Az elmúlt télen drámai üzemeanyag áremelekedést voltunk kénytelenek tapasztalni (nem 10 cent). Nem bántottunk senkit sem, pedig volt ahol hiány is volt. Természetesen ha a Szaddam féle fickók tönkre akarják tenni a világgazdaságot, nem fogjuk engedni. Mi vagyunk az erősebbek. Most mit csináljunk ? Amerika számomra nagyon különbözik a tálib rendszertől, bár az utóbbit Te lényegesen jobban ismerheted az ameriakinál, legalábbis ez a benyomásom.
Tudod, amikor elkezdték építeni az usa-t, a betelepülők nem felejtették el, hogy van pl.: fémfejű kalapács, és nem bunkósbottal álltak neki földkunyhóik építésének. Akkor is és most is a képzett elit kap ott helyet, ezt hívják brain-drain-nek.
Az amerikai történelem szintén tele van az általad említettekkel, ez nem gond, már a mi szempontunkból. A gond az, hogy az usa nem hagyja érvényesülni a világ népeit azok saját országában.
Ami a példaként felhozott romániai magyarokat illeti: Magyarország gazdasági lehetőségei és az usa gazdasági lehetőségei között hatványozottan nagyobb különbség van a befogadott népességekéhez képest. Másrészt, ha értenéd a történelmet, belátnád, hogy ha minden szomszédos (jelenlegi) ország területéről befogadnánk a magyarokat, az egyet jelentene a hagyományokról és az elrabolt területeinkről való lemondással. Hadd ne mondjam, ez milyen sebet jelentene a többi, csak a múlt században szerzettek mellett. Nem tudom, megérted-e: (cosmo vagy te is, azért nem tudom) hagyomány! Nem azért nem olyan mobilisak az európai népek, mert nem akarnának dolgozni. A legtöbbjét oda köti minden, ahova született, és, ha netán el is megy onnan, azért meghalni vagy a temetőbe csak visszatérnek.
Na, ezt rombolja az usa, és nem kapunk helyébe semmit, csak amiben te annyira szeretsz élni - nekünk ez nem okoz, csak hiányérzetet.
"Mi bajod a hadseregünkkel?"
Az, hogy semmi kozotok Irakhoz, meg Kuvaithoz, nincs jogotok Vietnamban oldokolni, sot meg Afganisztant sem szetbombazni...
Jogotok van sajat orszagotokat vedeni, de itt a konkret onvedelemrol beszelek!
Ha valakinek joga lenne a vilag probleamit megoldani, az inkabb az ENSZ lenne, persze ha nem lenne abba is tul sok az amerikai suly.
"Ha nagyon akarnánk, Magyarországot néhány óra alatt elfoglalnánk."
Egyreszt mar gazdasagilag fuggove tettetek, magyarul gyarmatositottatok katonai csapas nelkul is.
Masreszt, ha katonailag elfoglalnatok magyarorszagot, nem jarnatok jol, mert szemelyesen mennek bele egy Boeinggel az Empire States buildingbe, de nem a felso emeletek fele, hanem valahol az also harmadanal. Es ez meg egy oraba sem telne. Agresszivitasra cserebe ugyanis csak agresszivitast varhatsz. Igy az Amerikai hadesereg nem erhet el barmit, amig a Foldon nem amerikai emberek is elnek.
Uj technológiákat fejlesztek ki, garázsból indultam. Sok pénz csinálok, az igaz. A kaszálás magyar jelenség, itt nem mennek olyan könnyen a dolgok, a verseny nem könnyű. Sajnos csak ehhez értek, a kaszálást nem tudom, hogy sikerül e megtanulnom. Vannak GE részvényeim, az elnök személye nem olyan lényeges. Amennyire tudom, a GE sok embernek add munkát Magyarországon, emiatt sok ember vesztette el itt az állását. A globalizációnak vannak árnyoldalai is. Magyarország idáig az előnyeit élvezte többnyire.
Mi bajod a hadseregünkkel ? Ha nagyon akarnánk, Magyarországot néhány óra alatt elfoglalnánk. Latod, pont ez a bajunk. Es az, hogy tudjuk: egy percig sem habozna Amerika ezt meglepni, ha ezaltal mondjuk a benzin ara 10 centet csokkenne.
