Ilyenek miatt kell olyan gyorsan bejárni a világot, amilyen gyorsan csak lehet!
Én nem találkoztam a projekt megvalósításának előkészületeivel, viszont a környéken feltűnően nagyarányú útépítés folyt (persze rá is fért arra a vidékre).
Nagyon sok vita volt Izlandon erről a projektről, ami sajnos immár a megvalósulás fázisában van. A keleti fjordokban található Reydarfjördurban egy alumíniumkohót épít az Alcoa nevű amerikai székhelyű multicég. Az alumíniumkohó működéséhez szükséges nagy mennyiségű villamos energiát egy monstre hidroelektronikai beruházással kivánják biztosítani. A Felföld egyik legszebb részén, a Vatnajökulltól északkeletre, hatalmas gátak építésével felduzzasztják a Jökulsá á Dal folyót, illetve ettől keletre egy másik mesterséges víztározót is létrehoznak. A tározókból nagyon hosszú (kb. 100km) alagutakon keresztül juttatják el a vizet az északkeletre fekvő turbinákig, innen pedig vezetékeken az előállított villamos energiát Reydarfjördurba, vagy ahogy gúnyosan nevezik néha már, Acoafjördurba. A duzzasztással megsemmisül Izland egyik legszebb kanyonja, illetve sok egyéb kiszámítható és kiszámíthatatlan környezeti következmény is biztosan prognosztizálható ill. várható (pl. Lagarfljót-tó esetében vagy az érintett folyók vonatkozásában), nem is beszélve az alumíniumkohó működésének Izlandon eddig soha nem tapasztalt szennyező hatásáról. Az Alcoa egyszerűen megvásárolta a környezetszennyezés lehetőségét, hiszen Izland messze nem meríti ki emissziós kvótáit, mivel gyakorlatilag nincs (eddig nem volt) környezetszennyezés. A projekt szükségességével az izlandi társadalom nagy tömegeit megtévesztő politikusok a munkahely-teremtés jolly-joker érvét húzták elő, ugyanis a keleti fjordok régióiban kevés a munkalehetőség és nagy az elvándorlás. Természetesen korrupciós vádak is felmerültek. Sajnos a projekt immáron megvalósul, szinte kizárólag olcsó vendégmunkások szorgos kezei által. Jelenleg is folynak a robbantások. Szomorú, hogy ez megtörténhet Izlandon.
Sajnos a Spektrum decemberi műsorán nem lesz az Izland - Istenek földje. Ha hallotok Izlandról szóló műsorról, legyetek szívesek, írjátok meg, mikor és hol lesz.. Köszi szépen!!
Tvrtko filmje egyszerűen furcsa volt. De ki tudja, lehet, hogy ez volt a cél.
Cuccok, amiket vittem a 32 napos kerékpár- és gyalogtúrára:
- Ruhanemű:
- 4 váltás aldónemű (gatya, zokni, garbó)
- 2 melegítő alsó (egyik sem vízálló)
- 2 jéger alsó
- 2 hoszú újjú garbó
- 2 polár pulcsi
- 1 magas nyakú pulcsi
- 1 szélzseki (vízállónak vélt, de a gyakorlat erre rácáfolt)
- sapka
- sál
- 1 pér edzőcipő (ebben tekertem és túráztam, visszafelé a reptéri kukában hagytam, ti. szétment)
- 1 pár gumicsizma (felesleges volt, ritkán használtam)
- 1 pár vászoncípő a folyókon való átkeléshez
- Alváshoz:
- 2 személyes sátor (rudak nélkül, így kb. 2 kg volt
- polifoarm
- meleg hálózsák
- Kerékpárhoz:
- bringa (kb. 13 kg)
- pumpa
- 2 pótbelső
- 10*10-es bőrdarab arra az esetre, ha a külső megsérülne
- km/sebességmérő óra (ez volt az egyik leghűségesebb társam)
- táska (a felső rész egyben hátizsák is, a zippzárak hamar szétmentek, csak hátsó táskám volt, ez hiba! az első kereket is kell terhelni, nekem ez kb. 8.000 koronámba került: teljes hátsókerék, csomagtartó - ezzel sokat küzdöttem - lecserélése, majd 9 új küllő + centírozás)
- szerszámok (kulcsok, fogó, csavarhúzó
Egyebek:
- bicska
- műanyag kanál, villa
- fejlámpa
- gázfőző (1 hét után eldobtam, mert eromlott)
- 3 pótpalack
- műanyag pohár, tányér
- tisztálkodási eszközök (szappan, fogkefe, fogkrém, 1 törülköző, amit mindig kívül tároltam száradás céljából, krémeket nem vittem, ez is hiba volt, főként a kezem száradt ki, bizonyos sebek hetekig nem gyógyultak be)
- papírzsebkendő
- biztosító tűk
- különböző zsínórok (gumi, stb.)
