Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Illaria válogatott formája (FVR-7-9 x Líbia). Korai érlelési idő - 110 nap. A bogyók fehérek, nagyon nagyok, hengeres alakúak, 24 x 50 mm, súlya 20 g. A bogyók pépje sűrű, harmonikus ízű, gyümölcsös almaillattal. A fürtök nagyon nagyok, közepesen lazák. 1 hajtásonként 2 virágzatot rakunk, a termés normalizálása szükséges. Metszés 8 bimbóig termőre. Oltott kultúrában jól termő. Tenyészforma erőteljes, a szőlő érettsége jó. Fagyállóság -21-22 C. Penésztűrő képesség (5 pontos rendszer szerint) - 3 pont, oidium- és szürkerothadásállóság 3 pont.
A szőlő ezeket az éjszakai hidegeket nem kedveli, visszaveti a fejlődésben. Ha jól rémlik, 10 °C körül van neki a biológiai 0 fok, ezért nem igazán indult még meg a nedvkeringés a természetben. Ha napközben ki is teszed, éjszakára vidd be valami garázsba/fészerbe. Egyébként pont ezért nem kell siettetni a gyökereztetést, mert ilyenkor meg problémás. Esetleg csinálj egy kis melegházat (fóliaalagút/sátor/akármi), abban kint is jól érzik magukat. Persze ha nagyon tűzi a nap, akkor ki kell nyitni, mert megfő.
Éppen megindult, gyökere alig, napfény még nem sok, hőmérséklet mesterségesen magasan tartva, tápanyagot meg összevissza tud felvenni, nem kell sokat várni. Majd megerősödik.
Zavaros lett, elnézést. Vannak vásárolt oltványaim a winnicedentől, azok mennek majd a gödörbe, azok nagyon nyugalmisak :) .
Amiket gyökereztettem, azt még decemberben kaptam meg egy illetőtől, de mivel még soha nem gyökereztettem, így biztosra mentem, vettem gyökeres, oltványokat is.
Lehet a kép nem adja jól át, a levelek kezdenek világosodni, az erezet még zöld.
Köszi válaszaitokat. Hallgatva rád, gödröket ásom, 19ből már 14 megvan :). Naponta 2-3at ások, és igen, a nedvesség hiánya, száraz még 40cm mélyen is. Naponta locsolom a gödröket, hétvégén tervezem ültetni őket, mert jövőhétre esőt mond, besegítene.
Közben gyökereztettem is vesszőket, sikerrel, és március 6án átkerültek 1-2cm-eres gyökerekkel konténerbe, és tegnap az alábbi képen látható folyamat kezdődött el. Azt hittem, hogy a Livia kényeskedik, de ma a dub rozovijon is elkezdődött. Palántaföldben vannak, dús gyökérzet, ablakban, délután éri őket nap, öntözés ültetésnél volt, majd 15 napon 1deci. A konténereket éri a nap, meleg föld jó a gyökérfejlődésnek, fejlődtek is ezerrel. A vizet keveslem, lehet attól "sárgulás", vagy hol a hiba? Köszi előre is.
Lehet próbálkozni kézben oltással bent a meleg szobában. Elég jó eredménnyel sikerül.Életemben először csináltam,úgy néz ki eddig,hogy 4/4 összejött. Van még egy pár későbbi oltásom,azoknak még nem jött el az ideje.
Es így akkor fogom kirakni,ha biztonságos! Kint nehezebb megvédeni.
Sikeres tud lenni az is, csak a bizonytalanabbak. Ha nincs lében (és most még nincs), akkor ki fog száradni a csap. Ha nincs elég meleg, akkor nem forrad, ha jön a májusi fagy, elviszi a beindult hajtásod. Viszont ha minden összejön, akkor nagyon jól megerősödhet őszre. Fiatal szőlőn szerintem a zöldbe-fással jobban jársz.
Sziasztok ! A szőlőoltásról kérdeznék nálam tapasztaltabb csoporttagoktól :) A meglevő 3 éves szőlőimet szeretném átoltani másik fajtára. A fásba-fás oltás sikeres volt valakinél? A zöldbe-fás oltás sikerességéről már sokat olvastam,de kevesen oltják a szőlőt március végén-április elején.. Erre lennék kíváncsi,hogy sikeres-e szőlőnél a fásba-fás oltás? Köszönöm,ha válaszoltok.