Keresés

Részletes keresés

petru Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3972
Egy avajdasági hozzászólása:
Miért írjátok így: "a Vajdaság"? Azt is írjátok hogy "a Magyarország", vagy "az Erdély", talán?
Bocsánat, off.
Előzmény: thequo (3937)
DAttis Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3971
Budapestet azért nem írtam, mert az triviális, legalább is számomra, hogy a legszebb város.

Elhiszem, hogy USA-ban is van kicsi szép városka, de mivel lehetőségem nincs, hogy ezt láthassam és mivel az amcsi filmek többsége Los Angelesben, Chicagoban, New York-ban játszódik, nehéz elhinni, hogy Amerikában van olyan szép vidék, mint mondjuk Flandriában, Gent, Brugge, ami nekem sokkal inkább emberibb. (Útóbbi két városban többször is jártam azért tudom mondani csodaszép)

Talán Európaiakat meg kellene ismertetni az igazi Amerikával filmeken keresztül, és nem csak a Beverly Hills csillogását, a tökéletes testű életmentőket a Kalifornai partról, ugyanis kevés az olyan amcsi film, ami a "középső" kevésbé csillogó Amerikát mutatja

Előzmény: Csülök (3969)
DAttis Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3970
Aláírom felületes az ismeretem (történelmi) ismeretekről, de sose hiányoztam órákról, legfeljebb volt ami nem érdekelt annyira, de akkor se szeretem ezt az Amerika imádatot ami kis hazánkban is van.
Főleg azt amikor be akarják magyarázni, hogy az USA a csúcsok csúcsa
Ugye a rendszerváltozással szabadabb lett az ország oké, ez rendben van, de az már tényleg undorító, hogy ugye 40 évig vigyázba álltunk a Szovjetuniónak, aztán jött a dupla svédcsavar és amerikának nyalunk. Ha nem is kötelezően mint a komcsi időkben, de most is követnünk kell a NAGY példáját holott el kéne feledni a teljes globalizációt, és azért alá kell írni Európa kultúrája sokkal színesebb mint az Egyesült Államoké.

És amit alább leírtam, úgy könnyű élni a világban, az európai hadszintérről emlékezhetnek a háború borzalmaira a háborús veteránok.
Gazdasági fejlődését nem gátolta háború azért azt is vegyük észre, és így könnyebb volt "túlélnie" a nehéz időket, miközben Európát romokba döntötte a háború. Persze az is igaz, hogy segélyt kapott Európa az újjáépítésre a háború után az USA-tól (Marsall-terv), de ugye Kelet-Európa az ismert okokból kimaradt ebből.

És annyira vagyok patriota, hogy büszke vagyok arra, hogy a magyar nemzet 1100 év óta jelen van Európában és mindig talpra állt ez a nemzet a csapás után. Ezekre gondolva nem az USA lesz a példakép.
Amcsik mire olyan büszkék? 200 év alatt utolérték a fejlett világot és élére álltak. Oké, ez rendben van, de észrevehetnék az amcsik nem az USA a Világ, hisz ott van többek közt Európa és nem hiszem, hogy a fejlett Európa (Európai Unió) nem tudná az USA-t elhagyni gazadaságilag.
Én ha elmegyek külföldre melózni tuti nem az USA-t választom, hanem valamelyik európai országot.
És valljuk be őszintén Európában minden emberléptékűbb mint az Államokban.

Lényeg az miért kell nekem rajongani Amerikáért ha én nem akarok? Az összes filmjükben az derül ki, hogy az az ország a tökéletes, ahol nincsenek problémák.
Illetve a filmek többsége nem mutatja meg, hogy a Csodás Amerikában is van nyomor, nélkülözés, mert csak a happy Amerikáról készül film.
Kevés film van ami a gondokat mutogatná, mert mindig csak a csillogást mutatják. Tisztelet a kivételnek.

