Keresés

Részletes keresés

olhado Creative Commons License 2000.04.11 0 0 150
Sajnos a folytatások elég gyengusok az első részhez képes (ami valóban király). Igaz csak a 2-3. részt olvastam, illetve az utolsót (Káptalanház) csak próbáltam, de képtelen voltam végigolvasni, annyira nem tudott lekötni. Ráadásul a fordítások színvonala is siralmas az 1. részhez képest (a 2. részt olvastam angolul is, úgy egy picikét élvezhetőbb, mint a Gáspár András által elkövetett merénylet).
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.10 0 0 149
Becsszóra elolvastam - igaz nem egyben - a korábbiakat, és mégis kimaradt ... Egyébként kihagytam az elején, hogy bocs, ha már volt..
Igazából, mint említettem régen olvastam már, de annál inkább tetszett. Most inkébb átolvasom a topicot mégegyszer, mielőtt mindenki falra mászna tőlem ...
Előzmény: Ghanima (146)
MacFly Creative Commons License 2000.04.10 0 0 148
Hmmm, ez Lynch orok tema lesz meg a Dune berkeiben is. szvsz boven van mit mondani Lynch utan, foleg ha a 6 resz altal teremtett univerzumra gondolsz. nagyon szeretem a Lynch-filmeket (mar amit lattam ugye) es ugyanez a helyzet a Dune-sorozattal is. De ez a ket dolog nekem ket kulon hely a fejemben/kepzeletvilagomban, es ennek sikertelen osszehazasitasat jelenti szamomra a Dune filmvaltozata.
Előzmény: Törölt nick (145)
alienne Creative Commons License 2000.04.10 0 0 147
nagyon nagyon nagyon. mind a hat. és érdekes módon nekem egyre jobban tetszenek az egyre későbbi kötetek. az utolsó volt a legjobb szerintem. persze lehet hogy csak pont jó időben/jó helyen stb.
Ghanima Creative Commons License 2000.04.10 0 0 146
Kapitány úr, drága!
Én tudom, hogy a világmindenség igen nagy valami, de ha csak annyit meg tetszene tenni, hogy belenézne a korábbi ide-írmányokba, akkor látná, hogy csak egy újszülött kapitánynak új minden SF! :-)) No megbántási szándék, remélem, látszik!! :-))
Kukkantsad csak meg MacFly 134-es számú ide való hozzáírását, és meglátod, még linket is kapsz a filsorozathoz. Érdemes belebámulni.
Én magam, khm, igen érdeklődve várom a sorozatot, bár ezek a pre-Butlerian izék...
üdv,
Ghanima
Előzmény: Törölt nick (145)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.09 0 0 145
Sziasztok

Olvastam egy érdekes hírt egy német újságban ,miszerint a Pro7 tv-társaság és a The Sci-fi Chanel koprodukciójában készítenek a "komplett" Dűne filmet (több részt? sorozatot?). 2001 elejére várható a bemutató. Ez TV-film lesz (vagy sorozat), főleg komputergrafikával, ami mostanában elég jó lesz. Prágában készül a mű (miért?). Főszereplők : William Hurt, Uwe Ochsenknecht és Alec Newman. Hát Lynch után nehéz lesz újat mondani, de kíváncsi vagyok ...

Más. Miután elolvastam a nemrég megjelent háromkötetes Dűnét, sokszor volt az az érzésem, hogy amit kb tíz éve olvastam , abban picit máshogy játszódott a történet. Tényleg így van, vagy csak rosszul emlékszem ?

Ghanima Creative Commons License 2000.03.31 0 0 144
Sajnálom, de nem árulhatom el neked, hogy a bátyám mit tudott és mit nem... :-))
Van Herbertről egy, talán a Timesból, kivágott gyászjelentésem. Ott is épp azt írták róla, hogy rendkívül sokfelől "összetudott" (az összehordott mintájára alkottam ezt a szót, nem helyesírási huba!) kultúrák részleteit szintetizálta, tette új komplexitássá.
A Taó nyugodtan beleférhet, egyetértek.
A személyes hitére vonatkozóan nem emlékszem, hogy írtak-e ebben valamit, majd megnézem mégegyszer.
üdv,
Ghanima
Előzmény: Spark (143)
Spark Creative Commons License 2000.03.31 0 0 143
Kedves Ghamina!

