Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2234

nyilván vicceltem, gondoltam megiszod a pálinkát aztán már főzni sem akarsz :)

Előzmény: neduddgi(én) (2231)
Mariska néni Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2233

Én a gombócnak valót a fagyasztóba tenném (tettem).

Előzmény: neduddgi(én) (2231)
h.apci Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2232

Nem nyert... :) ...ugyanis szerintem a friss szilva a legjobb a szilsávgombócba, s a szakácsnak meg főzéskor a szilvapálinka; persze az arányokat (mértéket) szigorúan be kell tartani... :) 

Előzmény: neduddgi(én) (2229)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2231

Nem azt kérdeztem, hogy a szilvát hogyan érdemes tartósítani, azt én is tudom. :o)

 

Hanem ha már feltétlenül be kell áldozni pár kilót holmi szilvásgombóc készítés céljára, akkor azt hogyan jobb: befőzve, vagy fagyasztva?

 

Szilvásgombócba mégsem tehetünk pálinkát...

(Habár a konyakosmeggy bonbon is magyar találmány. Lehet, hogy a szilvapálinkás gombóc is meghódítaná a világot.)  

Előzmény: Törölt nick (2230)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2230

pálinka

Előzmény: neduddgi(én) (2229)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2229

Szilvásgombócba szerintetek a befőtt a jobb, vagy a fagyasztott gyümölcs?

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2228

4 tagú :)

Előzmény: Lora1213 (2227)
Lora1213 Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2227

Hány tagú a család ?  Ennyi kaja biztosan sok embernek elég...

Előzmény: Törölt nick (2223)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2226

jaj, a kép lemaradt

Előzmény: Törölt nick (2225)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2225

a tegnapi kísérlet alanyai láthatók a képen, kukorica konzervet csináltunk, pár nap és kiderül sikerült e

több képet nem csináltam, valahogy estére elfáradtam :)

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2224

az első képen még válogatás nélkül fürdőznek az ubik, aztán a csinosabbak beköltöztek az üvegekbe, most még a nedves dunsztban vannak, majd este címkézés és irány a kamra

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2223

a paprikakrém és a ketchup szezonja van, az alapanyagok előkészítés alatt, pontosan kimérünk mindent mint a patikában, még lett 32 üveg kethcup így már elveszítettem a fonalat kb. 140-150 üvegnél járhatunk, na ebből jut is marad is

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2222

igen, mivevel befőző szezon van a topic neve módosulhatna "kertből a konyhába aztán a kamrába" címre is

képekkel illusztrálva valahogy így

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2221

azt gondolom már az is nagy öröm, ha a család együtt van, ha ezt még sikerül a felsorolt programokkal megspékelni, közös főzés, kerti munka stb. az pedig egészen kiváló

a slambuc főzése pedig egészen különleges élmény, én csak akkor vállalom, ha nincs más teendő, mert nagy odafigyelést igényel, nem lehet közben elmenni kapálni a kertbe :)

így én pl.  reményeim szerint ezen a hét végén egy főzőfesztiválon mutatom be ezt a produkciót, saját 10 tojásos tészta, még a tavalyi krumpli, saját sós fehérszalonna és egyebek segítségével

sajnos elkezdődött az iskola, így már a család is ritkábban lesz együtt, hiszen irány a kollégium :(

talán még  Edit napon lehet egy közös összejövetelt csinálni

Előzmény: TINTUS (2220)
TINTUS Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2220

Mozgalmas napotok volt :)))

Előzmény: zsebi41 (2218)
ZsuR Creative Commons License 2014.08.31 0 0 2219

Koszonom a segitseget mindenkinek!  A negyedik uveg kicsi lett - megkostoltuk... finom!  :))

Előzmény: ZsuR (2152)
zsebi41 Creative Commons License 2014.08.31 0 0 2218

Tegnap nagyon jó családi összejövetel volt nálunk, itt voltak a gyerekeim, és az itthon lévő két unoka.

 

Paradicsom búcsúztatót tartottunk, öhön főzéssel egybekötve. Ennek az ételnek több neve van:slambuc,, öreglebbencs, tájanként változik. Ősrégi pásztor étel, Szabolcsban tanultuk elkészíteni. Olyasmi mint egy jól lepirított krumplis tészta.

