Kedves Mumu, kezdesz atmenni abba, amivel nehany mas hozzaszolot vadolsz. Szemelyes antipatia hallatszik soraidbol.
Mindenkinek joga van velemenyt nyilvanitani.
Meg ha neked nem is tetszik, olyan modon is, ahogy neked nem tetszik.
Es foleg ne fenyegetozz kitiltatassal. Fojtsd magadba a halom/robotop miatti sikerelmenyedet.
Ennyire azért palozc olvtársnak sem kell nekiesni, mert ő egész egyszerűen csak olyan, mint itt az emberek. Az itteni patriotizmus átlagban forróbb (ami pl. nekem nem tartozik a pozitívumok közé, mert erősebb, mint amit én elfogadhatónak tartok a magam számára, de én nem is vagyok "amerikai"), mint máshol és sokkal több külsőséget is hordoz. Meg aztán te is érezhetően jobban viselted az általuk (van olyan is, hogy joggal) amerikagyalázónak nevezett hozzászólásokat, mint az általuk művelt "visszagyalázást", ami természetesen nekem sem tetszett (sok olyasmit mondtak Magyarországról, amihez hasonlóra Amerikával kapcsolatban már saját maguk is ugrottak volna), viszont sosem éreztem úgy, hogy ezt tudatosan tedted, de, mint azt már írtam én kevésbé vagyok hajlamos az ilyen dolgok feltételezésére.
Amit meg a "turbántosok"-ról ír, azt én is naponta hallom a TV-ben itt, no meg láttam némi első reakciókat is.
Még halom-nak azt a beírását sem bírtam elítélni, amikor első felindulásában kb. azt írta, hogy "most örültök, ugye". Utána meg elég erősen szekálták a többek közt ezen a beszóláson fölpörgött többiek, ami a sajnos szükséges moderálásig jutott.
schgy
"a sötét a legsötétebb középkornál feketébb elméjü csirkefogok ezek a szélsöséges turbántosok"
Neharagudj, de te most mi vagy ha nem intoleráns, ilyeneket írsz és közbe a nyilasokat szapulod?
vagy az egyik vagy a másik oldalon maradj.
Azert ezt nem hagyhatom valasz nelkul,palozc.
Lehet hogy olvasott vagy es muvelt is (ezt en is bizonyitom) de hogy Te amerikai magyar, fogalmad sincs a demokraciarol az biztos..sot az amerikai ertekek egyik legnagyobbjarol sem ,a velemenyszabadsagrol.
Mert ha lenne akkor tiszteletbe tartanad a Neked nem tetszo ,ellentmondoi velemenyt is es probalnad ervekkel megtamadni.Ezt a masodik resszet a dolognak meg is teszed olykor sikeresen.Csak az elso resszel van baj,de ezt valoszinuleg otthonrol hozzod magaddal.
Minden mas velemeny gyanus szamodra.Minden olyan ami ellentmond egy korlatlan imadatnak az egy cselszoves,ravaszsag (majdnem azt mondtam regi szotarral hogy imperialista komplot) Te ezt nem igy mondod de attetelbe ezt csinalod:ravasz akinek mas velemenye van ,aki nem csak imadattal beszel arrol ahova SZERETNEL tartozni.
Az uj haza megtalalsa egy bitzonyos elmeny (nekem is volt benne resszem) halat kivan es loyalitast,termeszetsen.De azokat a tulzasokat amiket Te itt fabrikalsz az inkabb megkerdojelezi erzeseidet,mert korlatlan,agressziv es gyanakodo .
Ezt egy valodi amerikai nem gondolna igy.Ehhez az kell hogy atvid itteni neveltetesed reflexeit egy most mar masik oldalrol analizalhato dologra.
Az en gyonyoru hazamat ne bantsa senki.Lam milyen integralt asszimilalt hazafi vagyok.
A valodi amerikai,ertem alatta a muvelt embert,keresi szinte mi az ami az o velemenyevel ellentmond hogy megnezze,megitelje,megtalalja az erveket ellene (esetleg resszben vagy egeszben elfogadja ) vagy megerositse velemenyet az ervekkel elert gyozelemmel.