Elgondolkodtató, amit mondasz. Ez az eshetőség már megfordult az én fejemben is, csak van egy kis buktatója. A "bátyád" vajon miért nem látta ezt? Miért pont Duncan?

Ami viszont igazolja a szavaid, pont ugyanez. Szerintem Duncan volt Herbert. Mindig újra és újra megújuló, mindig más és más, és mindig ugyanaz. Mindig sokkal több, és mindig jóval kevesebb. Mindenki viszonyul hozzá valahogy, de sosem közömbösen, s mindig viszonyul ő is másokhoz. De sohasem közömbösen. Pontosan ilyen sokrétűen egyszerűnek képzeltem el magamban Herbertet... Nem tudom, de valahogy kísértetiesen emlékeztet ez engem a Taóra.

Nem tudja valaki közületek, hogy hívőnek vallotta-e magát valaha is?

Üdv.

Spark

Előzmény: Ghanima (142)
Ghanima Creative Commons License 2000.03.29 0 0 142
Kedves Spark!
Szerénytem mindenesetre olvasd el tőle a Védett Nőkre magyarított című The White Plague könyvét, mert nagyon jó!
Arra a kérdésedre, hogy mivel is foglalkozik tkp. a ciklus, a legutolsó rész zárómotívumából én azt ókumláltam ki, hogy dimenziós, tér/idő eltérésre ment ki a dolog végül. És a két kis öregben őt és nem sokkal korábban elhunyt feleségét tételeztem.
Hát ÉN aztán csak tudom!!... :-))
üdv,
Ghanima
Előzmény: Spark (140)
Gofry Creative Commons License 2000.03.28 0 0 141
Európában is kapható már emberibb árakon. Múlt héten láttam pl. Brüsszelben egy angol nyelvű könyvesboltban ha jól emlékszem 565 BEF-ért (kb 3500 FT), nagyon kacérkodtam a vétel gondolatával, de azt hiszem megvárom a magyar kiadást.
Előzmény: lex2000 (133)
Spark Creative Commons License 2000.03.28 0 0 140
Sziasztok.

MacFly -> Bár nem értem, mit értesz azon, hogy melyik hogy jött be, azért valamit kapisgálok.

Sajna a Dűne cikluson és a Dosadi incidensen kívül nem olvastam mást Frank Herberttől, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy őt tartsam az egyik legnagyobbnak. Érdekes módon nem is annyira az írói teljesítménye fogottt meg, bár kétségtelen, hogy őstehetség ebben a minőségében is. Sokkal inkább tartom egy időtlen filozófusnak, aki a múltat páratlanul képes összegyúrni a jövővel, hogy elhelyezve a jelenben megkezdhesse az olvasó eme gondolatgombolyag kigöngyölítését.

Én egyébként meglehetősen gyorsan olvasok. Legalábbis ezt hittem, amíg nem kezdtem bele a regényeibe. Sokszor órákba telt 5-6 oldalt megemésztenem, mert maradéktalanul ki akartam élvezni az ízeket.

Hogy melyik műve tetszett eleddig legjobban? Nos, ez egy nehéz kérdés. De azt hiszem, az a válasz, hogy második Bibliaként emlegetem a Dűne Istencsászárát, megadja rá a választ.

Viszont ha már itt tartunk, lenne pár kérdésem, amivel kapcsolatban kíváncsi lennék a véleményetekre. Szerintetek kiről szól a Dűne ciklus? S tulajdonképpen miről szól? Mi az a központi gondolat, ami köré Herbert felépítette? Belehelyezte-e magát a művébe, s ha igen, kinek a szerepébe?

