Egyetertek. Az eszaki nepek nagy tobbsegenek igen fejlett es mai napig is meghatarozo a hiedelemvilaga. Vannak olyan, szamunkra gyermekded es mar reg elfelejtett, de valaha elenken elo hiedelmuk, mint az Altalad emlitett manok vagy az ir es skot nepek kozkedvelt tunderei.:)
Tényleg élnek manók meg különleges lények mindenhol, nem vicc. :) Az izlandiak egy igen nagy része ezt tényként kezeli, tehát nem csak gyerekeknek szánt mesékről van szó. Láttam valamelyik reykjavíki könyvesboltban egy részletes Izland térképet, ahol pontosan fel volt tüntetve, hogy melyik régióban milyen manók meg egyéb csodás lények élnek. Szerintem magyar nyelven nehéz irodalmat találni, de talán a többieknek lesz ötletük. Egyébként itthon jókat mosolygunk ezeken, de amikor például a nyári éjszakai félhomályos világosban mászkáltunk Landmannalaugar mellett a Brenninsteinsalda gőzölgői között, nos akkor még a leginkább földhözragadt realisták is elbizonytalanodhattak "izlandi manók létezése" témakörben. :))
Nagyon köszi az ajánlást, felkutatom a könyveket. Majd télapóra kérem a családtól. :o) Gondolom ezek komolyabb hangvételű művek. A műsorban beszéltek manókról, különleges lényekről. Ezek csak gyermek mesékben szerepelnek vagy felnőtteknek szánt irodalomban is előfordulnak?
A képeid nagyon tetszenek!!! Majd néha rákattanok, hátha lesz újabb termés.
Szerintem én csak 2-3 év múlva jutok ki Izlandra, mert egyelőre nincs kilátásban ennyi felesleges pénzem. A barátom nagy fotós, Őt már megfűztem, hogy milyen szép képeket tudna csinálni, ezért feltétlenül el kell mennünk. Ő is látta a képeidet és Neki is tetszettek.
Azt tervezem, hogy majd mindketten fotózgatunk kint, mert van egy pár digitális gép itthon, jut mindkettőnknek. :o)
Szia Toucan,
például Bernáth István több sagát is lefordított magyarra; szerintem kezd két nagyon ismerttel; ezek megjelentek egy közös kötetben is 1995-ben (kiadó: Tóni Túra Utazási Iroda, Bp.):
Kopasz Grím-fia Egill (Egill saga), A felperzselt tanya (Njall saga); nyilván más kiadásban is olvashatók.
Más, van egy szerény fényképalbumon, de egyre több kép lesz benne, megtalálod
Szeretnék csatlakozni Hozzátok! A szerelmem csak egy pár napja tart, amely egy ismeretterjesztő film révén szövődött. Azóta megszállottan keresek mindent, ami Izlandról szól. Ezt a topic-ot is végigolvastam. Szép múltra tekint vissza:o) 2000-ben kezdték irni és máig él. Sajnos úti élményekkel nem tudom gazdagitani e fórumot, de kerestem Izlandról szóló műsorokat. Remélem mindenkinek van Travel és Spektrum csatornája és meg tudjátok nézni a köv. filmeket:
Travel / A világ bejárása, Rejkjavik és Husavic 2003.11.30-án 00:00-kor, 12.01-én 13:30-kor, és 12.03-án 23:00-kor.
Spektrum / Gyógyitó utazások- A Kék lagúna, Izland 2003.12.02-án 21:20-kor és 12.04-én 15:10-kor. Ha találtok még hasonló műsorokat, tegyétek közzé kérlek! Ajánlom figyelmetekbe az Izland- Az istenek földje c. kanadai ismeretterjesztő filmet, amely a Spektrumon ment 11.23-án vasárnap. Itt szerettem bele ebbe a gyönyörű vidékbe. Biztosan ismétlik majd. Ebben a műsorban volt szó az ott keletkezett mondavilágról. Szeretnék olvasni ilyen műveket magyarul. Sajnos az izland.lap.hu-n csak angol oldalakat találtam ezzel kapcsolatban. Tud valaki segiteni? Előre is nagyon köszi!
MOst láttam videóról a műsort, nem voltam itthon pár hétig. Érdekes, érdekes, csak a múltkor is arra kaptam fel a fejem, amikor a Tvrtko észak-koreai ripotjában erős földrajzi torzításokkal mutatott be helyszíneket. Pedig nekem addig az egyik legszimpatikusabb riporter volt (huh, ezt a szóösszetételt... :-))), de sajnos ezek után rá kellett jönnöm, hogy ő is csak riporter.
