Keresés

Részletes keresés

chris7 Creative Commons License 2000.01.07 0 0 120
Dr. Yueh = Dean Stockwell, természetesen. Igencsak elismert színész az USA-ban és szerény személyem esetében is. Mellesleg a Dűne szereplőgárdája tipikus David Lynch csapat. Ha megnézitek az azóta készült Lynch filmeket (különösen ajánlom a nemrég mozikba került Straight Story-t, remélem több Oscar-t is adnak érte, mellesleg szerintem abszolút nem jellemző Lynch-re, meg is lepődtem kellemesen), mindegyikben található egy-két-három Dűne szereplő.

Az Atreides-ek neve tényleg nem véletlenül hasonlít görög névre, a családfájukat valóban a görögökig vezették vissza, benne van a könyvben (nehogy megkérdezzétek melyikben, de én a Dűne Isten-Császárára tippelnék, abban sok minden kiderült az Atreides névvel kapcsolatban Moneo Atreides és Leto Császár beszélgetéseiből).

Előzmény: Ghanima (107)
Kilroy Creative Commons License 2000.01.07 0 0 119
Kull wahad! :-)
Ghanima Creative Commons License 2000.01.06 0 0 118
:-(
Ghanima Creative Commons License 2000.01.06 0 0 117
Kicsit megzavart a szgép, lehet, hogy ez a hozzászólásom már egyszer eljutott a topikára, ez esetben, elnézést!!

Szia, bk!
Szerintem olvasd el a többit is. Egyébként teljesen egyetértek veled abban, hogy nagyon sok egy-két mondatba szorított olyan gondolata van Herbertnek, amin jól el lehet gondolkodni és érdemes is. Némelyik fejezet mottója pl. egészen zseniális tud lenni. A kedvencem az, amelyikben (ha jól emlékszem) a gyermekeknek szóló Muad Dib könyvből van az idézet, miszerint egyszer meglátott a Dűne homokján egy sínylődő növénykét és lehajolt hozzá, hogy kissé még jobban megszabadítsa a homoktól, aminek láttán a többiek elcsodálkoztak. Aztán, amikor a legközelebb arra ment, eltaposta a növényt. Amikor pedig megkérdezték, hogy miért, valami olyasmit válaszolt, hogy ilyen a sors.
Na, most hazamegyek, és jól megnézem, hogy pontos legyek, irgum-burgum!
A lényeg, hogy ez pl. meglehetősen keleties gondolat, bár azt nem tudnám hirtelenjében eldönteni, hogy zen vagy inkább tao...no és persze az, hogy nekem nagyon tetszik.
üdv,
Ghanima

Előzmény: bk (115)
Ghanima Creative Commons License 2000.01.06 0 0 116
Szia, bk!
Szerintem olvasd el a többit is. Egyébként teljesen egyetértek veled abban, hogy nagyon sok egy-két mondatba szorított olyan gondolata van Herbertnek, amin jól el lehet gondolkodni és érdemes is. Némelyik fejezet mottója pl. egészen zseniális tud lenni. A kedvencem az, amelyikben (ha jól emlékszem) a gyermekeknek szóló Muad Dib könyvből van az idézet, miszerint egyszer meglátott a Dűne homokján egy sínylődő növénykét és lehajolt hozzá, hogy kissé még jobban megszabadítsa a homoktól, aminek láttán a többiek elcsodálkoztak. Aztán, amikor a legközelebb arra ment, eltaposta a növényt. Amikor pedig megkérdezték, hogy miért, valami olyasmit válaszolt, hogy ilyen a sors.
Na, most hazamegyek, és jól megnézem, hogy pontos legyek, irgum-burgum!
A lényeg, hogy ez pl. meglehetősen keleties gondolat, bár azt nem tudnám hirtelenjében eldönteni, hogy zen vagy inkább tao...no és persze az, hogy nekem nagyon tetszik.
üdv,
Ghanima
Előzmény: bk (115)
bk Creative Commons License 2000.01.06 0 0 115
Sziasztok!

