Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.14 0 0 756

"Ennek analógiájára elvárom, hogy a hozzászóló képes legyen elképzelni ahogy egy 3D kocka szemközti oldalpárjait egymáshoz hajtjuk és összezárjuk rendre a negyedik, az ötödik és a hatodik dimenzió irányába hajtva."

Na ez a baj, mert ha ezt rosszul képzeli el, akkor más dolgokat is megpróbál elképzelni rosszul.

Ehhez matek kell, hogy belássuk.

Síkban egy kör egyenlete:

R2 = x2 + y2

Térben egy gömb egyenlete:

R2 = x2 + y2 + z2

N dimenziós hipertérben pedig

R2 = XiXi

Az összehajtogatásához viszont nem értek.

Előzmény: Elminster Aumar (753)
Siphersh Creative Commons License 2019.08.14 0 0 755

"A síklap esetén a második élpár összehajtását már csak a negyedik dimenzió irányába lehet úgy megtenni, hogy a 2D síkgeometria ne torzuljon."

Én már itt elakadtam. Ha meg akarnám mutatni, hogy a negyedik dimenzióban tényleg lehetséges ez a geometria-tartó hajtogatás, tippem sincs, hogy hogyan állnék neki.

Maximum fel tudnám írni a transzformációt n dimenzióra, esetleg magát az állítást is, de a bizonyítás valószínűleg nem menne. És akkor maradna az, hogy csak elhiszem, mert belátni nem tudom.

Na mindegy, csak azt akartam ezzel mondani, hogy szerintem túlzóak az elvárásaid, ha azt nézzük, hogy hol vagyunk.

Hónix Creative Commons License 2019.08.14 0 0 754

Tudod a matematikának meg vannak az eszközei a "festéshez", (ecset, vászon, festék).

Mindent lefesthet ami ráfér a vászonra, s még az se korlátozza, hogy két dimenziós legyen mint a hasonlatban szereplő vászon, de

a festési lehetőségeiből csak egy a valóság ábrázolása.

Többi az "alkotói szabadság", s vagy nincs semmi köze a valósághoz, vagy legfeljebb tórzítva ábrázolja azt.

A fizikának azzal az 1 lehetőséggel kell foglalkozni, ami a valóságot ábrázolja.

A többi is nagyon csábító... :-)

Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.14 0 0 753

"Kábé milyen képzettség az, amit elvársz ahhoz, hogy valaki hozzászólhasson az index fórumon?"

Csupáncsak annak felismerése, hogy ha egy sík 2D papírlapot hengerbe hajtunk, a felület továbbra is síkgeometriájú marad. Ha a maradék két szabad élt hajtjuk egymáshoz, akkor ezt már csak úgy tudjuk megtenni a mi 3D terünkben, ha a síkgeometria torzul: belül zsugorodnia kell a távolságoknak, kívül nyúlnia, és létrejön a zárt véges felületű DE HATÁRTALAN tóruszfelszín.

Legyen képes a fentiekből levonni a következtetést: ha egy akárhány dimenziós síkgeometriájú "tér" két szemközti oldalát eggyel nagyobb dimenzió irányába hajtjuk egymáshoz, akkor nem sérül a síkgeometria. A fennmaradó további szemközti oldalak összehajtásához tehát rendre egy-egy újabb extra dimenzió kell, de ha így összeorigamizzuk a dolgot, akkor egy zárt véges "térfogatú" de határtalan síkgeometriájú "teret" kapunk.

A síklap esetén a második élpár összehajtását már csak a negyedik dimenzió irányába lehet úgy megtenni, hogy a 2D síkgeometria ne torzuljon. Ennek analógiájára elvárom, hogy a hozzászóló képes legyen elképzelni ahogy egy 3D kocka szemközti oldalpárjait egymáshoz hajtjuk és összezárjuk rendre a negyedik, az ötödik és a hatodik dimenzió irányába hajtva. Így létrejön a T3 sík-hipertórusz, egy hatdimenziós alakzat, amelynek egy zárt, véges térfogatú de határtalan 3D felszíne van. Pont úgy, mint a hipergömbnek, de míg a hipergömb 3D felszíne POZITÍV görbületű, a sík-hipertórusz 3D felszíne NULLA görbületű.

