Engedéllyel rendelkező ornitológussal voltam kint, együtt szedtük a szajkókat. Mellesleg a területnek nincs felelőse, egy külvárosi ligeterdőmaradványról van szó, nem erdészeti terület.
"Hát igen ez pl a hortobágyon jól működik, de a kertedben hány : szarka, szajkó, dolmányos varjú, karvaly, héja, nyest (néha), kígyók van?"
Második lecke: a szarka, szajkó, dolmányos varjú, karvaly és nyest urbanizálódott, mindenütt megtalálhatóak, ahol ember van. Kukkants át a madáretetős topikba, mindenki a szarkától félti a kertvárosi (vagy akár lakótelepi) fészkeket. Szóval van belőlük elég mindenhol.
Engem nem érdekel, hogy a macskatartók hogyan oldják meg a macska otthontartásának problémáját. Nem az én dolgom.
A különbség az, hogy a szajkó - mint lentebb írtam - nem védett madár, irtják is. Amit a macska elkap, abból meg alkalmasint kevés van. Például ha a hűvösvölgyi Nagyréten (ahová a házikedvenc macska is kiszökik a kertből) megtalál egy ökörszemfészket, az igen nagy veszteség a természetnek.
"Látom, alapvető biológiai ismereteknek is híjával vagy. A macska nem része a szelekciós rendszernek. A kismadarakat elegen szelektálják, természetes ellenségek: szarka, szajkó, dolmányos varjú, karvaly, héja, nyest (néha), kígyók."
Hát igen ez pl a hortobágyon jól működik, de a kertedben hány : szarka, szajkó, dolmányos varjú, karvaly, héja, nyest (néha), kígyók van? És hány "ellenség"? Nálunk semennyi.. bár béka az van
A legjobb rész ez : macska nem része a szelekciós rendszernek ebből levezetve > a macska csak úgy van nem eszik, és nem tart fent semmilyen kapcsolatot a környezetével. Tehát a MACSKA nem ragadozó! Hanem fotoszintézis alapján tudja az egyedfentartást megoldani.
Láttál te már macskát kicsit nagyot.. (kiscica , oroszlán,vadmacska)
Az Országgyűlés hétfőn 284 igen szavazattal, 11 ellenében, 4 tartózkodás mellett elfogadta a Büntető törvénykönyv azon módosítását, amely bűncselekménynek minősíti az állatkínzást. A törvénymódosítás a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba. Az Országgyűlés hétfőn megszavazta a Büntető törvénykönyv azon módosítását, amely bűncselekménynek minősíti az állatkínzást.
A módosított törvény tiltja a gerinces állatok esetében az állatviadal tartását, szervezését, és ezzel a céllal állatok tenyésztését, forgalmazását. Szintén tiltja az állatok kínzását, az orvhalászatot és -vadászatot. Állatviadalok szervezését három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanák, az állatkínzást pedig két évig terjedő szabadságvesztéssel.
A jogszabály szerint állatkínzást követ el az, aki gerinces állatot úgy bántalmaz, illetve tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet. Az állatkínzás vétségét követi el az is, aki állattartóként háziasított emlősállatot vagy az ember közelében tartott veszélyes állatot elűz, elhagy vagy kitesz. A törvénymódosítás a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba. .
Hmm.. Ha biológiailag nézzük a dolgokat, akkor az a madár (vagy bármilyen állat), amelyik nem szaporodik tovább, olyan, mintha meg sem született volna, hisz nem adja tovább a génállományát, nem járul hozzá a faj fennmaradásához. Aki egy vadon "született" madarat otthon, kalitkában tart, az pont annyit árt ezzel a természetnek, mint egy macska, amelyik azt a madarat elkapta volna.
Látom, alapvető biológiai ismereteknek is híjával vagy. A macska nem része a szelekciós rendszernek. A kismadarakat elegen szelektálják, természetes ellenségek: szarka, szajkó, dolmányos varjú, karvaly, héja, nyest (néha), kígyók.
"Nem a pusztítás a megoldás."
Hát mi? Hallgatlak, hátha megfejted, amire a szakemberek kb. egy évszázada nem tudnak más megoldást.
Fekete István ezeket a sorokat elég régen írhatta, én hiszem, hogy csak egy szűk generációváltás, és a probléma, ha nem is szűnik meg, de jelentősen javulni fog!!!