Most fedeztem fe a topicot (nemrég kezdtem).
Érdeklődéssel olvastam a hozzászólásokat és szeretném hozzátenni a magamét bár csak a legelső kötetét olvastam, azt viszont többször!
Szerintem az író zseni, mert sok olyan mondatot fedezek fel a szövegben amik nagy életigazságokat tömörítenek egyetlen rövidke mondatba. Tény az is hogy bármilyen filmes repró nem lehet azonos értékű az eredetivel, mert filmen a rendező gondolatait, elképzelését ismerni meg míg könyvben úgy képzelem el ahhogy nekem tetszik.
Uff már megint sokat írok. Zárom is soraim.
By

Kilroy Creative Commons License 2000.01.06 0 0 114
Kicsit régen olvastam Dűnét, főleg a folytatásokat, de úgy emlékszem, le volt írva valahol, hogy az Atreidesek Atreuszig vezetik vissza a családfát. De ha tévednék, akkor mea culpa, mea maxima culpa...
A Káptalanházig SZVSZ még elviselhetőek voltak a folytatások (talán mert még mindet Herbert írta :-D), bár szép fokozatosan leromlott az állag. Egy-két jó ötlet volt persze, pl. hogy a Bene Gesserit megcsinálta valahogy, hogy átvegyék a meghalni készülő nővérek agyának infóit, egyszerű homlokösszeérintéssel. A múzeumi fremenek számomra fájdalmas érzés voltak (Kull wahad! :-D), az eredeti fremenekhez képest, a történet szempontjából viszont korrekt volt a létük.
szega Creative Commons License 2000.01.06 0 0 113
A jó Frankie bizonyára elég széles kultúrkörből gereblyézte össze a neveket. Hogy mást ne mondjak, a görög mondavilágban a mükénei uralkodóház sarjait Atreidáknak hívják, az egyik ős, Atreusz nyomán.
Az a film a Beverly Hills-i zsaru II., amiben Eddie Murphy vagánykodik.
Előzmény: Ghanima (112)
Ghanima Creative Commons License 2000.01.06 0 0 112
Izé, be kell valljam, hogy azt a Beverly Hills-et én nem láttam... Nem a B.H. zsaruról van szó, ugye? Abból talán az elsőt láttam, de még csak ködfoszlányok se! Don Johnson meg valamelyik fekete nagyfiú?? Ugyhogy, te csak ne aggódj!
Viszont: halálra röhögtem magam, hogy miután - többször is, ugye - olvastam Piter de Vries, a gaz selejt mentát nevét, valahol máshol íróként láttam viszont. Lehet, hogy Herbert valamiért nem szerette ezt az írót és azért vette át a nevét ilyen rosszéletű személlyé? Valamelyik nap pedig mintha egy ausztrál film végén láttam volna viszont ezt a nevet. Talán gyakori, gondolom, holland származású ez a név?
Előzmény: szega (111)
szega Creative Commons License 2000.01.06 0 0 111
Bázeg, Yueh is a Beverly Hills II-ben játszott a Prochnow-val, azért az a film ugrott be, mert anno röhögtem, hogy mi van fiúk, újra egy csapatban? De nem jut az eszembe a neve!!!!!! Szétrobbanok! Ha otthon lennék, betenném a filmet, de így...
Ghanima Creative Commons License 2000.01.06 0 0 110
Ugyammá! :-)) Na, mi Yueh civil neve, hehe :-) Azért ő is szokott annyit játszani mint Prochnow.
Előzmény: szega (109)
szega Creative Commons License 2000.01.06 0 0 109
Mea culpa... Hát elég égő, de nekem a Das Boot nem jutott eszembe. Gondolkodtam, hogy volt egy nívósabb film, amiben láttam, de nem ugrott be. Hát maradt a Beverly Hills. Szégyellem magam.
szega Creative Commons License 2000.01.06 0 0 108
Igazad van, Ghanima, a navigátoroktól is hülyét kaptam. Viszont a film első pillanatai, ahogy az azóta sztárrá vált Virginai Madsen alias Princess Irulan elkezdi, hogy "The beginning is a very delicate time.." Szóval döbbenetesen jól mondja azt a pár mondatot, igazán fenségesen, a hangsúly is kitűnő (bár nem vagyok perfekt angolból). A kezdés épp olyan telitalálat, mint amilyen csőd a vége. A legvége persze megint klassz, amikor a szereposztás alatt szól a csodálatos Take my hand-című dal. Hát ezért is végletes a film.
Előzmény: Ghanima (105)
Ghanima Creative Commons License 2000.01.06 0 0 107
Off on:
emberek, ezt a **** zenei baromságot nem lehetne kicsinálni? Nem tudom ki ez a fickó, de talán szórakozzon mással!
Off off

