"Filonit két lábon járó Star Wars lexikonnak is nevezik, valószínűleg van fogalma róla."
Kicsoda nevezi? Mitől mérvadó az aki ezt teszi? Itt ezen a portálon is van jónéhány "két lábon járó lexikon", akik fejből idéznek filmekből, könyvekből. Illetve attól hogy valaki ismer tényeket, az nem jelenti hogy érti is az összefüggéseket, és ezek alapján képes új, ellentmondásokat nem tartalmazó tartalmat létrehozni.
"a kánonba tartozó"
A dizni kánonnak semmi jelentősége. Egy hülye katyvasz az egész, aminek nem célja egy egységes világ létrehozása.
"... megjelent már, egyik gyakran használt képesség.."
Nincs jelentősége, ha az univerzumba beillesztve ellentmondást hoz létre. Az Force Heal is ilyen. Játékban elmegy, mert ott van értelme a játékmenet miatt, de meg is kell maradjon a játékok keretei között.
"hogy bármi probléma lenne azzal, hogy Ahsoka az erőn keresztül hallja, hogy mit beszéltek a párbaj után"
nekem van vele problémám
elég nagy természetességgel adta ezt elő Ahsoka
ha ez egy ilyen könnyed és mindennapos dolog volna, akkor egyrészt korábban is milliószor kapóra jött volna, hogy valaki alkalmazza
és ha ez valóban egy ilyen könnyed, és mindennapos képesség volna, akkor a jedik minden bizonnyal évezredek óta mesterdetektívek lettek volna már
ebből is és a többiből is (amit írsz) látszik, hogy Filoni csupán improvizál, de nem virtuóz módon, hanem sokkal inkább úgy, mint amikor az óvodában megkérjük az ovisokat, hogy találjanak ki egy mesét
az elején picit akadoznak, de nem az a kulcs momentum, hanem amikor belelendülnek és se vége se hossza a történetüknek, annyira belelelkesednek
egy idő után a történetüknek már semmi köze a kiinduló helyzethez, de legalábbis az ovisok már rég nem is emlékeznek arra, hogy hol kezdték el a sztorit, amiben egy idő után bármi megtörténhet
aranyosak, ahogy így tombol a fantáziájuk és csillog a szemük mesélés közben a kis 5-6-7 éveseknek, de egy felnőtt ember levágja, hogy összességében ennek is se füle, se farka
na, Filoni is egy ilyen óriáscsecsemő kb, de jól álcázza az egészet azzal, hogy visszamutogat korábbi helyszínekre, karakterekre, képregényekre, számítógépes játékokra stb stb időről időre és akkor azt a látszatot kelti, hogy ő itt most képben van :)
ha az majd megtörténik, akkor figyeld meg, még az is visszamenőleg az ő számlájára lesz írva
hogy milyen ZSENIÁLIS vizionárius volt, hogy így kigenerálta magából ezt a végtelennek tűnő sztori-folyamot, 2008-óta, ami _mindvégig_ az ST irányába konvergált :D
komolyra fordítva, azt tudom elképzelni, hogy nem egy az egyben jutunk majd el az ST-be, szóval nem az ep7 előtt 5 perccel teszi majd le a tollat, hanem csak úgy szépen-lassan, ímmel ámmal
mindig csak az ST egy-egy fundamentumát felvillantva, elfogadtatva
és akkor picikét a nézőket becsapogatva, apránként jutunk el oda, hogy meg is érkezünk oda, ahová sosem szerettünk volna
"két lábon járó lexikon", érted, megírta/bábáskodott az eddigi kánonnak tartott halmaz kb 80%-át (értsd: tízmillió TCW epizód, meg Rebels meg a többi...)
