Keresés

Részletes keresés

HUCsa Creative Commons License 2009.11.25 0 0 1973
Nálam a visszatérőn van, az ESBE kevert ágán, és tökéletesen működik.
Ha belegondolsz, úgy van rendjén, mert az ESBE annak függvényében nyit vagy zár a két bemenete felé, hogy a kimenőn biztosítani tudja az állandó 60 fokot. Tehát van, amikor kevernie kell a hidegből (visszatérő vagy puffer alja) is.
Előzmény: Alfato (1965)
Alfato Creative Commons License 2009.11.25 0 0 1972
Addig a jó, míg a munka áztat :-)

De légyszi segíts a képek értelmezésében...mármint a rácsot megértettem, de a kazánban elhelyezve...tekergettem a nyakam, mint a bagoly, de nem jöttem rá, vagyis sejtem de nem vagyok benne biztos, hogy jól értelmeztem-e. A hamus rész a 02125 képen a kazán alja, és a levegőt úgy biztosítod, hogy egy "alagutat" hagytál a hosszú oldallal?

Tamás
Előzmény: Norbimsc (1960)
Alfato Creative Commons License 2009.11.25 0 0 1971
Adok érte egy ötöst...mármint a baráti meleg kézfogásra gondoltam :-D

Tamás

De megveszem, csak mondj egy rendes árat priviben.
Előzmény: Jesu (1957)
Alfato Creative Commons License 2009.11.25 0 0 1970
A Grundfoss azonosítása ekvivalens a Wiloéval, csak annyi a difi hogy a Wilo az emelőmagasság értékét m-ben adja, nem pedig dm-ben. Vagyis a Grundfoss 25-60 egyenlő a Wilo 25-6 szivattyújával. A jelleg görbéjük is szinte azonos. (ha nem pont ugyanolyan, nem hasonlítottam még össze őket).
Ennek tükrében nézd meg őket.

Tamás
Előzmény: lacko1977 (1962)
Alfato Creative Commons License 2009.11.25 0 0 1969
Az ilyen rugós hőmérő: tegnap Pilismaróton voltam, és egy TER-9 vezérlést aplikáltam egy vegyes kazánra, mert a csőtermosztátok megzavarodtak. Volt a rendszeren 3 db ilyen hőmérő. Az előremenőre már két darab is volt rakva. A kazán 65 fok C mutatott, a TER-9 65 fok C-t mért és a hőmérők: 90 fok C és 85 fok C-t mutattak. Kb 50 fok C-ig voltak jók, utána elszálltak, mint a győzelmi zászló...

Nagyon könnyen befolyásolja a környezeti hatás, mert pl itt a kémény füstbekötése nem volt messze tőle, ami persze feltolta őket. Elég nagy felületet képez maga az óralap, ami szintén hatással lehet a működésére...

Tamás
Előzmény: TgY (1961)
Alfato Creative Commons License 2009.11.25 0 0 1968
Jelenleg nincs.
Előzmény: ZoeCsokvaomány (1956)
Alfato Creative Commons License 2009.11.25 0 0 1967
Nem.
Előzmény: ZoeCsokvaomány (1955)
Alfato Creative Commons License 2009.11.25 0 0 1966
Vagy pontosabb vezérlés. Ha valami túl gyorsan történik az nem baj, csak legyen megfelelően kontrollálva...

Tamás
Előzmény: T Zoli (1954)
Alfato Creative Commons License 2009.11.25 0 0 1965
A kazánkörit azért lehet kazánkörinek nevezni, mert tényleg csak a kazán saját igényét hivatott ellátni. Vagyis nem szolgáltat átfolyás mondjuk a ház felé vagy a puffer felé. Nem az a szerepe. Az most igazából mindegy, hogy LAddomat vagy ESBE. Amit próbálok értelmezni, az a szvattyú helye a rendszerben. A visszatérőn van? Nem azon az átkötő ágon, amin az előremenő csatlakozik az ESBE felé?

Amit tapasztaltam: egy ilyen bekötésnél amikor a szivattyú a visszatérőn volt, átrántotta a rendszer visszatérőjét is...vagyis nem csak az előremenő melegét szedte, hanem beszívta a rendszer visszatérőjének hideg vizét is. Sajnos ez előfordulhat... mármint amit én láttam.

