Keresés

Részletes keresés

a_hollo Creative Commons License 2015.08.28 0 0 1568

Igen, voltak ilyenek. Ezen is Tóth féle kupplung van. Forgalmazott a Tóth kezdőkészleteket Előre mozdonnyal és Tóth kocsikkal, azokba is nyilván ilyen került.

Előzmény: nohabrok (1566)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.28 0 0 1567

A kétsines üzemü, de Märklin kapcsolós gépek valószinüleg azt a megoldást tükrözik, amikor a Tóth féle vagy Märklin kocsiknak cserélték ki a fémkerekeit müanyagra és így oldották meg a PV kompatibilis üzemet. Hozzám is került már Tóth féle kocsi müanyag kerekekkel. Üdv!

Előzmény: Emperor_ (1565)
nohabrok Creative Commons License 2015.08.28 0 0 1566

Nekem is van egy.

Előzmény: Emperor_ (1565)
Emperor_ Creative Commons License 2015.08.27 0 0 1565

Előre mozdonyokat több esetben is láttam Marklin csatlakozóval a Vaterán.

Előzmény: Törölt nick (1563)
karikaV43 Creative Commons License 2015.08.27 0 0 1564

Jó kép,szép kis csendélet.

Előzmény: nohabrok (1559)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.27 0 0 1563

Mindenesetre köszönjük szépen, tényleg érdekes! Én -- mint ilyen szempontból "gyarló lélek" --, külön örültem annak, hogy a PV mozdonyokat 3-sines környezetben ábrázolta, mert legalább látszik, hogy nem teljesen az ördögtöl való ez az ötlet, mint ahogy a Tóth féle mühelyben is készültek ilyen átalakítások. Nekem egyébként is az a személyes véleményem, hogy az Elöre mozdony egy nagyon eltalált, univerzálisan használható méretü és stílusú játékmozdony, amit nagyon sok gyártó kocsijaival tud tetszetös, hangulatos szerelvényeket alkotni. Ehhez viszont a legtöbb esetben szükséges a középáramszedös átalakítás. Üdv!

Előzmény: nohabrok (1562)
nohabrok Creative Commons License 2015.08.27 0 0 1562

Sajnos nem tudok segíteni. megszállott 0-ás vasútmodell gyűjtő vagyok. Ezt a képet nyomtatva kaptam valakitől, most pedig beszkenneltem, hogy lássátok ti is. 

Előzmény: a_hollo (1561)
a_hollo Creative Commons License 2015.08.27 0 0 1561

Szia, érdekes kis összeállítás! Vannak itt szép kis Märklin mozdonyok is. Ha jól látom, a Pannónián és az Előrén is Märklin kupplungok vannak. Ebből arra következtetek, hogy a 3 sínes Märklin pályán futattják mindenféle kocsival. Azt tudjuk, hogy Előre mozdonyokat Tóth úr alakított át anno 3 sínes rendszerre, de Pannóniát én még nem láttam 3 sínes verzióban. Jó lenne többet tudni róla...

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.27 0 0 1560

Ez a jó kis fotó egy kiállításon, azaz nyilvános rendezvényen, vagy egy baráti találkozón keszült?  Mert kiállítás esetén jó lenne többet tudni róla?  Üdv!

nohabrok Creative Commons License 2015.08.27 0 0 1559

Gyönyörűségek'

enigma1965 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 1558

Köszönöm, nagyon sokat segítettél, meg hányjuk-vetjük a dolgokat.

Előzmény: Törölt nick (1556)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.25 0 0 1557

Tóth féle sinek, a jellegzetes egyen "0" jelöléssel a talpfákon és a gyakran világos középsö szigetelö elemmel. Az elsö képen, ha rosszul is, de kicsit kilóg alul annak a bizonyos összekötö kampónak is a vége. Üdv!

Előzmény: enigma1965 (1554)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.25 0 0 1556

Általában sinek eredetének pontosabb meghatározáshoz hasznosak lehetnek az olyan fotók, amelyek csak egy (-- lehetöleg íves sin --) talpfát mutatnak jó felbontásban, alulról, felülröl és szemböl, sín irányból, hogy a talpfa szintezése is látszódjék. Ezzel együtt azokat a sineket amelyek nem rendelkeznek markánsabb gyártói jegyekkel, nem mindig lehet önmagukban pontosan meghatározni, max. ha valakinek van másik "pont olyanja" és akkor rá lehet fogni, hogy az is az.

A szintezésröl még annyit, hogy a Märklin, s ezért a Tóth/Deák féle sinek is mindig vizszintes talpfákkal készültek, viszont pl. a nürnbergiek elöszeretettel használtak döntött talpfákat. Ez még a "nem kontrollált", óramüves, ill. gözkorszak maradványa, amivel a kanyarban való elszállások esélyét igyekeztek csökkenteni.

Üdv! 

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.25 0 0 1555

Szia! Ezek biztosan nem Tóth féle sinek.