Lehet, hogy ezekre már érkeztek válaszok, ha igen, akkor ezegyszer essetek az ismétlés bűnébe, legyetek szívesek!

Előzmény: MacFly (139)
MacFly Creative Commons License 2000.03.27 0 0 139
peldaul leirhatod, hogy a sorozatbol melyik mennyire jott be es miert? (ezzel elleszel egy darabig :)
Előzmény: Spark (137)
Kojak Creative Commons License 2000.03.27 0 0 138
Kedves Spark!

Bár már sok mindenről volt szó (Dűne ciklus, film Frank Hebert egyéb művei, az új Dűne könyv), ha olyan gondolatod van, amit szívesen megosztanál velünk, örömmel meghalgatjuk.

Üdv

Kojak

Előzmény: Spark (137)
Spark Creative Commons License 2000.03.26 0 0 137
Sziasztok!

Új vagyok, de valószínűleg számtalan életfonál összeköt sokatokkal. Lenne egy kérésem hozzátok. Sajnos, nem sok időm van végigolvasni egyszuszra mindazt, amit a Fórum indulása óta kifejtettetek, ezért pár szóval beavatna valaki, miről ne beszéljek itt, mi az, ami már bőségesen ki lett fejtve, ezért inkább elő se hozzam?
Másrészt viszont, ha érdekel a véleménye egy Frank Herbert rajongónak, kérdezzetek, hogy valahol el tudjam kezdeni a Fórum vérkeringésébe történő bekapcsolódásomat. (Ennél már csak körülményesebb leszek, hiszen Leto is megmondta: a szó megöli a gondolatot. Persze ő is körülményesebben fogalmazott...)

Spark

Ghanima Creative Commons License 2000.03.17 0 0 136
Hiába, azért én sem vagyok tökéletes... (csak a bátyám!) visszatérve hozzád, rátévedtem a képre és rájöttem, hogy az a link...
Azt hiszem, hogy ezek az ósdi pre-Butlerian jihados technikai megoldások túl mélyen el vannak temetve bennem/ünk...
Pardon!
G.
Előzmény: MacFly (134)
Ghanima Creative Commons License 2000.03.17 0 0 135
Na, ne idegelj, kedves MacFly!
Az utóbbi ezer évben, úgy látszik, nem figyeltem oda rendesen :-)) : nem emlékszem, hogy szó volt erről a sorozatról! Mindenesetre, óvatos hurrá! Nincsen valami link-izé vagy cím, ahol többet lehet megtudni? Vagy csak ellustultam, tekintsek vissza is egy kicsit 'magamba', aztán majd meglátom??
Engem vajh' ki alakít??
üdv,
Ghanima
Előzmény: MacFly (134)
MacFly Creative Commons License 2000.03.16 0 0 134
Egesz elorehaladott alapotban van a Dune osszesen 6 oras tv-sorozat valtozata, a design nem rossz, mondjuk arra az egy-ket altalam latott Csillagkapu epizodra emlekeztet, de bizom benne, hogy a sztorivezetest nem cseszik rontjak annyira el. Egyetlen szamomra ismert szinesz jatszik benne, William Hurt (Leto herceg szerepeben), akit a Fust ota szivesen latok.
A tengeren tul oktobertol kerul a kepernyokre, kicsi annak a valoszinusege hogy itt is lesz, de remenykedjunk es nezegessuk a rola szolo oldalakat:

Mostansag olvastam ujra az utolso harom reszt, tovabbra is emelem kalapom Herbert stilusa elott, ahogy hihetove tudta varazsolni ezt az univerzumot. Meg a parbeszedek is sokkal kifinomultabb emberek gondolkodasat tukrozik. Amikor neha bevillant par kepet a technologiai szintrol az engem William Gibson Neuromanc sorozatara emlekeztet. Egy fel mondatba kepes nagyszeru otleteket, egesz torteneteket bujtatni, magatol ertetodove, termeszetesse teve helyzeteket, targyakat, tevekenysegeket. Mas, gyengebb szinvonalu szerzok egesz regenyt kerekitenenek olyan dolgok kore, mint a nem-hajok, shiga-drot, szemelyiseg-lenyomat es hasonlok.

