Harom nap utan most olvasom mintb topicgazda amit irtatok.Valaszolok majd ra.
Most nicknev 007-et udvozlom mint Cioran olvasot.Kevesen vagyunk.Lattal-e mar Noica-t Eliade-t es Steinhardot ?
Attis, írod: "1. Mivel magyar vagyok nem az USA-t fogom szeretni, hanem a kicsi Magyarországot, ez a patriotizmus. "
Hányszor mondjuk már el itt többen, nem az USA-t kell szertni, hanem az embereket!!!! Őket:
Akik ott lógnak az ablakban és perceken belül vagy leugranak a magasból, vagy szénné égnek...
Egyébként a saját hazádat is csak az itt élő embereken kesresztül tudod szeretni (magyarok, cigányok, zsidók, svábok, szlovákok), különben a "patriotizmus"-od (ami magyarul hazaszeretetnek irandó), csak üres handabanda.
Én nem akarok vitatkozni, azt hiszem tök felesleges.
1. Mivel magyar vagyok nem az USA-t fogom szeretni, hanem a kicsi Magyarországot, ez a patriotizmus.
Nekem a Honfoglalás, Szent István, Mátyás király, Széchenyi jelent sokat, és az a tény, hogy 1100 éve jelen van a magyar nemzet Európa történelmében.
2. Nem irigykedek, mivel nem laknék se New Yorkban, se Los Angeles-ben, turistaként megnézném azért Washingtont, talán a fent említett 2 várost is Ha az amerikai kontinesen akarnék lakni sokkal inkább Kanadát választanám. Irigységről meg annyit még, irigykedhetnék akkor a szomszédos Ausztriára és a többi nyugat-európai államra, ahol az életszinvonal szintén magasabb, mint Magyarországon.
3. Segítette felépíteni Európát? Igen, de csak Ausztriáig jutottak, Kelet-Európát már szovjetek birtokolták. Sőt "egyezmény" szerint fel lett osztva Európa a II. VH után, így keleti része a Szovjetunió "felügyelete" alá került. Ezt tkp az USA-nak is köszönhetjük.
4. 1956-ban még diplomáciai úton se segített Magyarországnak a ruszkik ellen. Lehet rosszul tudom, de mivel amikor én még suliba jártam tabu volt 1956.
Nem azt mondom fegyverrel szállt volna szembe a szovjetekkel, mert ki tudja mi lett volna belőle.
5. Igazad van, hogy a filmek hülye példák voltak, de miért van az, hogy a filmek nagy százaléka, a csillogó, gond nélküli Egyesült Államokat mutatja be?
Kevés filmet láttam ami ellenkezőjét mutatná.
Igaz nem pofázhatok az amerikai filmek ellen se mert minden olyan filmet megnézek, amiben Bruce Willis, vagy Harrison Ford, vagy Robert de Niro játszik. De mindezeket csak az adott filmszínész miatt teszem.
Viszont az tény hogy a két világháborút Európa csak magának köszönheti! És Hitlert is és Sztálint is meg Mussolinit is Ceausecut is, Rákosit is és a fasizmust és a kommunizmust is és a poshadt poros politikát és a keleti részén a ovis dumát hogy ott sincs kolbászból a kerítés, Amerika azt hitte hogy megtámadhatatlan stb.
Az invázió azjelenti, hogy támadásban vannak. De erről szó sem volt, ott voltak és hátráltak. Mellesleg Japán aug. 9-én gyakorlatilag elfogadta a fegyverletétel, csak a császárhoz ragaszkodtak!
üdv.
Az atombomba ledobásról jut eszembe, tegnap az m1-en a Milleniumi Mesék cimű műsorban a Teller Ede volt és szóba került az atombomba és mondta az öreg, hogy akkor tervbe volt véve, hogy a tokiói öböl felett a levegőben (magasságra nem emlékszem) robbantották volna fel a bombát, így japánok látták volna amerika erejét és nem lett volna áldozat.
