tegnap végre üvegbe került a paprikakrémem, ebben a topicban kaptam a receptet, annyi a tapasztalat, hogy talán kevesebb babérlevél is elég lenne bele, mintha keserítené
mindegy, a következőt majd másképpen csinálom
ha volna recept marinált paprikára köszönettel venném
Én is sokalltam kicsit, de idén betartottam a receptet. Mivel nincs hőkezelve, talán a lében marad a nagy része... Ez a paprikalekvár tulajdonképpen a finomabbik paprikakrémem, zselésítő nélkül. Érzékeny gyomrokra jobb a hámozott. A "durvábbik" pedig ugyanígy készül, csak héjlehúzás nélkül a görcsörtösebb paprikákból, azokkal nem vacakolok. Egyébként a padlizsánkrémhez is lehúzom a paprika héját, sokkal finomabb úgy. Sütőből kivéve néhány db vizes konyharuhát ráborítok, ezután könnyen lejön a héj.
Felöntőlé, az nincsen. Ezt a receptet a netről halásztam, és megtetszett. 3 kg paprika különböző színben, felszeletelve. Erre kell szórni 1 kg cukrot, két kanál sót, 9 dl 10%-os ecetet, 1 kk na.benz.-ot. Egy napig állt, és ment az üvegbe.
ha egyszer a végére érek, és rend is lesz a nyári konyhában, akkor majd készítek képet, gyanítom ez nem mostanában lesz, a polcok egyébként is régen beteltek, csak a rekeszek maradtak, azokat egymásra pakoljuk, így kevesebb helyet foglalnak
Ez a szeletelős csili jó ötlet.Láttam én is valami hasonlót,de nem nagyon figyeltem ki :) A hagyományos savanyúság felöntőlé jó lehet hozzá? A két színből meg különösen mutatós lesz szerintem.Majd tegyél fel képet,ha kész leszel.Sajnos a kápia nálam is csak most kezd pirosodni.Remélem lesz belőle még elrakni való!
tök jó, vége a szabadságnak tudok pihenni egy kicsit többet:)
de tényleg...
tegnap este már nem volt időm( erőm) befejezni a paprikakrémet, így az mára marad, de az már gyorsan kész lesz, csini 1,5 dl-es üvegekbe rakom el, hát nem éppen gazdaságos dolog krémet főzni, alig marad a végére valami :) , bár ezt eddig is tapasztaltam
a berakott almapaprikáim szépen töltögetem fel lével, reggel-este, jó lenne hozzájuk a már említett leszorító, de remélem a hurka pálca is megteszi, ma kipróbálom
a cékla projekt véget ért néhány napra- 50 db 0,7-es üveget sikerült készíteni, és még van rengeteg a földben( talán a 7 végén)
ketchupot csináltunk még 35 üveggel,ezzel együtt már elég lesz
főtt még némi parilé is, tényleg nem sok...
csatnit egészen biztos csinálunk még, hiszen van barack, alma és paprika is, próbáljátok ki egy nagyon jó receptet találtam, ha valakit érdekel megadom...
vegetát is csinálunk még a 7 végén, de ma azért pihengetek egy kicsit :) vagy nem...
Milyen recept alapján csinálod a paprikakrémet? Szívesen kipróbálnék valami máshol bevált receptet - kis üvegem még van, mást mindent telifőztem.
Még van egy adag lecsónak való üveg, kicsi lányomnak ígértem, hogy viszek majd ha megyünk. Van néhány paradicsomlének való, de az sajnos már nemigen lesz telifőzve, pusztulnak a paradicsomjaim. És ennyi. Kisüvegek és bébiételes üvegek vannak, abból se sok. PAprikakrémre gondoltam. Van valamennyi chilim is, azt is szívesen felhasználnám valamire. Amennyi szárítva kell, már van.
Láttam kis üvegekben felkarikázva, magja nélkül ecetes lében kis üvegekben, brutál áron. Elég macerás lehet kimagozgatni (gumikesztyű!), szeletelgetni, de biztos nagyon finom és mutatós pl. szendvicsekhez. Kipróbálom idén a Jalapenoval a két színből vegyesen. A legtöbbet a paprikakrémbe használom, de sajnos, annak az alapja, a kápia, még csak most pirosodik.