Jól írtad Prochnow nevét, és ő is jó színész. emlékezzünk csak a Das Bootra!
Mindig elfelejtem annak a színésznek a nevét, aki Dr. Yueh-t játszotta, no, ő is jó volt nagyon.
A szerepjáték változat nem az én világom, de aki szereti, csak rajta. Végül is valószínűleg az olvasók közül úgyis sokan gondoljuk tovább/előbb/mellébb/hátrább, hogy mi is történne. Hiszen nagyon sok elvarratlanul maradt szálacska van a történetben, amiken nagyon jól el lehet gondolkodni.
üdv,
Ghanima

Előzmény: req (104)
szega Creative Commons License 2000.01.06 0 0 106
Aha, elfelejtettem pár dolgot. A pajzs tényleg jó volt, a sardaukarok silánysága mellett viszont kitartok. Egyrészt arctalan, személyiség-nélküli katonák voltak, másrészt az a vegyivédelmi ruha... szóval a kőkemény egyenruhát, és a fellépést hiányoltam. Igazából nem is volt szerepük. Jürgen Prochnow nekem nem tetszett, láttam más filmben is (pl. Beverly Hills Cop). Mint színész jó, de egyszerűen Leto-t nem így képzeltem. Sorry, de szubjektíven tudom csak megítélni. Ja, a cirkoruhákat is jól megcsinálták. A színészek között egy aprócska szerepben volt egy nagy legenda is: Silvana Mangano, mint Reverend Mother Ramallo. Anyámtól tudom, hogy anno az olasz film egyik legnagyobb csillaga volt. Stilgar szerepében is jó volt Everett McGill, mellesleg ő volt a Tűz háborújában az egyik ősember. Hát alapállásban is megvan hozzá a feje, szóval illett egy fremen vezérhez. Bocs a szereposztás elemzéséért, de szerintem ez a film egyik erőssége a zene mellett.
Előzmény: req (104)
Ghanima Creative Commons License 2000.01.06 0 0 105
A zene, az igazán nagyon jó. Nekem még LP-n van meg, de most, hogy így írod, talán át kellene rakatnom CD-re, hahhh! :-)
Igen, a szereposztás is jó volt, szerintem is, de már a navigátorok röhejesek voltak, miközben a homokférgek zseniálisak. Amikor a Bene Gesseriteknek elkezdett vérezni az orruk, meg látványosan kínlódtak, hát az megint csak nagyon gyengus volt, a modulátor "feltalálásával" egyetemben. A végét viszont úgy ahogy volt, eltolta a jó Lynch. Nem tudom, hogy ez mennyiben az ő sara és mennyiben a produceré, de szerintem bleeee és fujj volt a vége.
Előzmény: szega (103)
req Creative Commons License 2000.01.06 0 0 104
Nekem tetszettek a sardaukarok is. Meg a testpajzs is jó volt. Emlékeztek arra, amikor Gurney (Patrick Stewart) egy görcs kis kutyával a karján indul a csatába? :] Szega -- gondolom -- elfelejtette megemlíteni Jürgen Prochnow-t, aki Leto herceget játszotta. Persze lehet, hogy csak nem tudta, hogy írják a nevét... mint ahogy én sem vagyok biztos ebben. ;]
A hírek szerint egy ideje már készülget a Dűne szerepjátékosított változata is, a Last Unicorn Games berkein belül.
Előzmény: szega (103)
szega Creative Commons License 2000.01.06 0 0 103
A filmről annak idején olvastam egy olyan mondatot, hogy "megfilmesítették a megfilmesíthetetlent". Sok benne az igazság. Szerintem is sok hülyeség van benne, DE: a Toto-féle filmzene egyszerűen tökéletes és fantasztikus! Egyetlen gyenge pontja szerintem a Brian Eno által írt betét. Megvan CD-n, sokat szoptam, mire sikerült beszerezni. A film erőssége a szereposztás: Sting, MacLahlan, Francesca Annis, Max von Sydow, Sean Young, Linda Hunt, Patrick Stewart kitűnő! Viszont ami borzasztó: hangmodulátorok, sardaukarok, a báró, az a hülye szívdugó (a zseniális tartós méreg helyett!). Szóval életemben nem láttam ennyire végletes filmet, színvonalát tekintve.
Ghanima Creative Commons License 2000.01.06 0 0 102
Kedves Tilia,
Persze, hogy! Természetesen igazad van, én is az én véleményemet akartam kifejezni.
üdv, :-)))
Ghanima
Előzmény: Tilia (101)
Tilia Creative Commons License 2000.01.05 0 0 101
Ghanima!