Apám kertjéből ugyanaz az egy szem szomszéd macska idén öt feketerigó-, egy énekesrigó- és két rozsdafarkúfiókát vitt el. És csak azért ennyit, mert több nem is volt a kertben. Ezen kívül rendszeresen elkapja azokat a kifejlett madarakat, melyek apám kis kerti tavához járnak fürdeni. Ezeknek - mivel költési időszak van - a teljes fészekaljuk lassú kínhalállal éhendöglik.
Pedig ezt nálam jobban senki nem akarhatta! De magam is utaltam rá, a másik kutyánk, bár szökni azért szeretne, de nem olyan elszánt és ügyes, az ő vére már nem olyan tiszta és ösztönös, a húzásban sem olyan jó. De ez nem kutyás fórum, bocs!
A madár nem a tied! Csak nálad fészkel! Kétesélyes > termésetes kiválasztódás, egyedszám szintentartás.
Ha nem vadászná le, akkor pl. a cinkék nem kicsit szaporodnának el, nyáron talál kaját, télen meg nem pusztul el, mert eteted, mert milyen szép, a fehér hóban , hogy ott mászkál....
Mivel macska ösztönösen vadászik.
Ezt a védőbeszédben majd elmondhatod > goto Csillag.
Nem a pusztítás a megoldás. Ennyi erővel ha összefognának az állatok az embereket is ki tudnák írtani (simán) mert azért mi több kárt okozunk a természetben mint a macska.
1. Mert nem mennek. Kiengedem az ablakon, hát nem visszajön? Ilyet, hűségesebbek, mint a macskák.
2. Az én madaraim nem pusztítják a természetet, ezt mindig elfelejted. A dolmányos varjú persze, ha túlszaporodik, komoly károkat tud okozni a kisebb madarak populációiban, nem véletlenül irtják azt is.
" ...hajnalokon és alkonyattal "szigorúan igazoltattuk" a kóborebeket és macskákat. Az első évben lőttem 42 kutyát és 39 macskát, melyek majdnem kivétel nélkül vadászat közben búcsúztak el az árnyékvilágtól. Körülbelül ennyire tehető a vadőrök eredménye is. A 42 kutyából 17 farkaskorcs volt, és kimondott komondor vagy juhászeb egy sem akadt köztük.
(...)
Persze ez a sintérmunka nem ment minden torzsalkodás nélkül, de az érdekeltek lassan belátták, hogy okosabb a kutyát otthon hagyni, mint az egyetlen Tiszát kitenni a könyörtelen veszedelemnek. Először mindenkit figyelmeztettünk, és ha a figyelmeztetés nem használt: szólt a puska. Ma már, ha a Tisza mégis elszökne a gazdája után, szépen oda van kötve a szekérkerékhez, ami viszont a Tiszának nem szórakozás, és a következő alkalommal inkább otthon marad.
A kisvad igazi és legnagyobb ellenségeit nem a természet adja, hanem az ember. A természetben sohasem találunk akkora telhetetlenséget és furfangot, mint az ember által megszelídített négylábúak között, és ha a természetre lenne hagyva, sohasem billenne fel az egyensúly. A természetben élő vérengzők közül a hiúz, nyest, görény, menyét, héja, bár néha ölnek puszta gyilkolási vágy kielégítésére is, nincsenek olyan tömegben, hogy az végzetes lehetne az apróvadállományra, s ezeknek megfékezésére - szerintem - elégséges a puska. De hogy egy jó orrú vizslakorcs mit tud egyetlen hajnalon elpusztítani, azt csak az tudja, aki lőtt már ilyen puffadásig telezabált dögöt, heverve a vacok mellett, amely körül hat öklömnyi nyúl volt megfojtogatva, és amikor felvágattam a hasát, abból is kifordult hat összerágott, kisebb-nagyobb nyúlfia.
(...) A vad mégis szaporodik, bizalmas, bizalmas, élő tanújelét adva annak, hogy melyek az ő igazi hóhérai, pusztítói, és szaporodásukkal megmutatják, hogy miktől kell megtisztítanunk a határt, ha azt akarjuk, hogy állományunk ne pusztuljon, s abban örömünk legyen. "
Perszepersze, ez igaz... Én a kutyákat alapban nagyon szeretem, de ha már választhat az ember, olyat választ, amelyik minél jobban passzol hozzá.. Az én esetemben ez a jóóó naaagy, mindenkit szerető, békés és lusta kutya... : )))
"Senki nem kerül bíróságra azért, mert kinyír egy csatangoló macskát, maradjunk ennyiben."
Dehogynem , ha esetleg egy jómodú ember macsekját nyírod ki, akkor lehet, hogy kapsz 3 évet. A macska kóborol van amikor több napot is. De mindig hazamegy.