Előzmény: amp (3968)
Csülök Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3969
Kedves Attis, írod: "Szerintem sokaknak nem fog tetszeni a véleményem Amerikáról (USA-ról), de ez van."
Ez bizony így van. Nekem sem tetszik.
1: "Ledobták az atombombát (2szer is) ahol több mint 200 ezer ártatlan ember halt meg. Ez nem volt brutális támadás?"
De igen, brutális volt! Csak hogy nem támadás volt hanem ellentámadás és a választás az volt hogy feláldoznak-e az őket megtámadó fanatikus japánok ellen további ezreket, tízezreket, vagy sem.
2: "azon klívül, hogy a II. világháborúban segítettek fellépni a nácik ellen, mi jót tettek?"
Például a Marshall segéllyel felépítették (segítettek felépíteni) a porig rombolt Európát, benne a legyőzött Németországnak azt a részét, ahol ezt megtehette.
3: "És azt is mondjuk meg őszintén a 200 év alatt nem sokat tett hozzá a Világ kultúrájához a rock n' roll-on kívül"
Ez a legnagyobb ostobaság. Talán tanulni kéne. Hemingway, Bernstein, Show (Irvine), Kerouac, London, Ginsberg, Poe, ....
4: "A Mc Donald's és Burger King "kultúra" nem igazán mondható fényesnek és csodálatosnak"
Ezek nem kultúrák, hanem gyorséttermek, ahová nem kötelező bemenni.
5: "Hol van az Államokban olyan csodaszép város mint mondjuk Párizs, Róma, Bécs, Prága"
Én hozzátenném Budapestet is. Ez relatív. Az amerikai kisvárosok között nagyon sok szép, barátságos városka van. Érdemes megnézni. Parkok, virágok, tisztaság rend. Az, hogy nincsenek sokszázéves műemlékek, az mondjuk egy kétszázötvenéves országnál mondjuk érthető, nem?
6: "USA-nak most joga van embereket gyilkolni? Egy nagyrészt protestáns vallású országban ez lehetséges?" a. Egyenlőre nem öltek meg senkit. b. Ezrek gyilkosait meg kell büntetni! És azokat is akik ezt meg akarják akadályozni.
7. Vietnám valóban az USA szégyene. Melyik országnak nincs ilyen?
8. Ha csak ezt a topicot végigolvasod, kiderül a korábbiakból, hogy egyébként egyáltalán nem a szívem csücske az Amerikai Egyesült Államok. De most igen is a tesvéreim a barátaim, az embertársaim.

Előzmény: DAttis (3965)
amp Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3968
DAttis!
Te hiányoztál a történelemórákról, igaz? Az indián őslakosság kilencven százalékát a spanyol hódítók irtották ki, csaknem röpke tíz év alatt!!!Akkor pedig még messze nem beszélhetünk az Amerikai Egyesült Államokról!De ha már az oktatásnál vagyunk kiváncsi lennék arra, hogy Te mennyit tudsz a MAGYAR irodalomról, vagy történelemről.A saját kultúrádról???Mert valószínű kevesebbet, mint egy amerikai az övéről.Csak azért mert a két oktatási rendszer merőben eltér egymástól, még nem lehet elitélni egyik vagy másik rendszert.Mert amíg itt Európában egy általános és inkább az "értsünk mindenhez egy kicsit" elv érvényesül, addig az amerikaiak az "ismerd meg hazádat" elvet szeretik.
Az Általad említett filmek pedig mint látod profitorientált gazdasági vállalkozás termékei.S mivel Te is megnézted -független,hogy miért- jó beruházásnak minősül.
Az atombomba, akár hogy is szépítjük nem jó megoldás volt!A japán császár nem látta be vereségét és nem tette le a fegyvert.Az amerikai Elnöknek döntenie kellett arról, hogyan vessen véget a világháborúnak.Több ezer amerikai katonát küldjön vágóhídra és vállaljon egy évekig elhúzódó harcot vagy zárja le "egyszerűen", gyorsan és akkora elrettentéssel, hogy többet senkinek ne legyen kedve világháborúsdit "játszani"!
Vietnám - Amerika és a kapitalizmus szégyene.Vietnám nem szólt másról,mint a hanyatló amerikai fegyveripar felvirágoztatásáról.Ez valóban felróható Amerikának.De Kennedynek azért kellett meghalnija,mert le akarta állítani az ostoba mészárlást,de a fegyvergyárosok nem engedhették!
Az USA-nak természetesen nincs joga ártatlan emberek millióit legyilkolni!De jó, hogy ide kapcsolod a vallást is!Kiváncsi lennék mi a véleményed a keresztes hadjáratokról,ami a "szent föld megvédésére" irányult;és nem szólt másról, mint a fosztogatásról,gyilkolásról.S mindez a vallás mögé bújtatva.
A terrorizmus pedig egy elitélendő dolog,s aki nem itéli el,sőt élteti és támogatja,azt nem szabad életben hagyni, mert ma engem, holnap téged fognak megölni.S akkor nem tudsz majd azon gondolkozni, hogy szegény terrorista vajon miért tette ezt velem???!!!
A terrorizmus nem kell és nem lehet megérteni.Felesleges azon gondolkodni, vajon mi bántja szegény banditát!!!
Igaz a terrorizmus felszámolására jó megoldás nincs.Csak ROSSZ megoldása van a dolgoknak!!!De ezt vállalnunk kell,mert nem lehet tudni ki lesz a következő ártatlan áldozat.
Amerika igazad van könnyen dumál!De nem csak ezt az országot nem érintette a két világháború!!!Azon szerintem érdemes lenne elgondolkodnod,hogy miért Amerika az IGÉRET földje???Jó befektetések miatt akarod elitélni az USA-t???Megvették Alaskát, az ásványkincseket nem termeli ki, hanem behozza és ipara ennek köszönhetően fejlődik stb...
Erről mindig az a vicc jut eszembe aminek a vége "dögöljön meg a szomszéd tehene is".Irigyek vagytok az USA-ra mert neki jobban megy.Pénzt csinál és azt befekteti(tudósba,földbe,kölcsönöket biztosít).Ti meg irigykedtek,elítélitek.Ahelyett, hogy megtanulnátok és követnétek a gazdaságát.
Csak ennyit szerettem volna mondani.
Tasunko Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3967
Majom_ irta:
"Afrikában egy nap leforgása alatt 38000 csecsemő hal meg. Értük mikor kellett vigyázba állnunk? "