Most az megint más kérdés és nem a topikba tartozik, hogy iszonyú hiba volt az atombomba kifejlesztése és kipróbálása. Ezt Teller is mondta.
Valószínű, azért mert még a második ledobás után sem maradt abba a Japán invázió Ázsiában! Hozzáteszem hogy a ledobott atombombával én sem értek egyet.
Azt hiszem, hogy nagy tévedésben vagy több ok miatt is:
1. A tolerancia éppen az USA-ra nem volt jellemző! Elég a történetét végig nézni.
2. Európa valóban rendesen rombolta önmagát, de ehhez az USA bombázói és szárazföldi csapatai is jelentősen hozzájárultak! Nem beszélve az elrabolt értékekről, amelyeket a nácik véletlenül nem vittek el, de aztán a náciktól megszerzettek is a felszabadító csapatokhoz kerültek, csakúgy mint a táborokba zárt zsidók kincsei, stb.
3. Kiváncsi vagyok, ki az az "amerikai", mert ilyen nincs, van Egyesült (bár inkább egyesített!) Államok, de az nem Amerika!!
4. Az USA története tele van háborúval, sokkal több mint Európában, gyakorlatilag az éltette, az újabb és újabb expanzió. A bendője soha nem telt meg. Most is ugyanez történik, csak némi taktikával. Ellenséget időnként kreálni kell, mert ha nem lődözik el a lőszert, nem pusztul el egy csomó fegyver, gép stb., ezen gyáraknak le kellene állniuk, s akkor mi történne az USA-ban? Gazdasági válság! Ezért kell az USA-nak ciklikusan háborúznia, s nem számít, hogy ilyenkor ártatlanok 10 és 100 ezrei pusztulnak el.
üdv.
A történészek többségének véleménye szerint teljesen felesleges és értelmetlen volt a 2 atombomba ledobása a térdre kényszerült Japánra. Az áldozatok száma pedig a mai napig a következmények miatt már egy millióra tehető! A figyelmeztetést úgy is meg lehetett volna oldani, hogy egy lakatlan szigetre dobják a bombát, s azt mondják: Nézzétek, ezt tudjuk tenni veletek! És egyébként is: miért volt már akkor szükség a második ledobására?!
Tudom elég negatív hozzáállásom volt tegnap az Egyesült Államokhoz, de ez nem jelenti azt, hogy változott volna a véleményem, mert lényegében most se rajongom Amerikáért.
Aláírom, hogy szörnyű ami történt múlt kedden, de megkérdezném azt, hogy amikor egymást "ütötték" Jugoszláviában a szerbek, bosnyákok, horvátok és borzalmas sok ember meghalt a Világ siratta-e a halottakat? Az Egyesült Államok és a NATO egészen 1999-ig várt, hogy a szerbeket észhez térítse. (Illetve ott is a szerb vezetést kellett észhez téríteni).
Azért én megkérdezném, ha most megtámadja Afganisztánt, lerombolja az országot, de Bin Ladent nem tudja kiiktatni, mert esetleg már rég elmenekült, akkor mi van, mit ért az ellencsapás? Egy nagy semmit.
Visszatérve Európa porig rombolásához a II. VH-ban, azért vitatkoznék, hogy saját maga tette. A német városokat kik bombázták? Nem a brit és amerikai bombázók? Ugyanígy Budapestet.
Amerikában egy két dolog ami tetszik
1. a repülőgépeik, amivel a magyar nemzeti légitársaság is repül
2. Robert de Niro véleményem szerint a legnagyobb kaliberű színész, persze ő is olasz származású.
En is remelem, hogy akiknek meg kell oldaniuk, tudjak, hogyan. A karavan kozben azert megy tovabb.
SF-bol tiz ev alatt is nehez lett volna megitelni Amerikat. Ugyanugy nem "Amerika", ahogy Washington se az. Ezek inkabb csak enklavek.