Amerika egy szikranyival sem jobb ilyen szempontbol a taliboknal. A kulonbseg csak annyi, hogy modernebb eszkozokkel rendelkeznek, es nyiltan sosem vallajak fel igazi indokaikat.
Ha korlátozod a tőke áramlását, hol fognak dolgozni a magyar munkások ? Ott most kisebb a munkanélküliség mint itt. Az életminőség nem annyival rosszabb, mint amennyivel kisebb a jövedelem. Nehogy azt hidd, hogy autógyári munkásnak lenni Ohióban sokkal jobb mint Csepelen.
Ha korlátozzátok a katonai szerepünket, ki kapja el Szaddam és bin Laden féle csirkefogókat ? Mi bajod a hadseregünkkel ? Ha nagyon akarnánk, Magyarországot néhány óra alatt elfoglalnánk. Ehelyett védjük a kultúrálatlan keleti szomszédtól, erre szavazott a lakosság is. Az adó Magyarországon tényleg ciki, nagyon magas, és a mindenkori vezetés el is szokta lopni. Ezért nem jut elég pénz egészségügyre, oktatásra, versenyképes ötletek finanszirozására. Mi tehetünk erről ?
Legyél önmagad. Tudod, ha ismerned a valo vilagot (es ismerhetned, csak akarni kellene), akkor tudnad, hogy pont ez az amit Amerika nem enged. Azt hiszed erdekelne engem, hogy mit csinalnak emberek tolem tobb tizezer kilometerre, ha ez nem befolyasolna, sot, nem hatarozna meg az en eletem is?
Amerika a szabadsag orszaga? Nem. Amerika az intolerancia orszaga. Az egesz vilagra ra akarjak eroltetni az o gondolkodasmodjukat, az o szabalyaikat, es az o erdekeiknek szeretnenek ervenyt szerezni. Minden aron. Ez a baj.
Nem vagy alsóbbrendű. Senki sem hiszi ezt rólad, különösen nem itt Amerikában. Egyszerűen csak a nehezebb történelmi viszonyok miatt olyan országban vagy kénytelen élni, amelyben a demokráciának nincsenek meg a hagyományai, el volt zárva sokáig a világtól és még nagyon sokáig fogja keresni a helyét. Talán ezért van, hogy hozzászólásaid nem a legudvariasabbak. Egyáltalán nem akarjuk neked megmondani, hogyan keveredjél ki szorult helyzetedből. Ezt mindenkinek magának kell kitalálnia. Ha zavar a McDonalds, nem menj be oda. Én is utálom. Ne nézd az amerikai filmeket sem. Legyél önmagad. Nekünk viszont igy jó, és nem hagyjuk, hogy ezt mások lerombolják.
Mit dolgozol? Hatekonyan dolgozol? Miert mit csinalsz? Te vagy Sylvester Stallone, es kaszalod a dollarmilliokat a Ramboert? Vagy te vagy a GE elnoke, es iranyitod tobbek kozott a Magyar gyarmat... ize leanyvallalatokat is...
Nem erőszakoskodtunk különösebben a Japánokkal, hogy támadjanak meg bennünket. Vietnam hiba volt, de a kommunisták ellen harcoltunk. Hogy ők győztek, kiheverhetetlen katasztrófa a saját népük számára. Amerikáért azt teszem, amit a legtöbb amerikai is szokott tenni: dolgozok. Többnyire hatékonyabban, mint sok más ember más országokban. De erről én nem tehetek. Nem én tehetek.
En latok koherens alternativat: Korlatozni az Amerikai toke aramlasat, kevesbe korlatozni a munkaero aramlasat, korlatozni az USA katonai szerepet a vilagban. Esetleg egy egyseges ENSZ altal szabalyozott globalis adorendszert, az adobevetelek egyenlo elosztasat, ENSZ altal szabalyozott hadsereget. Raketavdelmi gyurut vagy sehova, vagy minden legalabb ENSZ tag orszag fole!!! Es akkor beleer a bilibe a kezem, mert ez nem az USA erdeke...
Nem látok egy koherens alternativát a válaszokból. Bocs, de mit jelent az, hogy "koherens alternativa"? (Es mire alternativa?)
Tudod, en csak egy alsobbrendu kis magyar ember vagyok. Vilagositsd meg elmemet, oh, nagy amerikai mester!
