hallottam mar többször, de most a kedvenc viragboltosom is javasolta, h ne locsoljak, hanem " meritsek". csinaltatok ti mar ilyet? meg akartam sporolni a növenyek kihordasat a fürdöbe - jo nagyok is vannak - es leteritettem nejlont, papirt, szönyeget, behoztam egy jo nagy vödröt langyos vizzel es a majd 20 cserep növenyemet elkezdtem meriteni. mikor bokaig ert a viz a szobaban akkor megis inkabb kicipeltem a fürdöbe a többit ...
valoszinüleg sokkal jobb mint a locsolas, mert sokszor csak atszalad a viz a viragföldön - pedig mindig jo minösegüt veszek - de ez baromi melo. ti csinaltok ilyet? hetente? 2 hetente? en azt hiszem kb havonta 1X fogok es közben csak locsolok...
Synadenium kirkii - az Euphorbia rokona. Az én példányom is már 1,5 m-nél magasabb volt, kénytelen voltam radikálisan visszavágni, de jól tűri a metszést.
Én is próbálkoztam talán kétszer is, a teleltetéssel befuccsoltam..., majd jelentkezz légyszi tavasszal a tapasztalataiddal, akkor is, ha nem sikerül, úgy legalább nem kísérletezgetünk.
nekem egy idén tavasszal beszerzett ibolyafám van, tehát a teleltetéssel semmi tapasztalatom.
Az enyém is eléggé megnyúlt, de olvastam vhol, hogy hajlamos a megnyúlásra.
Vmelyik csomagküldőben írják is, hogy februárban a fás részekig vissza kell metszeni. Én teleltetés előtt már nem tervezem emiatt a metszését, aztán menetközben meglátjuk, ha elkezd visszaszáradni, akkor metszem, ha nem, akkor csak tavasszal.
Nekem az idén déli erkély belső részén volt, jövőre lehet, hogy megpróbálom naposabb helyre tenni, meglátjuk tetszik-e majd neki.
A savanyú földről olvastam én is, úgyhogy eleve fenyőkérget kevertem a földjébe átültetéskor. Tavasszal egy jóval nagyobb edénybe fogom ültetni, nem gondoltam, hogy ilyen erőteljesen fog növekedni.
Márciusig már semmilyen átültetésbe, bujtásba és metszésbe ne fogj bele. Világos, huzatmentes, 18-20 fokos helyen szépen áttelel.
Tavasszal átültetés után kívánt magasságban viszavágható, szépen ki fog pattanni a megmaradt száron több helyen is és bokrosan fejlődik. Metszéssel később is jól alakítható.
A levágott szárrész vízben is gyökereztethető, bár nálam pl. az idén 3 ágból csak egy gyökeresedett meg így. Vagy lehet kísérletezni a valaki által már említett bujtással is, de szerintem házi körülmények között ez inkább csak kísérletezgetés, mint tuti módszer.
Úgy tudom, hogy ezt simán vízben lehet gyökereztetni, de szerntem nem is fontos, egyszerűen le kell nyakazni úgy fél méter magasan és a megmaradó rész gyönyörűen el fog ágazni. A tetejét azért beteheted vízbe, ki fog gyökerezni, persze nem ilyen hosszan, hanem kb. 40 centit a tetejéből. Ennek a szára nem olyan kemény , mint a lantlevelűé, könnyebben gyökerezik.
Szia Köszi szépen, de lemondtam róla, ugyanis a lányomtól kaptam szülinapomra 1-et és az is tönkrement sajnos. Pedig az gyökeres volt. Annyira örültem neki...... Nem venném a lelkemre még egynek a halálát. :((((((((
Szia, semmilyet; épp nem volt itthon, mert pont ugyanúgy vagyok a beszerzésekkel mint te. Mint ahogy az ehhez elvileg szükséges Spaghnum-moha se volt; senki se tudta, hogy mi az, így egyszerüen orchidea-szubsztrátot használtam, amiröl elképzelni se tudtam volna, hogy jó lesz, mert nagyon darabos. Mindennek ellenére rekord gyorsasággal gyökerezett; jól lehet látni a vastag gyökereket a zacsin keresztül. Te meg biztosan ügyesebb leszel, mint én. Tegyél valamit a vágásba majd, hogy nem tudjon összeforrni.
Szia, nézd meg az 5043, 5070 és 5073-at, na az lantlevelü. a Happy Endhez még hozzá tartozik, hogy a növény alja, amit egy sok hellyel rendelkezö tanítványomnak ajándékoztam, azóta szintén kihajtott. Szóval ez a lantlevelü; csakugyan LANT formájú levele van, nem kicsit, nagyon! A tied nem az, de szerintem mindegy az, állj neki bátran a légbújtásnak; ha nekem sikerült, mindenkinek fog. Szerintem most is meg lehet próbálni, nekem nagyon gyorsan ment, legföljebb most egy kicsit lassabb lesz.
Ha tavasszal kitudod tenni, akkor már csak friss föld, tápoldat kell hozzá. A napocska jótékony hatására a száron több helyen is képes elágazni, bokrosodni. Télen elég ha nem hullajt sok levelet.
Azt sem ártana tisztázni, hogy milyen fikuszod van. Egyik mondatod azt sugallja, hogy benjamina, a másik pedig a lantlevelűt feltételezi, ugyanis azt szokták moházással ..., de nem is..., moházással (légbujtással) leválasztani szokták a tetejét..., szóval nem tudom milyen mohás szaporításról írsz. A fikusz benjaminának egyszerűen csak le kell vágni olyan 30 cm-s ágait, vízve tenni és ha kigyökerezett elültetni.
Sajnos nem fog az már neked alul semmiképpen normálisan kihajtani, legjobb, ha elfogadod, hogy fa lesz belőle előbb, utóbb, hidd el nagyon szép lesz!. A tetejét most viseld el valahogy, tavasszal metszd meg és tedd ki a kertbe, lehetőleg minimum délig tartó napra, először ijesztő lesz, de meglátod, be fog bokrosodni. Talán az első évben még nem lesz gyönyörű, de utána... Fel a fejjel:-)