- 10 ruhacsipesz (egyik leghasznosabb apróság)
- térképek (az itthoniak nem sokat érnek)
- útikönyv
- konzerv- és sörnyító
- mosogató szivacs, törlőruha
- folyamatosan szedendő gyógyszer
- vitamintabletta
- gyógyszerek (fájdalom- és lázcsillapító, antibiotikum)
- lázmérő
- kötszerek
- 2 db 2*2 m-es nejlonterítő
- nejlonzsákok, szatyrok
Izland gyönyörű... de nem bírtam végignézni a riportfilmet...
ez a 100x elmondott "legészakibb magyar"... pfff...
hogy mindenből legeket kelljen faragni, hihetetlen
Én is próbáltam észérvekkel, tényekkel hatni rá, de mint írod, és mint tapasztaltam, ez nem zavarja.
Kár.
Egy tényfelvetésre sem reagált (illetve az én beírásomra is hasonló "jól-megsértődtem" hangnemben)
Kár.
de mindegy, nem akarom itt a topicot ezzel traktálni, a lényeg hogy Izland csodálatosan szép hely, menjen csak mindenki oda, aki teheti, én is sajnálom hogy mikor ott voltam, nem tudtam egészen körbejárni... :-))
Hát igen, jó kis hó van már, különösen az északi részeken.
Más: én belefáradtam a V. Tvrtko-val az izlandi riportfilmje kapcsán folytatott fórumdialógizálásba, ha valakinek van kedve szálljon be helyettem :), bár egzakt tényekkel, objektív információkkal nehéz hatni a kedves műsorvezető úrra, mindenestre meg lehet próbálni
ITT
Itt említeném meg azt is ,hogy az ESSO.IS-on ,ha beírjátok a Leit mezőbe,hogy "vefmyndavélar",kaptok egy listát,amin szerepelni fog a szó egy pár témát illetően.Ott ráklikkeltek a vefmyndavélar(100%)-ra.Így Izland hiányotokat is enyhíteni tudjátok,egy picit.
a "Napló" c. műsorban korábban vetített - szerintem kritikán alúli - Izland riporttal kapcsolatban most jöttem rá, hogy van egy vendégkönyv is a csatorna honlapján, amit a műsor vezetője ill. néhány izlandi magyar is olvas/olvasott; szerintem adott esetben érdemes beírni a véleményeteket, én éppen az előbb tettem meg.
http://www.tv2.hu/cikk.php?cikk=100000075850&hozzaszol=1
Szeder,
Én ugyan nem biciklivel jártam Izlandon, hanem lóval, de általában a felszereléssel kapcsolatban a legfontosabbnak az esőfelszerelést (vízálló nadrág+kabát) és a túra cipőt tartom.
Az ételekhez annyit, hogy kóstold meg a Skyrt (joghurt szerű specialitás). Húst elvileg tilos bevinni.