Tulképpen igazad van. Engem ugyanúgy elborzaszt a szerencsétlen etióp, szudáni csontsovány gyerekek látványa, amint legyek mászkálnak rajtuk. Ugyanúgy mint a WTC-ben elpusztult szerencsétlenek és siró hozzátartozóikról mutatott képek. Viszont gondolj csak bele, ilyenformán nem lenne tanitás az iskolában, hiszen egyfolytában vigyázzban állhatnák, mert valahol a nagyvilágban emberek százai pusztulnak el. Ez az esemény azért mégiscsak egydei volt.Mellesleg a török földrengés áldozataiért is volt megemlékezés.

Előzmény: majom_ (3955)
jelen Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3966
T.DAttis
>„Az USA könnyen dumál, meg fejlődik” zavar mi? hát engem is, sőt irigy vagyok hogy fejlődik!
Előzmény: DAttis (3965)
DAttis Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3965
Jó napot !

Szerintem sokaknak nem fog tetszeni a véleményem Amerikáról (USA-ról), de ez van.

Hogy mit jelent nekem Amerika az Egyesült Államok? Közel 250 millió flegma beképzelt ember hazája. (Flegmán állnak hozzá mindenhez, még az angolt is úgy beszélik) Főleg itt az amerikai amerikaira gondolok, akiknek fingjuk nincs például Ausztriától keltre mi van, nekik odáig tart Európa. Tisztelet a kivételnek
Meg voltak győződve, náluk ilyen terrortámadás sose fog bekövetkezni, csinálta Hollywood a csim-bumm filmeket (lásd Die Hard trilógia, amit ugyan én is néztem, de csak Bruce Willis miatt), ahol a főhős egymaga lenyomta a terroristákat stb, és persze a Die Hard-on kívül számtalan hasonló film készült.

No és ők beszélnek demokráciáról, amikor kezdetekben az indián őslakosokat legyilkolták, azon klívül, hogy a II. világháborúban segítettek fellépni a nácik ellen, mi jót tettek?
Ledobták az atombombát (2szer is) ahol több mint 200 ezer ártatlan ember halt meg. Ez nem volt brutális támadás?
Napalmmal bombázták Vietnamot, és sorolhatnám hol lépett fel az USA eléggé brutálisan a demokrácia védelmében címszóval.
USA-nak most joga van embereket gyilkolni? Egy nagyrészt protestáns vallású országban ez lehetséges?
Egy ilyen ország a Világ vezető hatalma, ahol a 13 éves kölyök lelőheti osztálytársát, ahol mindenkinek joga van fegyvert tartani, ez nevetséges.

Az USA könnyen dumál, meg fejlődik amikor területét nem érte háború, ellentétben Európával amit 2szer is porig romboltak a Világháborúkban.

És azt is mondjuk meg őszintén a 200 év alatt nem sokat tett hozzá a Világ kultúrájához a rock n' roll-on kívül. A Mc Donald's és Burger King "kultúra" nem igazán mondható fényesnek és csodálatosnak. Sajnos Magyarországon ez virágzik.
Hol van az Államokban olyan csodaszép város mint mondjuk Párizs, Róma, Bécs, Prága? Sehol...

