Keresés

Részletes keresés

iberis Creative Commons License 2006.08.04 0 0 29
Engem ez a nagy bíborbogárra emlékeztet / Pyrrochroa coccinea /,de nem vagyok benne biztos.
Előzmény: Erdeye (23)
iberis Creative Commons License 2006.08.04 0 0 28
 Kacsafarkú szender /Macroglossum stellatarum /.
Előzmény: Blue_Sky_007 (25)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.07.30 0 0 27
Igen ez volt. Köszi. Nagyon fúrta az oldalam már.
Előzmény: Flanell (26)
Flanell Creative Commons License 2006.07.29 0 0 26

Valamilyen szender volt, nemrég szóba került egyik topikban.

Ezeket a képeket találtam a neten:

Előzmény: Blue_Sky_007 (25)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.07.29 0 0 25

Üdv mindenkinek!

Életemben most láttam másodszor egy állatot, valszeg valamilyen rovar féle lehetett.

Kb 2 cm hosszú, távolról úgy néz ki mint egy kis kolibri, úgy is repül, és hosszú csápjával szipókázza a virágok nedvét.

Nem tudjátok miféle lehet? Esetleg képet nem tud valaki valahol. Tök aranyos volt, először azt hittem eltévedt kolibri volt.

Törölt nick Creative Commons License 2006.07.25 0 0 24
zsizsik, lehet,hogy nem ez az igazi neve, de én így ismerem.
Előzmény: mclaren777 (19)
Erdeye Creative Commons License 2006.07.25 0 0 23
dr_Freeman Creative Commons License 2006.06.25 0 0 22
u.i.: jobb képet, pl szétteritett szárnyakkal, lábakkal nem tudtam csinálni, mert még így holtában is bök, ha hozzáérek a csipesszel. ami még fura volt, a hangja, igen változó a frekvencia, ha szaglászott valamit, lassította a mozgást, ha sietett, repkedett, akkor gyorsan. a többi darázstól eltérően rendkívül fürge mozgása volt, hihetetlen sebességekkel repült. ami megegyező volt a többivel, hogy lógó lábbal repült. valamint a pici potrohát tartó igen vékony "szál" meglehetősen hosszú, majdhogy' természetellenesnek tűnt számomra.
Előzmény: dr_Freeman (21)
dr_Freeman Creative Commons License 2006.06.25 0 0 21

Üdv, topiclakók.

egy kérdésel szeretnék élni, ha nem zavarok. a kérdésem, hogy ez a darázs itt milyen lehet a képen <ha egyáltalán darázs>. minap fogtam el a szobámban, meglehetősen agresszív volt, nem sok kellett, hogy megcsípjen.

különlegessége, hogy a csápja a képen is láthatóan kacskaringós, nem egyenes. a potrohát mindössze egy igen vékony rész tartja a testéhez, a fullánkját mindig maga alá görbítve akarja bökni. valamint a darazsaknál szokásos fekete-sárga helyett fekete-piros a "szinezése".  a képet jobb híján scannerrel csináltam, talán felismerhető lesz. páran azt mondták, hogy fürkészféle lehet, egyesek szerinte egy gyilkosfürkész fajta. talán valaki okosabb nálunk.

Crazyworld Creative Commons License 2006.06.23 0 0 20

Hű, de picik. :)

Van kis "ormányuk"? Mert akkor ormányos bogarak...azt ismerem! :D Nekem is van sok a magvak közt. Rágcsálókat tenyésztek, és ezek a kis bogárkák nálam is he,zsegnek, és nem tudok semmi bio ellenszert. :S

ha nincs kis "ormányuk", akkor fogalmam sincs. :S

Előzmény: mclaren777 (19)
mclaren777 Creative Commons License 2006.06.23 0 0 19
Na végre már itt van bocsi a szerencsétlenkedésemért. Szóval ezek a kis gennyek hemzsegnek a kukoricában, árpában és a tritikáléban. Mik lehetnek ezek? vagy hol nézhetnék utána?
mclaren777 Creative Commons License 2006.06.23 0 0 18
Na remélem most jó lesz. Először csinálok ilyet
mclaren777 Creative Commons License 2006.06.23 0 0 17
Bocs ha beteszem 2x is.
mclaren777 Creative Commons License 2006.06.23 0 0 16

Na hello emberkék!

Ez milyen rovar lehet itt? Hemzsegnek a kukoricában, tritikáléban és az árpában.

Kiskertész Creative Commons License 2006.06.17 0 0 15
Van egy olyan topic, hogy kertünk lakói. Itt renszeresen foglalkozunk rovarokkal. És úgy tudom, a Taxon-ban is. Nézz be ezekbe is.
Crazyworld Creative Commons License 2006.06.17 0 0 14

Jobban emlékeztet erre a répa-dögbogárra. :S

De az mit eszik?

