Indulásnak, próbálkozásnak elég négy tő, de 30x30=900 m2 beültetéséhez sokkal több kell! Az irodalom szerint tövenként kb. 25 m2-rel számolhatsz, akkor bőséges helye lesz a töveknek. Lehetne valamivel sűrűbben is, de már így is 36 tövet kell majd telepítened.
Viszont amíg nem látszik, hogy megélnek, és jól fejlődnek, addig én biztosan nem kockáztatnék többet az indulő négynél.
Köszönöm a gyors választ! Megfogadom a tanácsodat és most veszek kivitöveket. Hány fokos helyen teleltessem? És milyen fényben? A lehetőségeim: fűtetlen, sötét garázs lakótelepi ház földszintjén, télen nem fűtött vályogház (világos), újonnan épült üres téglaház (sötét, téliesített, még nem használjuk),
a téglaház pincéje, ahol a zöldségek homokban áttelelnek.
Az Általad felsorolt kérdésekről olvastam, bár vizsgázni nem tudnék belőle (támrendszer, talajigény, fagytűrés, metszés).
A nevelés alatt a magról nevelést érted?
Az árnyékolás sem világos, mert a kiválasztott terület szélén éppen van egy óriási diófa, de azt hiszem, nem kéne annak az árnyékába ültetni a kivit!
Ez egy nagy kert, amiben nő paprika, paradicsom, krumpli, répa, padlizsán, bab, spenót, sóska, fűszernövények. Árnyék nem nagyon van, a gyümölcsfák fiatalok. Telepítettünk csepegtetőcsöves öntözőrendszert, ami elágazik a kivinek kijelölt területre is.
A felsorolt helyek közül a 3. és 5. a nagyon nem-javasolt kategória, mert a választott és a kapott fajta sokszor igen messze esik egymástól.
Ha van rá módod, menj el érte, rendelt növények közt már többször kaptam olyannal - nem csak a kiviket ide értve - amiket személyesen biztosan nem hozok el.
A frissen vásárolt kiviket nem célszerű ősszel kiültetni, de megvenni igen és védett, de nem meleg helyen teleltetni. Tavasszal általában hiány van.
Milyen területre, milyen talajra akarsz telepíteni?
Én is segítséget szeretnék kérni. Kertünknek egy 30*30 m-es részén szándékozunk kivit telepíteni. Itt régen szőlő volt aztán kis akácok jelentek meg, ezek irtásával most végzünk.
Elolvastam mindent itt is, valamint a Fagytűrő déligyümölcsök és a Nálunk is termő új gyümölcsök topikokban is. Egy kérdésre nem találtam választ: mikor érdemes belekezdeni a telepítésbe? Ősszel, mint a gyümölcsöknél általában? Mert akkor a talajjavítást sürgősen el kell kezdenünk.
3 Hayward termő és egy Tomury porzó elég indulásnak, vagy többet kellene vennünk?
Van-e valakinek javaslata megbízható beszerzési helyről? Személyesen jobb érte menni, vagy elég postán elküldetni?
üdv.Bombaba" Teraszon vannak kint,mondhatni fél árnyékos helyen,de volt hogy a délutáni nap sugarai kicsit odapírittott neki,ezért árnyékolot tettem eléjük.Még esetleg arra is gondolok hogy ahonnan jöttek nem-e fóli alatt voltak,és miután kivettem a csomagból a mostani meleg és száraság,pára hiány miatt sinylődnek.Te szerinted át rakjam egy kis fóliasátorba,raschel háló takarásában?(Igazából a szél sem piszkálja,védett helyen van)
A talajt telepítés előtt szokás kicserélni/feljavítani.
"Az első évben nem volt semmilyen problémám, akkor jó volt a talaj?" - a kivi gyökerei is fejlődnek, terjednek, általában a felszin alatt nem sokkal, és érzékenyek a gyökérsérülésekre. Épp ezért nem szabad talajművelési munkákat, mint pl. kapálást, végezni a kivik közt. Olyan közegbe értek a gyökerek feltehetően, ami nem alkalmas számára. Ezek ismeretében próbálkozz megoldást keresni, nem lesz egyszerű.