Hirtelenjében ennyit

thequo Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3964
A dolgok pedig nem a háboru felé fejlödnek.Nincs egyértelmüen bebizonyitva hogy ki áll a terorrcselekmény háta mögött.ČS amig ez nincs 100%-osan bizonyitva addig a világközöség Europa nem nézné jo szemekkel ha valaki ártatlant bombáznának.
Ezt látom én.Erre utalnak az angol és a német ujságcikkek amelyek burkoltan ugyan de ilyen stilusban irnak.
thequo Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3963
1:Külömbséget teszek az USA kormánya és a nép között.
2:A Vajdaságban nem tudom mit fognak kinyitni.De valahogy nemigen tetszik a jelenlétük.Azért mert eddig jol megvoltunk nélkülük is.
Valahogy bennem ellenszenvet kelt az idegen országbol érkezö okoskodás.Azt hogy mi hogy gondolunk élni azt mi kell eldöntsük.Talán számunkra nem is az USA modell az ami elfogadhato.
A Vajdaság bebizonyitotta hogy a kulturák birnak egymás mellett élni békében.
Emigy ami az amerikaiakat illeti ismerek rendes amerikaiakat.Tényleg kedves emberek.A feleségem testedzö tanárnöje az USA-bol van.Velem is járt iskolába egy USA csaj.Čs gyerekkoromban is volt egy USA haverom.ERedeti amcsi.
Čs ismerek amerikai magyarokat:általában gögös emberek.
Ilyen tapasztalataim vannak.

Előzmény: break2 (3948)
cosmopolitan Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3962
Itt van, hogy hogyan érzünk. Csurka urat sem felejtjük el.

They pay me to tease shades of meaning from social and cultural issues, to provide words that help make sense of that which troubles the American soul. But in this moment of airless shock when hot tears sting disbelieving eyes, the only thing I can find to say, the only words that seem to fit, must be addressed to the unknown author of this suffering.

You monster. You beast. You unspeakable bastard.

What lesson did you hope to teach us by your coward's attack on our World Trade Center, our Pentagon, us? What was it you hoped we would learn? Whatever it was, know that you failed.

Did you want us to respect your cause? You just damned it.

Did you want to make us fear? You just steeled our resolve.

Did you want to tear us apart? You just brought us together.

Let me tell you about my people. We are a vast and quarrelsome family, a family rent by racial, cultural, political and class division, but a family nonetheless. We're frivolous, yes, capable of expending tremendous
emotional energy on pop cultural minutiae -- a singer's revealing dress, a ball team's misfortune, a cartoon mouse.

We're wealthy, too, spoiled by the ready availability of trinkets and material goods, and maybe because of that, we walk through life with a certain sense of blithe entitlement. We are fundamentally decent, though -- peace-loving and compassionate. We struggle to know the right thing and to do it. And we are, the overwhelming majority of us, people of faith, believes in a just and loving God.

Some people -- you, perhaps -- think that any or all of this makes us weak. You're mistaken. We are not weak. Indeed, we are strong in ways that cannot be measured by arsenals.

Yes, we're in pain now. We are in mourning, and we are in shock. We're still grappling with the unreality of the awful thing you did, still working to make ourselves understand that this isn't a special effect from some Hollywood blockbuster, isn't the plot from a Tom Clancy novel. Both in terms of the awful scope of its ambition and the probable final death toll, your attacks are likely to go down as the worst acts of terrorism in the history of the United States and, indeed, the history of the world. You've bloodied us as we have never been bloodied before. But there's a gulf of difference between making us bloody and making us fall. This is the lesson Japan was taught to its bitter sorrow the last time anyone hit us this hard, the last time anyone brought us such abrupt and monumental pain. When roused, we are righteous in our outrage, terrible in our force. When provoked by this level of barbarism, we will bear any suffering, pay any cost, go to any length, in the pursuit of justice. I tell you this without fear of contradiction. I know my people, as you do not. What I know reassures me. It also causes me to tremble with dread of the future.

In days to come, there will be recrimination and accusation, fingers pointing to determine whose failure allowed this to happen and what can be done to prevent it from happening again. There will be heightened security, misguided talk of revoking basic freedoms. We'll go forward from this moment sobered, chastened, sad. But determined, too. Unimaginably determined.

There is steel beneath this velvet. That aspect of our character is seldom understood by those who don't know us well. On this day, the family's bickering is put on hold. As Americans we will weep, as Americans we will mourn, and as Americans we will rise in defense of all that we cherish.