lex2000 Creative Commons License 2000.02.27 0 0 133
Az 50$ azért egy kicsit húzós. Talán rendeljétek meg Innen 6$+kb. 9$ szállításért.
Üdv. L.
Előzmény: pasa_ (131)
pasa_ Creative Commons License 2000.02.27 0 0 132
Konkret pelda, en vettem tavaly:

Auction Details:
----------------
Item: 9 Paperbacks by Frank Herbert
Auction ID: 0821A127679
Seller's nickname: manifestbooks
Starting bid: $ 22.49
Highest bid: $ 23.49
Total number of bids: 2

First Bidder Discount: - $ 2.35
Final Sale Price: $ 21.14

A szallitasa volt meg kb $10.

Ja, ezek a konyvek voltak:

Children of Dune
Dune
Dune Messiah
The Dosadi Experiment
The Dragon in the Sea
The Heaven Makers
The Santaroga Barrier
The White Plague
Whipping Star

Pasa

Előzmény: Anteac (89)
pasa_ Creative Commons License 2000.02.27 0 0 131
Tegnap este beszéltem a Keresztszüleimmel, akik megígérték egy hete, hogy megveszik nekem a könyvet, de amikor utána néztek hogy mennyibe kerülne, akkor jött a meglepetés:
kb. 50 dollárba kerülne nekik, mivel Kanadában nem lehet kapni és csak ennyiért szerzi meg a boltos.
Persze, hogy elküldjék, az további 45 dollár.

Huh, 90 dolcsiert 30-50 konyvet lehet venni. Nezz korul az aukciokon, nem kizart hogy tudsz komplett herbert gyujtemenyt is venni fele annyiert, szallitasostul.

Pasa

Előzmény: Anteac (86)
pasa_ Creative Commons License 2000.02.27 0 0 130
>Én először Larry Niven Gyürűvilágát olvastam eredeti nyelven (kb hasonló oldalszám mint a Dűne első kötete)

Hm? A Dune pofara is pont 2x vastagabb, es ha az oldalszamokat nezzuk, akkor a Dune 550, a Rimngworld 350, raadasul az utobbi nagyobb betukkel szedve.

De termeszetesen erdemes nekieesni. :)

Pasa

Előzmény: Kojak (85)
pasa_ Creative Commons License 2000.02.27 0 0 129
A Dűne is olyan lesz, mint a Star Wars, minél többen dolgozzák fel, annál rosszabb lesz csak.

A "minel tobb"-bel nem lenne gond alapvetoen, miert ne irna sok okos ember sok jo konyvet. A problemat Kevin J Anderson szemelyeben lakik, aki sajnalatos modon kozos.

Pasa

Előzmény: Anteac (82)
Anteac Creative Commons License 2000.02.26 0 0 128
Egyebkent mar megkaptam az uj konyvet, de mire leforditom, addigra mar itthon is ki fogjak adni.

Nem is baj, mert igy legalabb angolozom, mashogy ugysem veszem ra magamat.
Ha meg mar magyarul megvettem, akkor ki fog derulni, hogy mennyi ostobasagot forditottam.

Egyebkent a konyv nagyon szep, csak meg nem nagyon haladok a forditasban, mert nem erek ra, mert tanulnom kell.
Azzal vigasztalom magam, hogy nyaron, majd tobb idom lesz, de addig is forditgatom.

Kojak Creative Commons License 2000.02.24 0 0 127
Már elég régen jártam erre, és szépen sokasodnak a hozzászólások, miközben olvasgattam a topicot, négány gondolat bennem is feltódult.

Hogy mennyire filozofikus Frank Herbert, elég ha az ember elolvassa az egész ciklust, tele van olyan kérdések boncolgatásával, amik munkát adnak a filozofikusoknak. Nekem a kedvenc vonulatom a Bene Gesserit, szuper az egyes/kollektív ének utaztatása tisztelendő anyától tisztelendő anyáig.

