Ilyet se hallottam még,hogy valaki nem szereti az Otellót! Szerintem a legfinomabb szőlők egyike, az Izabella és Csaba Gyöngye mellett a kedvenceim között van. Ráadásul nagyon egészséges, mint minden kékszőlő.
Ha a kivágás/átoltás mellett döntesz, akkor kidobás helyett odaajándékozhatnád a felesleges Otelló vesszőket azoknak, akik szeretik ezt a fajtát. Nem magamra gondoltam, mert nekem már van. A szomszédom ráunt az Otelló tőkéire, kivetette és nekem adta őket. Jobb helyre nem is kerülhettek volna. Ami az egyik embernek értéktelen, az a másiknak nagy érték lehet.
Nyugodtan oltsd át! Sokkal hamarabb lesz így termésed, mintha újratelepítenéd.
Én a helyedben az összes tavalyi vesszőt lemetszeném és az előtörő hajtásokból 4-5 db-t meghagynék. Ezeket májusban zöldre fásoltással beoltanám. Ha jól sikerül jővőre már lesz rajta termés.
Az oltáshoz, most ideális fagymentes időben megszedni vagy beszerezni a nemes hajtásokat. A nemes hajtásokat fóliazacskóban el lehet tartani az oltás ideális időszakáig hűvös pincében, vagy a hűtő aljában.
Van egy othello lugas az udvarunkban. Hihetetlenül gyorsan nő és jó árnyékot ad, de senki nem szereti nálunk a termését.
Az a szándékunk, hogy helyette hamburgi muskotályt telepítsünk.
Szerintetek lehetséges a régi tőkékre oltani, vagy inkább ültessünk újat? Új eseten először ki kell teljesen irtani a régit? Mennyi idő alatt lesz ismét lugas belőle?
Teljesen hozza nem értő vagyok. Előre is köszönök minden segítséget.
Van egy Bakó nevezetű bolondos szőlőm, rettentően nő, árnyékolónak használva, tehát túl sokat ráhagyva is voltak 6-8 méteres hajtásai, na nem mind persze. Amikor a rendesek hajtásai 20 centisek, akkor ennek már méteresek. Festőhéjú, de viszonylag világos húsú, hasonló fürtjei vannak, mint az Olaszrizlingnek. Íze nem sok.
Ebből akarok alanyt gyártani.
Tavaly Ali-bá által küldött csapokkal beoltottam 2-t, azok jók lettek.
Direkttermőbe még nem oltottam, de szerintem ugyanúgy használható, mint a vadalanyok.
Amerikai alanyoknál elsőrendű fontosság, hogy mésztűrő legyen, jó legyen az affinitása a nemeshez és könnyen gyökeresedjen. Szerintem ezek a tulajdonságok meg vannak a direkttermőkben is.
Ha erős növekedésű direkttermőbe oltok, annak van valami hátránya a vadalanyhoz képest? Akár az eredés, akár a tőke későbbi teljesítménye tekintetében?
Mindenféleképpen még kihajtás előtt szedd meg az oltóvesszőt!
Hajtásban levő nemessel még nem próbáltam.
Azt viszont jelzi, hogy elfagyott-e vagy nem. :-)
Általában április elején indul meg a szőlő, ha még nem hajtott ki, jó lehet.
A zöldre fásoltáshoz is olyan vessző kell ami még nem hajtott ki!
Ezzel a módszerrel beolthatod a kihajtott alanyvesszőket, májusban!
Az idei tél keménynek mutatkozik, ami az idei csapadékos évvel előre vetíti a mélyebben fekvő területeken levő szőlők elfagyását. Sajnos a gombabetegségek is megmutatták az erejüket idén. Figyelj oda rá, hogy a szedett nemes vesszők életképesek legyenek.
Szerintem végezz előhajtatást februárban! Így megtudod, milyen arányban tartalmaz az általad nemesnek választott szőlő, használható rügyeket.