Előzmény: Chess (13)
Chess Creative Commons License 2006.06.17 0 0 13

Hát nem is tudom. Elsőre inkább valami holyva félére emlékeztet. A hátul lévő csápszerűség is erre utal. De itt egy link hozzá: http://mek.niif.hu/03400/03408/html/2771.html

A répa-dögbogárnak kellenne valami táplálék is arrafelé. A holyvák viszont szeretik a korhadékos helyeket és ragadozók.

Előzmény: Crazyworld (1)
Crazyworld Creative Commons License 2006.06.14 0 0 12

De jó! :D Köszi!!!! És ez mit eszik? Répát? :P

Előzmény: agent210 (11)
agent210 Creative Commons License 2006.06.14 0 0 11
igen ez valóban a répa-dögbogár lárvája

http://lime.fa.gau.hu/gallery/csalad3482/R_pa_d_gbog_r_Blitophaga_undata
Crazyworld Creative Commons License 2006.06.14 0 0 10

Dejó, hogy sikerült átfogalmazva leírnom ugyan azt. :))

Ez már nagyon megy nekem...

Előzmény: Kenus (9)
Kenus Creative Commons License 2006.06.14 0 0 9
:-)
Előzmény: Crazyworld (8)
Crazyworld Creative Commons License 2006.06.14 0 0 8

Azaz az ízeltlábúak egyik csoportja a százlábúak?

(de jó, hogy bioszból érettségizek! :P)

Előzmény: Kenus (7)
Kenus Creative Commons License 2006.06.14 0 0 7
Pontosan. Illetve, a százlábúak az ízeltlábúak egyik csoportját alkotják.
Előzmény: Crazyworld (6)
Crazyworld Creative Commons License 2006.06.14 0 0 6

Jesszus!! 750 láb?? :) Hugy tudja mindet koordinálni egyszerre?

A százlábú akkor milyen kategóriába tartozik? Csak százlábú, és slussz? :S

Előzmény: Kenus (5)
Kenus Creative Commons License 2006.06.14 0 0 5

Mai hír az Indexen:

"Amerikai kutatók felfedezése után 80 évvel újra megtalálták a világ elveszettnek hitt legtöbb lábú rovarát. Az Illacme plenipes ezerlábú alfajt 1926-ban látták utoljára a kaliforniai San Benito megyében, egy alig 0,8 négyzetkilométeres érintetlen élőhelyen (biotóp).

Az akár 750 lábat is felvonultató rovarfajból később már egyetlen példányt sem találtak,..."

Na, mármost, kedves Index!

Aminek több lába van, mint hat, az nem rovar. lehet pók, pókszabású, rák, skorpió, vagy egyéb ízeltlábú, de a legtöbb lábú rovarnak is csak hat lába van. Ugyanennyi van egyébként a legkevesebb lábú rovarnak is (ha valaki ki nem tép néhányat...)

Crazyworld Creative Commons License 2006.04.10 0 0 4
Nah, erről sem hallottam még. Ő miféle szerzet? Tudsz mutatni valami képet? Google nem talált...
Előzmény: szega (3)
szega Creative Commons License 2006.04.10 0 0 3

Valszeg répa-dögbogár lárvája.

Crazyworld Creative Commons License 2006.04.10 0 0 2
Nah, ügyes voltam... :) Sikerült elküldenem kétszer is...egy betű változtatásával...Grat Crazy! :)
Előzmény: Crazyworld (0)
Crazyworld Creative Commons License 2006.04.10 0 0 1

Kezdeném is akkor:

Két napja ásnak a kertünkben, egy faházat fogunk építeni. És a föld alól kiforgatták a fiúk ezt:

Annyit már kiderítettünk róla, hogy nem "iszonytató huttyogány":), nem amerikai csótány, és ráadásul nem is szentjánosbogár.

Érdekes fazonja van, mert 4 csápja is van elől, mindösszesen 6 lába, úgy húzza magát, mint egy lárva, és a fenekén is van kép "csáp", ami nem olyan, mint a fülbemászóé, hanem tényleg csápszerű.

A színét illetően a háta sötét barna, majdnem fekete; a hasa pedig egy világosabb barnás-sárgás. A teste övekből áll, mint egy tatué. Tényleg olyasmi, mintha egy csótány faj lenne, de nincs meg az a csótányokra jellemző "sisakja".

Crazyworld Creative Commons License 2006.04.10 0 0 0

Sziasztok!

Ezt a topicot azért nyitottam, mert annyi rovar van körülöttünk, amikről fogalmunk sincs, hogy mi lehet. Minden ember ismeri a darazsat, a szúnyogot, a legyet, de vajon van-e fogalma arról, hogy mi lehet például az ormányos bogár?

Én sajnos nem értek a rovarokhoz, éppen ezért volt szükségem egy ilyen topicra, ahová reményeim szerint betéved egy szakértő, és helyretesz minket. :)

Írjátok be bátran, ha valami kétségetek támad egy rovarral szemben, és legyünk türelmesek! :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!