Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Ezt én is megkérdeztem tavaly valamikor, ha visszaolvasol meg is fogod találni, ne haragudj nem emlékszem, hogy ki rakta fel, de az rémlik, hogy a képen a kazán mögött tapétázott volt a fal. Az manuális szelep volt....no ezt nem értettem meg igazán, hogy akkor ez most hogyan is van....
Hívlak holnap ha el nem felejtem....elkértem a tel számodat Payától.
Sziasztok! Érdeklődnék a Vigas tulajoktól, hogy keverőszelepnek pontossan mit alkalmaztak, amikor puffer nélküli kiépítés valósult meg expander nélkül? Pontos tipus, ár? Gondolom vmi 4 járatú termosztatikus keverőszelep lehet (még nem találkoztam ilyesmivel, google se a barátom). Vagy sima ESBE visszakeverő töltő szelep? Ki mit rakott be?
Merthogy a dokumentációban elég félreérthetően nincs mindez nevén nevezve, viszont a motoros keverőszelep már csak expanderrel megy. Köszi előre is!
Még valami: kb úgy viselkedhetne a kémény ebben a helyzetben, mint ahogy a Trabant kipufogója tette, vagyis a kicsapódó anyag (abban az esetben a motorolaj) szépen végig rakódott a kipufogó hűltebb részeiben, vagyis a hátsó dobokban, ami a gyors teljesítmény romláshoz vezetett. Nem hiába kellett kiégetni szó szerint azokat a kipuf rendszerek elég sűrűn, hogy szépen működjön az autó.
Én megnéztem a kéményemet az idén is, és nincs benne lerakódás. meg is golyóztam, de felesleges volt.
Viszont a "szmötyi" valószínűleg eléggé ragadós szinte szurok szerű állagú lenne, ezért aztán szinte bármilyen kéményben megragadna az anyag, és a feneség, hogy nem a kazán közelében, hanem a szmötyi harmatpontján (kérdés, hogy mekkora hőmérsékleten kezd el kicsapódni, és a kéményben ezt hol éri el). A mi eseteinkben ilyen nincs....csak akkor, ha nem engedjük égni megfelelően, lásd kátrányosodás, és az is már a kazánban keletkezik.
Volt itt korábban arra törekvés, hogy faelgáz szerűvé kellene tenni egy hagyományos vegyes kazánt, de a rendszer önmaga teljesen más, ezért amennyire emlékszem elég hamar kútba esett. Valami olyasmi lett volna a téma, hogy a füst hűtésével növelni a rendszer hatékonyságát, de ott is ugyanilyen problémák jöttek fel, természetesen szigorúan elméleti síkon.
Nagyjából hasonlókra jutottunk mi is. Azzal a pontosítással, hogy mivel segéd energia kellhet a lehűlt füst kitessékelésére a kéményen (így a friss primerhez is egyetemben) ezért nem is a kémény milyensége lesz a meghatározó. Ellenben a kondenzáló szmötyi eltávolítása -már a kondenzációs felületekről-, (amik nyilván nem túl tágas "hőcserélőt" jelentenek) egy külön probléma. Nem is kicsi. Hisz a bazi vastag kémények is iszonyúan le tudnak szűkülni a benne esetleg létrejövő kondenzáció miatt gyűlő kormos szmötyitől.
Ha kazán van, ventillátor van benne légmozgást befolyásolni, esetleg akkor már megjáratott útvonal miatt külön is beadhatunk szekunder levegőt a fagázok elégetésére egy másik kamrába, és mindezekkel szemben jelentős gond a kondenzáció, akkor ezek így a jelenünk faelgázosító kazánját vázolják fel. Ezt érdemes még összehozni, eddig mentek el a fejlesztők is. És valamiért nem tovább. Ezt támasztja alá az is, hogy nem ismerünk kondenzációs fagáz kazánt. (más fajtát se...)
Persze magánban lehet próbálni kísérletezgetni. :)
Laikus véleményem erről a témáról az, hogy amennyiben a kondenzációt is segítségül akarjátok hívni, akkor a hagyományos kémény semmiképp sem lesz megfelelő, két okból: - komoly hőmérséklet vesztéssel jár a hasznosítás, vagyis a kémény huzatja nem lesz elegendő, vagyis mint a gázkazánoknál el kell szívni az égésterméket. Valószínűleg a levegő betáp is erre a sorsra kerülne, vagyis kényszeríteni kell a levegőt befelé a csökkent huzat miatt. - a lecsapódó anyag gyűjtése...nem tudom megítélni mennyire karcinogén (valószínűleg az, mikor is koncentráltan tartalmaz kormot, és minden más anyagot), de annak megoldása is komoly problémát jelenthet.
A kéményről: nálam megesik, hogy a padlástérben köt ki a füst, mert annyira "hideg", hogy nehezen száll el. Persze ha kicsit átmelegszik a kémény akkor semmi gond...mivel a faelgáz kilépő füstgáz hőmérséklete kevesebb, mint a fele hagyományos vegyes kazánokéval szemben.
