Az Eger 2 elvben az SV 12375 magutódja, legalábbis azt olvastam róla, de aztán az is lehet, hogy szelekció. Viszont ez az SV 12375 Villard Blanc néven elég komoly karrierre tett szert anno Franciaországban, mint eléggé rezisztens fehérbor szőlő - vszinű a rókaíz már nincs benne, mert annyira sokadik keresztezés. De még soha nem találkoztam vele és borával sem.
Lányomék vettek házat, s vele néhány sor szőlőt a szomszéd szerint Eger 2 van benne. Rákerestem, de csak mint a keresztezés egyik "résztvevőjét" találtam. Önmagában miféle... soha nem kóstoltam.
Fontosabb vajon alanynak jó lenne? Döntöttem néhányat, szépen hajt is... idén lehet nem lesz időm oltani. Nem fagyzugos hely (nem fagyott le a kajszi-több is van a szőlő között-) üdv PJ
Üdv.! Szeretnék valami megoldást a szőlőfürtök megvédésére, mert teljesen leszüretelték a darazsak. A csapdák minden 3. napra tele voltak, de nem segített. A végén belefáradtam, mert nem mutatott javulást az egész. Arra gondoltam, hogy valamibe bele kéne kötnöm a fürtöket. Legalább valamennyit, hogy jusson a családnak is ne csak a darazsaknak. Mi jöhet itt szóba? Nejlonzacskó, vagy szúnyoghálóból csinálni, esetleg van valami spec. erre való zacskó? Előre köszönöm a válaszokat!
Azt szeretném kérdezni tőletek hogy tudna-e valaki ajánlani egy olyan oldalt ahol lehetőleg nagyjából hitelesen és rendszeresen adnak növényvédelmi előrejelzést? az elmúlt években többet is találtam mindig, idén viszont egyet sem leltem meg még eddig.
A csibedrót lényegesen olcsóbb megoldás...nyúl,hörcsög ellen bevált.1m-es darabokat vágtam,ezekből kb.30-35 cm átmérőjű hengerek készíthetőek,amibe a cseperedő szőlőnek is van hely.Mivel hengerelve árulják,az alakja kész is van és többször is felhasználható.
Pont hasonló dilemábban voltam, nálam az őszi telepítés vadvédelme volt a cél. Nézegettem én is a négyszög nevelőt, illetve elég sokféle hálót, végül ezt találtam a legjobb ár/érték arányúnak:
Szia! A négyszöggel kapcsolatban nincs tapasztalatom, azt gondolom viszont, hogy komolyan árnyékolja a kis oltványokat, ezért nálunk a pótlásokat és új telepítéseket kapáljuk/horoljuk/saraboljuk 20-30cm széles körben vagy sávban (területfüggő).
Ha a fertőzési helyzet megkívánja, akkor a sima kén (pl. thiovit) maximálisan kijuttatható dózisa (talán 0,5-0,6 %?, utána kellene olvasni) a legcélszerűbb, leghatékonyabb ilyenkor. Felszívódót tényleg csak virágzáskor (-tól), járványhelyzetben.
Amíg nem a vadból jönnek, addig kár azon izgulni, hogy mi lehet, mert sok oka lehet. A lényeg, hogy agyból dob rügyet, a többi nem számít. A lényeg, hogy válassz ki kettöt (ha van kettö) és csak azokat hagyd meg.
Tiszteletem ma nézegettem a múlt hónapban visszavágott oltványokat és azt láttam több esetben hogy a két világos rügy alva maradt és a fejből jönnek elő a hajtások.Talán bevakulhattak a világos rügyek vagy mi lehet a gond?Köszönöm a válaszokat.
A felszívódó szerhez kell lombfelület, ami fel tudja szívni. Na, ez pont nincs meg 4-6 leveles állapotban, úgyhogy teljesen értelmetlen dolog ilyenkorfelszívódó szert használni. Azt majd virágzás előtt, ill. az első csonkázásig (fürtzáródás) kell/lehethasználni.
Ez 90-ben volt. Nyilván azóta sok minden változott. Nem is mint szigorúan követendő eljárást írtam, hanem mint egyfajta (korábbi) nézetet, gyakorlatot. Nem baj, ha az ember - kellő kritika mellett - megismer más módszert, lehetőséget, stb. Lehet, akkor sem volt ez teljesen a "hivatalos technológia" része, viszont sok olyant megtanított nekünk, ami lehet nem a nagykönyv szerint volt, de kellően effektív. Szerintem akkor nem is volt még a rézre hektáronként maximálva a kijuttatható hatóanyag. (Viszont ilyen kisleveles állapotban nem is feltétlenül annyi hatóanyag kijuttatásával kell számolni mint teljes lombtömegnél.)
Nem tudom, nálad mikor volt a "hajdanán" de jelenleg az a helyzet a rézzel, hogy kizárólag azért nincs betiltva, mert nincs helyette más, hasonlóan egyszerű alternatíva. Ami viszontvan, az az éves szinten kijuttatható elemi réz mennyiségének a korlátozása.
Lehet, hogy nem pontosak azadataim, de a nagyságrend kb stimmel: 6 kg/év/ha, ami aztjelenti, hogy ha egy 40 % rezet tartalmazó szerből kell 2,5 kg hektáronként, akkor összesen 6-szor használhatsz rezet abban az évben. Ha a határérték 4 kg, akkor csak négyszer. Értelmetlen dolog elpotyálni a réz puffert akkor, amikor semmi szükség rá. Ezen kívül gazdaságtalan is, mert fölösleges pénzkidobás. A virágkezdemények leperzseléséről már nem is beszélve.