Nem nyert... :) ...ugyanis szerintem a friss szilva a legjobb a szilsávgombócba, s a szakácsnak meg főzéskor a szilvapálinka; persze az arányokat (mértéket) szigorúan be kell tartani... :)
az első képen még válogatás nélkül fürdőznek az ubik, aztán a csinosabbak beköltöztek az üvegekbe, most még a nedves dunsztban vannak, majd este címkézés és irány a kamra
a paprikakrém és a ketchup szezonja van, az alapanyagok előkészítés alatt, pontosan kimérünk mindent mint a patikában, még lett 32 üveg kethcup így már elveszítettem a fonalat kb. 140-150 üvegnél járhatunk, na ebből jut is marad is
azt gondolom már az is nagy öröm, ha a család együtt van, ha ezt még sikerül a felsorolt programokkal megspékelni, közös főzés, kerti munka stb. az pedig egészen kiváló
a slambuc főzése pedig egészen különleges élmény, én csak akkor vállalom, ha nincs más teendő, mert nagy odafigyelést igényel, nem lehet közben elmenni kapálni a kertbe :)
így én pl. reményeim szerint ezen a hét végén egy főzőfesztiválon mutatom be ezt a produkciót, saját 10 tojásos tészta, még a tavalyi krumpli, saját sós fehérszalonna és egyebek segítségével
sajnos elkezdődött az iskola, így már a család is ritkábban lesz együtt, hiszen irány a kollégium :(
talán még Edit napon lehet egy közös összejövetelt csinálni
Tegnap nagyon jó családi összejövetel volt nálunk, itt voltak a gyerekeim, és az itthon lévő két unoka.
Paradicsom búcsúztatót tartottunk, öhön főzéssel egybekötve. Ennek az ételnek több neve van:slambuc,, öreglebbencs, tájanként változik. Ősrégi pásztor étel, Szabolcsban tanultuk elkészíteni. Olyasmi mint egy jól lepirított krumplis tészta.
Mondtam a lányoknak hozzanak edényt és szedjenek amennyit feltudnak használni paradicsomot, aztán köszönjenek el tőle erre az évre.
Közös volt a főzés, Papa forgatta, illetve az én segédletemmel főzte, de mindenkinek meg volt a feladata. Hagymavágás, krumpli pucolás, stb.
Én készítettem salátákat, volt uborka, paradicsom, és sült paprika saláta, és jól behűtött kovászos uborka.
Sütemény a mély hűtőből került elő, volt almás pite, diós macska szem, sárga barackos pite.
De ami a legfontosabb, csodálatos idő és nagyon jó hangulat.
Az volt a feladat a lányomnak és menyemnek, hogy szedjenek annyi paradicsomot amennyit eltudnak használni, még így is maradt, fent sacc szerint, még vagy 20 kg.
Azért csináltam finom salátát is, szinte csak a kertben termett dolgokból. Már nincs elég paradicsomom nagy tál salátához, de van póréhagymám, sikerült találni pár uborkát. Van zöldpetrezselyem, menta.
Kuszkuszt készítettem. Közben amíg dagadt, hűlt, apróra vágtam paradicsomot, uborkát, póréhagymát zöldjével, petrezselyemzöldet. Meglocsoltam bőven olivaolajjal, ráfacsartam 3 citrom levét. Összekevertem, egy éjszakát pihent. Tálaláskor mentát is tettem a tetejére, aki szereti autentikusabban, ehet hozzá. NEkem nem hiányzott.
Én nem vagyok nagy eltevő. Akkor eszem amikor terem.
Ma sült krumpli cukkinivel, rántott kel és sült paradicsom vagy céklasaláta.
Hallottam a rádióban hogy állítólag Francia országban van olyan , hogy támogatja a termelést 1 városlakó, ezért cserében minden héten kap egy doboznyit az aktuális termésekből. Olyan izgi lehet , mint egy zsákba macska.
