Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Kár ilyenen vitatkozni én fűtöttem több éven keresztül 40-es totyával és örültem ha egy óra alatt fel tudtam fűteni 45-50 fokosra a vizes fával.
Azt a kényelmet amit nekem a 25-ös atmos 1000 literes pufferrel nyújt soha nem cserélném vissza a tyotyára. És nem kell másfél óránként tele rakni a kazánt fával ahhoz ,hogy meleg legyen.
Én ezt nem értem ,hogy ezen a fórumon miért ennek kell mennie? Én már másfél éve atmos-al fűtök de elég messze áll attól ,hogy le essen az ajtaja. És a kátrányosodás is nagyon minimális egy két barna folt van rajta ami rendszeresen leég.
Háát, elsőre nem látok semmit a képek alapján, de kikértem egy tapasztaltabb kollégám véleményét is, válasz nemsokára.
Talán, ami gond lehet: maga a kémény. Hány méter magas ez a km kémény? Bélelve gondolom nem lett, elnézve a képeket, régi kazán kivágva, oszt bele az új. Normális üzemben sem túl magas a füstgázhőmérséklet, kell nagyon a huzat, hát még normálatlanban. Hivatalos beüzemelő mit szólt rá?
Mint írtam korábban is, kutattam kicsit a témában, direkt miattad, de nem jellemző ez, az "úszik a takonyban". A többség tökéletessen elégedett, "beért" ez a készülék.
A gond inkább abból szokott lenni, hogy bólogatnak, "PERSZE, 2 éves száraz fa, rendben, értem" aztán b@sznak rá magasról, mert "a szomszéd sógorának volt szobatársa épp most lopott fát, és olcsón adta". Persze az ilyennek nem magyarázod meg... a készülék a "mocskos imprlsta szemét ócskavas"
Pláne nem értik meg, hogy bizony az lesz belőle (ócskavas) igen hamar, ha nem hagynak fel a NEM MEGFELELŐ ÜZEMMEL! (Ez az ajtóleesés necces, hogy valami hasonló lehetett.)
Várom a további képeket majd a valóban "taknyos" kazánról is. Csak rájövünk mi a baj, de az emberi tényezőt neház fülöncsípni, ez tapasztalat. Lehazudják még a csillagokat is páran. Pelletes készülékeknél még a teveszart is elégetnék, ha tudnák pelletálni, ez miért lenne különb?
Azzal sosincs gond, aki megérti: nem az én érdekem, hogy száraz fát égessen, hanem az övé. A Totyába meg nyomja csak bele a fát tocsogva, ha annyi esze van, (má ne haragudj.) DE!!! ezeket a készülékeket azért veszik az emberek, hogy ne 120 mázsa vizes fa (~12-14 köb?) HANEM 30-40 mázsa (6-7 köb DE száraz!) fával fűtsenek ki egy szezont. Marhára nem mindegy!
Hát ha ilyen nagy becsbe kel tartani a fát ,midenféle külső behatásokto köd pára zima meg minden akkor mit ér az egész drága baráto, veszek egy 30 KW totya kazánt a szatmárimán és csepegő nyersfát úgy eltüzelem benne hogy egy gr kátrány nincs benne akkor ezz hogy??
Szeva hamarosam Ajakon lesz egy munká és be megyek lefotózom neked !! pedig ezt nekük A szlovákok jöttek beüzemelni egy szót sem értetem abol amit beszélnek de 3 szor átvariáltatták velünk . és utánna átvették. tehát övék a garacia !!!!!
Hát már jó pár kazánt láttam életemben, faelgázosítót kicsit kevesebbet, de lemezt és öntöttvastagost, annál többet. Szombaton láttam két új bekötésűt az egyik 1 hetes a másik 2 hetes mindkettőben vastagon állt a kátrány mindkettőt 45-50C fokon használják visszakeringtetőszelep(ESBE) egyiknél sincs, de nagyon sok20-25 éves vagy még idősebb rendszert láttam már ezek közül nem egynél állt vastagon a kátrány, de az ajtajuk nem esett le egynél sem.
"Nem hinnétek a szemeteknek, hát nem tudom valakinek jó!!!!!!!!!!!!!!!4 Szrintem nem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4" Nem mindegy hogyan használod és mivel fűtesz, mit raksz rá. Tavaly kihívtak a helyi erdészet központjába hogy nem jó a kéményük nézzem meg, mert álladóan kátrányosodik, egy jó kis Künzel volt beszerelve. A kémény teljesen tiszta, viszont a kátrányt én is láttam, és nagyon hamar visszajött(1 óra alatt), mondom nekik nem jó a fa, vizes. Az lehetetlen mondják ők 2 éves és tető alatt van, még is a fa volt a bűnös mert az oldalán nyitott színben volt tárolva, a sok ködöt, párát magába szívta vagy a fa nem volt 2 éves.
