Keresés

Részletes keresés

Alfato Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1733
Szerintem is tapasztald ki a meglévő rendszert, meg amint írtad panelból költöztetek ki, vagyis aklimatizálódni kell Nektek is az egészhez...
Tudod nincs két egyforma ház, és nincs két család ugyanolyan szokásokkal...

Azért ami adhat némi támpontot, mert átlagos családi ház méretben laktok Ti is, vagyis azért ha a fogyasztási adatainkat összevetjük, az azért jelent valamit, vagyis akár konklúzióra is alkalmas lehet...

Amúgy Welcome on Board :-)

Tamás
Előzmény: Arnie1975 (1732)
Arnie1975 Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1732
Sziasztok!

Köszi a hozzászólásokat.

Spucc:
Hát igen, tudom, hogy a szigeteletlen padlásfödém a leggyengébb láncszem perpillanat, de azt csak a jövő szezonra tudom (szeretném) megcsinálni, mert így az építkezés végére (illetve egy családi ház sose lesz kész) elfogyott a zsé. Bocsi, azt nem írtam, hogy természetesen nem volt csaphideg a víz, hanem olyan 30-40 közöttiről fűtöttem fel. Most már úgy néz ki, hogy kezdenek átmelegedni a falak (de nem vagyunk agyonbútorozva), kezdjük belakni és már kellemesebbnek érződik a klíma, nameg közben finomítgatom a tüzelési tudásomat. Sajnos eddigi életem nagy részét panelban töltöttem, ezért volt talán ez a hirtelen kétségbeesés: "Jaj, megfagyunk". :))

Pohikopó:
Nálam azok kötötték be a kazánt, akik a víz és fűtésrendszer csövezését, szerelvényezését készítették. Faelgázosítót még nem kötöttek előtte és a gyári rajzról dolgoztak. Lehet rosszul döntöttem? Nálam ESBE van, de a kazán előremenő csak a pufferra van rákötve és onnan (tetején) veszem ki a radiátorokhoz, illetve a felső harmadából a padlófűtéshez. Sokat olvastam utána (itt a fórumon is), de ötletelni nem igazán tudtam a szakiknak. Szerintetek így nem jó, vagy csak nem hatékony és nem gazdaságos?

Csaba110:
Igen a puffert fűtöm, de ahogy írtad kb. 60 fokos felső harmadnál megy a házba. Nekem a radiátorokon termofejek vannak, a radiátorköri szivattyút egy csőtermosztát indítja + egy mechanikus időkapcsolóba van bedugva. A padlófűtés szivattyúját vezérlem a lakásból egy egyszerű termosztáttal, amit azonban csak éjjel járatok.

Meglátom, megtapasztalom ezt a szezont és, ha úgy látom, hogy a nagy hidegekben nem hatékony, gazdaságos a rendszer, akkor jövőre én is átalakíttatom. Ez a bekötés is eléggé legatyásított anyagilag.

üdv
lacko1977 Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1731

Hello,

köszi a tippeket.

Zárt a rendszerem, és az egyik lenti radiátorban van a gond, mert ott nincs semmi meleg a visszatérő ágban, és ez megy fel az emelet egyik szobájába.

Így a fentii szobában hideg a radiátor, mert ez nem kap meleg betápot...

Na akkor mindjárt felmelegszik a radiátor, és kísérletezem.

Ha valami nem klappol, írok majd.

L.

Előzmény: Alfato (1730)
Alfato Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1730
Szittya!

Én úgy szoktam, hogy ráülök a radiátorok végére ( 110 kg :-D) no az ad annyi dőlést, hogy kimenjen a lég :-D. De ha nem segít, akkor a radiátor hollanderek lazítása segíteni szokott.

Lent kezdj, és ha minden OK, akkor tölts rá egy kicsit, majd mehet odafent is. Az is szokott segíteni, ha van alul csapod, ha azt hirtelen elzárod, majd hirtelen kinyitod...igaz másik irányba indul el a levegő, de a hirtelen kialakuló turbulencia apránként képes kizavarni a levegőt.

Ha lehet akkor meleg rendszernél kellene...tényleg nyitott vagy zárt?