Tamás
Előzmény: TgY (1949)
Alfato Creative Commons License 2009.11.25 0 0 1964
De az megtörténik egyszer, és rá kell jönnie amikor talpig füstben áll, hogy illik a "Zatop vagy Fire-Up" felé tekerni. Semmilyen veszedelmet nem látok benne. Nem ismerem az említett céget, de ha ilyen problémát feltételeznek, akkor miért nem címkézik fel a kazánt? Hm?

Tamás
Előzmény: T Zoli (1950)
Alfato Creative Commons License 2009.11.25 0 0 1963
Nem így működik a rendszer: amíg a kazán melegszik addig nem megy semmi más. Van ami azért nem megy, mert nem érte el a kívánt hőmérsékletet, vagy azért mert blokkolja a rendszer. Amíg a kazán szivattyúja megy (legyen az Laddomat, vagy ESBE mindegy), addig nem megy semmi más. Nincs is értelme másnak mennie, mert nincs érdemben elfogyasztható hő.

A beállítások szerint a HMV gyűjtés akkor kezdődik amikor az előremenőm eléri a 75 fok C-t. Addig megy, míg a HMV tartályban nem lesz 60 fok C víz.
A puffer csak 80 fok C-től indul..
A ház keringetője pedig akkor, amikor 55 fok C van a puffer felső részében.

A ház keringetője van blokkolva addig amíg a kazán szivattyúja megy, hogy ne vegyen el addig hőt, amíg a kazán el nem készül. Természetesen ez eleinte szakaszos, majd szépen folyamatos üzemre lép át, amikor a rendszerben már van 60 fok C mindenhol legalább.

Tamás
Előzmény: lacko1977 (1948)
lacko1977 Creative Commons License 2009.11.25 0 0 1962

Grundfos UPS 25-50.

ami a lakás felé keringteti a vizet az pedig WILO.

Mindegyik kettes fokozaton megy.

Előzmény: TgY (1949)
TgY Creative Commons License 2009.11.25 0 0 1961

Hát...ebben nem vagyok biztos, tegnap kipróbáltam, kazán felmelegedése után 30 percig 3-as fokozat, majd vissza 2-esre 30 percig, s majd ismét 30 percig 30-as fokozat (ez idő alatt égett intenzíven a fa), a kazán ki - visszatérőin levő hőmérő(k)ön talán 2 foknyi elmozdulást láttam, akkor már inkább minél több meleget szedjen ki a kazánból a pufferbe vagy a fűtőkörbe.

Egyébként kezd megrendülni a bizalmam a hőmérőimben (csőre rugóval fogathatóak). Felszerelés s a rendszer első feltöltése után (fűtetlen ház) 7-ből hat teljesen megegyező 17 fokos állapotot mutatott, 1 volt alattuk 3 fokkal , azt eltávolítottam. A keverőszelepem a primer körhöz 7-es álláson van, s ezzel megegyező 51 fokot mutat a hőmérő, a padlókörbe 30 fokra van állítva a termoszelep, s ezzel teljesen egyezik a hőmérő.  Viszont tegnap felraktam egy újat s a korábban leszedettet a kazán visszatérőjére, na az eddig fentlevő 51, az új 60, míg a korábban leszedett 55 fokot mutatott közvetlen egymás után  :((

Norbimsc Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1960
Üdv. mindenkinek.
Üdv. Alfato, bocs h csak most jelentkezek, de pffff....... rohanás az élet.
ahogy igértem a képek a faapriték tüzeléséről, vagyis a rács ami a fentről szükséges levegőt biztositja.
Csak igy link formájában teszem be: http://noob.hu/2009/11/24/DSC02126.JPG
http://noob.hu/2009/11/24/DSC02125.JPG

az egyiken maga a rács ami simán a kazán elülső falához vvan betéve, másik kép mutatja hogyan, igy 1x re kb. 120-150 liternyi apritékot lehet betölteni

Ami a lényeg: levegő kell neki az égéshez!!!!! Sok.

Késöbb (remélem) még benézek!