Te kuplerajnak nevezett az itteni dolgokat (igy neha te is k. lennel) mert ellentmondanak annak amiben Te hiszel.Ennyi.
Egy vagy a sokbol ,en is csak az.Es mindenki aki ide ir csak a sajat velemenyet kepviseli.
Nagyon primitiv az (nem varom Toled) hogy az egy igaz dolgot maradektalanul Te kepviseled.
Ha irsz az jo,ha nem irsz az sem baj,de ha pocskondiazol kerem a kitiltasodat.Eddig meg nem mentel el.De ha elmesz megteszuk.Hogy lassd hogy milyen keserves,diktatorikus itt az elet es mennyi kommunista meg cselszovo meg hulye ember gyult ugyebar nalunk ossze.
Mi itt tovabb fogjuk elismerni amit gondolunk Amerikarol es kritizalni amit szinten gondolunk rola,mert ez nem a ELJEN A MEGBONTHATAKLAN AMERIKAI ELETFORMA,ELETUNK BEARANYOZO PELDAKEPE es szinten nem a LE AZ AMERIKAI NEPELNYOMOI IMPERIALIZMUSAL hanem egyszeruen a MI NEKEM (szemelyesen nekem ,tehat az ironak )AMERIKA.Es abba hogy mi legyen a velemenyem nekem vagy masnak abba nem akarunk beleszolast.Termeszetesen szivesen veszuk a targyilagos ellenvelemenyt es szivesen is vitatkozunk vele.Nem ellenseggel,nem ellenfelel hanem vitapartnerrel.
"És ha kiderül hogy egy áll Bin Ladent adtak ki? "
Vagy egy androidot. Akkor lenne csak nagy felháborodás.
"Mért van az hogy az egész Közel keleti térség utálja egymást most nem Izrael-Palesztinára gondoltam pld. Irán-Irak , Irak-Kuvait, India-Pakisztán, Pakisztán-Afganisztán, Afganisztán-Tádzsikisztán, Afganisztán-Irán…"
Hadd hívjam föl a figyelmedet, hogy ezek közül az országok közül csak Irak és Kuvait találhatók a Közel-Keleten. Ami a többieket illeti, az ő konfliktusaiknak részben történelmi gyökerei vannak, részben pedig okai a talibánok agresszív expanziójában keresendők. Biztos nem azért utálják egymást, mint amit te sugallsz, hogy ezek buta, barbár emberek. Ennyi erővel az imádott USA-d is primitív, hiszen utálja mondjuk Kubát, ami pedig igazán nem árthat neki sokat.
Egyébként meg töröld meg a szád, habzik.
És hogy miért nem fog Amerika csak úgy bűnbakot keresni?
Szerintem joggal hiték az Oklahomai robbantáskor hogy akár muszlin terroristák lehettek, és lám-lám kiderült hogy nem kenték rájuk, és nem kerestek CSAK UGYBÜNBAKOT! Érdekes mi? És hogy joggal gondoltak esőre, a fanatikusokra?: valószínű azért mert már Sudanban, Kenyában, NY-ban már robbantottak és megígérték, hogy még lesz folytatása.
mi van abban az esetben, ha kiadják Bin Ladent, és mondjuk Amerika nem indít háborút Afganisztán ellen? –de jó is lenne! És ha kiderül hogy egy áll Bin Ladent adtak ki? az Amerikát nem szeretők a torkukból üvöltenének hogy most meg már azért támad Afganisztán ellen mert nincs jobb dolga!! Vagy csak megakar szabadulni az elavult fegyverarzenáltól? Mért van az hogy az egész Közel keleti térség utálja egymást most nem Izrael-Palesztinára gondoltam pld. Irán-Irak , Irak-Kuvait, India-Pakisztán, Pakisztán-Afganisztán, Afganisztán-Tádzsikisztán, Afganisztán-Irán…mért van az hogy az ENSZ elmegy segíteni, és foglyul ejtik az önkénteseket váltságdíj fejében, esetleg kiadják? Mi lenne, ha hazánkban a románok vagy az ukránok mondjuk felrobbantanák a Parlamentet vagy a Lánchidat? Mert elkeseredettek vagy, mert szerintük okuk van rá? MINDEN RELATIV!!!
