Tisztában vagyok azzal, hogy a hagyomány Japánban (isőt talán a leginkább éppen ott) nagyon fontos,
ámde :
Már elég régóta tűnődök azon, hogy ezeknek a rémes sérüléseknek (lásd pl Ura, vagy Mitakeumi, vagy
Tochinoshin, vagy akkoriban Kise), mi lehet - többek között - legalább az egyik előidéző oka - forrása.
Egyelőre egy dolgon gondolkodtam el (a nagy igénybevétel és sokszor nagyon vehemens küzdőmodor
mellett, ez pedig maga a dohyo magassága. Most utoljára például Mitakeumi egyáltalában nem olyan
helyzetben "ugrott" le a dohyo magasságából, hogy az kritikusnak látszott volna, ám azt nem szabad
feledni, hogy 170 - 180 kg közötti test - tömegű emberről / emberekről van szó, akik akármennyire is
"szokják" ezt a fajta igénybevételt, mégis csak emberből vannak. Tűnődtem, hogy vajon mi alakította
ilyenre ezt a "szükséget", hogy ez ilyen (kb 1 méter magasan) legyen ? Legalábbis a mai látvány nem-igen ad erre okot - magyarázatot, mert a sportcsarnokok (ahol a 6 nagy tornát rendezik) kivétel nélkül
amolyan "görög színház" formátumú létesítmények, azaz akkor is jó látvány lenne minden helyről, ha
esetleg alacsonyabb lenne a "királykoronázó domb" - bocs., a dohyo, és így talán megspórolható lenne
jó-néhány ebből is származó súlyos sérülés. Ugyanis rossz nézni, hogy egy - egy ilyen bukfen -buktát
követően miféle procedúrával jár a "vesztet" - (átvitt értelemben a vesztest) talpra állítani és elvinni.
Éppen ezen a tornán volt olyan versenynap (is), amikor legalábbis több esetben tolószék lett az affair
vége. Vajon tényleg szükség van erre (Ura, Terunofuji, és most Mitakeuni, hogy ne idézzem tovább) ?
Én nem vagyok feliratkozva, de rendszeresen nézem a szumo.hu-t. Mivel nem tudok angolul, egyike vagyok azon keveseknek akik hálásak lehetnek még annak az oldalnak, hogy üzemel :) Csomó szumó-kifejezést például onnan szoktam megnézni.
Mitakeumi győzelme nagyon meglepett. Amilyen kínkeservesen oldalgott le a dohjo-ról néhány napja, én a következő tornáját is veszélyben éreztem. Most meg legyőzi Hakuho-t, és ismét elbiceg. Ha nincs az a sérülése, egyike lehetett volna a nagy esélyeseknek. Amúgy is olyan sok a sérülés ezen a tornán is, hogy lassan a Sandanme osztályból kell hívni valakit, mert a többi osztály is el fog fogyni már...
Tamawashi-ban tényleg lehet még egy egész kicsit reménykedni, vagy abban, hogy Hakuho elfogy a végére.
Nem csoda, ha nem ismered fel, mert az íjpörgetés (yumitori-shiki) mindig egy alacsonyabb osztályú, általában makushita birkózó feladata. Jelenleg Hakuho egyik tsukebito-ja, Kasugaryu hajtja végre.
Jó dolog ha emlékszünk ezekre a nevekre. Takekaze adott nekem egy afféle biztonságérzetet, míg ott volt, nehéz ezt elmagyarázni. Úgy éreztem, még mindig ott van egy "nagy idők nagy tanúja", sajnálom hogy végül befejezi. Aminishiki se lehet ettől már távol.
Kyokutenhora jól emlékszem, jóval a karrierje csúcspontja után, talán 37 éves volt, akkor söpörte be első és egyetlen tornagyőzelmét. Micsoda öröm lehetett ez neki. Szerintem ő azt az egyetlen győzelmet jobban ünnepelte, mint más fiatal versenyzők az 5.-et. Hihetetlen súlya lehet annak, amikor valaki már ki van jelentve veteránnak, és tán már magában se bízik annyira, fontolgatja a visszavonulást, erre meg beúszik egy yusho-t.