és akkor ezeket így TUDJA (hát mi lenne, ha még ezt sem tudná?), amiben a világon semmi különös nincsen! de neeeeem, rögtön nevezzük két lábon járó lexikonnak :)
valószínűlég én is és te is és valahányan itt UGYANILYEN lexikonkák vagyunk, hiszen vélhetően rengeteg dolgot tudunk, amit életünkben, munkánkban, szakmánkban (valamiben, amiben aktívak vagyunk) végigcsináltuk, úgy meg még jobban tudnánk, ha ez az összes sokminden olyan vastagon lett volna dokumentálva is, mint Filoni munkássága :D
nem lexikon ő, hanem egy kókler
emlékszik, vagy van erre/helyette egy stábja, vagy visszakeres korábbi dolgokat, azokra visszamutogat, ezzel eléri, hogy konzekvensnek és összefüggőnek hasson a sztorija, de ez igazából csak szemfényvesztés, semmi több
valójában pedig gyakran ellene mond az elemi logikának, nincs tekintettel korábbi cselekményekre, eredményekre, elveszi a tétet, mű-drámákat generál stb stb javaslom, olvasd vissza a topicot, ez is egy lexikon :D az összeset szóvá szoktuk tenni, hétről-hétre egyre több akad :D
Végre sikerült végignéznem az 5. részt. Annyira untam, hogy az első 25 perc után csak ma tudtam rávenni magam, hogy befejezzem a maradék 20 percet...
Nem sok értelme volt ennek sem, egyáltalán nem derült ki, hogy hogyan került a World between worldsbe Ahsoka (ugye a Rebelsbe ehhez csak egy jedi templomon keresztül lehetett belépni, most pedig egyszerűen ott termett), milyen leckét kellett kapnia Anakintól azon kívül, hogy tartson ki, illetve persze behozni a szokásos memberberryket, mert Isten ments, hogy egy SW termék önmagára támaszkodva próbáljon valamit átadni!
Feltűnő volt, hogy Hayden Christensen mennyivel jobban forgatja a fénykardot, mint Rosario Dawson, kicsit kínos is volt, hogy mindig le kellett lassítania, hogy Dawson tartani tudja vele a lépést. Az is furcsa volt, hogy a deaging néha remek volt, néha pedig borzalmas.
Azt sem értem pontosan, hogy a bocifejű, állandóan mosolygó tábornok (ezt kb. minden második mondatban elmondja, nehogy véletlenül elfelejtsük. Mondjuk igaza van, mert egyébként soha senki nem gondolná, hogy tényleg tábornok.) hogyan hallotta meg a fénykardok hangját. Az OK, hogy a fia erő érzékeny, de most már ő is? Vagy egyszerűen tényleg az a megfejtés, hogy bárki tudja használni az erőt, csak akarni kell?
Az instant facepalm pillanat az volt, amikor megláttam, hogy az űrbálnáknak ugyanolyan fogsoruk van, mint a földi bálnáknak. Biztos sok az űrben az űrplankton...
Abban viszont nem értek egyet a hozzászólókkal, hogy bármi probléma lenne azzal, hogy Ahsoka az erőn keresztül hallja, hogy mit beszéltek a párbaj után. Ez abszolút olyan képesség, amit az erő lehetővé tehet, ráadásul egyértelmű, hogy ez sem működik egzakt módon, csak, ha minden jól alakul.
Filoni a saját szájíze szerint bővítette az SW univerzumot az animációs filmjeivel. Ez gondolom akkor megnyerte a Disney tetszését és amennyit én találtam róla, Lucas bátyánknak is tetszett. Ezek a sorik/évadok valakinek tetszettek, valakinek nem, többségben az utóbbi különféle okokból. Az itt elkezdett ötleteit vitte tovább és csinálta meg élőszereplősként Filoni, amit a Mando/Boba Fett/Ahsoka-ban látunk. Ez a többségnek ismét csak nem tetszik. Ez mindenkinek szíve joga.