És milyenek vagyunk mi magyarok? Addig jó a NATO, míg arról van szó hogy pénzel tudná segíteni a magyar elszegényedett hadsereget! Ha már arról van szó hogy katonákkal kell segítenünk azt már ne! mert nehogy má! Vagyis mi elvárnánk a segítséget, és nagyon rá vagyunk szorulva! De mi ne segítsünk! Mert ki segít az Afrikaiakon vagy per pillanat Guatemalán nem a büszke, irigy magyar! De nem ám! Mi azért vagyunk jók hogy egymást nézve, irigykedjünk és ezért vagyunk jók az öngyilkosság, válás, és bizonyos betegségek toplistáján.
Legújabb hír: Az FBI nyomozói teljes biztonsággal megállapították a kis nyulacskáról, hogy arab volt. Csak azt nem tudják még, hogy ingyom-bingyom, vagy tálib-e?
Most jelentik ,legalabb is most hallom eloszor hogy internetten keresztul adtak Bin Laden-ek a parancsokat.Persze ! Mar nem kell titkos talalkozo hely,fakeregben repedes, alvo postalada...Itt van a pillanat alatt szallito internet.Mi errol a velemenyetek ?
Az biztos hogy onbizalom tultengese magukat az egesz kontinensel azzonositani.De nem biztos hogy a nyelvben az amerikaiak vittek be ezt a jelzot,lehet hogy mi akik masutt elunk es oket lattuk a kontinens essentialis erejenek (persze nem helyes ha pontosan akarjuk magunkat kifejezni..)
Hja es most latom hogy a vitak heveben elertuk a 4000.,-ik hozzaszolasig .
Ez egy nagyon osszinte velemeny es persze hogy miatta nem kellene kivalnod tolunk.Ugyanakkor ne haragudj egy nagyon szuk,sajnos,szubjektiv,hozzaallas.Magyarorszagrolo tudomasul kell venni hogy egy relativ kis orszag es igenis " Extra Hungariae est vita..".
Ma mar nem all meg az elet a kuszobunkon.
De van egy human komponense os a dolognak:emberol van szo aki ha Smithnek hivjak vagy Kikorica Janosnak,egy elete van.Es Te eloszor kellene legyel :
-ember
-kereszteny vagy mi,de europai civilizacio tagja
-magyar
-csaladfentarto vagy tag,apa,anya,gyermek.
Ezert nemegyezunk a velemenyunkkel.De ez nem baj.
Kivancsian varom! Bar nem tudom, eleg jol ismerem az USA tortenetet! Az Amerika kifejezést használni, szerintem túlzás, bár az egyszerű csevejben elmegy, de egyebkent nem. Különben is sertő a többi, az amerikai kontinensen elő országgal szemben. De sajnos ezt a politikusok is használják, nem beszélve a CNN-ről, amely képernyőjéről ordít: "America under Attack" még csütörtök este is!
Csülök:
Oké-oké felteszem a kezem és inkább kilépek a topicból, de egyet értsetek meg.
1. Amerikáról (USA) véleményt álltalánosságban mondtam, nem a szept 11-én történtek kapcsán ítéltem meg
2. Megtörtént ez a tragédia. Igen sajnálom és tragikus a sok áldozat, de bocs, hogy ezt írom kit érdekel Steve Smith (akit nem ismerek), aki épp akkor járt arra, ott dolgozott.
3. Tudtommal magyar áldozatot még nem találtak (remélem nem is fognak)
4. A távolságot fizikailag értettem, szerencsére az a Boeing nem a Budapesti Deák térre zuhant.
5. Ha ne adj Isten a MALÉV new-yorki járatával történik valami tragédia és a 200 emberből 95 % magyar akkor igenis szomúrúság töltene el.