Na, ilyen sík-kompaktifikációk nyomait keresték a Planck-misszió adataiban is a valódi kutatók. (Mert ugyanis ők tudják, hogy az univerzum tere globálisan síkgeometriájú, ezért a hipergömb-felszín megoldás ide nem jó.)

Előzmény: Siphersh (750)
Siphersh Creative Commons License 2019.08.14 0 0 752

"Mivel ad többet"

Annyival, hogy véges, de mégis lapos. Az Elminster egy lapos univerzum hívő, a végtelen meg túl fantasztikus neki.

Egyébként érdekes, hogy kábé pont azért hiszik azt a tudósok, hogy az univerzum lapos, amiért annak idején úgy gondolták, hogy a Föld lapos. Az adott megfigyelések laposnak mutatják, és ha lapos, az remekül illik az egyéb elméletekbe is. Ha gömbölyű lenne, akkor legurulna a teknősök hátáról.

Előzmény: Hónix (751)
Hónix Creative Commons License 2019.08.14 0 0 751

"a másik analógia mentén: mazsolás kalács megdagadása"

Eddig érthető.

"ez pontosan ugyanolyan, mint a T3 sík-hipertórusz kocka alakú doménjének a térfogat-növekedése"

Ez nem, de ne a hipertórusz kockát kezd magyarázni,

hanem azt, hogy miért van rá szükség?

Mivel ad többet mint a "mazsolás kalács"?

Előzmény: Elminster Aumar (748)
Siphersh Creative Commons License 2019.08.14 0 0 750

"vérlaikus"

Azért, mert nem érti, hogy hogyan lehet valami egyszerre kocka és hiperdimenzionális lyukas fánk is egyben? Ahhoz, hogy az ember tényleg értse az ilyesmit, ne pedig csak elhiggye a tudósoknak, nem elég az akármilyen egyetemi szintű matematika, hanem eléggé specializált egyetemi matematika vagy fizika kell hozzá. Kábé milyen képzettség az, amit elvársz ahhoz, hogy valaki hozzászólhasson az index fórumon?

Előzmény: Elminster Aumar (749)
Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.14 0 0 749

"azért válaszolhatnál a kérdéseimre."

Ha a kérdések eleve egy totálisan hibás vérlaikus elképzelésre alapulnak, akkor nem lehet rájuk válaszolni anélkül, hogy a tévképzeteket először meg nem értetjük a delikvenssel. Az meg a teljes kozmológiai-topológiai alapozó kurzust igényel.

Röviden: már a kérdéseid is hibásak. Mutatják, hogy egyáltalán nem érted a dolgot.

Előzmény: thoughts (745)
Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.14 0 0 748

Mondtam, hogy nem érted!

Neked beleette a fejedbe a felfújódó lufianalógia magát a fejedbe, ezért aztán ennek a hibás elképzelése szerint próbálod az univerzum tágulását is értelmezni.

Gondolom a hipergömb-felszín elképzelésedben az univerzum a hipergömb közzéppontjából tágul kifelé, és a hipergömb sugárirányú kiterjedése mentén "telik az idő". Na, ez például kettő vérlaikus félreértelmezése a lufi-analógiának! Abban ugyanis csak és kizárólag a lufi 2D felszíne létezik, és hiába csak a 3D térbe beágyazottan tudjuk a lufit lelki szemeink előtt elképzelni, se a lufigömb középpontja nem része a modellnek, se a lufigömb sugara nem az időbeli irány.

A tér tágulását képzeld el a másik analógia mentén: mazsolás kalács megdagadása! Na, ez pontosan ugyanolyan, mint a T3 sík-hipertórusz kocka alakú doménjének a térfogat-növekedése.

