam egy palit aki régebben gázkazánokhoz gyártott kéményt(aluminiumból) de ma már vegyestüzelésüekhez kérnek(saválló).25KW-os faelgázositóhoz 180-as belsővel,szigetelve,6m-est 110 ezer-ért (beállitva).
Köszönöm a segítséget és a jószándékot,de mint említettem a kéményem a gázkazán miatt ki van bélelve, csak azt képzelem,hogy a faelgázosító kazán füstje forrób vagy savasabb a gázkazánénál. Nekem valószínűleg saválló luminium bélés van a kéményben.
Közben tovább tájékozódtam a Vigas kazánok ügyében és az egyik forgalmazóval beszélgettem és valahogyan belekérdeztem,hogy ő is VIGAS kazánnal fűt-e én kérdeztem,hogy melyikkel ő azt válaszolta,hogy az EKO Karbon kazánnal. Később ujra beszélgettünk, elmondta,hogy egy 25 kW-os kazánnal 160 nm-t fűt. Átlagosan 22-24 C fok közötti hőmérséklet van a házban, ami normál építésű tetőteres,műa. nyilászárók, perlites szigetelés.A kazánhoz nem kell kiegészítő alkatrész, a tágulási tartályom és villó szivattyúm megvan, 15 ezer ft a beszerelési és beüzemelési dij meg ennyi lenne körülbelül a kiszállás. Csak szénnel fűt az olcsó daraszénnel, 50 mázsa egy téli szezon, de megy a kazán fával, pellettel is. a szén ára kb 3000Ft mázsánként, ha drágább szenet vesz abból kevesebbet fogyaszt a kazán. Hidegtől függően 4-8 naponta kell ujratölteni a hozzá kapcsolt tároló adagolót és akkor ki lehet hamuzni. Neki egy termosztát van rákötve azzal működteti amely előtte a gázkazánt működtette, a tűz nem alszik ki mert mindig egy kicsit fordul még nyugalmi állapotban is az adagoló és néhány deka szenet tovább parazsaltat. Ezek hallatán dilemmába estem, hiszen úgy gondolom, hogy a szén lepakolása és átlagosan 6 naponkénti feltöltése, majdnem olyan komfortszintet ad, mintha gázzal fűtenék. 46 évesen már néha nekem is számit a kényelem, a kazán belsejében füstelszívó ventillátor van igy az felnyitáskor nem füstöl. Ha közben fát teszek rá, akkor a szenet addig nem adagolja.A tárolóba 120-140 kg szén fér. Igaz ez a kazán 2200 euró + áfa, én évente a 130 nm-es tetőtérbeépítésű házamban 450.000 Ft értékű gázt égetek el az 50 mázsa szén 150 ezer évente 300 marad. nem kell 3 tél megtérült a beruházás.Nem beszélve arról, hogy vannak fásított területeim, ahol tavasszal az akácot vissza kell metszenem, azokat ha ledarálom, akkor is minimum 15 mázsa apritékom lesz.Néztem interneten hasonló Carborobot kazánokat de azok nem ennyire hatékonyak nagyobb méretűek és jóval drágábbak. A kazán súlya kb 280 kb az adagoló megy 80 körül van de kétfelé lehet szedni így könnyebb például pincébe vinni.
Most töröm a fejem, van-e közületek valakinek ilyen kazánnal kapcsolatban tapasztalata ?
Igen marha jól hangzik hogy a Vigas 10 különéle szabadon kitalált programot tud, na én próbára tettem és csak annyi különbséget tapasztaltam a 24 órás temperálás és a 24 órás fűtés között hogy míg az elsőn 20, 30 vagy40% on ment a ventillátor (ez külön állítható) a másikon pedig 100% on, ha elérte az üzemi hőfokot akkor semmi különbséget nem tapasztaltam, tehát ha pufferre dolgozik a kazán akkor felesleges így szabályozni (szerintem). Viszont 100% teljesítménynél kissebb füstgáz hőmérsékletet mértem mint 70% nál, akkor ezek szerint több levegőt kap mint ami a tökéletes égéshez kell (mondjuk ez nagy mértékben függ a tüzelöanyag minőségétöl is) és ezzel hűti a rendszert?