Jó tüzelgetést
HUCsa Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1959
Továbbra is megnéznék néhány képet a rendszerről...
Előzmény: HUCsa (1958)
HUCsa Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1958
Nekem a visszatérőt WILO 25/6-os szivattyú vezérli, 3-as fokozatban, és teljesen rendben működik, 80 fok feletti a kazánból kilépő vizem. Azt hiszem az egy fokozattal nagyobb, mint a ti 25-50-es szivattyútok.
Szerintem más baj lehet ott.
Mióta szárad a fátok?
Jesu Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1957
Van egy feleslegessé vált Wilo 25/4-es kergetőm, "B" kategóriás, kisfogyasztású. Egyetlen szezont ment nálam, akkor is alig (passzív ház).
Ha kell esetleg valakinek, keressen meg. Mail publikus.
ZoeCsokvaomány Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1956
Van rá mód h. megnézzük azt a kapcsolási rajzot?
Előzmény: Alfato (1947)
ZoeCsokvaomány Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1955
7 szivattyú? Nem sok az egy kicsit?
Előzmény: Alfato (1947)
T Zoli Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1954
A mi fő bajunk, hogy beraktuk az UPS 25-50 szivattyút a kazánhoz, ami még a legkisebb fokozatban is túl sokat nyom. Ezért 65-75°C az előremenő vizünk mindaddig, amíg a puffer alja is fel nem megy 60°C fölé. Kisebb szivattyú kell oda.
Előzmény: TgY (1953)
TgY Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1953

Megkövetem őket ha rosszul emlékszem valamire (nem kis izgalom volt a hideg házban végre beüzemelni a kazán(okat) ), de amikor először még nélküled az én kazánom estén érdeklődtem a sziv.bekötésről, akkor emlékem szerint az 'ottfelejtés' volt a magyarázat ami a begyújtásra vonatkozhat, ezért is voltam megkavarodva egy ideig, hogy tól-ig szabályoz az a gomb, nem csak -tól.  Az más kérdés, hogy  tovább vaciláltam hogy mégis hogy legyen kapcsolva a szivó, s utána feltünt hogy majd félfordulattal a max után lehet még tekerni a füsttermo gombot, aminek miértjére elmondták a figyelmeztetést.   

Továbbra is úgy gondolom hogy jobb lenne átkötni a sziv. kapcsolását a füstgáztermo-ra, párhuzamosan egy kb. 75 fokra állított csőtermo-val, az biztonságosan megakadályozná a fa leégése utáni visszakeringetést a pufferből, mert túlmelegedés esetén leálló venti esetén is tekerné a szivattyút.

T Zoli Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1952

Nagyon túl lehet tekerni. Max jelzés van kb 12 óránál, de elfordul 4-5 óráig is.

Előzmény: HUCsa (1951)
HUCsa Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1951
Ez valóban nem ugyanaz, amit először értettem.
Nem emlékszem, hogy mennyire lehetne azt a MAX jelölésen túlra tekerni, és ahhoz milyen füsthőmérséklet tartozik.
Ebben az esetben a ventilátor is jóval korábban leáll, ami miatt az égés intenzitása is visszaesik.
Nem tudom, hogy felhevülhet-e emiatt a kazán. Nem vagyok biztos benne.
T Zoli Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1950

Csak hogy ne maradjon sáros a Szakszer ebben a kérdésben:

Ott voltam amikor TgY rákérdezett erre (a szivattyút a huzatventillátor termosztátja kapcsolhatná-e?), és a válasz pontosan úgy hangzott, hogy nem javasolják, mert ha valaki a füstgáz termosztátjának állítógombját JOBBRA (tehát NEM a begyújtási állás (Min) felé), a Max jelölésen jóval túlra állítja (véletlenül, tudatlanságból stb.) akkor bizony leállna a szivattyú, mivel a füstgáz hőmérséklete nem érné el a beállított értéket és ekkor jó eséllyel túlhevül a kazán.

Ebben szerintem igazuk van.

Előzmény: HUCsa (1936)
TgY Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1949

Úgy sejtem, mint a 'kezdő' Esbe-sek többsége, egy kicsit tévesen hívjuk a visszatérőbe szerelt szivattyúnkat 'kazánköri'-nek, Alfato magyarázata alapján (s fenyvesbau lapján levő képeken is van erre példa), a Laddomat szivattyúja (amit tényleg lehetne 'kazánköri'-nek nevezni, nem igazán az előremenő ágban van, hanem a visszatérőbe képez hurkot a kazán felé, ezért ha jól értem nem képes a puffer felé tolni a meleget, arra egy plussz szivattyúra van szükség, majd a 3 járatú fűtőkör keverőszelep mögé legalább mégegyre.  Bár akkor csak annyi a szerepe, hogy amíg fel nem melegszik, a visszatérőbe nyomja a melegedő vizet, elszipkázva az esetleg szintén már bekapcsolt puffertöltő szivattyú elől ?