Szőke az vagyok, de nem olyan fiatal mint szeretnénk. Nehéz engem meggyőzni, mert szabadnak érzem itt magam. Szegénynek sem vagyok mondható. Egyedül a környezet miatt aggódom, megteszem etekintetben, amit tudok. Ha szegény lennék egy feszültségekkel teli országban, még ezt se tudnám megtenni. Ezért nehéz engem meggyőzni Magyarországról. Nem látok egy koherens alternativát a válaszokból.
Minden tiszteletem azé, aki cosmopolitant meg akarja győzni...:-)))
szerintem szőke...vagy fiatal, ez esetben még felnőhet(ne)...;-)
Meg egy fontos korlatozo tenyezot elfelejtettel megemliteni. Amerikai.
Nem tudom mar ki irta, de szegeny Cosmo minden valoszinuseg szerint tenyleg nem tehet rola, hogy ilyen torz es valotlan vilagkepe van. Ez is az amerikai intezmenyesitett demagogia eredmenye, amelyben az egyedek mar gyerekkoruk ota reszesulnek. Nem is lehet beloluk mas, mint igazi amerikai. De ez nem pozitiv jelzo.
"Te ha még cipöt se csináltatának ott, akkor mit ennének a szerencsétlenek?"
Talan ha beken hagynak oket, ok is megelhetnek a sajat tortenelmuket. Talan a helyi gazdalkodokbol ott is kialakulna egy kozepreteg, ami a demokracia alapja minden tarsadalomban. De soha nem fogjuk megtudni, mert az fejlett vilag rabszolgai maradnak.
Igen? Szoval fejlodes a sok millio artatlan ember halala Hirosimaban es Nagaszakiban, es a felesleges verontas Vietnamban? Tudod, az ermnek mindig ket oldala van. De ti, az amerikaiak mindig csak az egyik oldalat vagytok hajlandoak nezni. Azt amelyik kellemes szamotokra. Ez nem fejlodes.
Es legyel szives ne beszelj tobbes szam harmadik szemelyben az amerikai kormany / nep kozel es multbeli cselekedeteirol, mert ha szerintem te szemely _semmit_ nem tettel ezekkel kapcsolatban (legtobbjukben nem is tehettel). Egyaltalan mit tettel te szemely szerint Amerikaert? (Ugy ertem azon kivul, hogy itt hazugsagokat es ferditeseket probalsz meg kozreadni a nepszerusitese vegett.)
Személyesen ismerek több románt is, akiknek sikerült elmenekülniük onnét. De ismétlem: nem engededhetjük ide az egész világot csak úgy. Ti sem engeditek át korlátlanul még a romániai magyarokat sem. Még azt a lehetőséget sem adjátok meg nekik, amit itt egy mexikói megkap. Naivnak naiv lehetek, de itt nem kell állandóan gyanakodnom valamire, elkényelmesedtem ilyen téren. De utazok minden fele a világban. Kozmopolita vagyok, most mit csináljak. De USA a legjobb, hidd el. Messze nem tökéletes, de a legjobb.
Te ha még cipöt se csináltatának ott, akkor mit ennének a szerencsétlenek? ( Én külömben csak amcsi gyártásu cipöket veszek, jobbak szebbek tartosabbak). Handálsz fiam.
Fejlődés, hogy a fasiszta Japán nem foglalhatta el a világot, mégha le is kellett bombáznunk. A kommunisták győztek Vietnamban, most élvezhetik. Fejlődés, hogy Szaddamot visszakergettük oda, ahonna jött. A WTC lerombolása önmagában nem jele a fejlődésnek, de az igen, hogy összeszedjük az összes elkövetőt, akárhova is bújjanak. Mert megvan az erőnk. Afrikában sajnos csak kevés gyári munkás van. Az fejlődés, hogy egyáltalán vannak. Mégtöbben bolyonganak csak a sivatagban éhezve, egymással harcolva. Talán meg lehet ezt állitani.
Ki mondta, hogy irigy Amerikara? Mar ne magadbol indulj ki!
A fejlodest egyebkent valoban nem lehet megallitani. De a fejlodes nem a mai Amerika, es nem a globalis vilagggazdasag jelenlegi formaja. Ezek legfeljebb csak visszafejlodesek lassan. Es mivel a fejlodest nem lehet megallitani, igy szuksegszeruen eltunnek majd a tortenelem hatalmas sullyesztojeben.
