Tovább bírja, mint jónéhány más tropi növény mag a csíraképességét, de érdemesebb nem várni vele (hiszen most friss).
Én a tavalyiból vetettem és most közel egy méter magasak, mutatósak és strapa bírók.
Szerintem (ha van világos hely a lakásban, ablaknál) érdemes elvetni. A termőre fordulása is viszonylag gyorsabb egyéb tropi növénynél (2-3 év). Nem szabad túl öntözni, mert akkor vége.
Én állítva vetettem, merthogy a lapos oldalának felénél jött a hajtás és a gyökér, igy hassal lefele fektetve esetleg görbén nő a gyökérnyak, de lehet ekkor sem jesz probléma csak megjegyeztem. A tetejét én is fedtem 2 centi rosttal. olyan 28 fokon pár hónap alatt kicsirázik.
Kettőt már külön -külön elvetettem, tőzegpohárba, perlit és kókuszrost keverékbe. A magot fektettem és felette a mag vastagságának megfelelő talajtakaró van.
Próbálom kapisgálni. Szóval a virágnak is van magháza, s ez más mint az alma magháza köznyelvileg?
Ez akkor igaz a csonthéjas gyümölcsökre is mint a szilva, barack, dió stb.?
"Abból lesz a füge termés, de nem változik látványosan az alakja."
Enyhén szólva. Majd jobban tanulmányozom, amikor kidugja az ágán a kis dudorokat. Szóval az még csak virág, illetve, ezek szerint később is az, csak elhúsosodik, ugye más nem történik vele? S ezért nem igazi termés. De mégis kialakulnak magok. Csak nem termőképesek. Akkor ez olyasmi, mintha egy nőstény emlősállatban a petesejt bizonyos hatásokra megnőne, elkezdene hasonlítani egy magzathoz, csak a magzat nem életképes?
Sziasztok, lenne egy kérdésem: a füvészkerti kiállításon vettem mamey-t. A magokat hogy lenne célszerű elvetni; a föld teljesen eltakarja vagy 1/3-ad része kilátszon (úgy mint az avokádónál)?
Köszi!Vettem a lapot.Az Ibolyától kapott Durián magoncom "meglepő"módon szépen fejlődik/sicc/ha ezt a telet át tudom életni vele talán lesz valami.Hozott normális új levele-
ket.Aggodalommal vegyes kiváncsisággal figyelem.Ü:Jóska
Áltermés az a termés, aminek kialakításában a magházon kívül a virág egyéb részei is részt vesznek. Az alma áltermés, mert a magházon kívül a vacok is részt vesz a kialakításában. A valódi termés az, amit a köznyelvben az alma magházának hívunk. A finom, lédús rész az elhúsosodott vacok. Az eper is áltermés, a valódi termések (makkocska termések) azok, amiket magoknak hiszünk a szép piros hús felszínén.
A fügé ágain nem kis termés nő, hanem virágzat. Abból lesz a füge termés, de nem változik látványosan az alakja. Képzelj el egy napraforgó virágzatot, amit összehajtasz, hogy egy zsákot formázzon, csak egy kis lyukkal a közepén. Ilyen a füge virágzata. Belül vannak a kis virágok, a "zsák" belső tere felé néznek. A zsák külseje elhúsosodik érés közben, így alakul ki a füge termés.
Évek óta tartok ananászt/Ananas comosus/.De ehhez bizony türelem kell.Mert ellentétben
tenyész terűleteivel/pl.Hawaii/ez egy hosszadalmas türelmet igénylő dolog.Az ananászsar-
jak hazájukban egy-két év alatt érik el termőképességet.Nálunk ez az idő:2-3,illetve 4év.
/2-3év az esetleges tősarjakból való inditáskor és 4év a termés rozettájából/A megeredt sarjat a termés éréséig az alábbi macera veszi körűl:
-1/a 10-14 C-os teleltetés alatt alig öntözni.
-2/tavasszal átültetjük tápdús talajba.
-3/nyáron rendszeresen öntözzük és permetezzük,a nagy melegben árnyékoljuk,permetezzük a környékét is.
-ősz felé az öntözést csökkentjük.Ha a növény gyenge megismételjük az első téli tartást.
-5/a szép jól fejlödő példányokat/legalább 20-30 nagy levél/melegben.15fokon teleltetjük
csak a környezetet permetezve.