 

Mondtam a lányoknak hozzanak edényt és szedjenek amennyit feltudnak használni paradicsomot, aztán köszönjenek el tőle erre az évre.

 

Közös volt a főzés, Papa forgatta, illetve az én segédletemmel főzte, de mindenkinek meg volt a feladata. Hagymavágás, krumpli pucolás, stb. 

 

Én készítettem salátákat, volt uborka, paradicsom, és sült paprika saláta, és jól behűtött kovászos uborka.

 

Sütemény a mély hűtőből került elő, volt almás pite, diós macska szem, sárga barackos pite.

 

De ami a legfontosabb, csodálatos idő és nagyon jó hangulat.

Az volt a feladat a lányomnak és menyemnek, hogy szedjenek annyi paradicsomot amennyit eltudnak használni, még így is maradt, fent sacc szerint, még vagy 20 kg.

 

Mát a látványától is torkig vagyok.

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.31 0 0 2217

Nem véletlenül, befőzőszezon van.

Azért csináltam finom salátát is, szinte csak a kertben termett dolgokból. Már nincs elég paradicsomom nagy tál salátához, de van póréhagymám, sikerült találni pár uborkát. Van zöldpetrezselyem, menta. 

Kuszkuszt készítettem. Közben amíg dagadt, hűlt, apróra vágtam paradicsomot, uborkát, póréhagymát zöldjével, petrezselyemzöldet. Meglocsoltam bőven olivaolajjal, ráfacsartam 3 citrom levét. Összekevertem, egy éjszakát pihent. Tálaláskor mentát is tettem a tetejére, aki szereti autentikusabban, ehet hozzá. NEkem nem hiányzott.

Előzmény: Apóca polca (2216)
Apóca polca Creative Commons License 2014.08.31 0 0 2216

Ez inkább a kertből a kamrába topik lett.

Én nem vagyok nagy eltevő. Akkor eszem amikor terem.

Ma sült krumpli cukkinivel, rántott kel és sült paradicsom vagy céklasaláta.

 

Hallottam a rádióban hogy állítólag Francia országban van olyan , hogy támogatja a termelést 1 városlakó, ezért cserében minden héten kap egy doboznyit az aktuális termésekből. Olyan izgi lehet , mint egy zsákba macska.

Előzmény: Törölt nick (2213)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.31 0 0 2215

KAptam a nővéremtől pár kiló paradicsomot. Nekem már csak csepegtetve lesz, a nagy tömeget adó töveket elvitte a vész. Mindenesetre csináltam egy tepsinyi sült paradicsomot. Legszívesebben rögtön befaltam volna, de erős voltam, felét eltettem egy kis üvegbe, most dunsztolódik. Tavaly nem dunsztoltam, egy hét alatt megromlott sajnos. Mellette pár üveg hámozott paradicsom és paradicsomlé.

A szilva rohamosan érik, nem győz az aszaló lépést tartani vele, a nap pedig igen gyéren süt. Úgyhogy lesz pár üveg lekvár is, pedig nem akartam az idén. De nem kavargatom. Mindjárt kimagvalom, megy a sütőbe.

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.31 0 0 2214

na ma kísérleteztünk, csemege kukorícát raktunk el konzervnek, majd látjuk mi lesz belőle

Előzmény: Törölt nick (2213)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.31 0 0 2213

lassan haladunk a melóval, a ketchup még rotyog , egyszer már leragadt, (fazékcsere volt), sajnos a paradicsom nem éppen ideális, sok a leve, így is leragadt,  de ajándék paradicsomnak ne nézd a levét, ahogy a régi mondás tartja :)

rotyog még külön vagy 9 kg-nyi pariból készült ivólé is, na itt cseszetem el, mert fordítva kellett volna, azaz az ivólevet kellett volna abból a leves valamiből csinálni, késő bánat

elszaladtam a boltba fűszereket venni, mert a csemege uborkához  szinte minden elfogyott, öregesen elpakolgatom a kisebb, csinosabb ubikat az üvegekbe, a közepesek mennek kovászosanak, a nagyobbak meg a salátába, ahogy kell...