Magam részéről inkább Filoni/Favreau mint az ST világa. (még ha egyszer a kettő össze is ér, bár nem tartom kizártnak, hogy addigra Filoni is kiszáll/elmegy a kedve).
csupán arról van szó, hogy az egyesek által zseniálisnak tartott, az "SW megmentője" Filoninak voltaképpen fingja nincs az SW-ről, mesél valamit bele a vakvilágba, aztán amikor már nagyon belebonyólódik, akkor ilyen hülyeségekkel "kimeséli magát" a saját zsákutcájából, csak hadd mesélje még tovább és tovább a hülyeségeit
Filonit két lábon járó Star Wars lexikonnak is nevezik, valószínűleg van fogalma róla.
Ez a képesség amúgy ezen sorozat előtt a kánonba tartozó Jedi: Fallen Orderben és a folytatás Survivorban is megjelent már, a játék főhősének egyik gyakran használt képessége..
És Chopper megvolt (pár pillanatra feltűnik az egyik jelenetben)? Ahogy az, mikor Syndulla tábornokot keresik a hangosbeszélőn? A Ghost a scarifi csatában?
A rajzhoz képest a soriban az új hajó kisebb, kb harmada, mint egy csillagromboló.
Ez egy modernebb hajó. Kisebb, de majdnem akkora méretű winget hordoz, mint egy mon calamari cruiser.
Kevesebb személyzettel is rendelkezik. Szóval olcsóbb fenntartani, mint egy mon calamarit.
De látható, hogy a flották fő egysége továbbra is a MC, körülötte vannak ezek az új kisebb cirkálók.
Hasonló, mint az amerikai flottánál a Ticonderoga cirkálók és a Arleigh Burke rombolók. Utóbbiak majdnem annyit tudnak, mint a Tico, ezért nem is építettek már új Ticonderogákat.
Illetve ha jól emlékszem, bár valószínű nem kánon, csak valamelyik könyben olvastam, hogy az MC-ket a calamariak polgári hajókból alakították át. Lehet, hogy a háború végén visszaalakították a nagyját turistahajóvá :)
Hát lehet hogy jobb lett volna. Egy igen rövid gondolkodás után, nem látom értelmét miért költene az Új Köztársaság vadi új cirkálókra. Csak akkor veszek új cuccot, ha szükséges.
De megörököltek egy rakás hajót a birodalomtól, és már nincs totális háború, hogy annyi hajóra szükség legyen. És még azokat is amik vannak, iszonyat nagy költség fenntartani.
Harcol a " Erős sötét oldalát képviselő gonosztevők ellen" - olyan fejvadászcéhet bíz meg, aminek a szabályzatában benne van, hogy ártatlan járókelőnek etc nem eshet baja, ill élve kéri a leszállítást, hogy bíróság elé állítsák, azaz nem Saw Guerra módon rárobantják a célpontra az épületet.
Sabine nem erőhasználó, eddig az derült ki az Ahsokából.
Grogu és Din kalandja, ha folytatódik egyáltalán, fogadni mernék, hogy nem hidegre tevéssel fog telni, hanem a jó oldalán állva keverednek kalandokba, mint ahogy az az utolsó évadban ez jellemző volt. Egyébként úgy tudom, mandalóriainak lenni nem jelent kötelezően fejvadászkodást. Ráadásul valami úgy rémlik, a legutóbbi évad végén valami hallgatólagos megállapodás is létrejött Din és Teva százados között, hogy kisegítik egymást. Ha volt bármi tanulsága a Mandalorian sorinak, az pont az volt, hogy egy kemény fejvadász is jó útra térhet és megváltozik, miután elkezd kötődni kezd Groguhoz. Szerintem inkább a Boba Fett sori az, ahol nem igazán azzal zárult a történet, hogy Fett ezután földműveléssel és árvaháznyitással akarna foglalkozni..
Han Solónak és Landónak ide semmi köze, hiszen ők nem voltak Erő-használók, ráadásul a pálfordulásuk következetes volt, mert utána már becsületes emberek lettek.