Sajnos azt a birkózót soha nem ismerem föl, aki valamiféle íjat pörget maga körül az egyik ceremónián a dohjo-n. Nagyon jól néz ki az a pörgetés, és kíváncsi lennék, ki az.
Takanohanának már nincs heyaja, mióta teljesen visszavonult a sumótól a hozzátartozó rikishik új heyába "költöztek", de Enho szerintem nem nála nevelkedett.
Ha jól emlékszem, úgy - e Ő (mármint a "kisember"), a Takanojana - féle heya (istálló) - ból származó tanítvány ? Hát ez a meccs valóban egy "nem semmi" mutatvány.
22.30-tól a jobb alsó sarokban ott ül az egykori Kyokutenho, akiről nem is tudtam, hogy oyakata lett. Ő az első mongol fecskék egyike volt a szumóban és arról is nevezetes, hogy hihetetlenül sok meccset, több mint 1800-at vívott pályafutása során, illetve tudomásom szerint a modern éra egyetlen birkózója, aki 40 éves kora felett is makuuchiban szerepelt.
a legidősebb kinboshi "tulajdonos" Takekaze (39) 1257 küzdelem után ma reggel bejelentette a visszavonulását. a mai vesztes meccse után J.12-es rangban 1:8-as eredménnyel állt, szóval elkerülhetetlen volt, hogy a következő tornán már csak a makushitában kezdhet.
sajnálom, én nagyon kedveltem.
nagyon rossz hír, hogy Ura sajnos újra megsérült, kerekesszékben vitték kórházi kivizsgálásra... ha a műtött térdére sérült rá szinte kizárt, hogy visszetérjen az első osztályba.
Takayasu felvállalta a lökdösődő harcot Takakeisho-val szemben, ami jelen pillanatban nagy merészség, de elég szépen helyt állt. Aztán persze trükköznie kellett, de szép győzelem volt. Minden Hakoho-nak áll, Chiyonokuni sérülése nagyon nem jött jókor, így is foghíjas már a mezőny. Tamawashi képes lehet legalább az utolsó két napig elhúzni a szoros torna reményeit?
Mellékesen, mintha Takami-Sakarit láttam volna a bírók között. Régi szép emlékeket idézett, hogy a látványos önhergelése után valahogy mindig csak kikapni láttam :D
A Kotoyuki - Abi meccs minimum megért volna egy monoii-t. Egyre ritkább a stabil jó teljesítmény. Ha nem történik valami meglepő fordulat, Hakuho ezt simán hozni fogja. Talán 15-0-ra is.
Nekem van egy olyan furcsa érzésem, hogy hamarosan eljön egy olyan átmeneti időszak a szumó-világban, ahol nem lesz egyetlen Jokozuna sem. Hiába a nagy öregek hanyatlása, az ifjú trónbitorlók közül nincs egyetlen konstans teljesítmény sem. Az ozekik sokszor a 8-7-ért kűzdenek, a fiataloknak van 1-1 jó tornájuk, de aztán vagy visszább vesznek, vagy lesérülnek. Olyan ez az egész, mint az acsarkodó kiskirályok esete hazánk történelmében. Kakuryu-nak valószínűleg nincs már sok hárta, míg Hakuho, akiben fizikailag lenne még 1-2 jó, és további 1-2 levezető év, ki tudja, mikor dönt úgy, hogy "köszönöm, elég volt, a csúcson hagyom abba." Lehet, hogy év végére nem marad egyetlen Jokozuna sem, ami elég példátlan eset lenne annak tudatában, hogy bő egy éve még négyen voltak.
Úgy érzem, hogy ha most Kakuryu-t beszántanák (amiatt, mert az illetékesnek most egyszerre olyanja
támadt, hogy ha már (végre- valahára) kise-t nyugdíjba küldik, akkor legyen teljes a takarítás, jöjjön az
"új kor hajnala", amikor előbbre léphetnének a fiatalok (persze most épp japánok lennének helyzetben
Ámde ez túl átlátszó lenne, ezért úgy gondolom, hogy talán épp emiatt a mongol Yokozuna kaphat tán
még egy-két torna kíméletet, és csak azt követően (ha nincs kedvező változás) kezdődne a vegzatúra.
