Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2008.12.27 0 0 875
Na ugy latom a fodemben nagy az egyetertes:) A tetosikban sincs semmi szigeteles, csak cserep, folia?
Előzmény: csordika (872)
Axióma Creative Commons License 2008.12.27 0 0 874
Szerintem ugy kene kezdeni, hogy 20-30 cm uveggyapotot kigurigatni a tetoterben, meg letorni a komuves kezet amelyik nem tett a koszorura kivulrol plusz heraklith-ot. Ja es amikor otthon vagytok sok 3-5 perces kereszthuzat, mondjuk ketorankent, nem heti ketszer fel ora.
Ha az keves, akkor paratlanito gep beszerzese... amig ki nem szaradtok. Nalunk is gepi megoldas van (mukodtetni draga de ilyen idoben mosaskor nehez mashogy). Na jo, lustak is vagyunk kicsit, meg masreszt gyerekekre vigyazas miatt nem mertuk tulzasba vinni a szelloztetest. Igaz forditva volt az eset, nem volt szigetelve a pht30nf, ezert peneszedett, meg a sok viz miatt (mi egy even belul csinaltattuk es festes utan rogton koltoztunk be, ami dec.8-ra esett es mar havazas utan voltunk). A falat meg hypoval torolgessetek at (vagy domestos vagy kimondottan peneszolo, mindben az van, ruhakra vigyazni).
Dínó Creative Commons License 2008.12.27 0 0 873
"3. A felső beton födém nincs szigetelve, 10cm beton van rajta csak."

Hát, én azzal kezdeném, hogy 20-30 centi kőzet/üveggyapotot szétteregetnék a födémen. Ezzel a fűtésszámlátok is csökkenne (valószínűleg nem kicsit).

Egyébként gondolom a falak szépen át vannak glettelve és diszperzittel lefestve. Jobban jártatok volna, ha az először csak meszeltek (glettelés nélkül), majd 1-2-3 év múlva tértek át a "szép" falra. Nyilván ez azzal járt volna, hogy "rusztikus :) marad a falak felülete és még egyszer szét kell borítani a lakást, viszont a mészen nehezebben él meg a penész, illetve a nedvesség is könnyebben jár-kel a falakban.
csordika Creative Commons License 2008.12.27 0 0 872
1. A fő, teherhordó falak 38-as Leier téglából vannak.
2. A koszorúnál és a falakon végig 5cm-es dryvit van.
3. A felső beton födém nincs szigetelve, 10cm beton van rajta csak.
4. Az aljzaton 5cm lépésálló nikecell szigetelés van 5cm betonnal fedve.
5. Műanyag nyílászáróink vannak, emlékeim szerint üvegei 1.4k értékűek.
6. Szellőztetni hétvégén szoktunk, amikor itthon vagyunk, reggel kb. egy bő félórát teljesen kitárt ablakokkal.
7. Fürdőn, wc-n, mosókonyhán 60x60-as ablakokon keresztül szellőztetünk, konyhán 150x150 ablak van, de egy légtért képez a nappali-étkező résszel, így összesen ott van az említetten kívül még 2db 180x180 ablak+ két erkélyajtó, és van ott még egy szagelszívó is amit csak főzésnél használunk.
8. Növényzet még alakulóban, de a konyha-nappali-étkezőben vannak a szokásos nagy méretű növények, kb. 5, a szobák jelenleg még szüzek ezen a téren.
9. Radiátoros kombi falikazános fűtő-HMV előállító rendszert használunk.
10. ~150nm a hasznos alapterület, a 3 főnkre. Az érték így 50nm/fő
11. A külső hőszigetelés egy hosszú folyamat volt, de a falazás után egy hónappal került fel.
És végül a házat kb. 12 hónap alatt fejeztük be, ha az összes munkát tekintjük. Télen természetesen tavaly volt egy kb. 4 hónapnyi leállás, mivel már csak a belső munkák kellettek (fűtés, villanyszerelés, stb.). Nagyon várom a javaslatokat, mert idegesít a probléma. Természetesen nem írtam, de az összes jellegzetes hőhidas helyen, sarkokban megjelentek a foltok. De főként a plafonon van nyoma.
Előzmény: memorix (871)
memorix Creative Commons License 2008.12.27 0 0 871

Milyen a falazat (Tégla 30,38,44 esetleg Ytong 30,37 vagy egyéb

Milyen vastag hőszigetelés van a koszorúnál ?