A jövőre megjelenő új könyv egyrészt nem túl jó hír, másrészt viszont addig elolvashatom a teljes ciklust /ha előtte az új Alapítvány triológiával végeztem hehe/.

Üdv Kojak

Előzmény: vaga (125)
Anteac Creative Commons License 2000.01.08 0 0 126
Engem az első rész olvasásakor főleg a történet fogott meg, de a többi részben már inkább a különböző filozófiai gondolatok. Alapban is szeretek komolyabb dolgokon gondolkozni, de szerintem aki legalább az Isten-császárt végigolvasta és tetszett neki ,annak inkább a könyvben meglévő problémafelvetések tetszettek, mert a történet már nem ért annyit, mint az első köteté ( bár szerintem egy kicsit össze lett csapva a vége, mármint a Dűnének).

A film szereposztása nagyon tetszett, de szerintem borzalmasra sikerült. A zenéje viszont tényleg nagyon jó, bár nekem nincs meg.
Tudja valaki, hogy honnan lehetne letölteni?

Előzmény: Ghanima (124)
vaga Creative Commons License 2000.01.08 0 0 125
Én most olvasom az új Dűnét, bár elég lassan haladok, egyrészt nincs időm, másrészt nem elég jó az angol tudásom. Itt van a kezemben a könyv (az amerikai kiadás), gyönyörú arany és sötétkék nyomott a boritója. Ar ára 28 dolcsi alatt van, több mint 600 oldalas és nagyobb mint a hagyományos magyar regények méretei (16x24cm). Ja, térkép is van benne az Arrakis bolygóról.
A könyvet Kevin J. Anderson és Frank Herbert fia, Brian Herbert irta. (Irt már néhány könyvet, de eddig semmi sem jelent meg magyarul tőle: Man of the Two Worlds (közösen az apjával), Prisoners of Arion,stb...)
A könyv valószínűleg jövőre fog magyarul megjelenni, én is szerettem volna kiadni, de sajnos lemaradtam a jogdíjlicitálásról. Nem mondom meg melyik kiadó adja ki, nem reklámozok másokat. A magyar kiadás ára valószínűleg elég magas lesz, egyrészt a terjedelem miatt, másrészt a horribilis jogdíj miatt. Ez van, de legalább lesz.
Még egy apró köszönet, a könyvet ajándékba kaptam attól a copyright cégtől, aki rendelkezett a jogokkal, fájdalomdíjul. Ja, az eredeti cím: Dűne: Atreides-Ház

vagabund kiadó

Ghanima Creative Commons License 2000.01.08 0 0 124
Na, most lenne itt az ideje, hogy átmenjek csakobszába, hogy a 2000. év elején élők el ne piruljanak. Mármint azért, hogy miféle válogatott szitkokat szórnék erre a kezdetleges számítógépre, amiért teleteszi hibával a mondanivalómat... Hiába, azért mégiscsak jó volt az a Butleri Dzsihad....és ne készíts gépet!! :-))
Annyit mondok csak halkan, amennyit Kilroy korábban: kull wahad!

Anaximandroszhoz: (ez olyan szép, görögből fordított költeménycímként hangzik, mármint az, hogy nem póriasan: -nak :-))))
Bár nem vagyok filozófus (csak ha nagyon magamba tekintek...), azért számomra bizony fölvetett jó nehány olyan kérdést Herbert, amelyek régóta a bölcselők napirendjén vannak. A hűség-barátság, a halhatatlanság gondolatköre, a nő és a férfi helye és szerepe, a biológiai lény és a lélek közre-, ill. együttműködésének aránya egy élő szervezeten belül, a társadalom önszervező képessége, ill. létrehozása, alakítása. Sat, sat. Herbert ezekre és biztosan másokra is, amik most nem kattannak be nekem ide, nagyon érdekes, netán belátásra, ráismerésre, továbbgondolásra érdemes gondolatokat fejt ki.
Tyű! Be magasztos voltam! (Már persze, ahogy ez hozzám illő...)
üdv,
Ghanima