Mit tehetnék, ha nem jó a talajom? Az első évben nem volt semmilyen problémám, akkor jó volt a talaj? A meglévőknél már nem tudom kicserélni a talajt. Hogy lehetne akkor feljavitani?
Üdvözlet mindenkinek""Szeretnék segítséget kérni,kivi ügyben,Nos a felmerülő gondok a következők:Rendeltem még tavaszal (d.m) 3 tő kivit,és már a megérkezésük pillanatától hanyatlottak(levélsárgulás,barnulás ,majd teljes levélszáradások,mindkét női egyeden,az 1 fiú még kihajtás elött volt/de késöbbiekben ő is kihajtott majd lassan a hozott levelei és a rügye is hervadásnak indult.a lányok is ujra kezdtek hajtani,de a hajtáskezdemények rajtuk kezdenek ismételten elfonyadni ill a kis levelek száradni.Eső vízel locsolom,párszor kaptak ferticare tápoldatot.Keserűsóval még nem próbálkoztam,de kiprobálásán gondolkodtam.szeretném kikérni a tanácsotokat,ötletetek hogy mi okozhatja a problémát.Elöre is köszi a válaszokat.
Nem tudom, ez honnan ered, de sok helyen találkoztam vele, pl. szobanövényeknél virágföld tetején, stb. A következő kérdés az szokott lenni, miért penészes a virágföld.
Ha gondolod, használd. Nálam a kávézacc max a komposztba kerülhet, de alapvetően a szemétbe.
Hétvégén megnéztem a helyi kiviket. Kb. 20 évesek, 3 Hayward és 1 Tomuri egy sorban egy nekik épitett lakosztály egyik oldalán, másik oldalán egy fiú és egy lány Jumbó. A Hayward tövek kb. 15-20 cm vastagok voltak, és kifagytak! Hozzák az új hajtásokat, egyenként kb. 4-5 db vastag, 3-4 cm átmérőjű hajtást, amik egyenesen az égre törnek. Idén azokon sem lesz termés, csak jövőre, ha nem fagy ki újra. Az enyémek kb. 1 cm vastagok, a nálam töltött második év alatt:-((( De ilyet még nem tapasztalt a tulajdonos! A Jumbók is kifagytak, új hajtásokat hoztak. A húsvét körüli egy éjszakai minusz 7 fok tette mindezt.
Azért van remény, hogy újra éled, túlélő, mint a füge, az is hozza az új hajtásokat, csak azon termés is várható talán idén.
Milyen talajt tegyek az érkező kivik alá? Sima virágföldet, vagy tőzeget?
Elnézést, hogy csak most válaszolok, a belépéssel gondjaim voltak, de már megoldódtak, mint a mellékelt ábra mutatja:-)
Hogy lehet a megfelelő pH-t biztositani a talajnak? Illetve a kivinek a megfelelő talajt? Megköszönném, ha ebben még tudnál tanácsot adni. Különös tekintettel arra, hogy a fiamtól is vissza fognak érkezni egy páran, amit ujonnan kell ültetnem, és van, ami már második éve el van ültetve.
Én azt hittem, ez sokkal egyszerűbb lesz. Csak elültetem, locsolom, és teremni fog:-)
Még nem voltam az ültetvényen, de feltétlenül beszámolók róla! Valami fagyokat emlegetett, de majd arra is rákérdezek és szemrevételezem a helyzetet.
Nagyüzemben (Olaszországban, Görögországban) az árnyékolása jéghálóval van megoldva, ami árnyékol is, véd is a jégesőtől. A locsolást az ültetvényen kiépített öntözőrendszer biztosítja. A csavarodás, gondolom, azért nem probléma, mert kedvező körülmények közt nekifutásból 2-4 méteres egyenes hajtásokat hoz.
"Nálam árnyékban/félárnyékban fejlődik csak." - természetes, mivel a kivi nem egy napfénykedvelő növény.