Still, I keep wondering what it was you hoped to teach us. It occurs to me that maybe you just wanted us to know the depths of your hatred.

If that's the case, consider the message received. And take this message in exchange: You don't know my people. You don't know what we're about. You don't know what you just started.

But you're about to learn

Hussain Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3961
Kedves break2, Mighty Mike, Herqi, palozc köszönöm a válaszokat.

Az arabverésről azt hiszem a Népszabadságban olvastam. Nekem itt Mo.-n volt részem 1-2 kisebb negatív reakcióban, ezért gondoltam, hogy akkor az USA-ban mi lehet..., no meg emléxem a 1998 decemberi Irak bombázásra, melyek pont ramadán hónap elején kezdődtek és volt 1-2 kép olyan amerikai rakétákról, amelyekre azt írták fel a katonák, hogy "Happy Ramadan!".:( Ha igaz az, hogy az amerikai társadalom többsége most nem így reagál, akkor kellemesen csalódtam és örülök.

Még 1szer köszi a válaszokat, bye.

Hussain Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3960
Kedves Vata!

A Nation of Islamra (NOI) gondolsz azt hiszem, ők valóban rasszista szervezet, az arabokat is utálják és a legtöbb muszlim nem is tartja őket muszlimnak. Viszont az iszlám terjedése már a XIX. században elkezdődött ott és a feketék már akkor fogékonyak voltak rá. Aztán jött Elijah Muhammad majd Farrakhan és ők megalakították rasszista szervezetüket és vallásukat, mert úgy gondolták, hogy az iszlám e eltorzított változatával felemelhetik a feketéket. De ebből a mozgalomból kivált többek között Malcolm X és több más vezető, akiknek nagyon sok követőjük volt és ők már visszatértek az "ortodox" vonalhoz. Szóval ha valaki amerikai fekete muszlim az egyáltalán nem jelenti azt, hogy NOI-s.

Előzmény: Vata (3957)
askdas Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3959
"És kétség nem fér hozzá, hogy akárki is követte el ezt a terrortámadást, meg fogják találni. "

mindenesetre úgy fognak tenni mintha megtalálták volna. na ez az ami teljesen biztos.

Előzmény: Vata (3958)
Vata Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3958
Látod, majom ez a baj. Ha a világon valaki beleköt Amerikába, vagy az amerikai érdekekbe, az pórul jár. Ha egy olyan tragédia történik mint most, az amerikaiak összefognak. Dühösek lesznek. A legtöbb házon zászló lobog. Az emberek kokárdákat hordanak. Az autókon is zászlók vannak. Az emberek sorba álltak vért adni, amig haza nem küldték őket, mert nem kellett több. Önkéntesek jelentkeznek, sorba állnak, hogy segitsenek, de annyian vannak, hogy haza küldik őket. Mindenhol pénzt és adományokat gyűjtenek az áldozatok hozzátartozóinak. A katonai toborzó irodákban önkéntesek sorakoznak fel, az átlag többszöröse. A politikusok összefognak. Az ellenzék támogatja az elnököt. És kétség nem fér hozzá, hogy akárki is követte el ezt a terrortámadást, meg fogják találni.

Tényleg, mit tett Magyarország és mit tettek a magyarok délvidéki testvéreikért?

Előzmény: majom_ (3955)
Vata Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3957
Valaki itt egy fekete muzulmántól idézett valamit, ami szerintem teljesen felesleges. 1 A fekete muzulmán dolog egy primitiv, rasszista (pl szerintük a fehéreket egy gonosz varázsló teremtette) szervezet, amit amerikai négerek hoztak létre. 2 Semmi köze sincsen az igazi iszlámhoz.

Egyébként nem tudom másnak is feltünt-e, a támadás estéjén Bush a Bibliából idézett, és senki nem kritizálta érte. Még az ACLU sem. Ezekután kétségtelen, hogy a helyzet igen komoly :)
Még egy érdekességet hadd jegyezzek meg, állitólag az amerikaiak most több fegyvert és lőszert vásárolnak, mint annak idején a Y2K hisztéria alatt.

Vata Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3956
Ezt nem tudtam. Most egy csomó helyen idézik. Persze ha 73-ban irta, akkor tévedett, mert akkor nem jöttek ki a dologból az amik "with their flag high".

Egyébként szerintem mint mindennek, ennek is két oldala van. Én hajlamosabb vagyok a Sinclair féle hozzáállást követni, talán mert érzelmileg is azonosulok az amerikaiakkal és szeretem ezt az országot. Itt van egy másik cikk, ami a másik szempontból közeliti meg ezt a dolgot. Talán az igazság valahol a kettő között van.