De így 6000 km távolságból teljesen átérezni lehetetlen azt ami ott történt, mert én csak TV-n keresztül láttam, igaz az is sokkoló volt és elég volt. Azt hiszitek én nyugodtan aludtam azon az éjszakán mikor történt? Egy frászt. Különösen azért mert Brüsszelben van a NATO "központ" és hallotunk arról, hogy kiürítik stb-stb.. és szüleim ott dolgoznak Brüsszelben.
Amikor az év elején (talán tavaly évvégén) lezuhant egy DC 3-as Dél Amerikában és annak a katasztrófának magyar áldozatai voltak én is beijedtem, mert barátnőm abban a térségben él most és ki tudhatta nem-e ült ő is azon a gépen, csak később könnyebültem meg mikor hallottam (bár az is szörnyű volt), hogy egy házaspár volt a két magyar áldozat, így nem a barátnőm volt a gépen.
Igen be kell latnom hogy igy van.Ami nem zarja ki hogy a tobbiert eliteljek.
Persze ez csa gyanu.
Tehetetlen vagyok minden nyugati szabaly tiszteleteben valami efficienset mondani.
Gondolom ez minden kompettens problemaja,a civilizalt vilag problemaja,akik a humanizmustol mas velemenyen vannak mint mas kulturakban meg a johiszemu emberek is...
Igen ebben igazad van, de szvsz most még csak azt mondhatjuk ki, hogy az eddig elkövetett cselekményeiért kereshetjük-körözhetjük, vonhatjuk felelősségre, ahogy eddig is, de ez ab ovo nem jelenti azt, hogy a mostani merényletért is ő a felelős. Ezt bizonyítani kell, nem lehet nekitámadni egy egész nemzetre (jelen esetben Afganisztán) csak GYANU alapján. Ez felelőtlenség. Pláne egy olyan állam részéről, mely az "egyén" szabadságát a lehető legmélyebben tiszteli.
Formailag igazad van es en mint jogasz ezt a ratiot tiszteletbe kellene tartanom.
A valosag az hogy a mi az igazsagkereses minden szabalyat betartva (es ez helyes igy) nem talaljuk meg az ellenszeret a mozgo,arcat valtoztato ,de ketsegtelen jelenlevo es borzalmas dolgokat muvelo minden szinu terrorizmus ellen (ide szamitom persze a baszk,ir,korzikai,stb.terrorizmust is ).
A birosagok elott normalis ugyekben is az ugynevezett indicium perekben is elfogadjak a konvergalo(egymasba egyesulo) indiciumokat meg ha nincs is egyenes bizonyitek.Kovetelmeny hogy ne legyenek ezzel ellenkezo indiciumok is, melyek ELLENTMONDANAK (tehat nem mondanak mast,az nem eleg,hanem kimondottan ellentmondanak )az indiciumoknak.
Bin Laden azzonban keresheto az 1992 es 1993 esemenyek miatt is ,ezzeket o maga ,kulonbbozo interwievekben nem csak elismerte hanem dicsekedett az akkori sok emberaldozattal jaro tettekkel.
A fontos:semmi fele okot nem lehet elfogadni senki resszerol sem , hogy az ugyel csak veletlenul kapcsolatba levo embereket (ott a WTC-ben valo,a repulokben valo jelenlet)megoljenek.Erre nincs semmi enyhito korulmeny.
Lehet igazsagtalansagokrol beszelni,vitatkozni es el is ismerni de nem lehet ezzeket mint magyarazatokat elfogadni emberolesben.
Holnap jon az ifju vegyesz zseni vagy tolvaj es becsempeszi a vizvezetekbe a pestis baccilust vagy ismeretlen virusokat Neked is meg gyermekeidnek,mert rossz jegyet adott nekia tanarja vagy gyermekenek a tanito neni...Persze ez karikatura de a logikaja ugyan az.