"És akkor egy probléma, amit nem értek. Magyarázza már el valaki, hogy az Erő jó oldalát képviselő Jediség hogyan fér össze a sisakos fejvadászkodással, ami egy olyan mesterség, amelynek keretei között bizony rengeteg embernek kell ártani és nem is ritkán aljas dolgokat művelni."
Mert Han Solo maga volt a megtestesült űrelkölcs. Illetve Calrissian is milyen jó fej volt, hogy elárulta hőseinket.
Az SW egyik fő üzenete, hogy bűnös múlttal is feloldozást nyerhet valaki. Na persze valamiféle űrkarma is működhet, követve hőseink életét és halálát. Din Djarin, Bo Katan is sötét múlttal rendelkeznek, de változtattak ezen. Nem valószínű, hogy a Mando újabb évada, ha lesz egyáltalán, egy újabb hidegre tevéssel keződik.
Azzal egyetértek, hogy Boba Fett esetében valahogy tényleg nem derült ki, mit is akartak kezdeni az öreg bérgyilkosunkkal.
"Magyarázza már el valaki, hogy az Erő jó oldalát képviselő Jediség hogyan fér össze a sisakos fejvadászkodással, ami egy olyan mesterség, amelynek keretei között bizony rengeteg embernek kell ártani és nem is ritkán aljas dolgokat művelni. Az a minimum, hogy aki Erő-használati képességgel felvértezve ezzel foglalkozik, az akkora célpontot kínál a sötét oldalna"
Nagyon egyszerű: Lucas még értette, hogy mi az erkölcsileg jó, ezek a Disney-féle botcsinálta forgatókönyvírók már ezt sem értik, vagy csak ennyire hülyének nézik a jónépet, hogy még ezt is mismásolni akarják...
Továbbra is értetlenül nézem némelyik honlap lelkendező kritikáit az Ahsokáról.
Sajnos nagyon gyenge a sorozat. Talán az a legnagyobb bajom vele, hogy az űrbálnákat leszámítva nincs olyan jelenete, amit ne láttam volna már korábbi SW-filmekben. Tudom, hogy az SW védjegye a fénykardozás, de néha ebből is megárt a sok, pláne, ha nincs igazi súlya a történéseknek.
Hasonló a helyzet a sisakos fejvadászokkal, akikből A mandalóri 3. évadában lett elegem, amikor a végén szinte semmi másból nem állt a film, mint hogy sisakos emberek lövöldöznek egymásra.
Ahsoka karaktere nem működik. Nincs bajom Rosario Dawsonnal, de egyelőre egy női Steven Seagalt látok, aki minimalista színészi játékkal kaszabol le maga körül mindent, ami él és mozog. Nem tudok szimpátiát érezni vele kapcsolatban, azt pedig ne magyarázza meg nekem senki, hogy Daisy Ridleyt el kell süllyeszteni, csakhogy vele induljon egy új irány.
Sabine Wren nem lenne rossz, de a 2. epizódbeli gyors felépülés után nehéz komolyan venni.
És akkor egy probléma, amit nem értek. Magyarázza már el valaki, hogy az Erő jó oldalát képviselő Jediség hogyan fér össze a sisakos fejvadászkodással, ami egy olyan mesterség, amelynek keretei között bizony rengeteg embernek kell ártani és nem is ritkán aljas dolgokat művelni. Az a minimum, hogy aki Erő-használati képességgel felvértezve ezzel foglalkozik, az akkora célpontot kínál a sötét oldalnak, mint annak a rendje. Ehhez képest Grogu után most megint van egy olyan szereplő, akit ilyen irányba vezetget a mentora.
És itt van még persze Hera Syndulla, aki egészen jó lenne, de nem értem, hogy miért mosolyog állandóan, mint egy óvónéni. A mandalóri 3. évadának Bo-Katanja után megint egy karakter, akit rosszul rendeztek meg.