Why They Attack Us
by Samuel Francis
September 15, 2001

"We're at war," the young waitress, her voice catching, informed me when I first heard of the terrorist attacks on the World Trade Center and the Pentagon this week. She was hardly the only one. "America at war," the Washington Times' lead editorial pronounced the next day. "It's WAR," screamed its editorial cartoon. A "new kind of war has been declared on the world's democracies," the Wall Street Journal's editorial pontificated.

"The War Against America" was the subject of the New York Times editorial. "A state of war," the Washington Post called it. "This is war," pronounced columnist Charles Krauthammer. "They were acts of war," confirmed the President of the United States.

Well, it probably is – except that, even as everyone from waitresses to the president was declaring war or howling for it, nobody was exactly sure who we were at war with. The usual suspect was the shadowy Osama bin Laden, though some experts said the attacks didn't fit his profile, and even if we were sure, no one seemed able to say how we should wage the war, how we could win it, or what would constitute victory.

Mainly, what most Americans wanted to do – entirely understandably – was to blow the hell out of somebody or something. No doubt, in time, we will.

But the blunt truth is that the United States has been at war for years – at least a decade, since we launched a war against Iraq in 1991, even though Iraq had done absolutely nothing to harm
the United States or any American. Our bombing attacks on Iraq certainly caused civilian casualties, and if they were not deliberate, nobody beating the war drums at the time felt much regret for them. For ten years, we have maintained economic sanctions on Iraq that have led to the deaths of hundreds of thousands of civilians, and we have repeatedly bombed it whenever it failed to abide by standards we imposed on it.

Under Bill Clinton, we again launched bombing raids against civilians – once against so-called "terrorist training camps" supposedly under bin Laden's control in Afghanistan and at the same time against a purported "chemical weapons factory" in Sudan that almost certainly was no such thing. The attacks just happened to occur on the same day as Monica Lewinsky's grand jury testimony that she had engaged in sex with the president. "This is unfortunately the war of the future," Secretary of State Madeleine Albright said in justifying the U.S. raids, officially launched in retaliation for terrorist attacks on American embassies.

Later the same year, Mr. Clinton ordered (but later countermanded) yet more missile attacks on Iraq – the day after the Paula Jones sex scandal was settled in court. Later, yet again, Mr. Clinton ordered more bombings in Iraq the day before Congress was scheduled to vote on his impeachment. Then there are the Balkans, where the United States has waddled forth to war for no compelling reason, and where it has also slaughtered civilians with its unprovoked bombings.

In all the buckets of media gabble about the terrorist attacks in New York and Washington, not once have I heard any journalist ask any expert the simple question, "Why did the terrorists attack us?"

There is, of course, an implicit answer to the unasked question: It's because the terrorists are "evil"; they "hate democracy"; they are "fanatics," "barbarians" and "cowards." Those, of course, are answers that can satisfy only children. Some day it might actually dawn on someone in this country that the grown-up but unwelcome answer is that the terrorists attacked us because they were paying us back for what we started.

Let us hear no more about how the "terrorists" have "declared war on America." Any nation that allows a criminal chief executive to use its military power to slaughter civilians in unprovoked and legally unauthorized attacks for his own personal political purposes can expect whatever the "terrorists" dish out to it. If, as President Bush told us this week, we should make no distinction between those who harbor terrorists and those who commit terrorist acts, neither can any distinction be made between those who tolerate the murderous policies of a criminal in power and the criminal himself.

The blunt and quite ugly truth is that the United States has been at war for years – that it started the war in the name of "spreading democracy," "building nations," "waging peace," "stopping aggression," "enforcing human rights," and all the other pious lies that warmongers always invoke to mask the truth, and that it continued the war simply to save a crook from political ruin. What is new is merely that this week, for the first time, the war we started came home – and all of a sudden, Americans don't seem to care for it so much.

Samuel Francis is a nationally syndicated columnist. He can be contacted at Samfrancis.net.

