Közben írtam már, csak lefagyott a gépem és nem küldte el...
Szóval azt értem, hogy a városhoz nem kell autó, de azért a könnyék bejárásához ezek szerint jól jön, pl. Porto környékén kb. 100km-es sugárban vannak, amiket kinéztem. Azért ott gondolom necces ide oda vonatozni, ha valamelyik hely mégsem tetszik annyira.
Akkor nem töröm magam + szállások keresésével, ha azt mondjátok, hogy nem vészes a Portóbol ill. Lisszabonból való indulás csillagtúrák esetén sem.
Déli részre meg csak egy hangulatos bázist gondoltam szép nyugisabb stranddal, ahonnan csillagtúrázni is lehet.
Lisszabon környékéhez is jól jön az autó, ugyan pl. Sintrába meg Cascaisba is nagyon jó a közlekedés, de autóval könnyebb bejárni, könnyebb egy útvonalra felfűzni a látnivalókat.
Csatlakozom az előttem szólók véleményéhez. Sem Portóhoz, sem Lisszabonhoz nem kell autó, mindenhol máshol viszont jól jön. Lehet, hogy mégis célszerű autót bérelni a teljes időszakra, csak a városnézős napokon a szálloda parkolójában/mélygarázsában hagyjátok. Parkolási gond az van, de a legtöbb városi szállodának van saját parkolója, és a dugótól sem kell tartani. A környék bejárásához nem érdemes külvárosi / vidéki szállodát választani emiatt, sokkal jobb hangulatú egy belvárosi. Algarve-ban szeptember végén azért még szezon van, és turista is lesz bőven.
Köszönöm! Akkor ezek szerint délen Lagost és Albufeira-t ajánlod.
Mi Portóban kezdünk, majd autóbérlés, aztán Lisszabon, autó lerak, majd újra autó és azzal le Algarve-ra és Faroról haza (pontosabban ez a terv :))
Igazából Lisszabon szűk környezetét mi is tömegközlekedéssel tervezzük megnézni, viszont a végén Setubal környékét, Évora-t már autóval néznénk.
Porto környékén Braga, Caminha, Viana do Castelo, Ponte de Lima, Ponte da Barca, Amarante, Santa Maria da Feira, Aveiro stb. vannak tervben + még a Lisszabon és Porto közötti rész pl.: Coimbra, Figuera da Foz, Batalha, Tomar, Obidos, Nazaré. Ehhez gondoltam hátha jobb nem a városban megszállni az autó miatt. Ti össze-vissza aludtatok itt-ott, vagy egy központból mentetek mindenfele?
A "nem eltúristásodott" alatt csak azt értem, hogy nem egy jellegtelen nagy város sok emberrel, hanem egy hangulatosabb, akár kisebb hely, persze értem, hogy mindenhol van sok túrista :)
Ti amúgy nem bántátok meg az időbeosztást, tehát jónak éreztétek így, újra így csinálnád, vagy van ahol több időt maradnál más helyett?
Körülbelül hasonló utat jártunk be májusban, néhány képet feltettem korábban. Mi úgy okoskodtunk, hogy 4 nap Lisszabon, aztán 2-3 nap Portó. Utána béreltünk kocsit és leautóztunk Algarve-ra.
Lisszabonban és Portóban biztosan nem kell autó, sőt Lisszabon és Portó környéke is elég jól járható tömegközlekedéssel. Lisszabon és Portó között a vonat tökéletes volt.
Portói tartózkodásunk utolsó napján béreltünk kocsit, amelyet ugye máshol is leadhatsz, mi Faróban adtuk le. Portóból kisebb-nagyobb kitérőkkel mentük Algarve-ra, ott Albufeirán laktunk. Ezt azért választottuk mert szép a tengerpart és körülbelül egyforma távolságba vannak a keleti és nyugati részek.
A legszebb partok inkább a nyugati részen vannak, nekem Lagos strandjai tetszettek a legjobban.
A "nem eltúristásodott" rész fogalma nekem annyira nem világos :), de számíts arra, hogy szinte az egész régió a turizmusból él, szerintem még szeptemberben is sok a turista, a fapadosok szinte óránként szálltak le a helyi reptéren.