Láttad, hogy nekem sem tetszett. De ez nem jelenti azt, hogy ha vki akarja, ne nézze meg! Alkosson csak saját véleményt! :-)))

Előzmény: Ghanima (96)
Ghanima Creative Commons License 2000.01.05 0 0 100
Ebben a témában nem írt mást, ill. többet - sajnos és szerencsére, véleményem szerint.
üdv,
Ghanima
Előzmény: chris7 (98)
chris7 Creative Commons License 2000.01.05 0 0 99
Nem értem miért íródott be kétszer a szövegem, én csak egyszer kattintottam az OK gombra. Úgy látszik a hálózatunk szolgál még pár apró meglepivel...
chris7 Creative Commons License 2000.01.05 0 0 98
Sziasztok !
Lenne egy ártatlan kérdésem a kedves társasághoz. Nekem az alábbi könyvek vannak meg a Dűne sorozatból (nemrég olvastam újra az összeset):

Dűne (még az első, kétkötetes változat)
Dűne Messiása
Dűne Gyermekei
Dűne Isten-Császára
Dűne Eretnekei
Dűne Káptalanház

A kérdésem az volna, hogy ezeken kívül milyen könyv jelent még meg ebben a témában Frank Herbert tollából ? Ezeket ő kb. huszonegy-két év alatt írta meg és az utolsó rész írása után nem sokkal meghalt, immáron vagy 14 évvel ezelőtt. Gondolom a halála után már nemigen írt semmit, az érdekelne, hogy korábban csinált-e még valamit amiről nem tudok.
Az új könyvet, ha jól tudom, a fia írta és állítólag nem esett messze az alma a fájától, hasonlóan a Tolkien családhoz. Annak várható valamikor a megjelenése ? Előre is kösz a válaszokat.
Ja és még valami. Ha nem reagálok egy-két napig, az nem azért van mert nem akarok, hanem a kedves proxy server-ünk cache-elése miatt egy letöltött topic nekem néha ennyi ideig ugyanaz marad (nem látom az új hozzászólásokat), hiába reload-olok (vagy frissítek) bármilyen módszerrel. És még lehet, hogy az egy-két nappal keveset is mondtam...

chris7 Creative Commons License 2000.01.05 0 0 97
Sziasztok !
Lenne egy ártatlan kérdésem a kedves társasághoz. Nekem az alábbi könyvek vannak meg a Dűne sorozatból (nemrég olvastam újra az összeset):

Dűne (még az első, kétkötetes változat)
Dűne Messiása
Dűne Gyermekei
Dűne Isten-Császára
Dűne Eretnekei
Dűne Káptalanház