Előzmény: Ghanima (123)
Ghanima Creative Commons License 2000.01.08 0 0 123
A Straight Story egészen nagyszerű szerintem is. Éppen ezért, biztos, hpgy nem fog scart kapni... :-)) Én is azon bámultam, hogy_ez_is_Lynch?? A pasas valóban nagyon kedvel egy adag színészt, nem is véletlenül, többnyire nagyon jók, bár biztos, hogy Lynch is kell ehhez.
Előzmény: chris7 (120)
anaximandrosz Creative Commons License 2000.01.07 0 0 122
Annak idején én is odavoltam a Dűnéért, de túlzottan mély filozófiai értelmet szerintem nem érdemes belelátni. Ami megfogott az a fantasztikus hangulata, az az aprólékosan kidolgozott világ, könyv végén az életrajzok, térkép, kislexikon.
Viszont a többi rész szerintem bortányosan rossz!
A Dűne istencsászáráig jutottam, de az már valami rettenetes! (pedig megvan a teljes sorozat) Unalmas, eseménytelen, érdektelen, semmitmondó. A Dűne messiása tele van helyesírási hibával, a fordítás se egy csoda, és az a recycled papír amire nyomták mindent alulmúl.
A folytatásokban néha felcsillan az eredeti Dűne, de az összkép meg sem közelíti.
A film egy más kategória. Nem tudom mennyire ismeritek a történetét, de először a Ridley Scott rendezte volna (korábban már írta valaki) és a látványtervező (?) is H. Giger (így írják?) lett volna mint az Alien-nél. De csak néhány látványterv, vázlat készült el, aztán a progyuszer-urak ejtették őket, mert túl drága lett volna. Dűne-fan oldalakon találtam néhány ilyen Giger készítette szénrajzot ("Harkonnen transport vehicle" mely ilyenek) és nagyon emlékeztettek az Alien-re. Elég nyomasztónak tűnt.
Na, de ezután adták a rendezést David Lynch-nek, aki akkor nagyon fent volt, a Kék bársonytól mindenki el volt ájulva. A forgatókönyvel kezdődtek a gondok progyuszer urak vagy 7x átiratták. Végre elkezdődött a forgatás, sok pénz, rengeteg statiszta, amit akarsz. Aztán progyuszer uraknak nagyon nem tetszett az egész, Lynch egy 4 és fél órás (!!!) monumentális filmet akart készíteni. Nagyon fontosak lettek volna Paul víziói, látomásai, az ilyenben Lynch verhetetlen (mondani a mondhatatlant), de ezek a hülye b..zi istenbarmai progyuszerek szinte teljes egészében kivágatták ezeket a részeket, egy akciófilm forgatására kényszerítették, és mindezek után még a VÉGSŐ VÁGÁS JOGÁT IS ELVETTÉK TŐLE!!
A film persze nagy bukta lett, Lynch évekig nem csinált filmet, aztán is csak valami minimális költségvetésűt. Állítólag még mindig nem tett le róla, hogy egyszer elkészíti az ő igazi, saját (6 órás) változatát, de nem hiszem, hogy ebből lesz még valami.
De mindemellett a film jelenetei zseniálisak (különösen az elején), a kor (1984-ben készült ha jól tudom) színvonalán a maximumot hozták ki.
Tényleg, a film elején, amikor betolják a Liga ügynökét az aquvariumban, az szerintetek sincsen a Dűnében? Szerintem az ilyen "hardcore Guild agent" csak a Dűne prófétájában szerepel.
Bocs a sok dumáért.
szega Creative Commons License 2000.01.07 0 0 121
Tényleg Dean Stockwell, azóta otthon megnéztem. Az Atreusz-eredeztetést csak tippelni mertem, mert én nem olvastam azt a részt, amiben levezették, úgyhogy ebben a topicban erősen félművelt vagyok. Köszi az infót!
Előzmény: chris7 (120)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!