Tamás
Előzmény: lacko1977 (1727)
Alfato Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1729
Elnézést ezt a hozzászólást kihagytam: ilyenkor csak a 14-es oldal érvényesül, mivel a füst örvénylik, és nem a teljes keresztmetszetet birtokolja, ugyanis venti tolja ki a füstöt. De erre azt hiszem korábban már kitértünk, de nem emlékszem időrendileg sem, hogy mikor.

Tamás
Előzmény: Hrabovszki1 (1726)
Alfato Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1728
Akkor egy tanács: ne a fürdőbe rakj bojlert, hanem rögtön a kazánházba, mert akkor nem kell lebombázni mindent, ha majd a kazánod állítja elő a meleg vizet a későbbiekben.
Puffer: amondó vagyok, hogy akár készíteni egyet is olcsóbb, semmint belenyúlni később megint...tudom az anyagiak.
Nem ismerem a Vigas kazánokat, de ha Atmosban gondolkodsz, akkor szerintem kellene egy mindenképp a HuCSa kolléga ezt nagyon jól leírta pár sorral lejjebb.

Figyelj oda a kéményre, mielőtt választanál, és ha jól olvastam most lesz bontás, fúrás-faragás, akkor megfelelőt kellene oda rittyenteni...

Gyorsban ennyi.

Tamás
Előzmény: Hrabovszki1 (1725)
lacko1977 Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1727

Hello,

nálam is megtörtént az átalakítás, Alfato, és Jenki70 tanácsai alapján.

Minden tökre szuper, egy dolog kivételével.

AZ átalakítás során le kellett engednem a rendszerből a vizet, hogy szerelhető legyen, és most kicsit kűzdök a radiátorok légtelenítésével.

Van valakinek jó ötlete, hogy tudom a beszorult levegőt minden egyes radiátorból kicsalogatni?

Hol kellene kezdeni, a földszinten, vagy az emeleten?

Hideg állapotban, vagy már meleg radiátorok mellett?

Köszi a segítséget.

Hrabovszki1 Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1726
még egy fontos kérdés kimaradt:
a kémény átmérő.
Sajnos a kémény külső mérete 50x38,aza belülről kb. 14x26-os.Elég lehet ez a használathoz?
Nem túl magas sem sajnos,normál magasság:9-10 méter kb.
Mit lehet tenni?
Hrabovszki1 Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1725
Sziasztok.Én is szeretnék sorstárs lenni és hasonlóképpen birtokolni egy iylen faelgázosító kazánt.
Ahogy olvastam a topikot nagyon tetszik a dolog csak épp ugye a az anyagiak szabnak határt a dolognak.Alapból megértettem hogy szükség van a puffer-re és anélkül mennyivel más a dolog.Sajnos még is elképzelhető hogy a nélkül kezdenénk a mi pályafutásunkat ,anyagi szűkösség miatt.Az lenne ezzel kapcsolatban hogy ha mondjuk egy szezonon át enélkül működne tegyük fel egy Vigas kazán akkor az mit jelentene.Későbbiekben kibővítenénk egy pufferral,de jelenleg nagyon sok minden másra is kell a pénz.
A ház egy régi ház-felújítandó.Úgy 100m2 és teljesen új fűtés lesz benne.Szeretném valahogyan megoldani a HMV-t is a kazánnal de lehet elsőre csak egy külön bojler kerül be a fürdőbe és majd később kreül ez is rá.Gondolom elő lehet készíteni az egész rendszert a későbbi bővítésre.
Érdekelne az Atmos és a Vigas kazán is,bármelyik amelyik beválna.
Szívesen venném tanácsotokat,intelmeiteket
köszönettel
HUCsa Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1724
Én a kazánt a lakás (és mostantól HMV) fűtésére vettem, nem pedig a puffer fűtésére, pedig van egy 1200 literes pufferem is. Abba csak akkor tárolom a meleg vizet, ha a szobák és a HMV tartály nem kéri, a kazán meg még megy. Nem az a cél, hogy minden begyújtással 80-90 fokos legyen a teljes puffer. Attól még jó a rendszer.
Egyébként most, hogy a HMV-t is beépítettem, egy megrakásra nem is melegszik fel a puffer teljes tartalma 80 fokra, csak ha rakok rá újabb fát.
Csaba110 Creative Commons License 2009.10.18 0 0 1723
Szia!