KAptam a nővéremtől pár kiló paradicsomot. Nekem már csak csepegtetve lesz, a nagy tömeget adó töveket elvitte a vész. Mindenesetre csináltam egy tepsinyi sült paradicsomot. Legszívesebben rögtön befaltam volna, de erős voltam, felét eltettem egy kis üvegbe, most dunsztolódik. Tavaly nem dunsztoltam, egy hét alatt megromlott sajnos. Mellette pár üveg hámozott paradicsom és paradicsomlé.
A szilva rohamosan érik, nem győz az aszaló lépést tartani vele, a nap pedig igen gyéren süt. Úgyhogy lesz pár üveg lekvár is, pedig nem akartam az idén. De nem kavargatom. Mindjárt kimagvalom, megy a sütőbe.
lassan haladunk a melóval, a ketchup még rotyog , egyszer már leragadt, (fazékcsere volt), sajnos a paradicsom nem éppen ideális, sok a leve, így is leragadt, de ajándék paradicsomnak ne nézd a levét, ahogy a régi mondás tartja :)
rotyog még külön vagy 9 kg-nyi pariból készült ivólé is, na itt cseszetem el, mert fordítva kellett volna, azaz az ivólevet kellett volna abból a leves valamiből csinálni, késő bánat
elszaladtam a boltba fűszereket venni, mert a csemege uborkához szinte minden elfogyott, öregesen elpakolgatom a kisebb, csinosabb ubikat az üvegekbe, a közepesek mennek kovászosanak, a nagyobbak meg a salátába, ahogy kell...
Ez is főzött: Én a szeletelt paprikát kis adagonként 1-2 percig a fővő lébe rakom, kiszedem, üvegezem, felöntöm az újra felfőzött lével, szárazdunsztba teszem. A lé: víz (kb 7-8 deci kell egy kilónyi paprikához), só, cukor, finom ecet (én almaecetet használtam, illetve a spájz mélyéről előkerült 2009-es sk őszibarackecetet), szemesbors, babérlevél, olivaolaj egy kevés. Ha felöntés után keveselljük az olajat, még lehet az üvegek tetejére tenni.
Hideget olvastam nemrég valamelyik erdélyi blogban, megpróbálom megkeresni. Nem igazán marinált volt, mert olaj nemigen volt benne.
Egyébként nincs oda a ropogósság. Persze, nem úgy roppan, mint a frissen reszelt, de nem lesz puhább, mint amilyen a hidegen eltett lesz úgy fél év múlva.
Az szokott a probléma lenni, hogy sokan túlfőzik a konzerveket. Az kis uborkák pl.
15-25-0 perces, 90°C körüli hőkezelés után is roppanósak maradnak, mindenféle keményítő vegyszer nélkül is.
Káposztával töltött paprikát most 10-15-10-es, kb. 80°C-os hőkezeléssel tettem el, kíváncsi vagyok, elég-e neki.
Melyik marináltra gondolsz? A nyersre, vagy a sültre?
én a sültet úgy csináltam, hogy kápiákat és Greygokat sütőben megsütöttem, kicsit oda is kapattam, kiszedtem, amíg hűlt egy kicsit letakartam, hogy gőzben lazuljon a héja.
a pucolás egy kicsit macerás, és nagy mennyiségű kiinduló paprikából meglepően kevés pucolt-sült lesz.. :(
A marinád: olívaolaj, jófajta ecet (mostanában egy sherry-ecetet használtam, de elfogy, úgyhogy fehérbor lesz), só, bors, opciónak fokhagyma, kakukkfű.
Ezzel nem mondok sokat: ízlés szerint.
Tálban összekevertem pár órára a marinádot a paprikákkal, majd üvegeztem, és kidunsztoltam. Ha nem lepné el az olaj az üvegezés után a paprikát, akkor még feltöltöttem annyival, hogy így legyen.