Attól, hogy a kivitelezésben arab fanatikusok vettek részt (feltehetőleg), még nem eleve bizonyított, hogy Osama bin Laden volt az értelmi szerző. Erre vonatkozólag nincs semmi konkrét bizonyíték a közvélemény elé tárva. Amennyi belső információ kellett egy ilyen akció előkészítéséhez, az bőven feltételezheti egy USA-beli belső ellenzék bűnösségét. A merénylőknek gyakorlatilag nem kellett találkozniuk szervezőkkel (régi CIA taktika: szervező és végrehajtó csoportok külön-külön, így egyik nem tudja lebuktatni a másikat), elég ha csak a hamburgi levelező listára gondolunk. A lista alapján bőven lehetett olyan fanatikusokat fellelni, akik hajlandóak voltak végrehajtani egy ilyen borzalmas tettet. Ezt sem kellen eleve elutasítani, és csak egy lehetséges bűnöst kikiáltani.
Attis,
azt írod, messze van? Félelmetes adat, tegnap este hallottam: 56 ország államolgára volt a több mint ötezer áldozat között. Ötvenhat nemzet fia! Akkor honnan van távol N.Y.?
Uja udvozlom a moderator tevekenykedeset:levette Ragoka (szuletett Ragika ) ujabb probalkozasat es vele termeszetesen a kapcsolodo megjegyzeseket is (az enyemet is)
Mert az esemenyek dramaisaga es velemenyeink sokszerusege olykor radikalis es szemelyeket serto megjegyzesekre vezet,kerem tovabbra is a szabalyok betartasat hogy a lenyegre tudjunk koncentralni.
Itt mindenkinek garantalva van tovabbra is a velemenyszabadsaga ,barmilyen nem tetszo dolgot is allit ,ha az a velemenye.Erre lehet valaszolni,ervekkel es a temahoz kotodve.
Kedves BrusY,valobban felteheto IPOTETIKUSAN a kerdes:miert hiszik hogy arabok csinaltak az egeszet.
Azert lehet ezt a kerdest feltenni hogy a rend kedveert hogy ugy mondjam ugy kezeljek az ugyet mint a sakk partit:felteszuk a kezdesnel az osszes figurakat.
Itt nem igy van,csak leultek egy regen folyo partihoz ahol mar mind ket oldalon kiutottek egy par figurat.
Ketsegtelen ezek utan ,ha csak annyit is tudnak mint amenyit publikalnak hogy a resztvevok,a methodusok ( jellemzo a paralel egymast gyorsan koveto kulonbozo helyen elkovetett tett) valamint eddigi vallomasok azt mutatjak hogy Bin Laden vagy o is ,masok is tervezte es szervezte meg az akciot.
Bin Ladenre utal meg az o szemelyes nyilatkozatai az ezzel hasonlo esetekben (Kenyia es Sudan ) valamint elore bejelentesei is mit fog csinalni.
Talan nem altalanositanek,nem irnam hogy "az arabok" mintahogy nem irom hogy "a zsidok" mert nem teszem fel az egesz nep kolektiv feleloseget.
Ha kette osztott most a vilag akkor az vagy a globalizacio menten van ,vagy egy kulturhatarnal minden naciot,vallast ketteoszton:a fundamentalistak (talibanok,izlamistak,ortodox zsidok egyes iranyai,ajatolah-ok,kereszteny ongyilkos szektak ,stb) es a modern tarsadalom kozott.
Ha jol megnezuk a terroristak kizos jellege :nem az elleneget nyirjak,nem egy gyozelem celoznak meg ,hanem csak felelmet,szenzaciot akarnak produkalni,akarjak hogy neszeljenek roilik es kesobb komolyan vegyek,neha egy egy lehetetlen kovetesuket teljesotsek.Az is meg tipikus hogy nincsenek realis koveteseik.Hogy nem a velt ellensegre hanem teljesen veleltlenul osszesereglet artatlan emberek eletet celozak meg.
Ezt a aberalt helyzetet ,lattom az itten is iroktol ,d persze ez csak egy csepp a vilag hozzaallasabol,az emberek elfogadjak,ha nem tobbnek mint egy opotezisnak,egy vita bazisnak,elfogadjak hogy vitazanak arrol hogy kinek van a velt serelemben igaza es elovegyek a tortenelmet,nem veszik eszre hogy mindjart rateve az ok es okozat ellemzesere ,azzonal beengedtek a gondolat vilagukba azt az engednmenyt hogy ilyen akciok lehetsegesek ,hogy el kell oket fogadni mint a protest egyik sulyos formajat.