Szerintem az a gond hogy előbb felfűtöd a puffert és utána kezded el abból fűteni a házat ezért idő előtt elfogy a meleg a pufferból. Szerintem mikor be gyújtasz elkezded fűteni a puffert és ha a puffer felső negyede elérte a 60 fokot akkor elkéne kezdeni a házra való ráengedését is hogy azt is fűtse mikor már a házban elég meleg van pl egy szobatermosztát lekapcsolja a ház szivattyúját akkor a kazán fűti tovább a puffert míg az el nem éri a megfelelő hőmérsékletet és csak utána leálítani a kazánt és hagyni a pufferből fűtse tovább .Viszont mikor már a pufferből is kifogy a meleg víz amit nem kellene hagyni 40 fok alá menjen akkor kell ujra begyújtani így kevesebb fa kell a felfűtéshez .

Üdv.Csaba
Előzmény: Arnie1975 (1715)
Alfato Creative Commons License 2009.10.18 0 0 1722
Szerintem is így kellene....ilyet küldök Neked is....
Az enyém így működik, de a héten láttam egyet itt Szolnokon, szintén csak pufferbe megy a cucc (gondolom), és onnan majd ha kell alapon megy tovább. A tartályt nem láttam csak a kazánt (az is túl kicsi helységben, szellőző nélkül), sőt be sem tudtuk gyújtani, mert bár a kötés előírásszerűnek tűnt, valamiért a csőtermosztát beszaggatott, és a füstgáz termosztátja meg nem reagált, mindannak ellenére, hogy a kazán oldalon minden vezeték a helyén van gyárilag....stb...

Tamás
Előzmény: pohikopó (1718)
Alfato Creative Commons License 2009.10.18 0 0 1721
Nógrád megye? A héten megyek többször is abba a megyébe: hétfőn Salgótarján, csütörtökön pedig Bercel....

Tamás
Előzmény: pohikopó (1711)
Alfato Creative Commons License 2009.10.18 0 0 1720
Igen elkészítettem a képeket, de rendezem őket, mert szeretném elkészíteni a feliratozást is, legalább egyértelmű legyen a képen minden...

Tamás
Előzmény: pohikopó (1706)
pohikopó Creative Commons License 2009.10.18 0 0 1719
Nekem Ytong lakás van északi és déli oldalon 37,5-ös falak keleti és nyugati oldalon 30-as falakkal, fele alápincézett a lakás külmérete 8 x 12-es, és van rajta egy nyeregtető, tavasszal szigetelem még 5 cm-es hungarocellel. A plafon gipszkartonos nekem is de én tettem be egy 5 cm-es üveggyapotot valamint párazáró fóliát a gipszkartonplafon és a betonfödém közé, a betonfödémen meg van egy 3 cm-es lépésálló az ajzat alatt. A tetőcserép alatt van egy tetőfólia, most rakok 14 cm üveggyapotot + párazáró fóliát és majd később le lesz gipszkartonozva. A lakás 10 cm-es ajzatbetonja alatt van egy 5 cm-es lépésálló. A pince totál föld alatt van egy 50 cm-es rész látszik csak ki belőlle. Hát kíváncsi leszek nekem mennyit kell fűtenem. Nekem is Atmos 25s van + 1000 lityós pufi. Az ablakok 8 cm vastag aluplastok 7 kamrásak    1.0-ás......remélem egy hónapon belül be tudok számolni.......kissé elhúzódtak a munkák a kölcsön csúszása miatt.
Előzmény: spucc (1717)
pohikopó Creative Commons License 2009.10.18 0 0 1718

Szia!

Lehet az én elképzelésem rossz eddig a rendszerről, de nem úgy kellene működnie, hogy 100%-on megy a kazán, eljuttatja az ESBE szeelpen keresztül a megfelelő mennyiségű melegvizet a radiátorokba, tehát eléred a mondjuk 25 C fokot a lakásba a termosztát visszajelez a kazán felé, majd ha ez megvan akkor a felesleges meleget tárolja a pufferbe? Miért a puffert fűtöd előre?