Hát az izlandi riportban is ilyesmi volt. Vágókép a Strokkur-ről, majd utána részletes beszámoló, hogy "sok-sok kilométer után, már túl járunk az északi sarkkörön", meg ecseteli, hogy milyen sokat-sokat utaztak, majd "megpihennek" egy vízesésnél. Nomármost, az pont a Gullfoss volt, ami kocsival van vagy kemény 5 percre a Strokkur-től.... szóval kár az ilyen hatásvadász szarságokért, nem tudom minek kellett bele. Ja, és az már csak hab a tortán, hogy Izland szigetén nemigen lehet áthaladni az északi sarkkörön, maximum Grímsey-en....
Ettől függetlenül azért szép képek voltak benne és érdekes is volt, csak ezek bántottak egy kicsit.... :-(
Sziasztok,
Nagy lóbarát és Izland rajongó vagyok. Izlandi lovakkal foglalkozom és szeretnék jövő nyáron egy izlandi lovastúrát szervezni. Érdeklődők jelentkezését várom.
Az is érdekelne, hogy ismer-e valaki izlandi lótartót Magyarországon. Foglalkozik még valaki ganglovakkal rajtam kívül?
Ha sikerül megtudnod valamit a feltételekről, akkor légyszíves tedd közzé, vagy küldd el emilben nekem a suendis@freemail.hu-ra, ha nem túl nagy kérés.
Nem kérem ingyen, cserében itt az Izlandi magyar konzul elérhetősége:
svavar@almenna.is
Svavar Jónatansson-nak hívják, csak angolul tud. És persze izlandiul.
Kérdezd meg a helyi magyar társaság elnökét
(pont most volt a naplóban a tv2-n. Anyja magyar, fater olasz, ezért érdekes a neve, Maurizio Tani)
Félagiđ Ísland - Ungverjaland
Izlandi Magyar Kulturális Társaság
Kt. 7103922189
Post Box 7306
127 Reykjavík - Ísland
Tel. ++ 354 5512061 - 6967027 - 5254565
Fax. +b+ 354 5254410 (C/o Maurizio Tani)
http://ungverjaland.supereva.it
E-mail: mauriziotani@yahoo.it
Bankanúmer: 0137-05-063839
Végre, több mint egy év elteltével eljutottam oda, hogy mindenki számára elérhetővé tegyem az izlandi képeinket - valami minimál élménybeszámolóval körítve. A régebben már belinkelt Excel táblázat az útról is átkerült erre a lapra.
Akit érdekel, klikkeljen
Izland csodavilág, nincs jelző, amelyet nem überel a valóság. És én maximálisan benne éltem egy hónapig kerékpáros csavargásom során.
Szerencsém volt, a 32 napból 2-3 volt kimondottan szörnyű (kerékpárról-útról letaszító szél, folyamatosan permetező, vízszintes eső, ahogyan Izlandon dukál), 3-4 nap közepesnek mondható, a maradék 23-25 nap káprázatosan szép.
Kitűzött célomat (az 1-es úton körbejárni) teljesítettem (ez kb. 1.500 km), emellett több kisebb kört is tettem. Így jött ki a 2.358 km.
Kempingre 1,5 éjszakát költöttem (összesen 1.000 koronát). Bázisaim (mosakodás, főzés) a kempingek és a benzinkutak voltak.
Nagyjából 24 napot bringáztam úgy istenigazából, így az átlagom napi 100 km volt 80 és 130 szélsőségekkel. Végig sátraztam. Július elején még világosak voltak az éjszakák, többször átgyalogoltam vagy átbringáztam a következő napra, volt úgy, hogy a teljes éjszakát. Aug. elején 11 felé már szürkült.
A bringám rakoncátlankodásai okoztak igazából kellemetlen órákat, éjszakákat.
Bár egyedül vágtam neki, egy-két holtponttól eltekintve ezt nem éreztem hátránynak. A bringacsavargók közül a fiatalok jártak minimum párban, az idősebbek egyedül tekertek. Voltak vissztérő rokonlelkek, ismerősként üdvözöltük egymást és megbeszéltük tapasztalatainkat.
A napokban írom meg a naplómat és a tapasztalataimat. Ezek tömörített változatát felteszem ide.
e_man! Én akartalak nagyon lebeszélni az izlandi biciklizésről, ezért kiváncsi lennék, mennyire élvezted? Írjál néhány szót!
