Amint letermett kivágod a vesszőt,májusban van a rajzása,akkor megpermetezed a tiédet.És cssámcsogva eszed a málnát,mikor a szomszéd lesi,hogy neki nincs.És esetleg elárulod a titkot,vagy nem?
Gyerekkoromban a szüleimnek volt málnája - mit mondjak? Megutáltam, mert Kabos Gyula után szabadon málnát málnával ettünk és megfogadtam, hogy SOHA nem fogok telepíteni! :))
Aztán ideköltöztünk, és a nagy gyomtengerben egyszer csak felfedeztem egy valamikor réges-régen telepített málnást, amit rendbetettünk és azóta megint csak piros bogyókkal övezve telnek a nyári napjaim...:)))
Vegyszert nem kap, csak kíméletlen metszést (a málnától végképp nem szabad sajnálni, sőt!), no meg télen a cserépkályhából kiszedett fahamut ő kapja meg a sorok közé és nagyon hálás érte.
Majd du. csinálok egy fotót róla és megmutatom.
OK, és ezek a fenevadak milyen messziről jönnek?
Mert mondjuk én kivágom ám a szomszéd állatvédő, és megkegyelmez nekik. Arról nem is beszélve, hogy az új hajtásokba telepíti az utódait, és majd abban fejlesztenek gubacsot és abban telelnek át. A letermett vesszőkkel csak a kiürült gubacsokat távolítom el.(Vagy rosszul gondolom?)
Hatalmas dilemma előtt állok: vagy lebombázom az egész ültetvényt és megóvom a következő évi málnatermést vagy megelégszem azzal ami így is megterem?
A málnavesző gubacsosodásáért felelős szúnyog ellen mikor célszerű védekezni? Mert a púpom tele van azzal hogy már a második évben vágja haza a málnáim jelentős hányadát.
Múltkor kettévágtam egy gubacsot, és abban még ott vidámkodtak a kicsi vörös :o) lárvák. Nyilván velük már nem sokat lehet kezdeni.
Ha mondjuk megpermetezem a firss hajtásokat, akkor az esetleg már betelepített petéket elérem egy felszívódó (Pl Bi 58) szerrel?
Vagy inkább a rajzás idejére kell időzítenem? (csak azt meg hogyan veszem észre?)
Légyszi próbáld meg ezt kezdők részére érthetően leirni. Mi az, hogy "keskenyfalu sövényművelés" és miben különbözik a "töves műveléstől" Ebben a sövényben ha nincsenek málna tövek akkor miből lesz a málna? Hogy alakitható ki a sövény, ha a málna nem arra terjed amerre kellene? Miben mutatkozik a gazdaságosság és a biológiai megalapozottság. Vonatkozik ez a "folytontermő" fajtákra is?
Pontosabban. ,,A málna keskeny falú sövényművelése korszerűbb, mint a töves művelés, gazdaságosabb és biológiailag megalapozottabb. A sövénymuvelés esetében nagyobb terület áll a növény rendelkezésére, hogy a gyökérsarjakkal megújuljon, ami a málnás idősebb korában hozamnövelő lehet. A kiskertekben a sövényszerű művelés egyszerűbben kialakítható és fenntartható."
Szerintem először azt várd meg, hogy ez a 20 tő jövőre mennyi sarjat nevel. Ha minden tő 3 sarjat nevel, az akkor 60, tehát ha mind erős egészséges sarj, akkor már szép nagy állományod lesz. Én mindíg csak a legnagyobb, legszebbeket hagyom meg, a többit tövig visszavágom. Lehet, hogy jövőre változik a véleményed.
Egyébként most hány málnatöved van?
Mi amikor megvettük a kertet, a ház mögött volt egy sor kordonban, x tővel. Nem foglalkoztam vele, mert nem az volt a legfontosabb, és különben se használtuk azt a területet. Pár év múlva olyan bozótot alkotott, hogy kaszával kellett rendet vágni benne. Volt olyan év, hogy gyomírtóval fújtam le, de mindig kihajtott. Mostmár feladtam, nem hadakozom málnával, inkább megpróbálom áttelepíteni, de törvényszerűen, amit óvsz, kényeztetsz, dédelgetsz, vigyázol rá, csak kínlódik, amit viszont már "látni sem akarsz", az burjánzik. És mellette bizony nőtt a gaz is.
Biztos igazad van, de én olyan türelmetlen vagyok. Pedig már megtanultam, hogy akinek kertje van annak több évre kell előre gondolkoznia. Najó, de vagy 20-30 tövet majd csak veszek...
Ezt az 50-100 tövet komolyan gondoltad? Ha szereti azt a részt, magától is el fog szaporodni, és elég lesz azokat kordában tartanod. Lebeszélnélek arról, hogy ilyenbe + pénzt fektess be. Meglátod, jövőre annyi új hajtásod lesz, hogy még te akarsz ajándékozni belőle, nem hogy venni hozzá.
Hát azért ne légy ilyen optipista. A málna remekül el tud gazosodni. Meg ráadásul ha nem gondozod egy idő után áthatolhatatlan bozóttá alakul, ami nem terem normálisan, csak szúr.
Szépen megindult a málna, jövőre veszek belőle vagy 50-100 tővet, és befuttam vele a ház végét. Hadd nőjön ott magának. Ahogy nézem szereti azt a részt, locsolni is könnyű, a fák miatt árnyék is van, és legalább nem kell küzdenem a dudvával.
Megindult a málnám, megindult a málnám!!!! Nem is hiszitek, milyen hálás vagyok nektek, mert annyira elkeserített a szomszéd, biztos kivágtam volna, ha ti nem vagytok. KÖSZÖNÖM!!!!