Előzmény: thoughts (747)
thoughts Creative Commons License 2019.08.14 0 0 747

'(Pedig baromi egyszerű: egy kocka alakú térfogat, ami miden oldalán önmagával ismétlődik. A tágulás pedig ennek a kocka-doménnek a térfogatnövekedése.)'

jajj, jajj!

Előzmény: Elminster Aumar (744)
thoughts Creative Commons License 2019.08.14 0 0 746

ne viccelj, ember!

magadat is leégeted.

Előzmény: thoughts (745)
thoughts Creative Commons License 2019.08.14 0 0 745

azért válaszolhatnál a kérdéseimre.

Előzmény: Elminster Aumar (744)
Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.14 0 0 744

Ehhh....

Reménytelenül nem értesz ehhez, és még a szükséges logikád és intelligenciád sincsen meg, hogy az új ideákat képes legyél felfogni!

A hipertórusz pont ugyanúgy működik, mint a rajongásig ajnározott hipergömböd, csak azzal ellentétben ennek a 3D felszíne SÍKGEOMETRIÁJÚ! (Vagy lehet hiperbolikus is.) És ez a lényeg!

Pont ugyanúgy, ahogy topológiailag eltérő de saját jogán létező két objektum a GÖMB és a TÓRUSZ véges de határtalan 2D felülettel, ugyanúgy saját jogán létező magasabb dimenziós két különböző objektum a HIPERGÖMB és a SÍK-HIPERTÓRUSZ, meg a további zárt 3D "felülettel" rendelkező objektumok.

És nem mellékesen: a kérdéseidből süt, hogy még a hipergömb-felszín elképzelésedben is totális tévedésekben vagy a koordinátázás, a tágulás meg az idő iránya kapcsán. Így nem csoda, hogy a sík-hipertóruszt nem vagy képes felfogni. (Pedig baromi egyszerű: egy kocka alakú térfogat, ami miden oldalán önmagával ismétlődik. A tágulás pedig ennek a kocka-doménnek a térfogatnövekedése.)

Előzmény: thoughts (732)
thoughts Creative Commons License 2019.08.14 0 0 743

'Ha egy ilyen dolognak az elképzelésére akarjátok rávenni az embereket, azzal ti magatok is ösztönzitek az átgondolatlan agymenéseket'

eszem ágában nem volt befolyásolni a népeket.

egyszerűen csak kíváncsi vagyok, hogy van-e realitása az elképzeléseimnek.

((...ide keveredtem...))

Előzmény: Törölt nick (740)
thoughts Creative Commons License 2019.08.14 0 0 742

'Pedig van még ilyenből számos más változat is.'

de kérem!

mondjon egyet!

Előzmény: Elminster Aumar (708)
thoughts Creative Commons License 2019.08.14 0 0 741

ezért kértem valakitől konyhanyelvet. ...csak remélni tudom, hogy vázolni lehet úgy is.

Előzmény: Törölt nick (740)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.14 0 0 740

Végigrágtam magam az egészen amiket írtatok.

A papírlap hajtogatása még felfogható. Amikor magasabb dimenzióban próbáljátok elmagyarázni ugyanezt, az matek nélkül a hétköznapi ember számára már eléggé ködös, és csak nagy vonalakban képzelhető el, és nem biztos h helyes módon. Ha egy ilyen dolognak az elképzelésére akarjátok rávenni az embereket, azzal ti magatok is ösztönzitek az átgondolatlan agymenéseket. Mert olyasmit próbáltok velünk megérttetni, aminek a lépésenkénti megértése matek nélkül aligha lehetséges. Ezzel pedig lényegében támogatjátok az egyéb bakugrásokat is, mert ha itt lehet nagyjából elképzelni, akkor ott is lehet.

Előzmény: Elminster Aumar (708)
thoughts Creative Commons License 2019.08.14 0 0 739

mármint "pozitív görbületű"

Előzmény: thoughts (738)
thoughts Creative Commons License 2019.08.14 0 0 738

jah, igaz: a 4D-s gömb felszine a görbült. ...de ezt sem értem...

Előzmény: thoughts (737)
thoughts Creative Commons License 2019.08.14 0 0 737

az még csak nem is valós. egy elméleti képződmény.