Nerm tehetjuk persze meg hogy ami megtortent ne vegyuk eszre.De azt meg kell tegyuk hogy ne fogadjul el SOHA es SENKITOL egy ilyen formajat az elegtelensegnek es semmisitsuk meg barmilyen oldalroo is jon.Csak ugy,ha soha nem fogadjuk el magunkban a terrort ,nem honositsuk,akkor tudunk ellene tenni valamit.
Ez nem jelenti hogy a feltett kerdeseket nem kell megbeszelni ,nem kell rajta javitani ha lehet,de nem azeret mert felunk a terrortoo ,hanem mert aktualitasa van.
Az egyik döntő ok, amiért én speciel hajlamos vagyok elhinni ezt, az az, hogy ez egy öngyilkos merénylet volt. Embereket nem nagyon lehet megvesztegetni, megvenni, vagy megfenyegetni, hogy megöljék magukat. Szerintem nincs az a CIA ügynök aki hajlandó volna kamikaze támadásra. Ez inkább azokra a muzulmán fanatikusokra jellemző, akik hitük szerint a mártir halál után egyenesen a paradicsomba mennek, ahol 72 szűz fogja gondjukat viselni és az iszlám nagy tudósainak társaságában lesznek. Hogy valami kavarás előfodul imitt amott azt nem vonom kétségbe, a CNN-ről állitólag kiderült, hogy mikor a terrortámadást ünneplő afgánokat mutatott, az eredetileg a 90-es évek elején volt filmezve.
Miért olyan biztos mindenki abban, hogy arab az értelmi szerző? Azért mert a CIA azt mondta? Érdekes módon a robbantás előtt még nem tudtak semmit, utána 2 órával meg valahogy szinte az összes gépeltérítőt azonosították. Megy azért ott a maszatolás rendesen. Vagy előtte is tudták, vagy utána sem...
Mindenesetre a legtöbbet ezen az arabok buknak, és ezt ők is tudják és tudták. Szóval bizonyíték nincs csak vádaskodás. Ennyi erővel elvileg lehetett amerikai vagy izraeli is a támadó.
Az elsőnek is lenne haszna belőle: Történelmi-politikai dogma, hogy a belpolitikai válságot legegyszerűbben külpolitikával lehet megoldani (pl. háborúval), ez összekovácsolja a népet, háborús konjunktúrát okoz stb. Több ezer éve használják.
És a második is jól járhatna. Ősi ellenségét egy harmadik hatalom zúzná porrá, úgy hogy saját veszteségei nem is lennének.
Ezek persze valószínüleg nem igazak, bár ki tudja. Csak azt akarom mondani, hogy csak azért mert egy olyan szervezet (CIA) -aki terroristákat képez ki (Bin Ladent és csapatát), hogy oroszországban robbantson fel civileket- azt mondja valakire, hogy ő a felelős, még egyáltalán nem biztos, hogy így van. Ezt érdemes figyelembe venni akkor, amikor erre a gondolatmenetre azt válaszolná valaki, hogy "amerikai nem lenne ilyenre képes". Már számtalanszor vettek részt népírtásban ők is. Bocs, hogy így elnyújtottam. És természetesen ne gondolja senki azt, hogy én nem sajnálom azokat a szerencsétleneket, akik ott haltak meg. Na pá.
Ha haragudj, nincs idom elmagyarazni, hol vannak a tevedeseid az USArol, de hidd el, vannak.
Most csak annyit, hogy nem ignoranciabol irok Amerikat USA helyett es amerikait usabeli helyett. Egyszeruen igy mondjuk. Itt, Amerikaban. Ha nem magunkra gondolunk, akkor Kanada es Mexiko. Ok is hasonloan beszelnek. Egyszerubb is, nem?