Szállásokat a booking.com vagy a hotels.com oldalakon foglaltuk, semmilyen probléma nem volt, azt kaptuk, amit ígértek.
Ezzel tisztában vagyok, azt a topicot is olvasom, nem is konkrét szállás volt a kérdés, hanem, hogy melyik helyről érdemes az adott csillagtúrák érdekében kiindulni.
Szeptember végén megyek 2 hétre Portugáliába, és lenne 1-2 kérdésem, hátha tudtok segíteni.
A terv a következő nagyjából:
1 nap Portó 3 nap Portó környéke 3 nap Lisszabon 4 nap Lisszabon környéke 3 nap Algarve
Az első kérdésem, hogy ez beosztás nagyjából megfelelő-e szerintetek?
A másik: úgy tervezzük, hogy a Portó és Lisszabon részhez felesleges autót bérelni, viszont a környék bejárásához viszont értelemszerűen szeretnénk. Ennek kapcsán viszont azon agyalok, hogy logikusabb lenne-e ilyenkor már nem magában a városban megszállni (parkolási gond, dugók elkerülése végett), hanem egy jó kis helyen közel a nagyvárosokhoz (akár tengerparti részen). Tudnátok esetleg olyan helyet ajánlani Portó/Lisszabon közelében, ahol érdemes megszálllni, van látnivaló, hangulatos és a csillagtúrák kiindulópontjához ideális?
Végül, Algarve részén hol érdemes tanyát verni? Itt is ugye megnéznénk a déli részt autóval, de fontos lenne egy jó kiindulópont, aranyos, nem eltúristásodott részre gondolok, itt meg ugye a minél szebb tengerpart is fontos lenne.
Előre is köszönöm segítségeteket és minden egyéb jótanácsot szívesen fogadok! (Amúgy olvasom a fórumot, szóval egyéb dolgokkal nagyjából képben vagyok)
Ja, és mivel két hét nem olyan kevés, ajánlom az északi országrészt is, pl braga, viana do castelo, guimarães stb. Valamiért ezek itt ritkán kerülnek szóba a topikon.
Szerintem azzal kezdjed, amit a hsz végén írtál. Ha visszaolvastál és még marad benned kérdés (valószínűleg fog) sokkal könnyebb lesz rá válaszolni, így egyelőre túl általános. Az októberi fürdőzést csak akkor ajánlom, ha norvég vagy. További javaslat, hogy bérelj autót, nagy flexibilitást biztosít, és nem drága. A szálláshelyekhez is konkretizálni kellene az igényeidet, mert nem azonos árkategória a Tivoli meg egy panzió.
Tudnátok segíteni abban, hogy merre és mit érdemes megnézni Portugáliában? Két hétre megyünk októberben, repülővel érkezünk Lisszabonba és tömegközlekedéssel tudunk utazgatni (eddigi fix célpontok: Lisszabon és környéke, Portó, Coimbra, Aveiro). Délre érdemes még ilyenkor menni, lehet még strandolni? Illetve az is érdekelne, hogy hol mennyi időt érdemes tölteni, esetleg ajánlott szálláshelyek. Linkek is jöhetnek, kezdem visszaolvasni a topikot. Előre is köszönöm.
Már nem is vagyok ott, már itthon vagyok Magyarországon! Az ok ismertetése már túlmutatna a topik határain. Egyébként is, Portugália az egyik legkedvencebb országom. :-) Úgy látom, te is csíped. :-)
Sziasztok! Októberben két hétre utazunk Portugáliába a feleségemmel. Jó lenne erre a néhány napra valami prepaid 3G internet (modemem van, csak a sim a lényeg). Ebben tudtok-e valamit javasolni? Melyik szolgáltatót érdemes választani (lefedettség, ár, adatmennyiség alapján)? Köszönöm.