Köszönöm válaszodat. Lenne még egy kérdésem: ha nem sikerült az éven ,vagyis ősszel szendni nemes veszőt. Tavasszal szedhetek ha nincs elfagyva? Azzal lehet oltani, vagy nem? A tavaszi vesszőben gondolom már megindul a nedvkeringés azért nem jó.
Ha április közepén készíted az oltásokat, érdemes rugalmas pvc szalaggal rögzíteni. Én csíkokra vagdosott nylon zacskót szoktam használni. Ilyenkor nem kell megvárni a forradást, hanem egyből az iskolába tesszük bakhátra.
Ez a módszer kevésbé erdményes, mint az előhajtatott oltványoknál.
Az oltvány forradásához legkedvezőbb a 28-30 °C állandó hőmérséklet. Az előhajtatott oltványokat a forradás után hűvösebb helységbe kell vinni és szoktatni a külső hőmérséklethez. onnan tudod, hogy megtörtént a forradás, ha a nemes elkezd hajtani.
Nem szükséges, bakhát az iskolázásnál, ha az oltványokat parafinba mártod, mert az megvédi a kiszáradástól.
Szia nyulica! Lenne egy kérdésem. Azt irtad: "Április közepén kell az oltást végezni,ha szabadföldbe ülteted el." Oltás után közvetlen lehet szabadföldbe is ültetni? Nem csak a fürészporban lehet oltványt nevelni forradásig? A másik kérdésem pedig: A fürészporban lévő oltványokat mikor lehet kiültetni szabadföldbe? Valamilyen oltóviaszt nem kel használni? Ennyi........
Az alanyvesszőt ráérsz a tavasszal szedni rügyfakadás előtt, mert nem fagy el. A nemest meg lehet szedni már ősszel lombhullás után, hogy ne fagyjon el és hűvös helyen tárolni. Általában épületek északi oldalán szokták elvermelni, vagy hűvös pincében nylon zsákban eltenni. Így nekem már egy évet is kibírt!
Április közepén kell az oltást végezni, ha szabadfölbe ülteted el. Oltás előtt a vesszőket 24-48 órára vízbe kell áztatni, hogy telítődjenek vízzel, a metszlapon vízcseppeknek kell megjelenniük! Az alanyvesszők rügyeit el kell távolítani, a nemest egy rügyes csapokra darabolni.
Megfelelő fűthető helyiség esetén lehet előbb is. A forradás párás 28-30% °C esetén a legkedvezőbb. Általában angol-nyelves párosítással csinálják de újabban lehet erre a célra omega oltáshoz ollót is kapni.
Az oltásokat, ha fűtött helyiséged van nem kell bekötözni, csak nedves fűrészporba tenni egy ládában és vigyázni, hogy ne száradjon ki, mert a száraz fűrészpor kiszívja a vesszőkből a nedvességet!. Lombosfák fűrészpora a legjobb. A forradás után lassan hozzá kell szoktatni a külső hőmérséklethez.
Egyenlőre ennyi! Ha van még kérdésed szívesen válaszolok! :-)
Sziasztok! Szeretnék szőlő oltványt késziteni,de nem tudom hogy kezdjek neki. Nagyjából tudom, de még nem láttam, hogy hogy csinálják. tudom hogy fűrészporpa kell tenni stb de hogy mikor kezdjem el vagyis mikor csináljam az oltást. Az oltó veszőt hogy kezeljem hütőbe vagy hogy nem tudom.Tudtok segiteni. Szeretném megtanulni........
Nos amit írsz én is azt tettem régen és ez a legolcsóbb és legbiztosabb megoldás, Most is van sok vadalany tövem és arról ültetek a hiányhelyekre és beoltom őket saját biztonságos fajtáimról. Egyébkénk átmentem a SZŐLŐ topicba ott nyüzsgőbb az élet. Viszlát ott!!
Halló, halló, ébresztő szakemberek és amatőrök!!! Hová tüntetek? Ha másik topikon vannak a szőlőoltók, kérek mindenkit, jelezze, hogy hol és máris ott vagyok!