Voltam az ELTE vetítésen. A bemutatott diák nem igazán nyerték meg a tetszésemet. A valóság sokkal csodásabb volt. Mentségükre legyen mondva Ők augusztusban voltak kint, akkor nagyobbrészt esett az eső. Júliusban és augusztus elején konstansan ragyogó idő volt. Pl. július 11-én este 11-kor verőfényes napsütésben félmeztelenül állítottam fel sátramat Rejkjavikban. Volt úgy, hogy este 8-kor egy szál gatyában kerekeztem az óceán partján.
Megvettem a naptárt. Szerintem legalább 4 kép nem való bele, nem feltétlenül Izlandra jellemző.
Nyilván 1 hónapi kaját nem tudtam magammal vinni.
Indulásnál volt nálam:
- sajt,
- sűrített tej,
- kolbász,
- szalámi,
- zacskós leves,
- margarin,
- kávé,
- kakaópor,
- tea + izesítők
- tubusos mustár, torma, paprika
- csokoládé
- kenyér
- mogyorókrém
Max. 1 hétre elegendő lett volna (a kenyér kivételével) a kajám.
Nagyobb településeken, benzinkútaknál lehetett vásárolni. Napközben leginkább kekszet, csokit és halkonzervet ettem. Általában napi egyszer ettem meleget (leves + tészta feltupirozva sajttal és felvágottal vagy konzerv). Napközben többször ittam meleg teát.
Sajnos az időszűke miatt még nem készítettem el az élménybeszámolómat a nyári 32 napos kerékpáros + gyalogos csavargásáomról. Talán az évvégi szabi-boom ad erre lehetőséget.
Dec. 11-én (e hét csütörtök) 18-kor az ELTE D-tömbjében (Pázmány Péter 1/c.) Szendrő Szabolcs vetít Izlandról. Ő műlábbal is az egyik legeredményesebb hegymászónk volt. Mióta nem aktív, természetfotózással foglalkozik. Megjelenetetett Izlandról egy 2004. évi képes naptárt igazán szép fotókkal. Gondolom ott is árulni fogják. Ára (a Vista vetítőteremben tartott Baraka vetítés alapján) 1.700 Ft
A Delfin-könyvek sorozatban van meg Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya. Bár nem izlandi a történet, de valamelyik északi országban játszódik, kedvenc könyvem volt kiskoromban. Tele van manókkal ez is. Még most is ott van a könyvespolcomon, Kosztolányi és Dosztojevszkij között! :)
Pár éve volt izlandi filmhét Bpesten. Csak egy filmet néztem meg, de véletlenül az is ilyen hiedelmes-manós történet volt! Nagyon el tudnak varázsolni ezek.
Ha tudtok még ilyeneket, írjátok meg! Köszi!
Aranyos volt ez a film a Travelen. Korántsem volt annyira szemkönnyesítően gyönyörű, mint amilyen az Izland - Istenek földje, de meg lehetett tudni belőle érdekes dolgokat. Nagyon köszi, hogy utánanéztél, és közzétetted az infokat!
Nagyon odáig vagyok Izlandért. Eddig csak egy kevésbé kellemes infót hallottam, de ez sem tántorít el. Állítólag isznak rendesen. Két átmenetileg ott tartózkodó embertől hallottam.
Már gyermekkorom óta megvan egy könyv, amire ma találtam rá. Elmentem a szüleimhez és kb. 5 perc keresés után rá is találtam, pedig nincsenek elől a gyermekkönyveim. Az a cime, hogy Gilitrütt a tündérmanó. Sajnos csak egy izlandi mese van benne. Pont a cimadó mese az. A többi Új-zélandi, Svéd stb. Mindegyik tündérekről, manókról szól és tanulságosak. Tök jó, hogy megvolt még ez a könyv. Egyébként elolvastam ezt az izlandi mesét, kicsit többet vártam tőle:o), de azért tanulság volt benne. Valamiért azt várnám el, hogy kicsit elvarázsoltabb világot mutasson be egy ilyen mese, de hát ne itélkezzek az első után. Eddig Oscar Wilde meséi után még nem találtam méltó utódot.