"Nagyüzemileg ez hogy oldható meg egy kietlen területen? + a locsolás?" - öntözőrendszerrel. Ha ez nem biztosítható, nem célszerű nagy ültetvényt létesíteni.
A fiadtól nyugodtan visszakérheted a kiviket, nomád körülmények közt nem sok esélye van a túlélésre.
Nálad a sárgulás oka: nem megfelelő a talajod a kivinek. Küzdhetsz vele folyamatosan, hogy a talaj megfelelő PH-ját biztosítsd.
Rezisztencia? Minden, nálunk még nem termesztett növény leírásában benne van: jelenleg nincs ismert kártevője. Értsd: amíg nincs telepítve, utána meg majd kiderül. Célszerű a korábbi termelőhelyein keletkezett tapasztalatoknak utána járni, kisebb csalódások fognak érni.
Kíváncsian várom a beszámolódat az ismerős kiviültetvényéről.
Azon tűnődtem hogy a minikivire rá lehetne e oltani a Haywardot?
A locsolás nálam is gond. Ezért csak akkor locsolok ha ott vagyok a kertben. Kb. 1-2 hetente egyszer. Ezt nemigen tolerálják a szőrös kivik. Van amelyik már beedződött és nem érdekli de 3 ki is pusztult idén a nagy szárazságban. A minikivi viszont kiválóan bírja a víztelenséget. Sokkal igénytelenebb. Egyébként arra számítok hogy amelyik kihúzza víz nélkül az előbb utóbb jó mélyre engedi a gyökereit és erőre kap, majd később sem kell locsolni.
Kb. 1 hónapja elhajlitottam a tavaly óta nevelt - nem tudni milyen - kivit, és sorra hozza a hajtásait - alias termőkarokat -.
Nekem is sárgultak a levelei egy időben, próbáltam keserűsót adni - magnázium szulfátot - de még jobban sárgult, nem szerette a sót a nagy szárazságban - locsolás mellett sem.
Érdeklődni szeretnék, hogy nagyüzemileg hogy van megoldva a locsolása, az árnyékolása és a futtatása /csavarodás-mentesen/ a kivinek? Nálam árnyékban/félárnyékban fejlődik csak. Nagyüzemileg ez hogy oldható meg egy kietlen területen? + a locsolás?
Ajándékoztam a fiamnak Balaton-felvidékre pár tövet, de azt hiszem, vissza fogom kapni még cserepesen, mert megoldhatatlan a locsolása. Pedig nagyon kiváncsi lettem volna, hogy ottani viszonyok között högy terem.
A rezisztensségéről pár szót...
Tavasszal igenis megtámadta a gomba és a tetű is.
Életemben nem volt itthon vegyszer, soha, - pedig nem vagyok egy mai csirke - most viszont permeteznem kellett.
Azóta folyamatosan permeteznem kell.
Újdonságról is be tudok számolni:-)))
Állitólag kb. 5-6 éve érkezett amerikából a lepke-kabóca nevű lény.
Életemben nem láttam, nem hallottam róla.
MOST MÁR NEKEM IS VAN:-)))
Sajnos, a sarki szomszédasszony mondta, hogy már ő is találkozott vele a kertjében:-(((
U.i.: Ma találkoztam valakivel, aki itt helyben kb. 15 éve nevel kivit, és megengedi, hogy megnézzem az ültetvényét:-)))
A héten sikerült beszereznem kivi töveket. Egy Hayward ( kb 30 cm)+Tomuri (kb 15 cm) valamint egy Weiki+Purpurna Sadowa (piros mini kiwi) (kb 30 cm)párost.
Sajnos a szállítás következtében a Tomuri tetejéből letört a hajtásvég, kb 4-5 cm. Helyre fog ez jönni?
Ki lehet ezeket ültetni a kertbe most? Tudom, hogy hőség van, de a kivik árnyékos, inkább félárnyékos helyre kerülnek (mogyorófa mellé).
Vagy inkább várjak? Ha várok, mikor ültessem ki a töveket? Megnőnek annyira, hogy túléljék a telet?