Egyszerűen fantasztikus vagy! Ahogy "kézenfogva" elvezettél a portugál nyelvkönyvekhez, maga volt a SEGÍTSÉG! Most aztán a bőség zavarával küzdök, szép lassan elolvasgatom a volt használók véleményét, hogy választani tudjak. Muito obrigada!
amazon.com oldalon juss el a portugal kazetta oldalra Books › Audiobooks › Books on Cassette › Languages › Portuguese vagy Books on CD itt valogathatsz, egyszeru bankkartya kell a vasarlashoz
lehet, hogy a fnac-ban is van, en nem lattam a bertrand-ba be sem neztem nyelvkonyvhoz itt is hozza lehet jutni, csak hanganyag ritkabb dolog, gondolom, mert az ember leginkabb tanarnal tanul
Felmentem arra az oldalra, amit megadtál - mert valóban nem lenne baj, ha csak portugál volna a könyv és hanganyag -, de nyilván ügyetlen voltam, nem találtam meg azt a címet, amit írtál. Igazán kedvesek vagytok, hogy foglalkoztok a problémámmal. Felbátorodtam, s majd nyomozok tovább. Belefogni a tanulásba pedig azzal a kevés - kazettás - hanganyaggal is tudok. Egyelőre kicsit megrémít a sok magánhangzó-kivetés, illetve mássalhangzó-torlódás... Idővel csak megbírkózom velük.
Ahhh most jovok ra, ez annyibol megsem jo konyv, hogy egynyelvu portugal... de hat az ujabb szemleletek szerint a nyelvkonyvek mar egynyelbuek tobbsegukben, es hat egy szotarral meg plane korabbi egyeb latinnyelv ismerettel szerintem ez is oke lehet.
Köszönöm az ötleteid, valóban a "fnac"-on találtam egy CD-s anyagot, de az egyik barátnőm azt mondta, túl sok benne (rajta?) a brazil lecke. Az "amazon"-ról nem tudom, micsoda (bocsánat, de írtam, hogy nem vagyok friss évjárat, már az is csoda, hogy beletanultam a "gépezésbe", s hogy például feljutottam erre az oldalra!). Az bátorított fel, hogy az egyik fórumozó azt írta, már vett is egy portugál nyelvcsomagot, nyilván tanulás céljából. De majd megtudakolom a fiatalabb barátnőimtől, hogyan lehet interneten át rendelni (fizetni!). Azért köszönöm a soraidat.
Odehogynem, kell lennie, csaklehet nem pont a Fnacban. Az enyim konyvet itt vettem, az itteni magyar tanarom ezt kerte, a cime português XXI Autora Ana Tavares es a kiado LIDEL
www.lidel.pt (ez legalabbis a konyvon rajta van) en vanalmi fnactol fuggetlen konyvesboltban vettem annakidejen. es a jelzeseibol itelve ehez letezik hanganyag meg tanari konyv is.
futolag beneztem a fnacba (a colomboban vagyok), itt nincs ilyesmi. mondjuk ertheto is, a helyiek altalaban ismerik az anyanyelvuket. talan mondjuk rendelhetnel az amazonon, vagy vehetnel mondjuk londonban ilyet
Talán egy kicsit furcsa kéréssel fordulok Hozzátok: a fejembe vettem, hogy megtanu-lok portugálul. No, egy kicsit szerényebben: szeretnék portugálul tanulni. Persze, Bu-dapesten akad néhány nyelviskola, ahol tanítják ezt a nyelvet is, de hosszú ideje - s nem vagyok már mai csirke! - mindig magam tanultam nyelvet, a saját tempómban, a saját kedvem szerint. Feltúrtam minden könyvesboltot, antikváriumot, nyelvkönyvet és szótárt még csak találtam, de hanganyagot csupán egyet, egyetlen kazettát egy tankönyv mellé ("Tanulj magad", valószínűleg a "Teach yourself" magyarítása). De a 10 lecke hanganyaga - benne két lecke foglalkozik a brazil kiejtéssel! - roppant ke-vés, mert hiszen a portugál nyelvtana szinte azonos a "családéval" (olasz, francia, spanyol), a kiejtése... Hát bizony elég nehéznek találom. Tehát ha valaki lenne olyan drága, s venne nekem egy portugál nyelvcsomagot (lehet angol-portugál vagy olasz-, francia-, spanyol-portugál), s el is küldené nekem, nemcsak igen-igen hálásan megköszönném, de - természetesen - ki is fizetném, vagy valamiféle "hazai" cso-maggal kompenzálnám.
Nagyon remélem, hogy valaki lesz olyan szíves hozzájárulni, hogy mozgásban tud-jam tartani a "szürke agysejtjeimet". Már azt is megköszönöm, hogy elolvastátok ezt a hosszú levelet.