A legnagyobb valószinüséggel valamelyik nürnbergi gyártó (pl. Bub) sinjei lehetnek, de ebben nem vagyok a biztos. Az is biztos, hogy sem nem orosz, sem nem Zeuke sínek.

A biztos "nem Tóth" véleményt

-  a talpfák eltérö formájára,

-  a Märklin rendszerü, sicherheits-tü jellegü sinösszekötö "kampók" hiányára és

-  a "3 dugasz" - "3 huvely" kiosztású dugaszoló elemekre alapozom,

szemben a Märklin/Tóth féle "2d-1h" -  "2h-1d" kiosztással.

Üdv!

enigma1965 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 1554

Szia!

Nagyon szépen köszönöm ezt a profi összefoglalót, rengeteg hasznos infót kaptam.

Az ismerősöm ezeket a képeket küldte, ez segítene nektek a sínek gyártójának a meghatározásában?

Segítségeteket köszönöm!

Üdv Ferenc

Előzmény: Törölt nick (1553)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.24 0 0 1553

Igen, készültek anno Tóth féle, a 3 talpfás, 12-es Märklin bádogsinekkel kompatibilis sinek is és a Märklin modellsinekre nagyon hasonlító, de tömör profilú, alu sinek is. A normál sineket kvázi úgy lehet felismerni, hogy olyan mintha Märklin lenne, de a talpfákba csak 0-ák vannak nyomva a Märklinre jellemzö, s a méretre, fajtára utaló betüjelek helyett. 

A "12-es" jelenti a nagyobbik, hivatalosan 122 cm átméröjü sinrendszert, amelyben 12 íves sin ad ki egy teljes kört. A Märklin használta még az ennél szükebb ívü "8-as" rendszert is, ahol értelemszerüen 8 íves sin ad ki egy teljes kört. Ennek az átméröje hivatalosan 75 cm, s univerzális játékhoz nem igazán alkalmas a szükössége miatt.

Az úgynevezett modellsinek a "16-os" rendszert alkották, 180 cm-es átmérövel. Egy külön kategóriát alkottak még az úgynevezett Progress sínek, amelyek szintén bádogsínek voltak, de 7 talpfával, kicsit mívesebb, masszívabb kivitelben. Ezek mind a 12-es, mind pedig a 16-os rendszerben készültek Ezeket azért is említettem, mert a Deák féle replika korszakban, 12-es replika Progressz sínek és váltók is kiadásra kerültek.

Üdv!

Előzmény: enigma1965 (1552)
enigma1965 Creative Commons License 2015.08.24 0 0 1552

Megnyugtattál, köszönöm, tehát nyugodtan folytathatjuk itt.

Arról tudtok-e infót adni, hogy Tóth úr anno "csak" gördülőállományt épített, vagy készültek hozzájuk sínek is? Ugyanis az ismerősöm nem éért hozzá (nagyjából mint én) és csak azt tudja a sínjeiről, hogy nem Maerklin. Többet akkor tudok meg róluk, ha majd látom őket.

Előzmény: Törölt nick (1551)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.24 0 0 1551

Az egy dolog, hogy gyakorlati, nem informatív részletekkel nem kell a fórumot terhelni, de a háromsines bövités teljesen témába vágó, ha nem névszerinti PV, hanem mint magyar vonatkozású játékvasutakkal foglalkozó fórumra gondolunk, amelyröl korábban volt már közmegegyezés. Ennek a témának pedig a másik 0-ás föszereplöi a Tóth féle jármüvek, amelyek alapvetöen háromsinesek.

Üdv!

Előzmény: enigma1965 (1550)
enigma1965 Creative Commons License 2015.08.24 0 0 1550

Szia!

Megnézem mit tehetek (az én kétsíneseimet még gatyába kell ráznom) és megkeresem az ismerősöm, hogy meg vannak-e még a sínek. Pontosan mikor lesz a Temofeszt? Mikorra kellenének?

Lehet, hogy utána privátban kereslek a továbbiak megbeszéléséért, nehogy ismét valamelyik harcos felszentelt PV paladin fegyvert csörgetve követelje a kiátkoztatásunkat a nagytiszteletű elöljáróságtól :)))

Előzmény: karikaV43 (1549)
karikaV43 Creative Commons License 2015.08.23 0 0 1549

A téma a pv rendszer bővítése egy háromsínes körrel,de minden anyag jól jön.

Előzmény: enigma1965 (1547)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.23 0 0 1548

Világos a helyzet, az idei Temofeszt is túl közel van. Sajnos nekem elég korlátos a vasútra fordítható idöm, de a fogadókészségeteknek örültem nagyon és adandó alkalommal körülnézek, hogy mivel tudnám segíteni a bövülést. Akkor visszatérünk a témára, addig is meg remélem tudunk találkozni a Temofeszten. Üdv!

Előzmény: karikaV43 (1546)
enigma1965 Creative Commons License 2015.08.22 0 0 1547

Sziasztok!