De teved, aki ugy hiszi, az amerikaiak mindennel boldogak itt, nekik mindig minden OK. Eppugy szidjak a MCD-t, a vacak TVmusorokat,az alapszintu oktatast- mert a felso az fantasztikusan jo -, a bunozest, mindenfelet. Csak nagy az orszag, mindannyian tudjuk, elkoltozhetnenk mashova, nezhetunk minosegi Tvt is, gyereket korrepetalhatjuk odahaza, etc. de nem tesszuk. Vegulis ezert nem vagyunk olyan frusztraltak itt, mint olyan helyen, ahol nincs eleg lehetoseg.
En lattam amerikat, igaz csak egy hetet belole. Amit en lattam az igaz nagyon keves volt es egy mas vilag. Latszott mindenen, hogy nagyban gondolkozik az amerikai ember(auto,haz,stb..) de lattam a kulvarost is San Franciscoban. Sajnos mi is kezdunk amerikanizalodni, latom mar itt is a nagy hazakat,stb es a kulvarosi jeleket is. Nem azt mondom hogy a nagy szocializmus jo volt, sot..., de amerre most megyunk az sem tetszik. De mivel sajnos emberek vagyunk ezt csinaljuk magunknak. Termeszetesen en sem vagyok kulonb a tobbinel, en is benne vagyok a sodrasba, de az elmult heti tragedia ezeket a gondolatokat valtjak ki belolem, ami elgondolkoztat. Na mindegy elunk tovabb, remeljuk megoldjak a hatalmasok ezt a problemat is helyettunk :o))
En mar 30 evvel ezelott is errefele eltem. Hidd el, hogy nem egeszen volt minden olyan sotet, ahogy sokan kepzelik, megha nem is voltak a korulmenyek idealisak. Kulonben nem latnal 46 ev folotti, felsofoku vegzettseggel rendelkezo feketet. Csak egy pelda, de van sok.
Euroban nem rabszolgatartasnak neveztek, ami volt.
Es ott voltak, sokkal kesobb a gazkamrak is. Meg a konc. taborok, amiket nem lehet osszehasonl. azokkal, ahol az itteni japanokat zartak.
Amerikaban nincsenek farkastorvenyek. Nincs az a bunozes, mint hiszed. 280 millio kozul persze, hogy tobb a bunozo, az elmebeteg, mint 10 mill-bol.
Mondjuk te se tudnal meggyozni, hogy Miskolc-Alson (ha van olyan) prosperitas, es jo elet van.
Amit nem ismerunk, attol felunk. Meg kene ismerni. Nekem is, neked is.
En is tiszteletben tartva a velemenyedet, azert viatkoznek azzal.
1. Tolerancia? Alig 30 evvel ezelott meg nem volt tolerans tobb allam a negrekkel, ami meg mind a mai napig el. Termeszetesen megertem, hogy ott ahol a mult szazad vegen rabszolgatartas volt, ott ez nem is csoda. Csak megjegyeznem Europaban a romai birodalom bukasa utan nem volt rabszolgatartas.
2. Szerintem Amerikaban minden nap haboru van, amerikai az amerikai ellen. Farkas torvenyek a gazdasagban, fegyveres banditak az utcakon, stb...
Es sajnos ezt mi is megkaptuk, a nagy export demokraciaval.
3. A varosokat az emberek epitik, a tajat a termeszet ( azt az ember csak rombolja)!!!
Tiszteletbentartom, hogy mi a velemenyed, mert ez hozzatartozik azokhoz az ertekekhez, amiket itt, Eszak-Amerikaban konnyebb volt magunkeva tenni, mint oreg Europaban, ahol a tolerancia kisse kevesbe volt meghatarozo tenyezo.
De azert legy igazsagos: Europa a 2VHban elsosorban onmagat rombolta foldig, illetve a felszabaditashoz volt erre szukseg.
