A fagytűrés nem csak a hőmérséklet függvénye. A növény kondíciója is befolyásolja. Általánosan igaz, hogy ha ősszel nem serkentjük a növényt fejlődésre (öntözés, trágyázás) akkor jobban bírja a telet.
PeciMaci: neked a tulipánfád mekkora? és a virágok milyen méretüek? mikor virágzanak? gondolkodom tulipánfa vásárlásán is, ha valamelyikőtöknek van tapasztalata, örömmel venném, köszi
Én 2003 tavaszán ültettem a Magnolia soulangiana-t és 2006-ban virágzott először, pedig szép fejlett növényként vettem, és sokat tápoztam, locsoltam, tehát szerintem is legalább 3 év. Bár láttam azóta olyan növényeket árulni, amelyiken rajta volt a virág, az talán már a következő évben is virágzik, lehet, hogy ez fajta függő, az más fajta volt.
Szia! Átlagosan szeles:)Nálunk csak idős (és egy oszlopos) tuják vannak,de a szomszédos kertekben jól megvannak a gyümölcsfák,innen gondolom.Dél és nyugat felől fogja kapni amit kap,mert átültetés után is közel lesz az L alakú házhoz. Köszönöm a válaszodat,egyre jobb híreket kapok:) Amikor regisztráltam,olvastam,hogy mennyi idő elteltével tudok képet felrakni,de azóta sehol nem találom.A kis cetli,ami rajta volt vásárláskor,egészen lent volt,na az is a föld alá került,nem merem bolygatni.
Igaz az,amit olvastam,hogy 3-5 év múlva virágzik csak?
Nem ismerem pontosan a magnóliák fagytúrését, de úgy tudom, hogy a lombhullatók abszolt fagytúrók nálunk, az örökzöld magnólia viszont eléggé fagyérzékeny. A lombhullató szerintem midegy, hogy hova ülteted legalább is a hideg, vagy szél szempontjából. Persze ez attól függ hol laksz, és milyen szelek vannak arra. Ha nagyon szeles a hely akkor letörheti, mint bármely más növényt. Én Aggteleken is láttam magnóliát, pedig ott nagyon hidegek a telek.
Szia! Köszönöm,hogy válaszoltál! Bordó virágú és lombhullató.(Meglestem már,a levelei leestek,de a szára még szép zöld) A neten a növényismertetés simán savanyú földet ír,én B virágfölddel kevertem be a helyét,de tavasszal a tanácsod szerint dúsítom! Az is érdekelne még,hogy figyelembe vegyem-e a szélirányt,vagy elég lesz telenként a takarása?
Mivel még csak ősszel ültetted el, így tavasszal (de csak tavasszal lehetőleg a kihajtás előtt) nyugodtan átülteheted oda, ahol kellő nagy hely van. Bár nem tudom milyen magnóliát vettél, de a nálunk árult lombhullató magnóliák teljesen télállók és jó nagyra, faméretűvé nőnek. Jövőre már nem kell takarni, legfeljebb a tövéhez tenni egy kis avart, én a saját levelét szoktam odagereblyézni, ez azért is jó, mert savanyítja a talajt. Ültetéshez keverj bele savanyú tőzeget (Novobalt) vagy a rhododendron (savanyú földet). Én a tövéhez évente szoktam tenni valamennyi savanyú tőzeget, tápsóval pedig kifejezetten rhododendron, vagy örökzöld (savanyú) táppal locsolom.