"Beengedjük!"
Te komolyan ezt hiszed?
Szerinted aki ma mondjuk Romaniaban havi 100 dollarert dolgozik, es kint dolgozhatna mondjuk legalabb 2000 dollarert, az miert marad otthon, es miert megy el a leanyvallalathoz dolgozni?
Borzasztoan naiv vagy, de nem a te hibad, mert ott elsz a vedett teruleten belul.
Egyébként az USA szabaditotta meg a világot a fasizmustól és a kommunizmustól is, benne élve nem tűnik nagyon rasszistának. Ezt te el is hiszed? Vagy csak minket akarsz errol a nyilvavalo baromsagrol meggyozni?
Jo lenne eroszol a tenyekkel tisztaban lenni, tortenelemkonyvet olvasni (lehetoleg olyanokat, amik a tenyeken, es nem az amerikai ubermensch-ideologian alapszanak) es ugy nekiallni vitatkozni. Mert igy csak a sajat tudatlansagodat bizonyitod, es a mi allitasainkat tamasztod ala.
Mi az a fejlodes? Magyarazd mar meg egy Afrikai gyari munkasnak.
Most a fejlodes a tortenelem szuksegszeru alakulasa? Hiroshima, Nagasaki, Vietnam, az Obolhaboru, vagy akar a WTC lerombolasa is a fejlodes resze?
Esetleg a II. VH?
Vagy a fejlodes resze volt a Romai birodalom bukasa is?
Nem ertem, hogy mi az a fejlodes. Es nem ertem, hogy miert nem lehet megallitani.
Beengedjük! Menj csak végig New Yorkban az utcán, akár Manhattanban is: alig látsz fehér embert. Most fogadtunk el egy törvényt, amely legalizálta sokszázezer mexikoi jelenlétét. Nem muszáj persze jönniük, vannak vállalatok ott is, ahol dolgozhatnak. Természetesen vannak korlátok, amennyire tudom, semmilyen országba sem lehet csak úgy beköltözni. Természetesen a magasabb képzettségűeket üdvözöljük, de nem kényszeritjük, hogy ide jöjjenek. Vannak már ellenkező folyamatok is: az indiai szoftveripar gyorsan növekszik a visszaköltöző szakembereknek köszönhetően. Próbáld ki Te is !
Eleg sok tokebefektetest eszkozoltok tobbek kozott Afrikaban, es kelet Europaban is.
Azt hallottam, hogy Amerika a toleranciajarol hires. Miert nem engeditek be a dolgos, joravalo Afrikai es Kelet Europai nepeket a hataraitokon, miert nem adtok nekik hataraitkon belul is munkavallalasi engedelyt? Es akkor klassz verseny lenne a munkaeropiacon, mert ti azt hallottam, hogy a verseny szerelmesei is vagytok...
Amerika nem volt mindég egy gazdag világhatalom.
Söt.
Mikor elkezdték épiteni ezt az országot a semmiböl, Europa már magas kulturával és nagy gazdagsággal rendelkezett.
Mégsem tartotta vissza az ide menekülö pilgrimeket semmi attol, hogy nehéz munkával felépitsék ezt az országot.
Az Europai történelem tele van háboruval és vérontással. Miért csak Amerikát kell mindég kritizálni?
És miért ez a nagy irigység és mocskolodás?
A fejlödést nem lehet megállitani, függetlenül attol, hogy egyesek szerint jo vagy rossz.
It is going to happen. And it is up to us to make the best of it.
Stratégiai szempontból nem szükséges a magyar hadsereg jelenléte az USA területén, elég erősnek érezzük magunkat területi integritásunk megvédése szempontjából. Ha a jelen háború ugy alakul, reméljük a magyar csapatok itt is megvédenek bennünket, erre szerződés is kötelezi Magyarországot (NATO tag).
Egyébként az USA szabaditotta meg a világot a fasizmustól és a kommunizmustól is, benne élve nem tűnik nagyon rasszistának. Minden népfaj nagyon is jól megfér itt (bár a muszlimok mostanában kénytelenek voltak némi kellemetlenséget elviselni, de ez jelentéktelen és érthető, átmeneti jelenség)