Kóbór macska nem sok van, mert mindegyik valahova "hazajár" :)
A madarak jórésze azért ösztönösen olyan helyre fészkel, ahol (többek között) a macska nem éri el. Pl. eresz alá, padlás tetejébe, vékonyabb ágakra. Ha nem így tennék, akkor más ragadozóknak is könnyen prédájává válnának.
Tény, hogy a macskák próbálkoznak, de aztán rá kell jönniük, a madarak sem hülyék, nem fognak a szájukba repülni. Ők pedig évmilliók alatt elsősorban rágcsálóvadászatra szakosodtak, mégha minden tetszik is nekik, ami kicsi és mozog.
Ximotnak megoldás kell. Itt sokan írtak sokfélét, de egyik sem tetszik neki.
Megoldás sürgi, mert büdös a környék ill. allergia fennforgás van.
Tehát:
- Villanypásztor : kivitelezési idő 1nap ár 40.000Ft (Max) hatás 100% nem törvénytelen, és eléggé humánus elég 1* kipróbálni minden macskának
- Ultrahangos riasztó : nem tom mennyire hatékony meg árat se tudok
- Méreg : Törvénytelen, büntetendő, esetleg a szomszéd ha kicsit morcosabb még bunyó is lehet a rendőrség mellett.
- Átmész a szomszédhoz : megbeszéled az ivartalanítást
- kutya : humánus, legolcsóbb, legjobb megoldás, nem biztos, hogy allergiát okoz.
Thik: remélem a leendő szomszédait ezt az emberséges viselkedést díjazni fogják. Esetleges nem új telepen (Városból kitelepült környék) nem biztos, hogy sokáig csinálhatnád ezt. Mivel a macskákra nem vonatkozik a birtokháborítás dolog. Pl a szomszédban fészkelő madár simán átrepül hozzád. Az érveim.. neked nincs , itt sokan mondtak sokfélét, csak süket fülekre talált.... Aki nem szereti a természetet az ne költözzön bele..
Ximot: ennél több megoldás sztem nincs. Dönts jól,
Van néhány elszánt önkéntes szervezet, amely saját pénzén próbál segíteni, dehát ez csepp a tengerben, bár nagyon tiszteletreméltó. A husky-k, malamutok meg tudom, hogy külön kategória, az iszonyatos mozgásigényükkel. Én nem is bírnám, azért is vannak inkább olyan magamfajta, lustábbacska : ) ebeink. (Amúgy szépek a szánhúzók nagyon, és a tieid is, a képen! )
Tudod, hogy vannak szervezetek, amik a kóbor macskák befogását, ivartalanítását és újra elengedését végzik, dehát ez nyílván elenyésző.
Szerintem nekünk, ötven év körülieknek már természetes a táppal etetés és az ivartalanítás és ha nyugdíjasok leszünk, akkor is így cselekszünk. Tudod, hogy az apósom hogy ki volt akadva a macskatáptól! Sejtheted! Én meg abból is kiindulva, hogy ne lopjon, ne másszon fel a nemkívánatos helyekre, meghát a konyhai maradék...Sosem volt kérdés számomra, mivel etessünk, az egészségük érdekében is! Ebben is talán szerencsés vagyok, de állatbetegség nálunk szinte ismeretlen.
Ha egy huskyt fogadnál be a menhelyről, megggyőződésem, hogy az első adandó alkalommal megszökne, de szerencsére az enyém sem megy messzire és ha már szomjas, hazajön. Csak akkor van gáz, ha esik az eső.
Illetve szerencsére már múltidőben beszélhetek, sikerült minden irányból a kerítést megoldani megfelelően, de főleg a kutya kora, 12 éves, ami már csökkentette a hihetetlen ügyességét, rafináltságát. Nem volt semmi, amikor éjjel kettőkor a szomszéd kertjében rimánkodtunk neki a férjemmel suttogva, mert féltünk, hogy felébred a néni:-) De ma sem megyek el egy fél napra sem nyugodt lélekkel, mert anyira fél a vihartól, ogy mindenre képes olyankor, ha nem tud bejönni a házba, meg persze a tüzijátéktól, de az szerencsére csak esténként van, akkor sosem hagyjuk kinn, ha elmegyünk.
Igazad van ebben, a magyar vadászatot és vadgazdálkodást nagyon elszúrták. Aláírom. Azonban ez egy másik téma, ettől még a kutyák-macskák ugyanúgy kilövendők az erdőben, és jóérzésű ember a kertekben csatangolva sem tűri meg őket, már ha nem akarja, hogy minden fészkelő madár eltűnjön.