Üdvözlök mindenkit. Új tag vagyok és kérem jelezzetek, volt-e az idén az enyémhez hasonló tapasztalatotok. Mint minden évben - immár több évtizede - az idén is, amikor van olyan alanyhajtás az állományomban, amely oltható és olyan nemes hajtás amelyről olthatok, elkezdtem az oltást. Általában közel 100 %-os az eredés, de az idén 1-2 %-os lett!! Közel 120 oltásból 5! maradt meg. A legtöbb kihajtott és később állt le a növekedés, majd elhalt. Sok el sem indult. Az alanyok több éves Riparia alanyok és hatalmas hajtásokat növesztettek, ahogy elhalt rajta a nemes. Ja, az oltásmód: egyszerű ékoltás. Nos ilyenem még sohasem volt! Köszi.
Ha egy új szőlősben gondolkodom mi a legjobb telepítési mód? Én személy szerint arra gondoltam,hogy a betelepítendő földbe az azon a vidéken élő vadszőlőből szedek le vesszőket amiket azután a kijelölt helyekre teszek és amikor beindul és megered akkor beoltom a saját tervezett szőlő fajtákkal.
Egy pár hete, úgy döntöttem, hogy bort fogok csinálni. Nem számít, hogy mikor (3-4 év múlva), de annak kitünő minőségünek kell lenni. Előképzetségem NULLA. Az interneten keresek minden ami szőlővel kapcsolatos iromány, hogy azokból megtudjam, hol is kezdjem el. Találtam egy cikket amiben ez áll:
(SZŐLŐOJTÁSI MÓD) A franczia Chennivesse testvérek sikeres, új szőlő oltási módja: Az alanyveszszőt csekély ferdeséggel metszve meg, u.o. metszlapú oltóvesszőt illesztünk rá, s nem kötözzük be raffiával, hanem 7-es számú vassodronynyal kapcsoljuk össze, olyformán, hogy a 6 cm hosszú sodronydarabot félig beleszúrjuk az alanyfa bélszövetébe, s a másik felére a nemes gallyat rászúrjuk. Ha vastag a bélszövet, úgy 2-3 drótot is szúrhatunk bele. A metszlapok a bütyöktől 3 cm-nyíre legyenek, nehogy a drót a bütyökbe hatolhasson; az oltógally csak egy rügyes legyen. A kísérlet folyamán kitűnt, hogy míg a hasításba oltásnál 69% fakadt meg, addig ezen új oltási mód szerint 77%.”
ismeri ezt valaki?
Mi az a 7-es számú vassodrony? 7mm vastag? Az kicsit sok! nem? Vagy, 0,7 mm, szerintem olyan meg nincsen! vagy talán bovden? Segítsen valaki!
Kösz!
Azt hiszem , most már mindent értek !(Bár ezt a v alakot azért be kell gyakorolni.)Le kenni valami faseb kenőccsel nem szükséges? Vermeléshez elég a pince , vagy temessem el , esetleg tegyem a hűtőbe? Mi van ,ha egy alanyba két fajtát oltok(=: ? Na , ahhoz képest , hogy értem , elég sokat kérdeztem még.
Azért gondolom a homoktalaj nem olyan homokos , mint a Szahara!
Jó Éjt! Pupák.
Azt hiszem ha a szőlőd Érd környékén van, akkor nem lehet homok. A homok az olyan mint amivel a házat vakolják. De ha a környéken nincs filoxéra másutt akkor saját gyökéren is elél a szőlőd.