A kérdésem az volna, hogy ezeken kívül milyen könyv jelent még meg ebben a témában Frank Herbert tollából ? Ezeket ő kb. huszonegy-két év alatt írta meg és az utolsó rész írása után nem sokkal meghalt, immáron vagy 14 évvel ezelőtt. Gondolom a halála után már nemigen írt semmit, az érdekelne, hogy korábban csinált-e még valamit amiről nem tudok.
Az új könyvet, ha jól tudom, a fia írta és állítólag nem esett messze az alma a fájától, hasonlóan a Tolkien családhoz. Annak várható valamikor a megjelenése ? Előre is kösz a válaszokat.
Ja és még valami. Ha nem reagálok egy-két napig, az nem azért van mert nem akarok, hanem a kedves proxy server-ünk cache-elése miatt egy letöltött topic nekem néha ennyi ideig ugyanaz marad (nem látom az új hozzászólásokat), hiába reload-olok (vagy frissítek) bármilyen módszerrel. És még lehet, hogy az egy-két nappal keveset is mondtam...

Ghanima Creative Commons License 2000.01.05 0 0 96
Tilia, kedves!
A Dűne filmet már sokan, sok topikon szidták, ill. dícsérték, én magam a szidósak táborába tartozom. Ezt a filmet nem Lynchnek kellett volna odaadni, szerintem végzetesen félreértette.
üdv,
Ghanima
Előzmény: Tilia (94)
Ghanima Creative Commons License 2000.01.05 0 0 95
Kedves papa, légy üdvözölve!
Jó találati aránnyal kaphatsz a Dűne kötetekből Budán, az Univerzum könyvesboltban, a Kruspér u. 10. sz. alatt. Telefonszámuk: 209-6514. Karácsony táján volt nekik antikvár pl. is és az új kiadásokból is.
Ha angol nyelvűekre vágynál, azt ajánlom, amit itt alább Anteacnak, azaz az Október 6. utcai angol könyvesboltot, de antikváriumok idegen nyelvű könyves polcain is rájuk bukkanhatsz.
Mondd, hogyan "osztoztok" Kwisatz Haderach-éneddel, itt a Tasztalon??? :-)))
üdv, lányod
Előzmény: Muad-Dib (93)
Tilia Creative Commons License 2000.01.05 0 0 94
Nekem meg van a film videon, mert a Sting-et látni akartam benne, de nekem nem annyira tetszett. Ha meg tudom oldani, akkor átveszem neked, ha akarod. Kölcsön nem szívesen adnám, mert már volt úgy, hogy nem kaptam vissza.... :-(

A könyvek közül csak a Dűne gyermekeit olvastam, és ami abban volt, az tetszett. De az elötte lévő részeket már nem lehetett kapni - vagy rossz helyen kerestem.

Én jobban kedvelem ma már a fantasyt.

Előzmény: vancs (78)
Muad-Dib Creative Commons License 2000.01.05 0 0 93
Sziasztok!
Még új vagyok. Infot szeretnék kapni vkitől aki tud olyan helyet ahol Frank Herbert Dune c. könyvét meg lehet venni.

MD

Anteac Creative Commons License 2000.01.04 0 0 92
Köszi az ötleteket, de még reménykedem hátha megszerzik nekem. Egyrészt így ingyen megkapnám, másrészt meg nem nekem kell utánajárnom.

Az biztos, hogy küldenek nekem egy részt most a Dűnéből, csak ők annyira értenek az egészhez, hogy nem biztos, hogy az új lesz az.
Leírtam a címét nekik, de én már annak is örülni fogok, ha bármelyik részt elküldik.

Ha nem az új lesz az, akkor majd ráérek azon gondolkodni, hogy hogyan szerezzem meg.

Előzmény: Ghanima (90)
Kojak Creative Commons License 2000.01.04 0 0 91
Ez iszonyú!!!

Elsírom magam!

Üdv

Kojak

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!