Szórom a hamut a fejemre, de nem tudom követni (az én hibám: nem olvastam végig a hozzászólásokat) most két sínes (PV) sínekre van szükségetek, vagy háromsínesre?

Némi kétsínes PV-m van (sajna csak egyenes), és egy ismerősöm árult tavasszal háromsínest (feltételezésem szerint Zeuke-t, nem tudom, mert nem láttam a síneket, csak mondta nekem, hogy lennének ilyenek eladók. Ő nem ért hozzá, csak annyit tud róluk, hogy nem Maerklin). Utána érdeklődjek?

Üdv Ferenc

Előzmény: karikaV43 (1546)
karikaV43 Creative Commons License 2015.08.22 0 0 1546

Alapítványunk elsősorban hazai dolgokat szeretne megőrizni ill. kiállítani lehetőleg eredeti formájában.Nincs baj a 3 sínes pályával,csak hiányzik hozzá a sín,az elektronika és még a tudás is.A PV-t is még tanulom-tanuljuk természetesen,ha valaki felajánl egy körre való sínt és működik a meglévő dolgokkal,trafó,kezelő doboz(Pannónia)

akkor a következő kiállításra megoldható.A Temofeszten PV sínek lesznek,mivel az idő sem elég már a dolgok beszerzésére,sem működőképessé tételére.

Előzmény: Roglin7 (1545)
Roglin7 Creative Commons License 2015.08.21 0 0 1545

Szia H0ri60!

GanzDMU javaslatát a háromsínes körre vonatkozóan és is nagyon jónak tartom! A Zeuke sínekről én is úgy tudom, hogy mindhárom sínszál külön szigetelt és valóban lehet, hogy az orosz vasúté is olyan, így azokon tényleg elmehet a Pv, a Tóth és a Märklin 0-ás is. Egyszóval jó ötlet, érdemes megfontolni szerintem is.

Akkor remélem összefutunk a kiállításon!

Üdv: R.

Előzmény: H0ri60 (1540)
r250 Creative Commons License 2015.08.20 0 0 1544

Szia, sziasztok!

Görgő készítős készlet ez is.....

Talán még nem elég lerágott csont; kiegészítés, pontosítás és a termék féleség sokszínűsége  miatt....

Szóval a telepes villám néhány részlete és az egyéb készletek vágány  anyagai, méretei és összekapcsolásuknak. kavalkádja.

Egy szó, mint száz  nyomatékosítanám létezett telepes (gyári) villanymotoros készlet is. Korántsem tolakodóan, de szeretném figyelmébe ajánlani a hazai készletek nyilvántartóinak  Nekem gyermekkoromban is volt.Jelenleg is van egy teljes és egy alkatrész hiányos mozdonyom Leginkább a T48-as  mozdonyú Zeuke elemes készletre hajaz....

Üdv: Péter Debrecenből

Előzmény: Király Ervin(Bocus2ervin) (1181)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.20 0 0 1543

Sajnos elég sokat utazok a munkámból kifolyólag, de ha sikerül úgy csinálni, hogy azon a hétvégén szabad legyek, akkor mindenképpen!

Előzmény: H0ri60 (1541)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.20 0 0 1542

Figyelmetekbe ajánlanám még esetleg olyan sínanyag beszerzését, amelynek mind a 3 szálja el van szigetelve, s így könnyen átkapcsolható mind 3-sines, mind 2-sines üzemre!

"Történelmi" forrásokat tekintve ilyen volt az orosz sin is, meg a Zeuke sin is legjobb tudomásom szerint. Elvileg az új Merkur gyárt ilyet is, de még nem volt a kezemben és sajnos sokmindent hirdetnek, amit még ténylegesen nem gyártanak, csak ha egy nagyobb megrendelés érkezne rá. Próba, szerencse.

Egyébként gyerekkoromban nekem is az orosz pályán ment vagy az orosz vonat, vagy pedig az Elöre vonat, amit édesapám még a végkiárusításon vett nekem.

Üdv!

Előzmény: H0ri60 (1540)
H0ri60 Creative Commons License 2015.08.20 0 0 1541

Az óraművesre kiváncsi vagyok!!!Persze,hozd nyugodtan!

H0ri60 Creative Commons License 2015.08.20 0 0 1540

Köszönjük szépen,nagyon jónak és logikusnak tartom,megbeszélem Sóhaj pajtásommal,nekem tetszik az ötlet!Köszönjük!

Mivel én a rendező teamben is ott vagyok,amint meglesz a kiállítás elrendezése,megírom,hol lehet minket megtalálni!

Előzmény: Törölt nick (1539)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.20 0 0 1539

Nem is kell ennyire messzire menni, hiszen a 2-sinesre egy eredeti, fémkerekes Tóth kocsit se lehet feltenni! Egy ilyen komoly bemutató pálya esetében tényleg érdemes lenne megfontolni egy 3-sines kört, s egy átalakított (akár Tóth féle) Elöre mozdony vígan szaladhatna Tóth és más 3-sines kocsikkal is!  Üdv!

Előzmény: H0ri60 (1537)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!