Sziasztok!
Bajban vagyok! Nem tudom eldönteni, hogy milyen tv-t vegyek? 106 cm es LGplazmát 180e ft-ért(ugyanilyen 160 e ft, de noname)vagy ekkora méretű, de drágább lcd-tv-t.Már van egy 16/9 es 96 cm-es vierám, de az megjelenésekor kicsit húzós volt...most harmadannyiért van picivel nagyobb átlójú...(más márka)és jó-e az egytuneres, amelyben a fele képernyőt monitorként, a másik felét tv-ként lehet használni..?
véleményetek?
A 9:1-ben a 37 colnál kisebb egérmozik is benne vannak, ahol plazma alig rúg labdába, viszont árban azok elérhetők a nép számára. 1 méter felett más az arány.
Éppen te mondtad múltkor, hogy ne a monitorokat vegyük alapul a tévés topikban. Ezért most se tekintsük összehasonlítási alapnak az egyik - ha nem a legjobb monitor gyártó termékét az átlag lcd tévével szemben. Nem tudom, ti mit, hogyan és mivel kalibráltok az Eizóitokon, én csak azzal a találkoztam, amikor a nyomdászok lőtték össze a monitorok színét a nyomtatott anyaggal. (Nekünk is van színhőmérséklet mérőnk, de már nemigen használjuk, mert nincs rá szükség, sok készülék szerviz módban képes önmagát bekalibrálni a megfelelő színhőmérsékletre.) Ami viszont ténykérdés, hogy az emberi szem által lefedett színskálát a legjobban a crt közelíti meg, utána a plazma, és csak utánuk kullog az lcd. Nem véletlen, hogy a filmesek is az erre kényes helyeken többségében még mindig képcsöves cuccokat használnak.
Hát ez az, a látószög. Egy nagyobb tévénél az sem mindegy, mekkora.
Ha jól tudom, eddig csak a Samsung dobott piacra ledes háttérvilágítást. Egyik kolléga már találkozott vele egy üzletben. Azt mondta, nemigen lát különbséget a fénycsőhöz képest, viszont még rohadt drága. Pár nap múlva megyek továbbképzésre, ott szó lesz a ledesekről is, esetleg beszámolok róla.
A következő szériában már biztos lesz 24p is. Azért ne feledjük el, hogy hiába fejlesztik az lcd-t gőzerővel, azért a plazmák fejlődése sem állt le. Bár az előrejelzések szerint 2010-12-re nagyjából 9:1-hez lesz az arány az lcd tévék javára, nem hal ki már holnap ez a technológia sem. S jönnek az újabbak is. De hát most az lcd előállítás az óccsó, azzal lehet dömpigolni a piacot. Jönnek a költségcsökkentő csoportok, aztán kezdenek kimaradni egyes alkatrészek, és máris kész gagyi, igaz csodás burkolattal. Ahogy mindenben.
Jelen pillanatban a Plazmara szavazok en is, de egy megizetheto Eizo elott ulve azt kell mondanom, nincs mar tul sok szegyenkeznivaloja egy jo TFT-nek, tokeletes szinhuseg es kvazi korlatlan szinmelyseg erheto el veluk. Ami zavaro, az a kontraszt valtozasa oldalrol nezve, ami egy monitornal majdnem lenyegtelen, egy tevenel mar zavaro lehet. A plazmaknal gyengebb fekete is el fog tunni a LED-es modellekkel.
Ami igazan boki a csorom, az a 24P hianya a Pana modelleknel.
Erről beszélek én is: az átlagos vásárló bőven a félmilliós ár alatti készülékeket vadássza, de ott is inkább 2k alattiakat. Gondolom, a többség itt sem a milliós kategóriát lesi. (Persze lehet vitázni, hogy melyik technológia, hol tart a laborban, vagy Tokióban éppen mit dobtak piacra, stb, de ennek sok gyakorlati értelmi nincs.) S ha azt nézem (amit egyébként az egyik lánc plakátján láttam), hogy egy 94 centis Thomson lcd gyakorlatilag ugyanannyiba kerül, mint egy 94 centis Pana plazma, akkor nincs kérdés, melyiket választanám.
Természetesen vannak csúcs lcd tévék, mint mindenben, de ezeket a csúcs plazmákhoz kell viszonyítani, így korrekt az összehasonlítás. Most olvastam, hogy valamelyik gyártó megalkotta a 30000:1 kontrasztú plazmát. De nem ezekkel lesznek tele a hazai háztartások. Bár biztos van pár olyan rongyrázó, aki megveszi majd azokat is. Aztán a vastag fuxát birizgálva minden este megtekinti rajta a mónyikasót, aztán meg belöki a piacon megvett kalóz dvd-t, a moziban felvett, divx-ből átkonvertált premierfilmmel.:-)
Plazma-pártiként el kell ismernem, hogy akad néhány egész jó LCD, de nem az átlagemberek számára megfizethető árkategóriában. A legújabb Sharp, Sony, JVC tévék meglepően élvezhető képet mutatnak, LCD viszonylatban magas a valós kontrasztjuk (2-3000:1) rövid a válaszidejük és a színeik is egészen rendben vannak, főleg HD anyaggal táplálva.
Javítottam Eizo monitorokat korábban, nekem nem kell őket bemutatni. High end kategória a legtöbb modelljük, aminek az ára ennek megfelelő. Nem tömegcikk, főleg nem a 1,5-2 milliós önkalibráló darabok. Vannak ilyenek is, de ettől az átlagvásárlót megcélzó választék nem lesz jobb.