Magyarázd el miért mire jóó a puffer én már csináltam igy is úgy is de a puffer lényege az hogy jó égés és fojamatos legyen és az hogy a visszatérőn tarsunk 60 70c fokot já és hogy legyen tárolásunk PL 60c fokos vizünk hát ezt egy 4 járatu szeleppel elérhetjük ugyan ezt a képeim fent vannak látható!
Nekem nem tapad és nem ragad. Egy kis kefével szoktam kitakarítani a hamut, miután a nagyját lelökdöstem az alsó részbe. De sohasem ragadt pl az enyém. Készítek holnap képet, ami üzem közben mutatja hamuval kitakarítás nélkül.
A kazánod egy felültöltős de nem faelgázos? Ugye jól értelmeztem?
Szerintem ilyen kazánja van a barátomnak, és nagyon jó lenne, ha nem akadna fel benne a fa, de erre a megoldás az volt, hogy nagyon apróra kellett vágni. Az apríték szinte egy lépés innen, de ez a levegőztető remek megoldás.
A kazán belső részéröl küldj egy világos frankó képet ne a küllememröl ne haragudj ahol a fát berakod ott mi ujság????? Tapad ragad vagy mizu bocs a nyrersér!!!
leestek az ajtók? Savasodástól? Mégis milyen savasodásnak keletkezett, ami ilyen komoly korrózióhoz vezetett? Kátrányosodott?
Tudom az én rendszerem kicsi, de amennyire tudom Laddomat alkalmatlan 50 kW feletti kazánok kezelésére, ott kizárólag ESBE jöhet számításba (lehet, hogy 70 kW feletti teljesítménytől?)
Az Atmos gyártója, vagy forgalmazója mit mondott erre? Garancia egy év ide vagy oda, ez azért éven belül látható volt gondolom, nem várta meg a kedves tulaj, hogy ölébe hulljon a kazánajtó.
Az enyém száraz, egy nagyon vékonyka kb milliméteres réteg van benne, ami rendszeresen "lehámlik" és nincs benne semmi. Az alsó kerámia sem fekete, hanem kicsit sötétebb, mint újkorában, de tökéletesen száraz.
Ez azért érdekelne, mert akkor a könnyebben kátrányosodó rendszerek ilyen komoly veszélynek vannak kitéve?
Szeva öröltem hogy irtál én épitettem ki olyn attmos fűtéső rendszert ami 3 db 100 kw os kazánbol állt ladomattal mindennel felszerelve 3 db 10000 l pufferl 1,5 év után le esett az ajtó nem a sok nyitogatástol drága barátom hamanem a akondenzációtol aza az a savas kátrányosodástol le rohadt!!!!!!!!!!nyugodtan ell lehet menni Rétközberencsre a pulykla feldolgozóba Egy 8 évest Atmost Megnézhettek Nem hinnétek a szemeteknek, hát nem tudom valakinek jó!!!!!!!!!!!!!!!4 Szrintem nem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4
Igáig még csak a tömítő zsinór nem volt tisztítva, arra értettem a tisztítást. A hátsó hőcserélő csövek és a kazán égéstere pedig alig koszolódik, kátrány abszolút nincsen. Szezononként 1-2X tisztítom a hőcserélőt.
Egy hét tapasztalata alapján is világos, hogy az Atmos-t képtelenség lenne normálisan üzemeltetni puffer nélkül. A sajnos nem túl száraz fa miatt nehezen tudom a kazánt 70 fölé tornázni, de még így is ha kizárom a puffert a játékból, bő 5 perc alatt felszalad a hőmérséklete, s leállítja a ventilátort. Ilyenkor trutyis füst kavarog a felső tűztérben, s mivel "nem ég a zsír", gondolom a kátránylerakódás is hatványozódik. Egy hét után már elég ronda rücskös a felső tűztér hátsó fala.
Ez előfordult akkor is, amikor még nem tudtam mennyit szabad rápakolni, a 22-es kazán egy megrakással felfűti jelenleg a sajnos kicsinek tűnő 750-es puffert az aljáig kb 75 fokra, nem szabad többet rárakni, mert akkor a már megemelkedő visszatérő hőfok mellett szintén hamar túlszalad a hőfok .
Kátrányból nekem is van a felső tűztérben, főleg az ajtón és a kazán hátulján a légbefúvók felett és a kéménykivezetés körül található. A kazánt 75 fokon üzemeltetem, az ajtóról és a kazán faláról időközönként szintén lepereg a kátrány nem kell vele foglalkozni, ha hátsó rész ami kicsit macerás. A kémény csappantyú volt hogy nekem is nehezen nyílt ki de ez a probléma bizonyos idő után magától megoldódott, az ajtó tömítéséről pedig mostanában kapartam le először a kátrányt.
Kíváncsi lennék hogy az Atmos kazánok amihez van puffer az mennyire kátrányosodik, légyszi valaki dobjon fel pár képet róla ha lehet.