Milyen vastag hőszigetelés van a falon?

Milyen vastag hőszigetelés van a plafonba vagy a ferde tetőbe?

Milyen vastag hőszigetelés van az ajzatbetonon?

Milyen nyilászárók vannak? Milyen ablak üveggel? (1.4,1.1,0.6,0.8,2)

Hogyan szoktatok szellőztettni? Milyen gyakran?

A vizes helységekben konyha,wc,fürdő hogyan történik a szellőzetés?

Mennyi virág van van a házban?

Milyen a fűtési rendszer? (radiátoros,padlófűtés,falfűtés,légfűtés,szegélyfűtés,stb.)

Hányan lakjátok és mekkora a nm? Kérném a lakás nettó nm osszad el a bentlakók számával?

A dryvitozás rögtön az építkezés elején ment fel? Hány hónap alatt lett kész a ház?

Többféle megoldás is van, ha válaszolsz a kérdéseimre akkor elmondom a megoldási lehetőségeket....

Előzmény: csordika (870)
csordika Creative Commons License 2008.12.27 0 0 870
Sziasztok!
Májusban fejeztük be az építkezést, akkor költöztünk be a házunkba. Az energia megtakarítás miatt, mi is leszigeteltük kívülről a falakat dryvittal, teljes nyugalomban elteltek a nyári, őszi hónapok. De sajnos most szembesültünk mi is a legnagyobb problémával. A födém és falak találkozásánál veszett gyorsan terjed a penész, most már az összes helységben fellelhető a kezdemény, van ahol hatalmas telepek vannak. Ha lemosom semmit sem ér, azonnal megtelepedik újra. Van ennek a problémának végleges megoldása? Hallottam valamilyen ablakba szerelhető utólagos kiegészítőről, ami bizonyos páratartalom felett automatikusan szellőztet egy kis résen keresztül. Ez megoldja a problémát, vagy szükséges ezen kívül is vegyszeres lemosás, penész-, gombaölő festés?
Hőkereső Creative Commons License 2008.11.29 0 0 869
Furcsán értelmezel dolgokat...

Azt hiszem sohasem foglak megérteni, és te sem engem. Van ilyen.
Előzmény: Axióma (868)
Axióma Creative Commons License 2008.11.29 0 0 868
Jujj, ezt a vakitos dumat a kiegyenlito bevonatrol mar el is felejtettem! Muszaj visszahozni? En hohid _megszuntetesrol_ beszelek, nem eloszlatasrol! [Btw, ha egyenletes homerseklet _lenne_ tole, akkor az - energiamegmaradas es tarsai - azt jelentene, hogy nem csak a hohid feluleten, hanem az egesz falfeluleten mestersegesen eloidezned a hohid energetikai jelenseget, azaz fokozott hokiaramlast! Szoval ez meg ha tokeletesen mukodne akkor is azt eredmenyezne, hogy tobbet kell futeni, ahhoz meg minek bevonat?]
Nem szoktam figyelni altalaban, hogy ki irt egy-egy hozzaszolast, de mostantol probalok egyaltalan nem beszelgetesbe keveredni veled... [Utalom az altudomanyos maszlagot, sorry.]
Előzmény: Hőkereső (867)
Hőkereső Creative Commons License 2008.11.29 0 0 867
Félreértesz, én nem sérelmezek semmit.
Az bosszant, hogy ha valaki valamilyen területen érdekelt, akkor mondhatsz neki bármit, akkor is az ő verziója az egyetlen jó megoldás... szerinte. Lelke rajta.

Pedig ha az ügyfél szemével nézzük a dolgot (márpedig egy szolgáltató ügyfélpárti kell legyen, különben életképtelen a vállalkozása), fel kell ajánlani minden lehetséges megoldást, felvázolva a várható eredményeket, előnyöket, hátrányokat.

Nem vitatom a szellőztetés fontosságát, ellenkezőleg.
A fűtés szezon beköszönte óta naponta (többször) elmondom, leírom az érdeklődőknek a véleményem a szellőztetésről.
Nem csak páratartalom (penészedés) szempontjából! Az élettani hatásaira (előnyeire) is kitérek, ugyanúgy mint a háttérsugárzást csökkentő hatására.