Meg azután - talán épp amiatt, amit múltkoriban írtál - hogy még egyetlen lehetséges japán jelölt sincs
"a fasorban" (lásd Takayasu-t és Goeido-t, akik jelenleg épp a kado ban elkerüléséért küzdenek) nem-hogy olyan színtű eredménnyel zárnák a Hatsu-t, amivel reményteljesen pályázhatnának kinevezésre.
Mitakuumi esetében szintén nagyon rezeg a léc, éppen a felettébb sajnálatos sérülése következtében,
és az új csillag, Takakeisho számára még nyilván további bizonyítás szükséges, és még csak az Ozeki
ranghoz - címhez vezető úton (Mitakeumi számára is ugyanúgy érvényes ez az előbbi követelmény).
Így hát, ha most eltakarítanák Kakuryut is - és így Hakuho egyedül maradna Yokozuna rangban - amire
egyébként is nyilván több / sok esetben volt már példa - ez azért nem lenn egy megnyugtató állapot a
szövetség számára. Így tehát azt gondolom, hogy nem fogják elsietni a Kakuryu ügyében meghozandó
döntést, még-ha ez esetben nem egy japán Rikishi esetéről van szó, Persze lehet, hogy tévedek.
Ikioi állítólag komolyan megsérült a szemére a chiyoshoma ellenei meccs közben. a közvetítésben is látszott, hogy fájdalmasan a szeméhez kap.
később hátul az öltözőben a tsukebitojának mormogta, úgy érzi, mintha a szeme belseje darabokra tört volna. "látok, de amikor az ütést kaptam majdnem leállt a légzésem. iszonyatosan fáj belülről a bal szemem és a fejem is" Ikioi azon kevés rikishik egyike, aki egy tornáról sem hiányzott amióta csatlakozott a sumo világához. "most először van ilyen sérülésem, hamarosan indulunk a kórházba kivizsgálásra"
ahogy láttuk, ma ott volt a küzdelemben, remélem semmi gond.
közben Kisenosato után most kezdik elővenni Kakuryut is. Kisenosato story árnyékéban egy kicsit elkerülte a köz figyelmét, hogy a mongol yokozuna is elég gyakran kihagyja, vagy nem fejezi be a tornákat (a legutóbbi 13 tornájából 8-at nem fejezett be, vagy hagyott ki)
kakuryu jobb bokája (ezzel szenved már időtlen idők óta) továbbra sem gyógyult, és állítólag a bal lába sem 100%-os. oyakatája magára vállalta felelősséget, mivel elmondása szerint ő erőltette a januári tornát, holott a yokozuna nem volt egészséges állapotban.
azt gondolom, a YDC előbb-utóbb "véleményt fog nyilvánítani" a témában, aminek következtében a JSA ultimátumot küldhet (hogy pontosan mi, az majd a YDC "véleménye" fogja körvonalazni) Kakuryunak.
Tochinoshin combsérülése (a térdével nincs baj) legalább három hét kezelést igényel, de oyakatája egyértelművé tette, hogy ott lesz oszakában és megvédi ozeki címét. mondjuk nehezen tudom elképzelni, hogy mi mást mondhatott volna a szokásos hurráoptimista panelek helyett.
ahogy korábban írtam, az MRI vizsgálatok megerősítették, hogy mitakeuminak nincs se törése, se (ami talán még fontosabb) szalagszakadása, "csak" egy kisebb ín sérülése.
mivel most sima esélye volt visszakerülnie a szeretett sekiwake rangjába, érthető hogy nagyon el van keseredve, mert ha nem tud kk-t csinálni, visszaeseik a meagashirák közé. állítólag mitakeumi erőlteti a torna folytatását, de oyakatája kijelentette, ő a teljes felépülést preferálja.
közben eggyel lentebb a juryoban a két veterán Takekaze és Aminisiki is egyatánt pokoli rosszul teljesít (1-7) és nagyon könnyen lehet, hogy ez az utolsó tornájuk.