Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nem mai képek...több mint egy hetesek /csináltam többet is , de a fapados telómmal nem egyszerű jó közelit csinálni /: FarbalyHargrandBarrier alany....bár nem kajszi , de : ...vmiért azt érzem, hogy kajszi idén se nagyon lesz...de a többi is necces...csak ne legyen igazam.
Kapásból a bigred jutott eszembe. A fája big. Nagyon tud nőni. A termése se nem big, se nem red. Azért tavaly is volt egy kevés a fákon. Annak ellenére, hogy elég korán indul.
A másik kérdésedre válaszolva: egy gönci fába nem nyúltam bele metszéssel. Gyönyörű nagy fa lett, csak a szedése gyötrelem a magasság miatt. De ennek ellenére nem bánom, hogy így alakult. Nagyon szeretem azt a fát. Rengeteget tud teremni.
Ezt már sokszor mondtam , ha valaki csak saját célra szeretne kajszit akkor jó elgondolás a magról vetés . Nincs alany összeférhetetlenség nincs behurcolt fitoplazma nincs ppv !!!! és lehet egy egyedi fajta . Amúgy a pótlás oknak már én is nagyon sokat rakok aztán meglátom vagy átszemzem vagy hagyom ha olyan a termése . A fák sorában rengeteg magonc kelt azokat ültem át az üres helyekre többet is aztán meglátom . Voltak már termő magoncaim képeket is raktam fel volt olyan ami jobb volt mint sok hivatalos fajta .
Szomszédban meg nőtt egy magról ültetett. Ronda ( sárga az egész érésben, nincs semmi pírja), puhára érik, de eszméletlen finom, plusz később hajt, többször ad termést.
Ha előbb eszmélek, átültetem ide. Úgyis én gondoztam azt is, de lehet most eladják...
Az egy dolog, hogy korán rügyezik, és az elmúlt 6 évéből másfélszer volt termés, de ami lett, annak nem sok köze volt a barackhoz ízben, állagban. Ugyanis az a roppanósság, és kemény savak pont nem hiányoznak nekem a sárgabarackból.
A kivételes évben, mikor mennyiség is lett, kipróbáltam lekvárnak is... Annak se jó.
Ha idén véletlenül terem, még lesz egy kóstoló-próbája, aztán eldöntöm kivágom-e. Ha lefagy, akkor nem is kérdés.
Általában a magyar fajták közül az óriás fajtakör az önmeddö v pl :más fajtánál is hozzá teszik ajánlott a porzó ültetése .Termett néhány szemet a farbaly az is elég rágós volt .Valószínü nem volt beérve.Az pedig a fonnyatt barack esetében elképzelhetö a szállítás számlájára irható még zölden leszedik van egy kis utóérés ,de ez sosem lesz olyan mint a fán érne be és frissen kóstoljuk.
Ceglédi óriást vett a szomszéd kizárólag, s nálam is az volt csak és termett... igaz akkor voltak
nekem is méheim... Mostanában sokféle kajszim, van, de minek megfagy
S ha már irok: kaptam -megmaradt a boltban- valamilyen kései kajszit, többet s fonnyadt volt, azért
került hozzám. Ehető volt ennél nem több. Termett néhány szemet a Farbályom az is elég rágós volt. Lehet azért mert a fagy tarolt???
A "boltinak" érdekes hosszúkás magja volt- ilyet még nem láttam. Miféle fajták ezek?? Elképzelhetőleg importból volt. Kis bolt nem tudott róla semmit a boltos. Elültettem egy kupacba jó néhány magot (6 szem ha jól emlékszem), kiváncsi leszek mi lesz belőle?
Ez így van . Nekem is volt régen mandulakajszim de sem íze de leginkább az állaga nem tetszett , nálam száraz grízes jellegű volt . Aztán lehet hogy másnál jobb állaga van .
Ha íz és állag akkor nekem a Sweetred ami bejön. Magas cukor harmonikus , mérsékelt sav az állaga pedig úgy a legjobb ha keményen van leszedte és áll pár napot . Leveses lesz de megtartja a roppanós jellegét , hasonló mint a nagyszemű ropogós csemegeszőlő .
Tudom, hogy ízlésekről nem érdemes vitatkozni, de számomra a Mandulakajszi etalon ízben. Amíg egészséges volt a fa, olyan finom termése volt, hogy verte a Göncit, Ceglédi óriást, Bergeront.
Aztán sajnos betegség miatt ki kellett vágnom. Tervezem, hogy ültetek majd belőle.
Igen, ez önmeddő, Ceglédi óriás. Egyébként nem olyan ritkaság a kajszik közt .Olyan 7-8 éves a fa, egész szép terebélyes, de porzó nélkül nem terem, azt meg muszáj volt kivágni. A legközelebbi fa meg olyan 150-200m-re van, túl nagy elvárás lenne ez a méhek felé.
Sziasztok! Van esetleg valakinek Debrecen közeleben oltovesszője? Esetleg tudna küldeni valaki? Az egyik fámat ki kellett vagni, de ujat mar nem szeretnék belőle, igy arra gondoltam, hogy a masik, önmeddő fa egyik ágát átoltom.