Nálunk csak borult. Munka nincs, mert dögrováson vagyok a náthával. Koronaidőszakban nem praktikus rémítgetni a betegeket, pláne, hogy túl is vagyunk a Halloweenen. ;P Most meg elrobogok palacsintát sütni.
Ha jól van tartva, a kóróság csak pár hónap, a virágzása viszont 3 hónapig is kitart. :) Itt Németországban nagy keletje van, van olyan is, aki kidobja, ha elvirágzott, de szerintem pont az az élvezet benne, hogy újra virágzásra tudjuk bírni. Azért az ennyire látványos virágú szobanövények nem jellemzőek. Nekem is virágzik most a csokrosindám, meg az árnyékcsuporkán is van egy szál virág, plusz van egy afrikai ibolyám, ami virágban van, de hol vannak ezek látványosságban az orchideához? :)
Nem esik , nem fúj , és az óraátállításnak hála ... nem sötétben kell melóba indulni . (Már ha nem hatra megy valaki .) Ennek ellenére nem sok ingerenciám van rá .... mondhatnám nulla .
A kis rügylevelek a virágszáron. Ezen már elszáradtak, de mindegy, mert az igazi rügy alatta van, ezek csak védőlevélkék. Most a pinkkel jelölt felett (balra) vágnám el, de ez az orchidea megint kezd megőrülni.
Ugyanis az elvirágzó szár végén már megint ott a következő virág kezdeménye... 😂 Tavaly háromszor játszotta ezt el, már vagy fél méterre az ablak másik végében voltak a virágjai, poénkodtam is, hogy a szomszédba akar átnőni, ki kell üssük a falat...
Megpróbálom leírni, akartam fotót betenni, de a bolond férjem pont ma elvitte a virágzó orchideámat a praxisba, mondván itthon van elég "dudva", ami virágzik. Úgy látszik, hogy nem tűnt fel neki, hogy a praxisban aktuálisan egy kivételével mind virágzik, vagyis 7 a 8-ból, az itthoni kettőből feltétlen el kellett vigye a cirmosat, amelyik most virult ki, mikor a bolond orchidea már dobálja le a virágait. Majd beteszek arról képeket, de előbb leírom a lényeget, azt nem akarom telefonon pötyögni.
Szóval a virágoktól visszafele a száron a tő irányába az első rügylevélke a legutolsó pont, ahol új, elágaó virágszárat tud az orchidea bontani. Ezek felett a rügylevélkék felett 1,5 cm-rel nyugodtan levághatod az elvirágzott részt. Általában. Mert nagyon ritkán, de előfordul, hogy a levirágzott szár levégén indít új virágokat, nekem a bolond orchideám ilyen, de amúgy az összes többi, amim van vagy volt, mind ennél a legfelső rügylevélkénél vagy az alatta levőnél hozza az új virágágakat. A kettes rendelő ablakában egész ágrendszere van már az orchideáknak, azt a keleti ablakot imádják. Ha az ág elszárad, akkor viszont a levelek irányából az első ilyen rügylevél felett érdemes elvágni a szárat, mert azon már nem fog új virágot hozni. De amíg zöld, addig érdemes rajta hagyni. Ha el kezd leszáradni az ág is, ahonnan a virágok lehullottak, a szár megmenthető, ha a legfelső (a virágok irányából a legelső) rügylevél felett elvágod. Ez azért fontos, mert ilyen szárat növeszteni is energia a virágnak, és ha levágod, akkor az új rügyre energiát kell pazaroljon, később fog újravirágozni. Ha meghagyod, akkor gyorsabban. Vannak persze annak is hívei. hogy ha elvirágzott le kell vágni és kész, majd hoz másikat, pihenjen az a növény. De szerintem a növény majd tudja, hogy ha pihenni akar, szóval én csak a legfelső rügylevélig szoktam levágni ill. a száraz ágakat. Mindjárt mutatom a képet.
Májusban kaptam egy orchideát, levirágzott. Nagy örömömre most meg azt vettem észre, hogy új hajtások jönnek a szárakon, a végétől úgy 10 cm-re. Le kell vágni a felesleges szárat, ami az új hajtások fölött van, vagy sem? A szár teljes hosszában zöld egyébként.
Nemtom' ti hogy vagytok vele , de nekem vannak elfeledett ételeim . Amiket egyszerűen azért nem csinálok , mert nem jut eszembe . Ilyen a mákos tészta is pl.-ul ... és most a kisfiam küldött egy hatalmas adagot ... há' minden porcikámmal élveztem az ízét . Szerencsés vagyok , hogy a kölök tisztességesen megtanult főzni .:-)
Olyannyira , hogy vagy nagyon ízlik a navos ellenőröknek is , vagy unatkoznak , vagy rászálltak a gyerekre , mert hónapon belül harmadszor is megérkeztek "ebédre" . Vajon ilyen sokan vannak ebben a városban , vagy ennyire kevés a vállalkozó ? Mázli , hogy nem találtak bajos dolgot , mer' amúgy azért büntetnek amiért akarnak , és találni mindig lehet valami kifogásolni valót .:-(
Ha másutt látod is megveheted. :) Legutoljára a pink lady volt ilyen katarzis, de az már megszokott, hogy finom. Ez édesebb annál, de nem vészesen, és tökre nem kásás, hanem roppanós. Mert a kásás almáktól kifutok a világból. :)
Ha láttok az Aldiban Ambrosia nevű almát (származási hely: Olaszország), ki ne hagyjátok! Én, aki nem vagyok egy nagy almafan, már kettőt letoltam ma a hatból. Valami isteni. Nem is alma, hanem költemény! :)
A legrégebbi amit láttam az IBUSZ-ban volt a Felszab téren . Akkorák voltak , mint én .... és külön gépszoba volt nekik . Pánikszerűen menekültem , ha véletlen betévedtem oda .