Tudom miről szól a topik. Minden általam ismert, tapasztalt szervizes kolléga a plazmát tartja jobb képminőségűnek. De akinek az lcd tetszik, vegye meg azt, csak utána ne hozza be a szervizbe, hogy mégis szar a képe. A napi tapasztalat sajnos mutatja ezt a tendenciát.
Az általad említett panelek viszont lassabbak. Valamit-valamiért, a színhűség és gyorsaság egymás ellen dolgozik. Ezért van pl, hogy a profi lcd monitorok, ahol a színhűség számít, igencsak 10 msec felett vannak.
Sokan a filléres szarokat veszik, mert csak az árát nézik.
Kalibrálhatsz te annyit, amennyit akarsz, ha a technológia határai végesek.
TN panelnel van ez igy, ezekbol mar nem keszul TV (filleres szarokat leszamitva), S-PVA, S-IPS panelekre epulnek. Szinhuseg meg vezerlo elektronika, vilagitas es kalibralas kerdese.
Rémlik, hogy pár hónapja olvastam ezekről a koreai kis plazmákról. Ha jól emlékszem, jelezték is: a kis méret hátránya a kisebb kontrasztarány lesz. Az baj, hogy ezek minden szarba belevágnak, mindenből ők akarnak lenni az elsők, aztán nem forr ki egyetlen készülékük sem rendesen, néha gyermeteg típushibák jelennek meg bennük.
A piros-zöld-kék színekből az un. additív, "összeadó" színkevereséssel állítják elő a többi színt. Ez az lcd-nél néhány ezer. Az összes többit úgy kreálja ki, hogy az adott megjeleníteni kívánt színhez két legközelebbit villogtatja, ezáltal becsapja a szemet, azt a hatást keltve, mintha azt a színt látná az ember. Erre gondoltam. A plazmánál és főleg a képcsőnél erre nincs szükség, mert az adott fénypontok begyújtását sokkal jobban tudják szabályozni, mint a kristályok forgatását, így pontosabb színhűség érhető el. Nem is beszélve arról, hogy az lcd-nél adott a háttérvilágítás, azaz a fénycső alap színképe, ami szintén befolyásolja a megjeleníteni kívánt színt. Ezért messze a legszarabb az lcd-k színhűsége a három technológia közül.
Az ár bizony dominál, a fene enné meg! Már írtam, de megismétlem: 4 méterről nézek 52 colos (132 centis) tévét, de az igazi élményt akkor élem át, amikor leengedem a 2 méter széles vásznat és azon mozizom!
Tehát a 32 col nagyon kicsi! Hálóba, gyerekszobába való!
Igen..elég közelről, én is egy lakótelepi szobában(átlag 5x5) és ott tényleg elég a 32-es, persze az ár is dominál, nálam is...nála is, sosem állitottam ezek a jó(?) Tv-k, de nézhetőek...szerintem.
Igen sajnos a számát nem írtam le, de egymás melett voltak, mind a kettő Samsung...és ez lett a vége, egyébként a plazma képe nekem is jobban tecc, a nagyobbakban:-))
Sajnos nagyot tévedtem, nem tudtam olyan pöttöm méretű plazmák létezéséről! Mentségemül szóljon, hogy nem szoktam foglalkozni az egy méter képátló alatti készülékekkel, mert a házimozi témaköre a hobbim, és ahhoz nagy képre van szükség. Azonkívül az LG különböző honlapjain sem lehet megtalálni az említett TV-t.
Már többen írták, hogy egy üzletben, erős környezeti fény mellett jól mutatnak az LCD-k, viszont hangulatvilágításnál egyszerűen nincs feketéjük, legjobb esetben sötétszürke szín megjelenítésére képesek.
Mondd, miért 32 colost vett a vejed? 2-2,5 mérterről fogja nézni?
Ma ...pár órája a plazma és LCD...közt választottunk a vejemnek, nem én mondtam neki mit vegyen, olyan szerencsés helyzetben voltunk az Árkádban egymés mellé volt téve egy plaznma(érdekes 32-es) és egy LCD ..az is 32-es, az LCD-t hozta el, megsem szólaltam, de nekem is az tetszett, pedig samu..volt, nagyon szép képpel, a feket nagyon jó volt..és otthon a tv műsor is jó.. a DVD, + csodás.
480 sor az kevesebb a PAL szabványú CRT 576 soránál! A DVD film és a tévéadás is több sorból áll! Mégcsak nem is HD ready! Akkor inkább egy 768 soros LCD!
Hali! Én már meg vettem az LG 32 pc 51 plazmát és azt kell mondanom nyugottan meg lehet venni korrekt kép van rajta .Az adatok nem érdekellnek . Cseszhetem a 1 millás tv-met is, ha szarúl jön a digi. A tény hogy a 160.000huf-os 32 colos samsung LCD-t ami aszomszédban van ,kenterbe vágja!!!!:) Persze ez az én véleményem!
Még kifelejtetted a FHD mozgó jelenetek jobb felbontását a plazma készülékek esetében! Ha már csak kicsinkét behúzod a függönyt, semmi hátrány. Mint írtam már, háttér tv-zésre viszont jobb az LCD, mert nem nézi az ember! :-))
hát ha megkapod annyiért, bátran csapj le rá, szerintem megéri, 100hz-es lcd jóval drágább lenne, ez tuti nem piszkálja szét a gyerkőc szemét, de azért 50 cm-ről nem nézetnék vele ekkora képernyőt, szem nem tudja lekövetni ilyen távolságról