Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Csonthéjasokban baktériumos- és gombás betegségek ellen a növényvédő szert megelőző jelleggel, 5 alkalommal lehet felhasználni a gyümölcsfejlődés kezdetétől, 4,0 l/ha-os dózisban. A fertőzési nyomástól függően, 7-10 naponként, nagy lémennyiséggel szükséges a permetezéseket elvégezni. Gyümölcsös és szőlő kultúrák gombás és baktériumos eredetű megbetegedések elleni megelőző védelméhez a készítmény lemosó permetezésre alkalmazható. A kezelést ősszel, illetve tavasszal fagymentes időben nagy lémennyiséggel ajánlott elvégezni.
Probléma és gond az böven sajnos nem is kicsi és sajnos ez igaz az egész társadalomra ,önmagunkat figyelve csak is kizáŕólag szígóruan kritikus gyakorlattal azért ebbe a csoportba nem tartozunk bele nehogy má az hogy nézne ki .Egy pl: vajon milyen energiát ad az energia ital? ENERGY, POWER, TASTE fogyasztója a boltbol kijövet egy laza mozdulattal eldobja majd egy arra sétáló ur --fiatal ember nem a kukába kellett volna dobni - ne magyarázzzá má öcsem most tele vagyok energiával.Vagy egy másik pl : auchan bevásárló parkoló ugye a frissen vásárolt eszköz üzemeltetéséhez nem kell a hungarocell nos ezt igy gondolta a barátunk is egy idősebb hölgy arra haladva szóvá tette - csak nem itt akarja hagyni a szemetét - pofa be vén banya guruljon tovább mondta önérzetesen kedves barátunk a közvetlen közelben álló emberek mintha mi sem történt volna akkor ezek szerint ez igy van jól .de ha egy macsek felszalad a fára mert frakk erösebben csaholt mikor kergette nyomban 10-20 ember tanácstalankodik mi tévök legyünk hívjuk az állatvédöket esetleg ne agy isten a kataszrófa védöket az van tisztelt hölgyeim ,uraim mi emberek egymásért nem állunk ki( érdek ,anyagi , karrier, félelem és hagyne soroljam tovább ) egyszerübb inkább rugjunk bele ha nem volt elég mégegyszer és büszkén bologatva elismerjük jó nap volt ez ,de a végén még milyen jó hogy beolvastunk neki mit képzel ő kivagyok ÉN.
A szemerkélő eső nekem pont nem hiányzott, én csak hétvégén tudok kimenni..és meló az van bőven. ..de szerencsére csak időnként és tényleg csak pár csepp volt , amit ma akartam csinálni az nagyjából meglett.
Egy cikk részlete a netről , csak a hozzáértés illusztrálására .
2021-ben ilyentájt pecsételődött meg a gyümölcstermés sorsa, a tavaszi fagyok ugyanis jókora károkat okoztak.
Februári cikk és ilyentájt tavaly már tavaszi fagyok pecsételtek . Ehhez igazából nem is kellene kertészeti tudás mindössze a hónapok és évszakok ismerete . Az persze lényegtelen hogy nem ilyenkor voltak a fagyok hanem áprilisban .
Két pali megy az uton az eggyik megszólal hé koma hová mégy megyek a kajszisomba dolgozni -megyek én is -ugyan már mit tudnál te nekem segíteni miközben nekem is sok fejfájást okoz napok óta nem alszok -hidd el hogy tudok -hogyan -tőbe kivágom a fákat- miért csinálnád -miért -miért ha fáj a fogad mit csinál az orvos kihuzza ,említetted a fejfájást én meg kivágom.
A kajszi fajták : játék a betükkel ,szavakkal. ceglédi óriás: Óriási bukta valéria, ceglédi arany: nem minden arany ami fénylik, ceglédi bíbor: a bíbor varázsa v varázslata valakinek jó valakinek nem jó,ceglédi piroska: hát-hát a farkas vinné el ezt a piroskát. ceglédi zamatos: zamat a kamat, ceglédi kedves : kedves ha lenne akkor lenne igazán kedves.ceglédi bötermö: kiment sebaj ültett helyette mást az ernő. ceglédi fontos : fontos hogy a ďícséret és a szép szavakon túl másról ne szóljon. ananász kajszi: ez valami külföldi lehet mert a kertemben ananász nem terem, gönci kajszi: a tudás fája tudása csillagokba emel.
Laci...a cikk jó, csak a címzett nem...de ha már nekm, akkor a válaszom elsősorban FINOM, a többi csak utána...én elsősorban a magam örömére gyümólcsözök..minden más kevésbé számít.
Én azt nem értem, hogy mi itt a probléma...ami szted Elsődleges gond, az miért lenne gond ? Ez egy nyitott fórum, nem a NAGYTERMELŐK é és nem a KISTERMELŐK é...mindenkié, mindenki elmondhatja a SAJÁT véleményét , a SAJÁT tapasztalatait...amiket senkinek nem kötelező megfogadni vagy elfogadni. ..de fikázni sem kell.Nyilván más a szempontja egy nagytermelőnek, aki ráadásul enni se szereti a gyümölcsöket, mint egy hobbykertésznek, aki meg valószinüleg szereti..na és ? Kinek a pap...
Termesztési előnyökről, hátrányokról még lehet vitázni, de az ízről...hülyeség...ha mindenkinek egyforma izlése lenne elég lenne egy fajta kajszi ...de nem egyforma...én elfogadom mindenkinek az ízlését saját magával kapcsolatban...ezt várom másoktól is
Most olvasom egy leírásban Nyújtó Ferenc emléke kajszi az átlagosnál érzékenyebb a sharka vírusra ez mit jelent konkrétan .Azért egy Nyújtó Ferenc emléke legyen már a legjobb kajszi igy adózva munkássága elött v rosszul gondolom.Ime figyelemre meltó példa szeretnék ültettni 100db ilyen fajtát mert íz meg stb....... termöre forduláskor kimegy 50 db mondjuk mert átlagosnál érzékenyebb a sharka vírusra akkor ilyenkor mi a helyzet.
A lényeg itt senki se totum-faktum mindenki követ el hibát csak azt nem v nehezen akarjuk beismerni itt nem az lenne a cél hogy megmondjuk a másiknak a tutit hanem egymást tudásilag felemelve haladnánk előre eme rögös uton .Első gond amit észre vettem mindenki más szemszögböl nézi a dolgokat mert van a házkerti termesztés meg a kajszi termelés nagyban.Pro -kontra mig az elsöben pár fa a másikban 1000 v több fa van :növényvédelem ,többmenetes szedés ,szállitás ,eltarthatóság, betegségek terjedése stb .... minden más mind a két esetben.
A cegledi bíbor jófajta: fagyállóságról nálam tavaly, de azelött sem fagyott el terhelhető fajta azért a gyümölcsritkitás fontos a szebb termés érdekében saját véleményem jobb az óriástol, aranytol is a gyümólcs szépen színeződik az ízével nincs gond megprobálhatod a ceglédi zamatost nekem mondjuk nincs olyan ,de eggyes faiskolákban 2 -es. kat. emeltebb árkategóriában árulják mondjuk ha ez nem jelent semmit a zamatos szó azért csak valami és remélem nem a reklám kedvéért kapta a nevét.A bíbor gondos növényvédelem mellett nem érzékenyebb más fajtátol pl monilia.(extrém csapadék nélkül.)A zamatos felöl azért kérdez másokat termékenység meg hasonlók szempontjából.