Jut eszembe - a tartósan túl alacsony páratartalom irritálja, kiszárítja a légzőszerveket, megnöveli a szervezet párologtatását (kiszáradás, száraz bőr), és megnöveli a lakásban a lebegő-por koncentrációt (szintén irritáló a légzőszervekre - asztma, allergia).

Kétségtelen, hogy a tuti-biztos megoldás a higroszabályozott automata szellőzőrendszer, beépített hőcserélővel a hulladékhő visszanyerésére. Ott biztos, hogy penész nem terem, és maximálisan hasznosítjuk a hulladék-energiát.

Vannak ennél egyszerűbb szellőző rendszer változatok is, a forgalmazó szaki a felmérés után a hely(zet) ismeretében ajánlja a legmegfelelőbbet
A legolcsóbb a kézi szellőztetés, csak mint jelen esetben is, nem mindig elegendő. Nem biztos, hogy elég hatékony, meg kényelmetlen is.

Viszont az a bizonyos energiatakarékos bevonat (melynek értékesítésében érdekelt vagyok), azzal hogy kiegyenlíti a fal felületén a hőmérsékletet, ezzel jó eséllyel harmatpont fölé emeli a hőhidakon a hőmérsékletet, és hozzá a páraszabályzó hatása, egy normál rendszeres szellőztetéssel a kívánt (penészmentes) állapotot eredményezheti.
Előzmény: Axióma (866)
Axióma Creative Commons License 2008.11.29 0 0 866
Na varj, ket dolog van. Egyreszt az, hogy elfogadhato relativ paratartalomrol inditva, a normal eletvitelnel tobb para keletkezik, mint amennyit normal eletvitelnel (ajtonyitogatas, szellozes, kemeny, stb.) kivisz az ember. Tekintve, hogy nagyobb paratartalomnal az egysegnyi kicserelt levego nagyobb mennyiseget tavolit el - ugyanolyan eltavolitasi szokasoknal -, ez a novekedesi utem csokken, es valoszinunek tartom, hogy egy - a 21 fokon mert 100% alatti - de mindenkeppen egy egeszsegtelenul magas abszolut paratartalmon lesz egyensulyban, azaz rogzul. [Amit mondjuk lehet hogy egy 26 fokos szobahomerseklet megszuntethet, de az ugye +30% futesi koltseg!]
Tehat ha ez az allando normaltol elnovekedes van, akkor muszaj szelloztetesre valamit (akar rendszeresebb ablaknyitast) kitalalni, hogy "ne masszon el" a paratartalom a normalistol, es ez kb. fuggetlenul a peneszedestol.
A masik, hogy "normal"-nak nevezheto _allandosulo_ paratartalomnal is lehet kicsapodas a hideg feluleteken. Ez ellen ket modszerrel lehet vedekezni: 1. (javasolt) a feluleti homersekletet emelni (azaz hohidakat megszuntetni) 2. meg lejjebb vinni a paratartalmat, hogy a hideg felulet se vizesedjen.
Szerintem te azt serelmezed, hogy a 2.-t butasag hasznalni. De a szelloztetespartiak nyilvan nem ezt (kene) szorgalmazzak, hanem az elso reszben emlitetteket.
Előzmény: Hőkereső (865)
Hőkereső Creative Commons License 2008.11.28 0 0 865
Bölcsen közelíted a problémát.
Nem árt, ha tudod, hogy mekkora páratartalmat kell kezelned.
Higrométer ügyben azt javaslom, hogy ha nem valami két hét után eldobhatóra vágysz, keress olyan műszert amely 3-5% pontossággal mér. Szaküzletben, kereskedésben érdemes utánanézni.
Az analóg mérők sem rosszak, főleg ha lószőr, vagy hajszál érzékelősek. Annyi a macera, hogy használatba vételkor "be kell lőni".

Ha már tudod milyen mennyiségekkel kell operálnod, eldöntheted a módszert.