Nálam még nincs összerakva a rendszer.......szóval csak az eddig olvasottak alapján gondolom ezt.....aztán meglehet, hogy rosszul...

spucc Creative Commons License 2009.10.18 0 0 1717

Bocsánat, a barátom nem (2x20), hanem 2x10 centis hungarocellel burkolta a padlást.
Előzmény: spucc (1716)
spucc Creative Commons License 2009.10.18 0 0 1716

Szerintem korai még véleményt alkotni, a friss "újháztulajdonosok" gyakran türelmetlenek.
Amíg a ház nincs belakva, gyakran nincs annyira tele bútorokkal, szőnyegekkel, egyéb tárgyakkal annyira mint egy régebbi, sok a hőelvonó felület, ezért süt a hideg 20 fok mellet is, és talán tényleg kicsit száradnia kellene a falaknak is, a tüzifának is.

Az a jobbik eset, hogy Neked kell a fát pakolni, így képben vagy,és nem jársz úgy mint sokan, akik szerint a fűtés szuper, aztán egyszer csak jön a 600 000 forintos gázszámla.

A szigeteletlen padlás tűnik a legnagyobb hőveszteség okozónak. Sürgősen meg kell oldani. Van "(HŐ)Szigetelések" topic is egyébként. Egy barátom nemrég a teljes padlást 2x20 cm (!) hungarocellel borította le, mert egy gépész azt mondta ennyi kell rá. /szerintem ez azért túlzás/

Ha a pufit /1 m3/ 2 óra alatt felfűtötted 80 fokra, akkor "óvatosan" 70 fok delta T-vel számolva 20,3 kw kazánteljesítmény adódik, ami nulláról indulva nem tűnik rosznak.

A ház és az egyes szobák teljesítményigényét, azért ellenőrizd le ezzel:
http://www.pannonpellet.hu/calk2.php

Az egyik fagázosító kazánkereskedő mondta nekem, hogy az egyik újdonsült fagázkazános panaszkodott: " azért ezt is kell ám pakolni!"

Tapasztalatom szerint az ember a fűtési idény elején sokkal igényesebb a melegre, mint később. Egy száraz szélcsendes január minusz 10 fokkal sokkal jobban elviselhető lesz.

Arnie1975 Creative Commons License 2009.10.17 0 0 1715
Kedves Fagázosok!

Bukta vagy nem, a rendszerem?
Nem tudom mit higgyek? Lehet, hogy sokat (csodát azért nem) vártam a fagázos rendszertől?

Telken nincs gáz (utcában van), de én nem is vezettetem be, mert a tervezéskor már "fagőzös" hangulatban voltam. Most építkeztünk és augusztusban költöztünk be. Egy hete lett beüzemelve a kazán (Atmos D25S) és jól is jött, mert beköszöntöttek a hideg napok, aminek örültem is, mert legalább megmutatja mit tud a rendszer. Tudom, egy hét még nem mutat sokat, de a fa fogy!!! elég rendesen. Reggel és délután is be kell gyújtanom és utána még többször kis adagokban rakok is rá, mondhatni kis túlzással, hogy közel vegyes tüzelésű kazánhoz hasonlóan működik, mégis!?. Kelet-nyugati tájolású a ház, a hálószobák is arra néznek (1 nyugatra=10m2, 1 keletre=10 m2, 1 kelet-délkelet=12 m2). A keletiekben 600x1000-es Dunaferr radiátor, a nyugatiban 600x900-as. Szigetelés még nincs a házon (csak jövőre lesz rá keret), de 38-as Leier kerámia falazat. Nettó 100 m2 a lakószint és alatta még egy teljes szint (félig földben, olyan félig pince, félig szuterén). Az pinceszint (beton falazó) nincs fűtve, mostanában 17 fokok vannak lent és a kazánházból kijövő meleg még rá is segít. Padlástér van, de még ott sincs szigetelés, a pincefödémen sincs, de a lakószint aljzatbetonja alá 6 cm lépésálló ment. A lakószint plafonja gipszkarton, tehát a födém alatt van 5-6 cm légrés. Ablakok műanyagok (k=1.0).
A nappali+közlekedő részen olyan 20 fokot tart, de itt van padlófűtés is, amit már beindítottam, igaz csak éjjel járatom. A szobákban alig tudom feltornázni 19-20 fokra a hőmérsékletet, eddig reggelre 17-18 fokra hűltek. Ma, délután 5-kor gyújtottam be és fél 7-kor indítottam a radiátorokat, mert először a pufit kezdtem el felfűteni, ez úgy sikerült most először, hogy közel 80 fokos a teljes 1000 liter. Közben már 3-4-szer raktam is rá (alkalmanként nem sokat, 2-3 hasáb), de a szobákban 17 fokról 9 óra körülre értem el halvány 20 fokot. Tök hideg a szobákban lévő parketta, szinte "süt", a termofejes radiátorok max.-on mennek. Eddig azt tapasztaltam, ha leéget a tűz, a pufiból elég gyorsan kitermelte a meleget a rendszer. Igaz eddig kb. feléig, 2/3-ig fűtöttem fel olyan 70 fokosra. Így nem sok órát tudok áthidalni, pedig még nincsenek is mínuszok.