 

Előzmény: Törölt nick (2212)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.31 0 0 2212

na úgy látszik mindenki a kertben vagy a konyhában van és  senkinek nincs ideje írni:)

nagyon helyes...

mi is pepecselünk, tegnap újabb céklás nap volt,de még van rengeteg, és a Vegeta is elkészült,az asszony most varázsolta be az üvegekbe

mindjárt indul a ketchup gyártás, és van vagy 6-8 kg uborkám is  azzal is kezdeni kell valamit még ma

arról a 10kg földieperről már nem is beszélve amit most hoztam édesapámtól,természetesen fagyott állapotban van,lehet ezt ma már nem csináljuk meg

dióhéjban ennyi a mai terv

Előzmény: Törölt nick (2211)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.28 0 0 2211

köszike, ez is jónak tűnik

Előzmény: Törölt nick (2209)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.28 0 0 2210

Ezt a receptet olvastam kidegen eltett pritaminpaprikára: http://elkeszitettem-megmutatom.blogspot.hu/2010/09/ecetes-pritaminpaprika.html

Előzmény: Törölt nick (2209)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.28 0 0 2209

Ez is főzött: Én a szeletelt paprikát kis adagonként 1-2 percig a fővő lébe rakom, kiszedem, üvegezem, felöntöm az újra felfőzött lével, szárazdunsztba teszem. A lé: víz (kb 7-8 deci kell egy kilónyi paprikához), só, cukor, finom ecet (én almaecetet használtam, illetve a spájz mélyéről előkerült 2009-es sk őszibarackecetet), szemesbors, babérlevél, olivaolaj egy kevés. Ha felöntés után keveselljük az olajat, még lehet az üvegek tetejére tenni.

Hideget olvastam nemrég valamelyik erdélyi blogban, megpróbálom megkeresni. Nem igazán marinált volt, mert olaj nemigen volt benne.

Előzmény: Törölt nick (2207)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.28 0 0 2208

én mindenképpen teszek egy próbát hőkezeléssel

Előzmény: neduddgi(én) (2204)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.28 0 0 2207

köszi a receptet, nyersre is jöhet megoldás

Előzmény: beetee (2205)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.28 0 0 2206

"oda a ropogósság"

 

Valamit valamiért. :o)

Egyébként nincs oda a ropogósság. Persze, nem úgy roppan, mint a frissen reszelt, de nem lesz puhább, mint amilyen a hidegen eltett lesz úgy fél év múlva.

 

Az szokott a probléma lenni, hogy sokan túlfőzik a konzerveket. Az kis uborkák pl.

15-25-0 perces, 90°C körüli hőkezelés után is roppanósak maradnak, mindenféle keményítő vegyszer nélkül is.

Káposztával töltött paprikát most 10-15-10-es, kb. 80°C-os hőkezeléssel tettem el, kíváncsi vagyok, elég-e neki.

 

Előzmény: Mariska néni (2200)
beetee Creative Commons License 2014.08.28 0 0 2205

Melyik marináltra gondolsz? A nyersre, vagy a sültre?

 

én a sültet úgy csináltam, hogy kápiákat és Greygokat sütőben megsütöttem, kicsit oda is kapattam, kiszedtem, amíg hűlt egy kicsit letakartam, hogy gőzben lazuljon a héja.

a pucolás egy kicsit macerás, és nagy mennyiségű kiinduló paprikából meglepően kevés pucolt-sült lesz.. :(

A marinád: olívaolaj, jófajta ecet (mostanában egy sherry-ecetet használtam, de elfogy, úgyhogy fehérbor lesz), só, bors, opciónak fokhagyma, kakukkfű.

Ezzel nem mondok sokat: ízlés szerint.

Tálban összekevertem pár órára a marinádot a paprikákkal, majd üvegeztem, és kidunsztoltam. Ha nem lepné el az olaj az üvegezés után a paprikát, akkor még feltöltöttem annyival, hogy így legyen.

Előzmény: Törölt nick (2203)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!