Sziasztok,örülök,hogy találtam ezt a topikot,mert végre gyakorló magnolia tulajdonosok tapasztalatairól olvashatok:) Én összel vettem egy kisebb konténeres növényt,bordó virágút.A nevét pontosan már nem tudom,mert már téli takarást tettem rá,és félek megbontani. Én mielőtt elültettem,savanyú (B) földdel dúsítottam egy kicsit a talajt,és nagyon várom már a tavaszt,remélem túléli az első telét. Gondosan választottam ki az ültetési helyet,védett,napos,éjjel-nappal rálátok:),csak éppen a teraszon lévő üvegtetőre nem gondoltam!Ez kb.2,5 m magasan van,és félig a fa növési vonalába ér a széle. Itt a betett képeken láttam,hogy több fácska "szabadon" áll,semelyik oldalán nincs fal,terasz,ilyesmi,és mégis szép. Amit találtam a neten átültetésről,azok csak óva intenek ettől,de én szívesen venném a tanácsotokat,hogy merjek-e belevágni mégis (mármint az átültetésbe),vagy inkább majd tartsam kordában a magasságát? Sajnos képet még nem tudok betenni,de csudaszép kis növényke,és remélem,az is marad:)
Sziasztok,örülök,hogy találtam ezt a topikot,mert végre gyakorló magnolia tulajdonosok tapasztalatairól olvashatok:) Én összel vettem egy kisebb konténeres növényt,bordó virágút.A nevét pontosan már nem tudom,mert már téli takarást tettem rá,és félek megbontani. Én mielőtt elültettem,savanyú (B) földdel dúsítottam egy kicsit a talajt,és nagyon várom már a tavaszt,remélem túléli az első telét. Gondosan választottam ki az ültetési helyet,védett,napos,éjjel-nappal rálátok:),csak éppen a teraszon lévő üvegtetőre nem gondoltam!Ez kb.2,5 m magasan van,és félig a fa növési vonalába ér a széle. Itt a betett képeken láttam,hogy több fácska "szabadon" áll,semelyik oldalán nincs fal,terasz,ilyesmi,és mégis szép. Amit találtam a neten átültetésről,azok csak óva intenek ettől,de én szívesen venném a tanácsotokat,hogy merjek-e belevágni mégis (mármint az átültetésbe),vagy inkább majd tartsam kordában a magasságát? Megpróbálok betenni én is képet a kicsinyemről:)
Idővel ekkora lesz a Magnolia grandiflora, ez a hatalmas Phoenix canariensis pálma is eltörpül a jobbra levő hatalmas Magnolia mellett. A kép 2005-ben Horvátországban Trsteno-ban készítettem.
Annyit még hozzátennék, hogy bele kell kalkulálni a fa jövőbeni méretét is. Ugyanis bár lassan nő, de idővel nagy fa lesz! Ezt már mi is tapasztaljuk, mert tavasszal vissza kell majd vágni a magnóliánk oldalsó ágait.
A horvát tengerparton lehet látni néhány öreg példányt, és hatalmasra meg tud nőni!
Pécsen már elég sok van belőle, mert itteni faiskolák is árulják, de nagyobb fa még csak pár db van, mert még nem régóta ültetik. Egyébként itt teljesen fagytűrő.
Ez egy Magnolia grandiflora, másnéven örökzöld magnólia. Nekem is van, a képem és Párducbogyo növényének képe lejjebb található. Kicsit fagyérzékeny a növény. Téli védelme attól függ hol laksz. Budapesten, Pécsen, vagy nagyváros védelmében nem szükséges semmilyen takarás védelem, a kerítésfal védi, főleg ha a déli oldalán van. Ha az Alföldön laksz, vagy az ország hűvösebb területén, akkor védeni kell, de egy ekkora növényt nagyon nehéz takarni és később még sokkal nagyobb lesz. Budapesten és környékén Dél-Dunántúlon, Balatonfelvidéken 5-10 m-es példányok is előfordulnak, de krampuszka1nek, aki a Dél-Alföldön lakik már nem bírta a fagyokat. Takarása lehet náddal gyékénnyel, tövét avarral, a tetején fóliával, de oldalt ne legyen légmentesen zárt fólia.
Azért az tényleg kemény! Meg kéne tudni, hogy van-e valakinek a környéken. Esetleg más forrásból kéne venni. A -30 irreális szerintem. Bár Rappaiék kedvesek, de kicsit túloznak. Legalább 5 éve van egy mondat a katalógusukban: "az idei -27 fokos telet gond nélkül átvészete". Szólni kéne, hogy kicsit ciki ezt folyton beletenni, minden év -27 fokos volt az elmút években??