Az esbe után visszatérőbe szerelt szivó egyben végzi a 'kazánkör' visszaforgatását illetve a teljes kazán-puffer közti keringetést.

Milyne tipusu szivattyúd van az esbe után ?

Előzmény: lacko1977 (1948)
lacko1977 Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1948
Nálam is ESBE van beépítve, és egy szivattyú a visszatérőbe.

A puffer tetején egy másik szivattyú, ami a pufferból veszi ki a meleget,

majd következik egy keverőszelep, és utána a harmadik szivattyú, ami a kevert  vizet szállítja a lakás felé.

Minden szivattyúm kettes fokozattal megy.

Érdekes Alfató, amit írsz, mert nálam nem így megy a rendszer, hogy amíg a kazánköri szivattyú dolgozik, addig a többi nem, hanem megy mind a három egyszerre.

Ez miért van? Laddomat-ESBE funciója miatt?

Ha neked a kazánköri dolgozik csak, akkor a puffert fűtöd fel először?

Mikor indul a szivattyú a lakás felé?

Előzmény: Alfato (1944)
Alfato Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1947
Igen az érzékelők egyszerűen a csőre vannak rögzítve. Én erre öntapadós aluszalagot használtam (füstcsövek tömítésére használják), mert jó a hőállósága,

Igen a rendszerben van a Laddomat a saját szivattyújával, van egy puffer töltő szivattyú és van egy ami a ház fűtési rendszerében csücsül. Mivel ez mind külön funkció. Összeszámoltam 7 (!) szivattyú van a házamban ami csak erre a rendszerre dolgozik (mindennel együtt).

Tamás
Előzmény: TgY (1945)
HUCsa Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1946
Biztos, hogy jó minden bekötésed? Az ESBE nem hibás? Néhány fotót tudnál feltenni, hogy "megszakértsük"?
Nálam bármennyire hideg a rendszer, begyújtást követően rövid idővel a kilépő csövön 80-85 fokos, a visszatérőn stabilan 60 fokos (az ESBE miatt) a víz. A kazánon lévő hőmérő közben 70 fok körül mutat. Már kitárgyaltuk, hogy nem egy svájci óra lett beépítve.
Előzmény: TgY (1943)
TgY Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1945

Aha, szal neked Laddomat-od van, ha jól vettem ki a rajzából abban a szivattyú az előremenő áget hajtja ? Nem tudom jól vettem-e ki hsz-eidből, de külön szivattyúd van ezen kívül a puffer felé, s egy másik a fűtéskörre ?

Nálam a szakszer-es Esbe-s javaslat alapján lett szerelve, vegyis visszatérőben van a kazánköri sziv. az Esbe után, bár a javasolt UPS 25-60 helyett csak egy 50-es. Megpróbálom majd hogy kikapcsolt fűtésköri sziv-val mit mutat a visszatérő hőmérséklet az Esbe után, de szerintem akkor is kellene a 60 fokot min. tartsa ha már az előremenőn is megvan a 60 fok.

Néztem az említett Ter-9-est, ezek szerint azzal meg lehetne csinálni 2 érzékelővel az említett előremenő-visszatérő-n a (soros) logikai kapcsolást a szivattyúhoz ? Az érzékelőket hozzá lehetne egyszerűen kívülről a csővekhez rögzíteni ?  

Előzmény: Alfato (1944)
Alfato Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1944
Amíg a kazánköri szivattyú megy, addig nálam nem megy más, vagyis a kazán felfűtésen nagyon hamar átlendülünk. Ha megy más is (pl a ház keringetője), akkor elveszi a kazántól a meleget, vagyis nem tud a visszatérő felé meleget biztosítani.
A szivattyú szállítási teljesítményével is lehet játszani, de ha túl nagyra veszed, akkor problémás lehet, mivel nem áll le vagyis folyamatosan az előremenőd kétfelé szakítja a két szivattyú (legyen az fűtési avagy puffer szivattyú), és nehezebb meleget a ház felé tolni.

Én nem találtam a teljesítményt a Laddomatomon....mármint szivattyú adatot pl....

Tamás
Előzmény: TgY (1943)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!