Amerikai csak 1x haboruzott amerikai ellen, ha jol tudom, a Polgarhaboruban. 500 ev alatt ez valamivel jobb eredmeny, mint amit a nemzetallamokbol allo Europa demonstralt.
Olyan gyonyoru varos, mint Bpest, Parizs, Roma, London, vagy Sztpetervar(marmint ezeknek a "jobb" reszei) tenyleg nincs itt. Kisvarosok se olyanok, mint Europaban. De nem is olyanok, mint Indiaban, Kinaban, Maliban, Mexikoban. Pedig onnan is szarmazik sok amerikai.De ha gyonyoru tajakat akarsz latni, nincs europai orszag, amelyik versenyezhet.
Bocs, hogy kicsit későn olvastalak vissza!
A 40000 hajléktalan/nyomorgó ember szerintem már a jobbágy felszabadítás óta megvan, csak 40 évre finanszírozta az állam (teljes foglalkoztatottság). És miből finanszírozta? Hát kölcsönökből.
Azért nem akarok kegyetlen lenni, mert tényleg vannak kemény igazságtalanságok is, de jellemző, hogy Mo.-on ez főleg regionális (Ózd, Komló, Borsod). Itt az ok szintén a mesterségesen életbentartott kis hatásfokú ipari termelés, amit ráadásul giga méretekben csináltak.Eladni a falusi házat, és kohásznak/bányásznak menni egy ilyen régióban könnyebb volt, mint most ugyanezt az visszafelé megcsinálni egy teljesen gettósodott városból. Sajnos...
Mi marad? Az ipari beruházásokban való reménykedés, ami talán egyszer életet lehel újra ezekbe a helyekbe. legalább annyira, hogy aki nem ezt akarja, leléphessen onnan.(Most Ózdon egy kétszobás panel lehet vagy 1.5-2.000.000, ebből sehol nem lehet lakást venni).
A beruházás pedig csak egy irányból jöhet, nyugatról. Egy része az USA-ból. Tudom hogy jobb lenne, ha nem lennénk ennyire kiszolgáltatva, de jelenleg örülhetünk ennek is.
Sajnos...
Persze hogy a profitért jönnek, de ha az nem lenne, akkor senki nem jönne.
Bizonyított tény? Na ne röhögtess. Ne legyünk már nevetségesek. Még annyit hogy aki megengedhetőnek tartja az atomcsapást az egy szót sem szólhat a keddi akció miatt. Hol van a kettő egymáshoz? Sehol. Te még csak el sem ítélheted akkor a keddi akciót. Hisz egy 100-szor nagyobbat megengedhetőnek tartasz!!!!!!
Kedves amp,
sajnos halovány segédfogalmam sincsen róla, ami még nem lenne baj, de akiknek tudni kéne, sajnos azok is nagyon tanácstalannak tűnnek... :(
Csülök irta Attis hozzászólására reagálva:
"1: "Ledobták az atombombát (2szer is) ahol több mint 200 ezer ártatlan ember halt meg. Ez nem volt brutális támadás?"
De igen, brutális volt! Csak hogy nem támadás volt hanem ellentámadás és a választás az volt hogy feláldoznak-e az őket megtámadó fanatikus japánok ellen további ezreket, tízezreket, vagy sem."
Attis! Én is csatlakoznék Csülök véeményéhez. A két atombomba tényleg szörnyű dolog volt. De bebizonyított tény (nem én találtam ki, hanem a történészek) ha Amerika nem kényszeríti térdre Japánt a 2 atommal, akkor a Távol-Keleten még sokáig elhúzódhatott volna a háború, mely legóvatosabb becslések szerint is legalább dupla annyi áldozatot követelt volna mindkét fél részéről, mint az atomtámadás.
És bár milyen szörnyű kimondani, de Nagaszakinak és Hirosimának "köszönhető" az, hogy a hidegháború alatt egyik fél sem merte bevetni az atomfegyvert, mert látták, hogy milyen borzasztó következményei vannak egy ilyen támadásnak. Gondoljatok bele, ha ez nincs, mi lett volna Földünnkel, ha ezt a 60-as években teszi meg valamelyik nagyhatalom, amikor a bombák ereje többszöröse volt annak, amit ledobtak Hirosímára?