Tudom nehéz látatlanban bármit is mondani, de mi lehet a probléma, ha egyáltalán van? Még új a ház, még száradnia kell, rossz a fa, valami alul lett méretezve, vagy sokat vártam tőle, vagy egyszerűen türelmetlen vagyok? Olvastam a fórumon, hogy valaki jobban kifűtött régi építésű, szigeteletlen, vagy ennél nagyobb házat.

Nem okoz problémát, hogy időnként rakni kell rá (ahogy a leírásokban is szerepel), de eddig, ha begyújtottam szinte folyamatosan (1-2 óránként) rakom, ha meleget akarok.
csszg4 Creative Commons License 2009.10.17 0 0 1714
Sziasztok van valaki aki ismer fischer guntamatic albra fagázost.
pohikopó Creative Commons License 2009.10.17 0 0 1713

Szia!

Rajz alapján megcsinálják, de itt sokan jobbat ajánlanak a szakszer bekötésnél....erre lettem volna kíváncsi....leginkább.

Iszapleeresztőt és mikrobuboréktalanítót ajánlotta a szerelő.....hmmmm.....akkor átgondolom biztosan kell e. Végül is 20.000 darabja ha jól tudom....

Előzmény: spucc (1712)
spucc Creative Commons License 2009.10.17 0 0 1712

Szia!

Szerintem, ha eldöntötted a kapcsolást, Te magad vedd meg a szerelvényeket, csöveket, és keress egy olyan szerelőt, aki a rajz alapján megcsnálja. Olyan szerelő is jó, aki nem ért a faelgáz. kazánokhoz- /ilyen a nagytöbbség/-, de tud forrasztani, meg tudja pl, hova kell légtelenítő, stb.

Ha olyasmiket javasolnak, hogy pl.:"mikorobuboréktalanító", hívd fe pl. a Szakszer-t, hogy feltétlen kell e.

Az"iszapleeresző" - ről így kifejezetten a:
http://www.atmos.cz/english /prislusenstvi
gyári honlapon nem olvastam, tisztítható betétes szűrő viszont kifejezetten ajánlott, 2-4 ezer darabja, mérettől függően.

De saját kivitelezésben is megcsinálhatod, a rézcsöves technológia nem egy nagy durranás.

Ha tudsz, olyan szerelvénykereskedőtől vásárolj, aki a be nem épített dolgokat levásárlás esetén visszaveszi. Erre mindegyik hajlandó, tapasztalatom szerint.

A lényeg, hogy legyen pontos terv.
A gyári ajánlások alapján legyenek benne szerelvények, csőátmérők, biztonsági cuccok, mérőhelyek, vezérlések, stb.

Én most csinálom a sajátomat, a lakást vaskandallóval fűtöm, de állítólag jön a melegebb idő jövő héten.
Előzmény: pohikopó (1711)
pohikopó Creative Commons License 2009.10.15 0 0 1711

Szia!