Magyar szó:
Mi csak távolról láttunk egy magyar rendszámú terepjárót, de az északi fjordoknál, valamivel túl a világ végén beszélgettünk egy helyivel, aki, mikor megtudta, hogy magyarok vagyunk csak ennyit mondott: "Tényleg? A lányom most Budapesten van a Szigeten!"
Bár magyar szó nélkül nem maradtunk Ez így volt velem is, igazolva a tézist hogy magyarok mindenhol vannak. Én a Hallgrímskirkja tornyában nézelődtem éppen, akkor hallottam magyar csevejt.
(eddig Észak-Korea volt az egyetlen ország, ahol nem hallottam magyar szót)
Nem, mi júniusban indultunk. Magyart egyszer láttam, messziről, onnan láttam, hogy volt rajta egy magyar címer. Bár magyar szó nélkül nem maradtunk: Skóga-ban nagyon szerették a magyarokat, könyv is volt magyarul...
Megnéztem a honlapodat, nagyon szépek a fotóid, nagyon nagy élmény lehetett az út, irigyellek is érte:)) Majd még az is lehet, hogy küldök egy képeslapot is:)
Én nyáron voltam Izlandon, repülővel+bérelt autóval. Körbe utaztuk a szigetet 16 nap alatt.
Képeket láthatsz róla itt:
http://kisslaci.fw.hu
Ha hasonlót tervezel, szívesen válaszolok kérdéseidre.
Aug. 8-án érkeztem vissza 32 napos csavargás után. Kerékpárral mentem 2.358 km-t, túrázam 102 km-t (1 nap Pösmork-Landmannalauger, 2. nap vissza), buszoztam 310 km-t. Tömör naplót majd felrakok. Sok tapasztalatot szereztem a kerékpározás terén. Ha vkit ez érdekel, a 30/921-9820-on megtalál.
Átszállós fapados megoldást nem érdemes választani, néhány okot felsoroltam a 344. számú hozzászólásban. Az meg, hogy saját szervezésben jóval olcsóbban meg lehet oldani, nos, legalábbis némileg naív feltételezés. Kevés jó túraszervezo van Magyarországon Izland vonatkozásában, de azért akad (lásd pl. Baraka, Vista, Utassy Ferenc). Annál drágább meg végképp nincs, hogy kimegy az ember, ott meg izlandi tour-operátorok 1-2 vagy többnapos csomagjaira fizet be, ennek alternatívája a kint vásárolt buszbérlet, amivel viszont sok helyre eleve el se jutsz (pedig a buszbérlet sem olcsó), lehet stoppolni (csak Izland nem az a hely ahol érdemes), biciklizni (de a bicajt fapados járattal eleve ki sem tudod vinni :), meg lehet persze kocsit bérelni (de biztos nem erre gondoltál a sokkal olcsóbb kitétel alatt). Mi egy profi módon megszervezett gyalogtúra központú körutat tettünk Izlandon és jártuk be a sziget nagy részét, az utat magyarországi közvetítéssel szervezték. Ennél jobb ár-érték arány szerintem nem lézetik Izland esetében.
Van Londonból "olcsó repülő", az Iceland Express, ez kb 30-40e körüli jegyár. Graz ból eljuthatsz Londonba a Ryanair -rel kb. 20e körül.
És már ott is vagy. Hostelek vannak 10e/fő/éj -ért. És napi túrák indulnak kb 20e körüli áron. Plusz amit megeszel/iszol. Nem olcsó mulatság az biztos, viszont saját szervezésben jóval olcsóbban meglehet oldani. Csak egy kicsit utána kell nézni a neten..
Én is így szeretnék kijutni. Már csak a pénz hiányzik... :-)
Valamelyik utazási iroda hirdet most utat Izlandra, 5 nap 117ezer forinttól. Jól hangzik, csak plusszba napi 20ezer forint, ha ki akarsz mozdulni a szállodából és a nevezetességeket megnézd. :(
Nem tud valaki valami olcsó megoldást? Arra gondoltam, levelezőpartnert keresek a neten, akivel aztán tudnék csereutazni. Csak tudnám, hol keressem.
Hát, ez szomorú, sajnálom:(! Én sem örülnék neki (a könyvesboltokban is kiválogatom a könyveket, mert ha már újat veszek, az úgy is nézzen ki). Még az antikváriumban sem így árulják. A szamárfül, töredezés még patinásodásként sem fogható fel. Lehet, hogy van arrafelé egy panaszlap?