Axioma többször is rátapintott a lényegre, az okot kell megszüntetni. A tüneti kezelés mindig csak átmeneti eredményt hoz.
Egyetlen szellőző nyílással nem lehet hatékonyan szellőztetni, gondoskodni kell az eltávozó levegő utánpótlásáról, beömlő nyílásról. Ehhez kell a szakember, hogy beméretezze, különben könnyen előfordulhat, hogy kevés lesz a légáram, vagy "huzatos" lesz a lakás...

Van más módszer is a penészedés megelőzésére, megszüntetésére, melyet a szellőző rendszer pártiak (forgalmazók) keményen támadnak, ha a falfelület hőmérsékletét emeled harmatpont fölé.
Előzmény: slackware.hu (855)
dpek Creative Commons License 2008.11.27 0 0 864
Szerintem ami jobban bírja a vizet.
Így is úgy is párás lesz a fal fürdéskor.
Nekünk sima mésszel van. Szellőző mindenképp kell, így szerintem nem sok jelentősége van annak a kis felületnek, amúgy is a nagy része csempés általában.
Én legközelebb diszperzittel fogok.
De biztos van akinek van tapasztalata ilyen téren.
Előzmény: bubu567 (863)
bubu567 Creative Commons License 2008.11.27 0 0 863
Sziasztok!
Mostanság fogjuk glettelni és festeni újonnan épülő házunkat. a kérdésem az lenne, hogy a vizes helységekben diszperzittel vagy mész alapú festékkel fessünk??
r0226 Creative Commons License 2008.11.27 0 0 862
Egyszerű ember vagyok egyszerű megoldásokkal.:-))))
Szívesen máskor is.
Előzmény: dpek (857)
dpek Creative Commons License 2008.11.27 0 0 861
Ez se rossz, de nekem kellett a külső hőmérséklet is.
Meg hordozgatom.
Előzmény: slackware.hu (860)
slackware.hu Creative Commons License 2008.11.27 0 0 860
Én ezt neztem ki, http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMUZPVlZhZWxKT1VrZGtOUT09&pid=VkZaU1drMHdOVFpYV0doUFlXeHNOUT09

Előzmény: dpek (859)
dpek Creative Commons License 2008.11.27 0 0 859
Én ezt vettem.
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMUZPVlZhZWxKT1VrZGtOUT09&pid=VkZaU1drMXJOVFpUV0doUVZrVnNOUT09
slackware.hu Creative Commons License 2008.11.27 0 0 858
Sokat szelloztetunk, de nagyon nem segit az se.
Előzmény: Axióma (856)
dpek Creative Commons License 2008.11.27 0 0 857
Akkor ez lesz, hogy egyelőre kapcsolgatjuk, aztán bekötöm időkapcsolóra.
Később meg a fürdőszobait páraérzékelős kapcsolóra.
Kösz a tippet.
Tudtam hogy számíthatok rád. :-)
Mint pl. régebben más topikon.
Előzmény: r0226 (853)
Axióma Creative Commons License 2008.11.27 0 0 856
Meg ugye ha sok a para, kene kezzel sokat szelloztetni... (2-4 percre napi 5x vagy ilyesmit szoktak emlegetni). En se csinalom, igaz nalunk van lyuk a falon (wc szellozteto ventillatorral, gaztuzhely legbeejto).
slackware.hu Creative Commons License 2008.11.27 0 0 855
Elso korben szerintem veszek egy higrometert, aztan ha magas a para tartalom, akkor beruhazunk egy keszulekre. Bar a pontos tipus meg kerdeses, mert nincs tapasztalatom ilyenben.
Előzmény: Axióma (854)
Axióma Creative Commons License 2008.11.27 0 0 854
Hat, igazabol ez akkor is tuneti kezeles. Az egy ablakon szellozores nem er semmit, ha egyaltalan passzivval megoldhato akkor azt tervezni kell, "utvonal" kell a levegonek a lakason at. Vagy aktiv szelloztetes.
Persze mindez csak azutan, hogy kiderul: tul magas a para, nem pedig normal para hohidas szerkezettel okozza a gondot. Utobbi esetben hosszabbtavon az elektromos kutyu se biztos, hogy jot tesz (tul szaraz levegonek nem tudom mi az elettani hatasa).
Előzmény: slackware.hu (852)
r0226 Creative Commons License 2008.11.27 0 0 853
Lenne értelme csak hova teszed az érzékelőt? A legegyszerűbb ha 2 óránként 10-15percre időzited a berendezést. Van programozható konnektor párezer forintért. Én ezt csinálnám szerintem ez egy egyszerű és hatásos megoldás, a fürdőbe ha van venti akkor oda lehetne tenni érzékelőt.
Előzmény: dpek (848)
slackware.hu Creative Commons License 2008.11.27 0 0 852
Igen, gondoltam.. Valamit valamiert, de inkabb + 500Ft mint nyaron egy uj festes, amit 1 eve festettunk le, es nem volt olcso.:) Szal itt ket rossz dolog kozott kell valasztanom, es a koltseghatekonyabb szerintem ha beruhazok egy paratlanitora. Bar ha van mas alternativa engem erdekel, csak igy korbe jarva a temat nem nagyon talaltam mast.
Előzmény: Axióma (851)
Axióma Creative Commons License 2008.11.27 0 0 851
Az elektromosnak meg vna egy szep uzemeltetesi koltsege. Nalunk egy klima van erre a celra (mindket fele bent), es manapsag mar csak benti teregetesnel hasznalom, de akkor ha megy egy fel napot az plusz 500 Ft villanyszamla (igaz, minusz 10 liter viz a levegobol). A ceresit-nel tuti olcsobb...
Előzmény: slackware.hu (850)
slackware.hu Creative Commons License 2008.11.27 0 0 850
Koszonom, az egyik ablakon van legbevezeto. Sajnos bontani nem nagyon akarok, mivel most lett felujitva a lakas, igazabol ezert gondolkozunk az elektromos megoldas. Lehet, hogy csak akut kezelesre jo, nem tudom, nem volt meg paraval gondom. A felujitas elott rosszul zaro ablakok voltak, igy a szellozes is meg volt. Most is szelloztetunk, de ezek szerint nem eleg.
Előzmény: dpek (849)
dpek Creative Commons License 2008.11.27 0 0 849
ajánlom itt olvasgass.