Sajnos sokmindennel elcsúsztunk, mert amit lehet magunknak csinálunk. Szeretem a jó mínőséget megvenni és annak a rovására megy, hogy nem tudok fizetni embereknek, hogy helyettem dolgozzanak.  Remélem minél előbb felkerül valakitől egy jó képsorozat a bekötésrő, csatlakozásokról......

Lehet az ismerős szaki rá sem ér mostanában....keresnem kell valakit itt Nógrád megyében aki összerakja a kazánt meg a pufit a szivattyúkkal.

Előzmény: Arnie1975 (1710)
Arnie1975 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 1710
Drukkolok, hogy minél előbb meglegyen a bekötés. Nálunk is a múlt héten végeztek a bekötéssel és pénteken lett beüzemelve.
Ennek az időjárásnak a fele sem tréfa.

üdv
Előzmény: pohikopó (1707)
Arnie1975 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 1709
Közben kiderült, hogy a fa a ludas. A vásárolt vegyesből a cser úgy néz ki még nedves. Ahogy dobtam rá száraz akácot mindjárt felkúszott 80 fokig.
Hát, ki kell tapasztalni.
Arnie1975 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 1708
Csak 60-65 fokig tudta felküzdeni magát a kazán, pedig 6 db nagyobb fahasáb van rajta és jól parázslanak. Mi van ilyenkor? A fával lehet a gond? Nagyon lomha volt a felfűtése is a kazánnak, nameg a pufiba sem tudok sokat tárolni.
Pipa vagyok, mert mióta bejött a hideg idő nem tudtam normálisan felfűteni a házat. Mi a szent sz*r lehet? Valaki?

üdv
pohikopó Creative Commons License 2009.10.14 0 0 1707
Nekem is ugyanezen rendszer lesz, csak még nincs bekötve sajnos....a hideg meg itt van a nyakamon.
Előzmény: Arnie1975 (1705)
pohikopó Creative Commons License 2009.10.14 0 0 1706

Szia!

Képeket csináltál a rendszerről? Ma értem haza Bp.-ről......jó hosszú volt motorral ilyen erős szélben. Ha ráérsz dobj pár fotót légyszíves fel az egész rendszerről távolból és pár kozeli képet a csomópontokról.

Köszi előre is.

Előzmény: Alfato (1704)
Arnie1975 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 1705

Üdv Alfato!

Visszaolvasva láttam, hogy Te is kezdő voltál nemrég az Atmos üzemeltetésében.

Hát, most én vagyok hasonló helyzetben. Lassan egy hete üzemelték be a kazánt (D25S+1000 L pufi), de azóta csak bénázok vele és órákat figyelem a kazánt.

A begyújtásnál és későbbi rárakásnál jön ki nekem is füst (büdösíti a házat, meg a ruhámat).  A ventillátornak tényleg nem kell folyamatosan mennie, mert én eddig úgy tűzeltem, hogy leégésig, sőt még utána is ment a venti. Ezt hogy tudom jól belőni? A kazánköri szivattyúm a füstgáztermora van kötve.

Nekem csak a pufira dolgozik és onnan van elvéve radiátorokhoz és padlófűtéshez, de eddig csak kb. félig tudtam "feltűzelni" a pufit. Jó, volt közben elvétel, de akkor is kevésnek gondolom. A kazán is alig 80 fokot ér el (így a kilépő víz is ennyi), pedig beüzemléskor, illetve utána lévő két begyújtásomkor is fel tudtam 90-95 fokig fűteni a kazánt (Ez nem tudom jó-e). Lassúnak érzem az üzemi hőfok elérést is, nem néztem az időt, de min. egy fél óra biztos kell.

Szerinted?

köszi: Arnie

Alfato Creative Commons License 2009.10.13 0 0 1704
Köszi a válaszokat, mert én még ebben a szezonban nem élesztettem fel, hovatovább ma sikerült rendes kéményrózsát vennem, tehát be sem üzemelhettem...idebent nálunk is 23 fok C van de a család nem igényel többet...egyelőre.

A fránya eső is hátráltat...de addig készítettünk helyet 8 köbméter fának...

Tamás
Előzmény: HUCsa (1703)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!