Nekem sincs, és sajnos nem is lesz :( pénzem arra, hogy utazgassak az Államokban. De ha már használjuk az internetet (a gaz semmire sem alkalmas amerikaiak egyik nagy ötletét), akkor sok mindent láthatunk a világból. Ezek pl. hogy tetszenek?:
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10. És azért szerintem a maga módján ez is szép (volt): 11. :(
Szia Csülök!
Úgy vettem észer Te vonzódsz az egyetemel irodalom iránt!Esetleg kapcsolódik valahogy a munkádhoz???Láttam, jártas vagy az amerikai irodalomban is!Csak időtöltés kedvéért tanumlányozod???
Kedves DAttis!
Igazán nem értem, hogy mi bajod is van Amerikával?!Jössz itt az amerikai filmekkel,durrogtatsz itt olyan szavakat mint globalizáció és patriotizmus és utána arról beszélsz mi emberibb és mi nem.Szóval azon kívül, hogy irigykedsz, mert magasabb az átlag életszinvonal Amerikában, mint Magyarországon még mi bajod van??????????????
Senki nem mondta,hogy az USA a csúcsok csúcsa.De szerintem figyelemreméltó ha valaki pár száz év alatt a "semmiből" a világ vezető,de hogy Neked is tetszen a világ egyik meghatározó gazdaságává fejlődik.Holott az "ellenfelei" több évszázados múlttal és kultúrával rendelkező európai népek!!!
Igazad van,könnyebb volt vezető állammá válni úgy, hogy nem érintette meg a háború.De segített felépíteni Európát és Japánt is.Ezért nem kell nyalnod az USA-nak.Senki nem kért meg rá, és szerintem nem is kaptál érte intőt, ha nem nyaltál eléggé!!!
Európa kultúrája színesebb!Ebben is egyet értünk,hiszen a 3 éves gyereknek kevesebb lehetősége van alkotni és maradandó dolgokat felmutatni, mint egy 30 évesnek.
Hogy mire büszkék az Amerikaiak?Ez jó kérdés!Talán arra, hogy a rasszizmus ellenére felépítettek egy olyan "vegyes" állampolgári államot ami a világban minden szinten meghatározó nagyságura nőtte ki magát.Vagy arra,hogy az átlag életszínvonal az egyik legmagasabb a világon.Esetleg arra büszkék,hogy Ők úgy érzik szabadok!
A filmekről meg leszállhatnál.Ezek is olyan termékek, mint a cola.Azért csinálják,hogy minél több fogyasztó élvezze.És a készítőjének hatalmas profitot hozzon.Vagy szerinted a mexikói és brazil szappanoperák a valóságot tükrözik???Vagy a Meseautó a reális magyar helyzet???
Bocsi ha megbántottalak,vagy belegázoltam volna a lelkivilágodba, nem volt szándékos!!!!
Hát igen. Amerika egy gyökértelen nemzet, nem voltak hagyományaik, hát kitaláltak maguknak mindenfélét. Így aztán ha kimegy oda egy politikus, első dolguk elcipelni, hogy kezet rázhasson a Mikiegérrel, mert az bizony szín amerikai. És megtömik kólával meg hamburgerrel. Mit vársz a városaiktól, hogy nézzenek ki? Nagy jelképüket, a hőn szeretett szabadságszobrot sem ők csinálták, hanem ajándékba kapták a franciáktól.
Az öreg Nietzsche mondá: "mit bámultok amerikán, európa söpredéke..."
...amit aztán összegyúrtak a rabszolga feketékkel.
Szóval mitől is kellene elájulnom? Most olvasom, hogy csillagos sávos alsógatyákat árulnak odakint. Ez igen!!! Ez a csúcs!!! Kövessétek ti.