Előzmény: thoughts (736)
thoughts Creative Commons License 2019.08.14 0 0 736

egyáltalán mit jelent az, hogy a "görbülete pozitív"? (a térnél értem. jön a Nagy Zutty)

Előzmény: thoughts (735)
thoughts Creative Commons License 2019.08.14 0 0 735

most komolyan!

miért nem alkalmazható modell a hipergömb attól még, hogy a görbülete pozitív?

megköszönném ha ezt valaki megválaszolná konyhanyelven.

thoughts Creative Commons License 2019.08.14 0 0 734

ebben igazad van. baromságot írtam. /:

Előzmény: construct (729)
thoughts Creative Commons License 2019.08.14 0 0 733

nem tudtam bemásolni a képet...

Előzmény: thoughts (732)
thoughts Creative Commons License 2019.08.14 0 0 732

hipertórusz (ez csak tórusz)

1.) hogy viszonyul az Ősrobbanáshoz?

a közepén robbant Ős és tágul szétfele?

2.) hova raknád a 3D-s koordináta rendszert (nagyjából) - mert a hipergömbnek a felületén van

3.) merre telik az idő, ezt hogy kell felfogni?

4.) mi az, hogy a két dimenziós síkot belekevered a sík Univerzum kifejezéskörébe?

semmi köze a kettőnek egymáshoz, úgyhogy ne foglalkozzunk a tórusz 2D-sre vetkőztetésével!

5.) ha bevesszük a rácsvonalakat és azok irányát, akkor majdnem ott tartunk mint a hipergömb felületén az Y-tengelyekkel - belül felsűrűsödve.

ha ezt a logikát követem, a hipertórusz görbülete is pozitív.

6.) 639 a 4D-s gömbbel ez remekül kijön.

lehet, hogy a hipertórusz esetében is, csak ahhoz el kellett volna árulnod hogy merre telik az idő, merre vannak a térkoordináták és hogy hogy tágul. egyszerűen csak nő, vagy vastagszik, vagy mi?

következésképpen:

'"akkor már miért nem hipergömb?"

Azért, mert ez HIPERTÓRUSZ!'

MAGÁNVÉLEMÉNY

thoughts Creative Commons License 2019.08.13 0 0 731

leírtam, hogy miért gondolom, hogy széle kell lennie.

Előzmény: thoughts (721)
thoughts Creative Commons License 2019.08.13 0 0 730

tőlem...

Előzmény: construct (729)
construct Creative Commons License 2019.08.13 0 0 729

Kérdezhetném, hogy mit akarsz mondani ezzel

"a 3D-s tér szerintem teljesen kiegyensúlyozottan lehet sík, vagy kicsit negatív, ugyanis foggalma sincs, hogy időközben egy hipergömb felülete is."

De inkább hagyjuk, teljesen értelmetlen!

Előzmény: thoughts (726)
thoughts Creative Commons License 2019.08.13 0 0 728

'De te a 705-ben nem ezt írtad, hanem hogy:

"egy 4D-s gömb 3D-s felülete . . .végtelen."'

lehet, hogy felcseréltem.

'Ami meg hülyeség. S utána még magyarázgattad is:

"1 irányba nézve, a végtelenségig nézhetsz."

ezt komolyan is gondolom.

'Így semmi értelme kozmológiáról okoskodni.'

nagyon kérlek erre varrjatok gombot!

Előzmény: construct (727)
construct Creative Commons License 2019.08.13 0 0 727

Hawking:

"véges, mégis határtalan."

Perfekt.

Ez a gömbszerűen görbült véges felület jellemzője, hogy sehol se botlasz határba.

De te a 705-ben nem ezt írtad, hanem hogy:

"egy 4D-s gömb 3D-s felülete . . .végtelen."

Ami meg hülyeség. S utána még magyarázgattad is:

"1 irányba nézve, a végtelenségig nézhetsz."

Így semmi értelme kozmológiáról okoskodni.

Előzmény: thoughts (722)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!