Előzmény: break2 (3946)
majom_ Creative Commons License 2001.09.17 0 0 3955
Mi nekem amerika? Félreértés ne essék, szörnyű a sok ezer ember halála. De ugyanakkor a sok ezer ember halálát követő földrengésszerű felzúdulás és óriási figyelem kissé elgondolkodtat. Külső szemlélő számára igen furcsa lehet, hogy kedd óta az egész médiát uralja ez a szörnyűség miközben az egy nap alatt életüket vesztő emberek a világ más részein gyakorlatilag senkit sem érdekelnek. Nem szeretnék konkrét bizonyítékok híján vádaskodni. Lehet hogy kamaszos fantáziálgatás csupán, de nekem meggyőződésem, hogy a nagy amerika az üzlet, a pénz, a még nagyobb gazdagság reményében eddig jóval, de jóval több áldozatot hozott a mi kis világunknak mint ez a keddi szörnyűség. Karitatív útonl, emberszeretetből hegyeket lehet megmozdítani, viszont amikor valaki vagy valakik egy bizonyos szinten túl mennek a segítségnyújtásban akkor az már bűzlik. Egy szó mint száz, a drága jó amerika sok helyütt járt már a világban az ír, zsidó, afrikából behurcolt rabszolga leszármazott, lengyel stb. "hazafiaival". Sok halált osztott az ártatlanok védelmében, és sok pénzt keresett. Vietnám, Jugoszlávia, hogy egy klasszikus és egy újkeletű esetet említsek.
Lehet hogy nincs igazam, lehet hogy amerika valóban az emberi nagyság, a béke, a szeretet és miegymás megtestesült formája, de könyörgöm, a budapesti iskolák hányszor egy perces néma csendet rendeltek el a Délvidéken elesettekért? Hisz köztük magyarok is vannak! Afrikában egy nap leforgása alatt 38000 csecsemő hal meg. Értük mikor kellett vigyázba állnunk? Én tudom milyen rossz egy hozzátartozót elveszíteni, mert velem is megesett már, így együtt érzek a amerikai szeretteiket elvesztett családokkal. De egy kissé nyakatekert ez a világ...
Mikor gondolkozott el közületek bárki is azon, hogy azok a bizonyos arabok vajh miért is tesznek ilyen szörnyűségeket? Talán mert Hitler jugend szerű kiképzőtáborokban erre nevelik őket? Vagy talán az elkeseredettség vezérli őket?
ennyi röviden ami nekem Amerika.
tessék, lehet anyázni meg mailbomokat küldözgetni.
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.09.16 0 0 3954
Nem.
Előzmény: askdas (3952)
Attilio Creative Commons License 2001.09.16 0 0 3953
a nép vért követel...a nép megkapja...:((
Előzmény: HAHAHA (3951)
askdas Creative Commons License 2001.09.16 0 0 3952
Nézz utána.
Előzmény: Abszolút Nulla (3950)
HAHAHA Creative Commons License 2001.09.16 0 0 3951
Most akkor mar nem ertem hogyha egyszer kiderult,hogy Egyiptomi szervezet volt akkor miert bombazzak le a Talibokat?
Vegul is lehet hogy bin Laden volt az agy de akkor miert kepezte ki ot az USA az Oroszok ellen?Akkor az Oroszok most a feherhaznak is joggal nekimehetnek?
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.09.16 0 0 3950
"mert ne feledjuk el a nacik nagyon keresztenyek voltak, "

Ostobaság. A nácik nagyon, nagyon-nagyon pogányok voltak. Üdv: A0

Előzmény: motinka (3933)
break2 Creative Commons License 2001.09.16 0 0 3949
>nem szabad rögtön alaptalanul vádaskodni valaki ellen.

Egyet ertek.
Vizont bin Laden eleg sok olyat tett es mondott a multban, ami alapjan ot a gyanusitottak korebe lehet sorolni. Es az is lehet, hogy nem "alaptalanul" vadoljak ot, hanem van kapcsolat az elkovetok es o-kozte. En nem tudom, nincs betekintesem az FBI irataiba.

Abban egyetertek veled (ha te is ugy gondolod), hogy nemcsak a tetteseket (es felbujtoikat) kell megkeresni, hanem feltarni az okaikat is es azokat is megprobalni orvosolni.

Gandhi mondott valami olyasmit, hogy ha az ellenkezoink fejebe tudnank bujni akkor a vilag gondjaninak 70%-a megszunne. (Sosem hasznalta az "ellenseg" szot.)

>Talán már a kulisszák háta mögött folynak is a tárgyalások.

Lehet. De szerintem veszelyes megalapozatlan konspiracios elmeletekre gyanakodni. A tudomanyos eletben mindig a legegyszerubb megoldast kell eloszor keresni egy problemara, mert az a legvaloszinubb. Lehet, hogy a politikai eletre is igaz ez a szabaly?