-6/tavasszal ,nyár elejéig a virágzat megjelenéséig alig öntözzük,és főleg csak a levelek és
növények környezetét permetezzük langyos vizzel.A virágzat megjelenésétől rendszeresen öntözzük vízzel és trágyalével.Ezek a növényk nyár végére beérlelik termésüket.
Azért írtam ilyen aprólékosan,hogy látszódjon ez nem egy séta menet.Hozzáteszem,hogy a föld 4-5,5 pH között kell,hogy legyen,a növény tápanyag igényes,optimális növekedési hőmérséklete 21-27fok,viszont meglepő modon a fejlett jóállapotú egyedek rövid ideig -2-3
fokot elviselnek.Ha tud szerezni valaki magot akkor még riasztóbb a termőképességi idő
Az almafa termése áltermés? Akkor mi az igazi termés? És miért kell akkor némelyik almafajtának porzótárs?
Egyébként is érdekelne, hogy az ún. pantenocarp terméseknek mi az élettani hátterük. Mert van aki önporzósként is használja ezt a definíciót, de ott mégiscsak megtermékenyítés történik, csak egy fa porzója és bibéje által. De engem az érdekelne, ami az adriai típusú fügéknél van, hogy egyszerűen csak kibújik az ágakból a magvakat is tartalmazó termés. Ezt miért csinálja egy növény?
Utolsó kérdésem, ha az ananász termése egy virágbimbó, akkor milyen a valódi termése? Azok a kis magvak, amik a felnyílt, hangyák által beporzott ananász"gyümölcs" belsejében keletkeznek?
Igen, az maga az elhúsosodott, komplett virágzatot hordozó hajtás. Leginkább egy torzsavirágzathoz hasonlít, de fejlődését tekintve nem feleltethető meg annak. A legfontosabb különbség szerintem, hogy az ananász hajtása nem végződik a virágzatban, mint minden normális torzsavirágzatnál (mint pl. a kontyvirágféléknél: flamingóvirág, diffenbachia stb), hanem tovább tud nőni vegetatív hajtásként. Azaz normális leveleket hoz, és ezért tudjuk dugványként felhasználni az ananász "üstökét".
Idézet a Wikipediáról:
"Álgyümölcsözete a mandolatermő fenyő tobozához hasonlít, s az egész gyümölcscsoport az igazi gyümölcsszemeknek a virágzat megpuhuló tengelyével, meg a hegyelevelekkel való összeforradásából származik. Szára 30-60 centiméter magas, levele 16-26 centiméter hosszú, álló ék alakú, szálas. Virága lilaszínű, gyümölcse eleinte zöld, megérve sárga, mint a kukoricaszem, húsos, kellemes illatú, és szamócaízű, gyakran 3-4 kilogramm tömegű. A gyümölcsözeten a virágzat tengelye túlnő, s meddő levélkoronát visel. Az ananász a termesztés folytán nagyon megváltozott, gyümölcsének íze és zamatja nagyon gyarapodott. A termesztett gyümölcs mindig nagyobb, s többnyire magvatlan. A Celebeszen és Brazíliában elvadult ananász gyümölcse apró és ízetlen, de jó magvat érlel."
"Ha ezt úgy érted, hogy a boltban árult ananász az ananász növény termése, mint ahogy az almafa termése az alma"
Nem, nem így értem.
"megtermékenyítés esetén magokat tartalmaz, ami rontaná az élvezeti értékét"
A füge is partenokarp (az a fajta, ami kis hazánkban úgy ahogy áttelel), mégis tele van maggal. Mert a többi fajtát a fügedarazsak porozzák, ami nálunk nincs, füge mégis van.
Virágzat????
Egyből az ananász jön ki a tőrózsa közepéből, (talán az maga a virágzat???) először pirosas, onnan vált a megszokott színre. Találtam egy netes képet ezügyben.
Ha ezt úgy érted, hogy a boltban árult ananász az ananász növény termése, mint ahogy az almafa termése az alma (mindkettő áltermés, de ez nem lényeges), és a virágzatból megtermékenyítés nélkül fejlődik ki (megtermékenyítés esetén magokat tartalmaz, ami rontaná az élvezeti értékét), és akármeddig hagyjuk a növényen, soha többé nem fog újra kinyílni (ahogy egy érett alma sem), akkor igazad van.