A nódusz, az a csomó a vesszőn ahonnan a level kinől. Ezek helye később is látszik, a gyökerek is többnyire ilyen helyről nőnek. Az oltóvessző időbeni levermelése fontos, még a nyugalomban legyen amikor előveszed, az alany viszont már levedzen. Üdv Chess
Saját tapasztalat alapján írom, kb. 10 éves tőkéket már sikerült átoltanom, 70 %-os eredménnyel. Oltóvesszőt szedni mielőtt beindulnak a vesszők (pl. február fagymentes napon )és elvermelni mélyen, ne kapjon meleget a lényeg. Be kell csapni még nincs itt az ideje fakadni, ezel előnyt kap az alany. Amikor az alany fakadása bendul, an nedvkeringése akkor talajt kibontani tőkefejet levágni és alatta lehetőleg nódusznál sima metszlapot kíszíteni, behasítani, a hasítékba bedugni valami fadarabot ne záródjon majd mindkét ! oldalra betenni egy hosszú v alakra (kecskeláb ékezés azt hiszem ?)vágott oltóvesszőt, lehet 3 nóduszos is. Kifelé a oltóvessző kérge. A fadarabot kivenni ekkor beszorulnak a vesszők, fóliaszalaggal szorosan kötözgetni de biztos ami biztos a végén erős madzaggal még rögzíteni. A felső rügy legyen a talaj felszíne felett, de alaposan betakarni (felcsirkézni)késleltetni a fakadást. Amelyik korán kifakadt és örültem neki az elpusztult, felélte tartalékait mielőtt összeforrt volna. valószínűleg ezért jobbak ahosszabb több rügyes oltóvesszők, több a tartalék és több rügy lehet esélyes. A később fakadók lettek a jók, 2-3 m-es vesszőket neveltek őszig.
Bianca nem mentes a filoxérától, csak homokon.
Jó oltogatást. Chess
U.i van egy lapom növényvédelemről köztük a szőlőről is. http://www.extra.hu/nvedelem
5 évnél idősebb tőkékkel nehezen tudom elképzelni a kivitelezést:
- technikailag (konkrét leirás nélkül) nem tudom elképzelni az "oda bele 1-2 vesszőt" (nem fognak megeredni a vesszők)
- idősebb tőkék hajlamosak hasadni
(szerintem) inkább a 'zöldoltást' próbáld meg (vagy újratelepítés)!
Tulajdonképpen , ezek javakorabeli tőkék és mindenképp szeretnék megszabadulni tőlük (csak a munka van velük ,meg a kiadás ,a termésük meg semmire sem jó) .Ahol olvastam a dologról ott olyan 10cm mélyen történő elfűrészelést írnak és oda bele 1-2 vesszőt ,1 szemmel,leszigetelni , felkupacolni és állítólag már az első évben is terem. Így éveket lehetne spórolni!
- Szakszavakban (is) járatlan vagyok, de szerintem gyümölcsfával csináltunk hasonlót, mintha nemesítésnek hívnák: 2-3 éves vadalanyba (magronc) oltottunk (elég jó hatásfokkal) nemesített vesszőket.
- Szőlőben ennél nálunk nagyobb sikere volt a 'zöldoltásnak', itt májusban szálvesszőbe oltottuk a nemesebb szőlők pincében pihentetett vesszőit. Az oltásnak jó volt a hatásfoka, csak sajnos 5 év alatt az összes nemes fajta elfagyott.
- Szerintem Te nem egészen a gyökér felett akarsz oltani, hanem legalább 20-30 cm-re felette, de inkább az első elágazás előtt (esetleg utána). Ilyenkor pl. (elvileg) talajmenti fagynál nem a nemesített részt éri a fagy, a vadalany meg jobban bírja a gyűrődést :). Az oltványt légmentesen célszerű lezárni (szikszalag, vagy tejeszacskó :). de ez szerintem bármelyik oltásról-szemzésről szóló szakkönyvben benne van (ha nem is ezzel az anyagfelhasználással :). Annyira kell figyelni, hogy a vadalany (főleg agyban) _nagyon_ erősen akar hajtani, azt akár hetente le kell tépni, de amíg él az oltvány, addig az alany minden zöldjét célszerű eltávolítani, hogy a nemesített rész fejlődjön.
- Ha ezek alapján neki mersz vágni, szerintem 2 tőkénél többet ne áldozz fel elsőre :)