http://www.peneszmentesites.hu/
Előzmény: slackware.hu (847)
dpek Creative Commons License 2008.11.27 0 0 848
A szobába ahol teregetve volt, 80% volt.
Tegnap ki lett szellőztetve, lement 60-65-re, és már az ablak is majdnem száraz volt.
Ahol alszunk, ott is lett szellőztetve, éjjelre nyitva lett hagyva az ajtó, reggel sem volt több 60%-nál de az ablak is majdnem száraz maradt.
Amúgy nekem is 3 rétegű van.
Asszem beüzemelem a rendszert, addíg meg marad a kézi szellőztetés.
Ideiglenesen a 2 szobába nyomok be friss levegőt a talajhőcserélőn keresztül, a fürdőben meg a felesleget a szellőzőnél a túlnyomászsalu kiengedi.
Vagy egy időben meg ott is járatom így hamarabb kimegy az elhasznált levegő.
Szerinted van értelme a ventit páraérzékelős relével kapcsoltatni, vagy elég naponta x időt járatni?
A fürdőszobai is egyelőre kézi kapcsolású.
Előzmény: r0226 (845)
slackware.hu Creative Commons License 2008.11.27 0 0 847
Sziasztok,

Sajnos en is parasodassal kuzdok otthon, most gondolkozok egy elektromos paratlanito megvetelen, de egyenlore nem igazan tudom, hogy ar/ertekben melyik lenne nekem a megfelelo. A hazam 60m2-es, 2 szoba + furdoszoba + konyha. Igazabol a ket szobaban van a sarkokban paralecsapodas. 1 honapja lett veve ceresit stop para, kicsit segitett rajta, de nagyobb valtozast nem hozott, ezert gondoltunk arra , hogy beruhazzunk egy elektromos keszulekre. Otleteket, tapasztalatokat varok, hogy mit erdemes venni, nem akarok beleugrani egy vasarlasba, mert nem olcso, de ha valamit ajanlanatok azt megkoszonom.

r0226 Creative Commons License 2008.11.26 0 0 846
"Egyelőre ezen kívül nem szellőztetünk sehogy, csak az ajtónyitáskor beáramló friss levegő jön be."

egyelőre ezen kéne változtatni.:-))))
Előzmény: dpek (844)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!