Sziasztok!
Bajban vagyok! Nem tudom eldönteni, hogy milyen tv-t vegyek? 106 cm es LGplazmát 180e ft-ért(ugyanilyen 160 e ft, de noname)vagy ekkora méretű, de drágább lcd-tv-t.Már van egy 16/9 es 96 cm-es vierám, de az megjelenésekor kicsit húzós volt...most harmadannyiért van picivel nagyobb átlójú...(más márka)és jó-e az egytuneres, amelyben a fele képernyőt monitorként, a másik felét tv-ként lehet használni..?
véleményetek?
Sok ilyen problémát javítottam már. Így van, legtöbbször a helyi viszonyok okozzák az elszineződést, mert pl mellé teszik a hangszórókat. De ha a degauss áramkör hibásodik meg, ahogy lent írtam, szintén képes ilyet művelni. Illetve akkor is elszineződhet, ha odab@sszák valahova tévét, és sérül a képcsőmaszk. A két előbbi probléma orvosolható, az utóbbi végleges elváltozás. Viszont ha tartósan erős mágneses hatás éri a csövet, akkor is deformálódhat a maszk, és akkor is foltos marad.
Mágneses hatásra szoktak ilyeneket művelni a CRT-k. Néhány éve 24 pár autóhangszóró hevert szanaszét a nappalim szőnyegén, az én Sonym sarkai is kezdtek elszíneződni. A lehető legtávolabbra vittem a mágneseket, kikapcsoltam (teljesen) a tévét, hogy demagnetizálódjon, és megszűnt a hiba.
Ahogy az egyik fotós topicban szokták mondani........ Kitöröltem, nem akarok senkinek a lelkébe gázolni. Ha belefér a költségvetésedbe egy 42 colos plazma, akkor hogy a bánatba jut eszedbe 32 colos egérmozi vásárlása??? Viszont az a Samsung nem valami jó, inkább Pana PV7-est javaslok.
Lehet, hogy valamilyen mágneses tárgy kerül a a közelébe, hangszóró, trafós készülék, stb.
Esetleg hibás a tévé degauss-köre, ha a ptc nevű alkatrész megdöglik, akkor képes ilyen szivárványos foltokat kreálni, ahelyett hogy a feladata szerint éppen ezek tüntetné el.
Az a helyzet, hogy kifejezetten tévékkel mi nem foglalkozunk, nálunk olyanok vannak, amik monitorok és tévék egyben, ezek max 24"-esek. Tehát közvetlen információm nincs ezekről a típusokról, éppen ezért próbáltam meg általánosságban beszélni eddig a technológiákról. Hisz egy nagy tévé és egy pc-s monitor között a működési elvekben és a felépítésben nincs nagy különbség, legfeljebb a kijelző méreteiben. Én alapból egyébként is plazmapárti vagyok, az olcsó lcd-nek szerintem nem jó a képük, de soxor még a drágabbaknál is látok problémát. S pc-t tartósan nem kötnék egyetlen nagy tévére sem, mind a két technológiánál lehet "beégés", ha ugyanaz a statikus kép van rajta tartósan.
Bár megint nem ide tartozó kérdés, de van egy thomson-lengyel crtm, sík/55cm, és baloldalán néha zöld, meg pirosas-rózsaszínes foltok jelennek meg, a szervíz anno azt mondta nincs semmi baja a kimérés szerint, ez teljesen normális mondták, mi baja lehet?
Ui:mindenkitől elnézést kérek, de ez az egyetlen topik, ahol normális válaszokat is kapok, másut állandóan gizdulnak.
Azautó kicsit más, mert ott forgó-kopó alkatrészek vannak, és rendszeresen szervizeltetni kell(ene) őket. Amúgy elmennek 15-20 évet, de már nagyobb javításokkal.
Ez rongyrázás, amire alább céloztam. Ugyanúgy, mint a Pana most bemutatott bazinagy plazmája is. Megmutatják, hol a technológia felső határa jelen pillanatban, de gyakorlati és üzleti haszna egyelőre nem nagyon van. A Toyota sem a Lexus 600h-val lesz/lett a világelső a kocsigyártásban, hanem az olcsó tömegtermékeivel, amik jó minőséget képviselnek. Az előbbiben megmutatják, mire képesek, az utóbbiakból pedig meggazdagodnak.
amúgy a samu kezd elnéptévésedni, kicsit olyan, mint a szutyuki, a mi autónk
nem a szutyukit akarom bántani, mert nem rosszak, csak egyszerűen, ha kilépek az utcára, minden 2. autó az
ugyanez samura is igaz, decemberben már 70 éves nyugdíjas bácsikák, nénikék jöttek be úgy, hogy samu lcd köll részletre, mert az onokámnak is az van, mi is ilyent akarunk :-)
Egyébként érthető: a Samsung az egyik, ha nem a legnagyobb lcd-panel gyártó a világon. Piszkosul befejlesztett ebbe a technológiába, pl a Sony-val is közösködik, de az Eizonak is szállít. Ezért nyílván mindent ki akar hozni belőle, néha kicsit csúsztatva is a marketinges vonalon. Nem tudom, hogy a gyakorlati valóságban létezhet-e ekkora kontrasztarány, talán ha az ember egyszerre néz egy szupernóvát és egy feketelyukat.:-)
A korábban elképzelhetetlen, páratlan 500 000:1-es dinamikus kontrasztarány jobb képminőséget biztosít, mint képzelné. A fehér fehérebb, a fekete feketébb, a köztes árnyalatok sokasága pedig csaknem végtelen.
Mert ahhoz is hozzá kell nyúlni egy idő után. Mint ahogy a tévéhez is. Az 60000 óra elméleti élettartam, bár van amelyiknél csak 30000 órát emleget a gyártó. De kétlem, hogy bármelyik darab kibír hiba nélkül ennyit. Ha pedig hozzá kell nyúlni, akkor előbb-utóbb a gazdi szembesül a "megéri-e javíttatni" problémával. A fénycsövek, az inverterek, a tápok, hétszentség, hogy nem bírnak ki ennyit hiba nélkül. Főleg azért, mert olcsósítanak a gyártók, kiforratlanabbak és alulméretezettek lesznek a termékeik a verseny miatt. Semelyiknek nem érdeke, hogy 60000 órát csücsüljön a tulaj a készüléken, mert addig nem vesz újat, ergo nem megy a bolt. Ez a szám marketing, mint amikor ráírják az lcd-re: 3-4000:1 kontraszt, alatta kisbetűvel, mert az kevésbé látszik, hogy dinamikusan.