Kezd érni a chilim (Bhut joloika,tabasco, és kb kisujjnyi sárga és piros) , mit csináljak belőle szerintetek? "Erős pistát' gondoltam és találtam a neten egy csiliszósz receptet? Van még valami ötletetek?
NEm elvből nem járok szupermarketbe, ez az én egyéni problémám. Azért havonta egyszer elzarándokolok vagy a lidlibe vagy az aldiba, de az egy félnapos kirándulás. És nem tudok venni csak amit el tudok cipelni. Sajnos nekünk 15 km-en belül csak penny van, az egy vacak, de a férjemet nem lehet rávenni, hogy több időt szánjon a cipelnivalók megvételére, mint ami az odamenetelhez szükséges. Régebben, amíg nem voltam nyugdíjas, jobban rá lehetett venni a kéthavi bevásárlásra.
Azért ehhez hozzátartozik, hogy a tejet, tojást házhozhozzák, a kenyeret sütöm, ahhoz a lisztet igyekszem nagyban megvenni, ha lehet malomból. Húst csak húsboltból veszek, ahhoz van bejáratott hentes. Piacra hetente járok. Sarki kisbolt nincs, kint lakunk a végeken. Akciós újság nem nagyon jön, legfeljebb a spar meg a tesco, a többi nem jut el eddig. Pedig ami jön, azt áttanulmányozom :)
Tegyük még hozzá, hogy nemcsak okosnak kell lenni, hanem keménynek is. Vagyis nem megvenni olyan dolgokat, amik nagyon jó árúnak tűnnek, de per pillanat nincs rá szükségünk (élelmiszert sem, mert nem fogunk mást enni, vagy többet enni azért, mert olcsó volt).
A többivel maximálisan egyetértek. Én is a Lidiben veszem meg az alapvető élelmiszereket, pedig van kicsi teszkó (cba-s árakkal és mocsokkal), meg penny, de valamiért egyiket sem szeretem.
Ez tökéletes okfejtés volt! Te is kapsz 2 pontot! :o)
Sokan nyomják a demagóg szöveget, hogy a hipermarketek szemetet árulnak, meg hogy támogassuk a magyar családi tulajdonú kisboltokat.
Nos, a magyar kisboltosok zöme a metróban, a tecsóban és az osonyban vásárol be. Sokszor láttam őket két-három degeszre tömött bevásárlókocsival az "üresjáratos délelőttökön". (Miattuk hozták a szupermarketek azt a rendelkezést, hogy az akciós termékekből egy személy csak meghatározott mennyiséget vásárolhat.)
Így aztán aki a kisboltban vásárol, ugyanannyival dagasztja a multik pénztárcáját, mintha közvetlen tőlük vásárolna. Csak még egy viszonteladó zsebét is tömi. De nem ez a baj, (elvégre az is fontos szempont, hogy így csak a szomszéd sarokig kell elmennünk a hőn óhajtott árucikkért), hanem az, hogy a legolcsóbb, legalja portékát vásárolják, és azt olyan áron adják tovább, amennyiért a szupermarketban nagyságrendekkel jobb minőségű terméket is lehetne kapni!!!
Ha véletlenül szombatra kifogy valami, mi sem szaladunk a madarasteszkóig, hanem átugrunk a jóval közelebb lévő falusi boltba. Ott aztán 650-ért megvehetjük ugyanazt a tejfölt, amit a pénteki nagybevásárláskor elfelejtettünk 450-ért megvenni.
Ha az ember szemellenző nélkül jár, és a reklámújságokat sem dobja méla undorral a kukába, akkor egy idő után rájön, hogy mit hol érdemes megvenni. Sok ezer forintot meg lehet spórolni havonta úgy, hogy nem a minőségből engedünk, hanem csak hozzáigazítjuk a vásárlási szokásainkat a kereskedők szokásaihoz...