Szóval ami a hatásfokot, kihasználtságot illeti, egyik fagáz kazán sem hasznósít hőt a kondenzáció segítségével. Mondjuk ezt tökéletesen megértem, mert míg a gáz égéstermékében a 100 fok alatti füstből leginkább csak a víz kondenzál ki, (ami tiszta, jól kezelhető) addig a fa és szén füstjében a víz mellett sok más fekete trutyi is (amit láthatunk sok normál, és alacsony vízhőfokon járatott kazánnál). És hát ezzel vajon mit is kezdjen egy felhasználó....? Ha egyáltalán nem környezet szennyező, karcinogén. (mondjuk akkor a levegőben is az)
OK! nem tudnának hatékonyan kondenzációt hasznosítani a fagőzösök, de az azért durva, hogy két gyártó terméke közt 6-szoros árkülönbség legyen. Van ennyi különbség a másik oldalon is?
Egyébként a "vegyes" topicban az a kérdés merült fel, építsünk olyan kazánt (elméletben) amelynek mindegy mennyire vizes fát adagolunk, mert a víz párologtatására elhasznált energiát úgyis visszanyerjük a füstgáz kondenzációnál. Épp csak annyira legyen száraz, hogy önfenntartó égésre legyen képest a saját nedvesség tartalma mellett.... Innen jött a közbevágott kérdés, kondenzálnak e a fagőzösök...?
Ez egy faramuci rendszer. 1984-ben épült padlófűtéssel, és mivel akkoriban nem volt itthon elérhető a technika, így minden osztó-gyűjtő is egyedileg lett elkészítve, továbbá a rendszer nyitott (!). Építettek egy nagy hőcserélőt (150 l-nek taksálom), ami a kazán kör és a padlókör között a hőátadást biztosítja, de keringető csak a padló körön volt. A kazán köre gravis volt egyszerűen. A ház emeletes ráadásul, és most oldottuk meg a légtelenítést is a padló körökben. Mivel a gázkazán egy jól szabályozható rendszer volt, így nem is volt gond, de szépen lassan a gáz luxusát nem nagyon lehet megengedni. Ezért a már korábban beépített vegyes kazán lett beüzemelve, ami csak ott pihent 25 évig a rendszerben (egyetlen egyszer sem volt begyújtva benne!!!!), és rögtön kijött néhány probléma: a rendszer túlmelegedés elleni védelme stb.
Mivel az én rendszerem egy relatíve jó alapot nyújt a módosításhoz, ezért beépítettem a kazánkörbe egy keringetőt, amit csőtermóval indítok 50 fok C-nél és beépítettem egy Honeywell huzatszabályzót is. Még szerintem be kellene építeni egy ESBE szelepet, hogy a padló felé előremenő ne legyen több, mint 50 fok C szintén, mert ha túlmelegítjük a rendszert, akkor beláthatatlan következményei lesznek....
Tudom nem faelgáz, a rendszer, de itt csak a mi kazánjaink mások, mint egy vegyes kazán....
No az jó dolog....mert azt ígértem, hogy kianyagolom a kazánkötést az én rendszerem alapján, és átadom neki kalkulációra, de majdnem minden nap kórházban voltam...
Nekem ETC-200 tipusu hőfokszabályzok vannak a PLC vezérléshez.A hisztorizise 1,5C.Merülő hüvelyesen vannak megoldva,totál hibátlanul müködnek.Darabja 11000ft volt.
120C-ig mérnek.Ezeket bármikor lehet kapni raktárrol a Vrec-co kft-nél.Másnapra küldik csomagküldövel 20000ft vásárlás felett ingyen.Az ötödik rendszert szereljük ezekkel a vezérlésekkel teljesen stabilak.
Én csak a gyári bekötésemet írtam le ettől eltérőt csak javasolni tudok. Esetleg szünetmentes tápot kötni a keringetőre vagy pedig a Honeywell szelepet úgy beszerelni hogy, gravitációba nyisson egy nagy radiátort ami a rendszertől teljesen független.
Köszönöm a segitséget.Szóval van valakinek valami javaslata hogy milyen szivattyúkat kelene beépiteni keverő iletve biztonsági szelep.A fütés 80nm padló az also szinten a felsőn pedig radiátor kb 110nm.a kazán 28Kw-os. A kazán elöti szivattyúra van javaslata a gyárnak.
Honeywel TS 130 3´ termosztatikus szelep, a kazán oldalába van beépítve és ha eléri a 90 vagy 95 fokot a fűtővíz hőmérséklete akkor ez kinyit és hűtőhurkon keresztül a hálózati hideg vízzel lehűti a kazánt.
1. Honeywel TS 130 3´ termosztatikus szelep 2. búvár tok páros hőmérő fejjel 3. Biztonsági hűtő hőcserélő 4. Hűtővíz elvezetése 5. VIGAS kazán 6. Hidegvíz bevezetés
Na ma mindkét csőtermosztátom bemondta az unalmast, úgyhogy manuális vezérlésre álltam át....zseniális, amint megjönnek a TER-9-ek leverem őket kalapáccsal az tuti...csak jönnének már. Augusztusban rendeltem 10 db-ot és se kép se hang.
Gorazs, légyszi milyen Honeywell szelep? Huzatszabályzó? Vagy milyen bizti szelep? Azért kérdezem, mert egy barátomnak sima vegyes kazánja van, és tegnap építettem be egy szimpla huzatszabályzót (Honeywell, de az nem bizti szelep), és tartanak a felforrástól. A kazán nem volt még használva mindannak ellenére, hogy idestova 20 éves, de az idén a gáz már nem elviselhető, főleg, hogy apukája meghalt sajnos. Vagyis nincs rajta vészhűtőkör....nyomásszabályzás megoldva, de a huzatszabályozáson kívül valamit még csak jó lenne...vagy lehet, hogy túllihegem a dolgot.