Előzmény: thequo (3938)
break2 Creative Commons License 2001.09.16 0 0 3948
>Az nem számit nekik hogy máshol emberek százezrei szenvednek emiatt.

Remelem nem teszel egyenlosegjelet az USA kormanaya es nepe koze. Mert a lakossag koreben ugyanolyan aranyban vannak joleleku emberek, akik egyuttereznek masok szenvedesevel, mint barmely mas orszagban. Es igen sokan probalnak tenni is erte ilyan vagy olyan formaban.

Es meg a donteshozokrol is azt feltetelezem, hogy nem azert avatkoznak be kulonbozo orszagokban torteno "belugyekbe" hogy fajdalmat okozzanak. (Persze a joszandekon kivul biztos szerepet jatszik a gazdasagi erdek es kulonbozo lobbik nyomasa is.)

>Čn nemrég olvastam hogy a Vajdaságban 60 városban nyitnak az USA -bol valami szervezetek irodákat ahol majd megtanitják öket a demokráciára.

Esetleg meg tudod keresni vagy felidezni, hogy milyen jellegu szervezetek nyitnak ott irodat? Mert az is lehet, hogy nem is kormany dolog, hanem mondjuk valamilyen jotekonysagi szervezet. Egyebkent en ugy velem, hogy barmilyen szervezet is az, a gondoloat ami vezerli oket az a segiteni vagyas. Lehet, hogy ez ugy tunik neked, hogy az amerikai tipusu demokracia raeroltetese egy masik orszagra. Abban is van valami. De letezik-e ma mukodokepesebb rendszer? En igazan szeretnem hinni, hogy sokfajta tarsadalmi felepites tud majd egymas mellett elni, peldual a muzulman tipusu demokracia a nyugati mellett. Hogy a Vajdasagnak mi a jo azt tenyleg nekik kell eldonteniuk. Az altalad emlitett szervezet lehet, hogy csak egy lehetseges utat akar mutatni es nem "parancsolni".

Előzmény: thequo (3937)
break2 Creative Commons License 2001.09.16 0 0 3947
Sajnos volt jo par incidens. Azt nem tudnam megmondani neked, hogy a lakossag hany szazaleka van arab ellenes hangulatban. Viszont akiket en ismerek (a nem muzulmanok) azok kozul eleg sokan most kezdtek el fel venni a kapcsolatot a helyi muszlim szervezetekkel, hogy hogyan tudnanak segiteni. Szoval en ugy erzem, hogy a nagy tobbseg szamar elfogadhatatalna, hogy egy egesz vallast vegy etnikai kisebbseget megbelyegezzen/tamadjon nehany bigott ember.

A pentek esti Istentisztelet alatt tobb mecsetnel alltak kint emberek olyan tablakkal, mint "Another Jew for Muslims", "What Would Jesus Do". A media persze inkabb az atrocitasokkal szeret foglalkozni, az latvanyosabb. Ennek ellenere remelem, hogy az elenyeszo kisebbseg gondolja csak az arabokat altalanosan felelosnek.

Előzmény: Hussain (3926)
break2 Creative Commons License 2001.09.16 0 0 3946
Vata es mindenki,

Gordon Sinclair ezt a cikket 1973-ban irta. (Attol meg persze lehet beszelni rola ...)
Amugy o 1984-ben meghalt.

Itt vannak a reszletek

Előzmény: Vata (3922)
Köt-Köt-Kötöde Creative Commons License 2001.09.16 0 0 3945
csak a tudatlansagban elsorvasztott szegeny tomegekbol kerul ki ilyen befolyasolhato ember

Aki a repülöt a toronynak vezette, Hamburgban járt egyetemre és szerzett villamosmérnöki diplomát, majd ugyanott doktorandusz volt.

Előzmény: motinka (3943)
ropotop Creative Commons License 2001.09.16 0 0 3944
Amit te itt müvelsz az etikátlan és piszkos munka. Normákról beszélsz, hogy kis vicces "biriodalmadat" óvjad.
Action, reaction.
Period.
Előzmény: Mumu (3930)
motinka Creative Commons License 2001.09.16 0 0 3943
Taxin: meg hogy nincs koze, gondolod az olajmilliardos arab, aki valamelyik angliai egyetemen vette a dipomajat, az tesz ilyet? nem, csak a tudatlansagban elsorvasztott szegeny tomegekbol kerul ki ilyen befolyasolhato ember, aki orultsegekre kepes egykis vallasi behatasra.
Előzmény: TaXiN (3935)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!